Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Szaúd-Arábia utazási tudnivalók

Szaúd-Arábia gazdag örökségét és hagyományait a történelmi kereskedelmi központként és az iszlám szülőhelyeként elfoglalt helye alakította. Az elmúlt években a Királyság jelentős kulturális átalakuláson ment keresztül, évszázados szokások alakultak át, hogy illeszkedjenek a mai világhoz, amelyben élünk.

Eddig keveseknek adatott meg a lehetőség, hogy eljuthassanak az Arab-félsziget legnagyobb országába, a több mint kétmillió négyzetkilométeren elterülő Szaúd-Arábiába. Nemrég még a világ egyik legelzártabb országaként volt számon tartva, 2019-től viszont megnyitotta kapuit a külföldi látogatók előtt és stratégiai célnak tekintik a turizmus fejlődését. Szaúd-Arábia a világ kőolajban leggazdagabb terültével rendelkezik, így a turizmus fejlődésének támogatásában a pénz nem jelent problémát, de szerencsére a természeti és kulturális látnivalókat sem nélkülözik.

Itt található az iszlám vallás központja, a mekkai szent mecset, amerre minden hívő az imáját végzi és ahová évente hívők milliói zarándokolnak el. Az országot néha "a két szent mecset földjének" is nevezik, a mekkai és medinai mecsetek után, amely az iszlám világ két legszentebb helye.

A jordániai Petra városa mindenki számára ismert, viszont kevesen tudják, hogy Madain Szálih városában hasonlóan lenyűgöző sziklába vájt sírokat készítettek a kereskedésükről híres nabateusok. Szaúd-arábiai utazásunk alatt természetesen ide is ellátogatunk. Itt alakították ki birodalmuk második legnagyobb városát. Ezen felül az UNESCO világörökség részét képezik a Hail régióban megbúvó sziklába vésett rajzok és feliratok, amik Szaúd-Arábia és a régió legnagyobb jelentőségű történelemi emlékei. Ezen előkelő listához tartozik Dzsidda történelmi része és Turaif régészeti területe. Dzsidda városa fontos kereskedelmi csomópont volt a 16. századtól a 20. század elejéig a Vörös–tenger és az Indiai–óceán közötti térségben, továbbá szorosan kötődik az évenkénti mekkai zarándoklathoz, a Turaifban található erődítmény pedig a Nedzs-fennsík építészetének gyönyörű példája. Az ország fővárosában, Rijádban, a múlt találkozik a jelennel: klasszikus piacokat, tradicionális házakat, felhőkarcolókat, bevásárló központokat láthatunk.

Ugyan az ország nagy része sivatag vagy félsivatag, mégis meglepő változatosságot mutat. Dél-nyugaton 3000 méteres hegyek magasodnak, keleten az azúrkék korallos Vörös-tenger mossa partjait. Ezek mellett a világ legnagyobb oázisában, az Al Ahsa-ban, ami 2018-tól a természeti világörökség részét képezi, megkóstolhatjuk a legfinomabb datolyákat is.

Szaúd-Arábia vallási szempontból az iszlám bölcsője, spirituális otthona. Többek között Mohamed próféta Mekkából Medinába vándorlása is itt történt 622-ben, ami egyben az Iszlám időszámítás kezdete.

Szaúd-Arábiában számos múzeum található, a történelmi múzeumoktól kezdve a régészeti múzeumokon át a kulturális és tudományos múzeumokig. Ezek a múzeumok a Királyság művészeti életét, régi kézműves alkotásait és régiségeit mutatják be, beleértve:

Szaúd-Arábia Nemzeti Múzeuma: Ez Szaúd-Arábia leghíresebb múzeuma. 1999-ben alakult, és Rijádban található, a King Abdulaziz Történelmi Központ részeként. A múzeum kiemeli az Arab-félsziget kiemelkedő történelmét és történelmi szerepét az iszlám terjeszkedésében, valamint Szaúd-Arábia történetét. A múzeum számos ősi kéziratot is őriz, amelyek számos ősi civilizációra vezethetők vissza. Valójában Szaúd-Arábia az egyik leggazdagabb ország az ősi kéziratok számát tekintve.

A szaúd-arábiai konyha hasonló az Arab-félsziget és a környező országok gasztronómiájához, továbbá a török, indiai, perzsa és afrikai konyha is befolyásolta. Az iszlám étrendi törvényeket betartatják: a sertéshús nem megengedett, más állatokat pedig a halal szerint vágnak le. Népszerű a kebab és a falafel, csakúgy, mint a shāwarmā, a pácolt bárány-, birka- vagy a grillezett csirkehúsételek.

Fedezzük fel ezt az egzotikus ismeretlen világot, sétáljunk együtt a kanyargós utcácskákon, töltődjünk fel egy csésze arab kávéval a hangulatos kávéházakban, ismerjük meg a sishát pöfékelő, backgammont játszó helyieket és szívjuk magunkba a fűszerpiac utánozhatatlan illatát. Tegyük mindezt a tömegturizmus megjelenése előtt, Szaúd-Arábia ránk vár!

Tovább olvasom

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Szaúd-Arábiából történő beutazás után. Magyar állampolgároknak elektronikus vízum szükséges, melynek díja van. A vízumügyintézésében forduljon bizalommal kollégáinkhoz. Az elektronikus vízum leghosszabb érvényességi ideje egy év lehet, többszöri belépésre és 90 napos tartózkodásra jogosíthat. Amennyiben útlevelében izraeli pecsét szerepel, mindenképpen javasoljuk új útlevél kiváltását.

Mekkába és Medinába csak muszlim vallásúak utazhatnak, tehát magyar turisták, még vízum birtokában sem léphetnek be ezekre a helyszínekre.

25 év alatti nők nem utazhatnak egyedül Szaúd-Arábiába. 25 év fölötti, férfi kíséret nélkül utazó turista nőknek, ha szervezett csoporttal utaznak, adnak vízumot.

Szaúd-Arábia területére alkohol és sertésáru behozatala szigorúan tilos, a repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is ellenőrzés alá kerül, így a pálinkát és a téliszalámit feltétlenül hagyják otthon.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv:

Szaúd-Arábia népessége 33 millió fő. A hivatalos nyelv az arab, de az angolt is széles körben beszélik.

Időeltolódás

Az időeltolódás +2 óra. Általában 12:00-15:00 között sziesztát tartanak a boltok és az éttermek, kivéve azok, amik a bevásárló központokban vannak. A napi ötszöri ima során minden bezár kb. 20-30 percre, utána folytatódik az élet. A hétvége péntekre és szombatra esik.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Szaúdi Riyal (SAR), 1 SAR = kb. 90 Ft.
A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók, a USA dollárt és eurót mindenhol váltják. A piacokon mindenképpen érdemes alkudni, de a bevásárlóközpontokban és a boltokban kötött árak vannak.

Borravalót adni nem szokás egyáltalán.

Időjárás

Az ország klímája sivagati, eső ritkán esik. Októbertől májusig kellemes, napközben 15-20 fokos a hőmérséklet, nyáron viszont nagy a hőség, akár 40-45 fok, így ilyenkor az emberek általában a légkondicionált bevásárlóközpontokban, éttermekben töltik a szabadidejüket. Fontos: aki a légkondira érzékeny, mindenképpen vigyen magával egy kardigánt vagy kiskabátot.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz nem iható, így javasoljuk a palackozott vizet, illetve érdemes kerülni a jégkockát is italrendeléskor.
Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az egészségügyi ellátás nagyon drága.

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia 220 V / 60 Hz és 4 fajta hálózati aljzat is forgalomban van (A, B, F és G tipusú). Az eltérő hálózati aljzatok miatt adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Több mint 6000 oldal korlátozva van központilag, ezek között sok, ami a politikával, egészséggel, női egyenjogúsággal vagy oktatással kapcsolatos.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság kiemelkedően jó, köszönhetően a szigorú büntetési tételeknek.

Gyalogosként közlekedve nagyon kell figyelni az autókra, mert általában nem adják meg az elsőbbséget. A vezetési stílus nagyban eltér a nálunk megszokottól, így nem javasoljuk az autóbérlést, amit még az úton kószáló tevék is nehezítenek.

Fényképezés:

A látnivalók fényképezése, videózása megengedett, de helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni nem szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos.

Hagyományok, ruhaviselet

A politikai és vallási témákat mindenképpen kerüljük, mert bármilyen kritika szigorúan tilos.

Kérjük, fordítsanak figyelmet a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Konzervatív, lábat, dekoltázst, karokat takaró ruházat szükséges a nőknek, de a férfiaknak sem viselhetnek ujjatlan atlétát és sortot. Az országban nem várják el a turista nőktől a fejkendő viselését. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

A nőknek és a férfiaknak sokszor elkülönített helyet tartanak fenn (pl. éttermeknél) vagy az is előfordul, hogy külön sorban kell várakozniuk.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs, az ajánlott oltások között Hepatitis A és B, Veszettség, Meningitis, Tifusz és Gyermekbénulás szerepel. További információkért, kérjük keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot. (www.oltokozpont.hu)

Tovább olvasom

Szaúd-Arábia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia, a rejtélyes sivatagi ország

12 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!