Fejléc menü

Vietnámi pho leves és a nouc mam halszósz



A
pho leves Vietnam nemzeti- és egyben legismertebb étele. A tésztalevesek egész Ázsia szerte már évszázadok óta az étkezés alapját képezik, a pho viszont alig 150 éves múltra tekint vissza. A francia koloniális időszak alatt tisztult le a receptje - a gyarmatosítók nem kis közreműködésével. Korábban Vietnamban nem ettek marhahúst (vízi bivalyt), annyira értékes haszonállat volt. Az európai urak viszont előszeretettel fogyasztották. A legenda szerint a francia házaknál szolgáló vietnamiak sajnálták kidobni a steakek utáni maradék csontokat, lepottyanó húsokat és az alaplé készítés mikéntjét is ellesték. Az alaplé felhasználásával megszületett a pho elődje, melyet helyi fűszerekkel, rizstésztával és rengeteg zöldfűszerrel egészítettek ki. Legalábbis délen.

cikk_0_1000ut-vietnam-pho-leves-cikk2.jpg

Északon, Hanoi környékén kevesebb friss zöldfűszert használnak, mivel a hidegebb klíma miatt ott ezek kevésbé teremnek meg. Az alaplé hat órán keresztül fő marhacsontból és marhahúsból gyömbérrel, csillagánizzsal, fekete kardamommal és fahéjjal. A tálba kerül egy nagy adag ruganyos rizstészta, húsfeltét - választás szerint -, majd rengeteg zöldség, zöldfűszer (mungóbab csíra, újhagyma, koriander és thai bazsalikom). Végül a levesre rácsorgatott lime leve teszi az ízharmóniát tökéletessé, amely egyensúlyba hozza az édeset és a savanyút. Az ismertebb változatok: vékony, nyers bélszínszeletekre öntik a forró levet, vagy húsgombóc is van a betétek között, esetleg tenger gyümölcsei vagy csirke kerül bele. A legizgalmasabb variációja a pacalos-marhainas pho.

A nước mắm (halszósz) a vietnami konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Az előállítása közvetlenül a tengerparton történik, a legnagyobb mennyiségben, évi 8 millió liter, Phu Quoc szigeten gyártják immár 200 éve, és a hatvanas évektől kezdve szállítják szerte a világba. Bárhol a tengerpart mentén rábukkanhatunk halszószt gyártó kisebb nagyobb üzemekre. Nem nehéz megtalálni őket, a szag odavezet bennünket vagy éppen ezért messzire elkerüljük ezeket a helyeket.

cikk_0_1000ut-vietnam-pho-leves-cikk1.jpg

Hagyományosan 200 literes vas edényeket használnak, melyeket beásnak a földbe, megtöltik őket friss apró hallal, majd egy kővel préselik azokat. Sót nem használnak, a szabad ég alatt zajlik a folyamat és egytől három évig tart. A három éves szószt tartják a legjobb minőségűnek, mert ennek a legkifejezőbb az íze. Az erjedt lét leszűrik és még egy hónapig otthagyják a napon. A kapott végtermék színe a sötét bordótól a feketéig változhat. A halászati szezon szeptembertől decemberig tart, az érlelési idő minimum 12-15 hónap. A szósz fehérjetartalma eléri a 42%-ot is. Az erjesztés egyik változatában fehér vagy vörös rizst adnak a halhoz. A halszószt, melynek illata belengi az egész étkezést, vagy önmagában kis tálkákban szokás feltenni az asztalra, vagy különböző mártogatók részeként fogyaszthatjuk.

 

Mison Andrea
Képek forrása: canva.com

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • A török tea - az együvé tartozás mindennapi rítusa
  • New York City - tippek első kézből
  • 11 kevésbé ismert tény Szaúd-Arábiáról
  • Ezért bolondul a világ a török reggeliért - ízek, sztorik és élmények egy nagy asztal körül
  • Montenegró ismeretlen vidéke az Albán-Alpokban - Gusinje és Plav

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2026.02.18-2026.02.23
összesen 2 időpontban
850 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Tanzánia

Szafari Tanzániában, zanzibári pihenéssel

12 nap / 9 éj
2025.11.18-2025.11.30
összesen 2 időpontban
2 420 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Kína

Peking-Sanghaj a puskagolyó expresszel

8 nap / 5 éj
2025.09.04-2025.09.12
összesen 7 időpontban
790 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Peru

Az inkák nyomában

15 nap / 13 éj
2025.09.30-2025.10.15
összesen 3 időpontban
1 860 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Kína

Kínai körutazás - Pekingtől Makaóig

16 nap / 13 éj
2025.09.10-2025.09.26
összesen 6 időpontban
1 670 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Srí Lanka

Nagykörút Srí Lankán

11 nap / 8 éj
2025.09.24-2025.10.05
összesen 5 időpontban
1 040 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Grúzia

A Kaukázus gyöngyszemei

12 nap / 11 éj
2025.09.04-2025.09.16
összesen 3 időpontban
980 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Vietnam

Körutazás Vietnámban

13 nap / 10 éj
2025.11.16-2025.11.29
összesen 3 időpontban
1 115 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.09.02-2025.09.11
összesen 15 időpontban
795 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Törökország

Kappadókia, Kis-Ázsia tündérvilága

7 nap / 6 éj
2025.09.02-2025.09.09
összesen 2 időpontban
555 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023