Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Örményország valószínűleg nem szerepel a listája élén, pedig érdemes lenne rá. Nem számít, milyen utazó, ebben a tengerparttal nem rendelkező kelet-európai országban biztosan talál kedvére valót: ízletes ételek, csodálatos UNESCO világörökségi helyszínek, világhírű brandy, érintetlen természet, és ami még jobb, hogy egyelőre még nincs tömegturizmus, így mindent kényelmesen, nyugodtan megtekinthet. Összeszedtünk néhány okot, amiért érdemes egy örményországi utazáson részt vennie.

Örményország egy izgalmas és történelmi gazdagságokkal teli ország a Kaukázus hegység déli lejtőinél. A főváros, Jereván, egy modern és vibráló város, ahol érdemes eltölteni néhány napot. Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán, nyugatról pedig Törökország határolja. A Szovjetunió 1991-es felbomlása után Azerbajdzsán és Törökország lezárta az örmény határait, így azóta Örményországot csak Grúzia és Irán felől lehet megközelíteni.

Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama. Az ország 90%-a 1000 méternél magasabban van, átlagmagassága 1800 méter. Legmagasabb pontja a 4090 méteres Aragac vulkán. Az Ararát, az Örmény-felföld legmagasabb hegye, az örmények nemzeti szimbóluma a mai Örményországon kívül, Törökország területén emelkedik.

Örményországi utazásuk alatt számos történelmi és kulturális helyszínt fedezhetnek fel, mint például a Garni Pogány Templom, a Tigranakert Régészeti Park, a Szent Echmiadzin Katedrális, a Haghpat és Sanahin kolostorok, valamint az örmény Genocídium Múzeum.

Az országban a helyi ételek ízletesek, különösen az örmény kebab, a dolma és a lavash nevű hagyományos kenyér. Az ország borai is nagyon népszerűek, érdemes megkóstolni a helyi vörös és fehér borokat.

Az utazás kényelmes lehet autóbusszal vagy autóval, hogy felfedezhessük a vidéki területeket, vagy repülővel, hogy könnyen eljussunk a fővárosba. Az országban az árak általában alacsonyabbak, mint a Nyugat-Európában, ami vonzó lehet az utazók számára.


Négyesi Miklós írása: 

Örményország, a Kaukázus hegyei között elterülő kis ország, gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Az UNESCO világörökségi listájára három helyszín került fel.

 

Haghpat és Szanahin kolostora

Elsőként 1996-ban került a listára Haghpat kolostora, majd 2000-ben felkerült a közeli Sanahin kolostora is. Ez a két középkori kolostor rendkívül fontos szerepet játszott az örmény vallási és kulturális életben. A Haghpat kolostor a 10. században épült, és impozáns épületeivel és vallási műalkotásaival a középkori örmény építészet remeke. Sanahin kolostor, amely a 10. és 13. század között épült, szintén gyönyörű építészeti részletekkel és gazdag történelmi jelentőséggel rendelkezik.

Geghard kolostor

Egy másik lenyűgöző helyszín Örményországban a Geghard kolostor. Ez a 4. században alapított kolostor egy sziklaszirt mellé épült, és az örmény középkori építészet egyik csúcspontját jelenti. A kolostor fő temploma lenyűgöző faragott kőelemekkel és freskókkal díszített, amelyek az örmény vallási művészet remekei. A Geghard kolostor azonban nem csak az építészeti szépségéről híres, hanem a spirituális jelentőségéről is. Itt őrizték a Szent Lándzsát, amellyel a keresztre feszített Jézust megsebezték. Ezt a lándzsát a legenda szerint Tádé apostol vitte Örményországba, most a közeli Ecsmiadzin katedrálisban őrzik.

Vagarsapat katedrálisa és templomai, valamint Zvartnoc régészeti lelőhelye

A 4. század elejétől Vagarsapat volt az örmény egyház központja, és vezetőjének a katolikosznak a székhelye. Itt épült fel 301 és 303 között az ország legrégebbi keresztény imahelye a Szent Ecsmiadzin-katedrális. A székesegyház az 5. században emelt Szent Hripszime- és a 7. századból származó szent Gajane-templommal együtt az örményországi kereszténység kezdeti spirituális és művészi újításainak kiemelkedő példái. A világörökségi helyszínhez tartozik még a közeli Zvartnoc palotája és a hozzá tartozó háromemeletes Szent Gergely-templom is, amelyeket III. Narszész bizáncban tanult katolikosz megbízásából építettek a 7. században. A templomok szemléltetik az örmény középkupolás, keresztcsarnokos templomtípus kialakulását és fejlődését. A Zvartnoci épületegyüttes csak romokban maradt fenn, a másik három templomot a 17. században felújították. A fennmaradt három templom a régió legszebb görög kereszt alaprajzú épületei ebből a korból, amelyek komoly hatást gyakoroltak a térség építészeti és művészeti fejlődésére.

Tovább olvasom

Jelenleg aktuális beutazási információk:

Az országba való beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes. A beutazás csak érvényes útlevéllel lehetséges. (Az útlevélben esetlegesen található korábbi azeri vízum, vagy beléptető pecsét önmagában nem zárja ki a beléptetést Örményország területére, de semmiképpen nem segíti elő a zökkenőmentes beutazást.)

2022. április 28-tól kezdődően Örményország szabadon látogatható, sem oltási igazolás, sem pedig teszt nem szükséges.

Magyar Konzuli tájékoztatás ITT érhető el.

A honlapunkon szereplő információk tájékoztató jellegűek! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy beutazási szabályok bármikor változhatnak!

Tovább olvasom

Örményország egy kis, de történelmileg gazdag ország, amely az ókori Kaukázus hegységben található. Az alábbiakban összefoglaljuk a fontos tudnivalókat Örményországról:

Vízum: Magyar állampolgárok turista céllal vízum nélkül utazhatnak Örményországba, az útlevélnek a hazautazás napjáig érvényesnek kell lennie.

Magyar Külképviselet

Örményországban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Az ország vonatkozásában a konzuli ügyintézést, feladatokat a tbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzul látja el.

Cím: 83 Lvovi Street (off Budapesht Street), Saburtalo, 0160 Tbilisi, Georgia
Telefon: +995 32 239 90 08
Fax: +995 32 2399-004
Ügyelet: +995 595 580777 (kizárólag sürgős konzuli ügyekben)
Mail: mission.tbs@mfa.gov.hu
Honlap: tbiliszi.mfa.gov.hu

Pénznem: Az örmény dram a hivatalos pénznem. Az országban bankjegyek és érmék is használatban vannak, és az ATM-ek széles körben elérhetők. Azonban a kisebb falvakban vagy városokban nem mindenhol fogadják el a hitelkártyákat.

Időzóna: Az örmény idő +2 óra Budapesthez képest

Közlekedés: Az országban a legelterjedtebb közlekedési eszköz az autóbusz és a taxik, de a vasúti hálózat is működik. Azonban az utak állapota változó lehet, különösen a hegyvidéki területeken.

Látnivalók: Az országban rengeteg történelmi és kulturális látnivaló található. Ezek közé tartozik a Garni pogány templom, a Haghpat kolostor, az Echmiadzin katedrális és múzeum, valamint a főváros, Jerevánban található Kaskad, az Örmény Nemzeti Múzeum és az Élőgazdasági Múzeum.

Elektromos hálózat: 220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időjárás: Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be.

Egészségügy: Örményország egészségügyi infrastruktúrája teljes mértékben elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető.

Étkezés: Az örmény konyha gazdag és változatos. A helyi specialitások közé tartozik a khorovats (grillezett hús), a dolma (töltött zöldség), a lavash (hagyományos örmény kenyér), és a sütemények, mint például a baklava. Azonban a vegetáriánusoknak és a vegánoknak lehet nehéz megtalálniuk az étkezési lehetőségeket az országban. Gluténérzékenyeknek gluténmentes termékek nem kaphatók, de mivel a rántást és a habarást nem alkalmazzák főzés közben, így sok étel alkalmas az erre érzékenyeknek. 

Tovább olvasom

Örményország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Grúzia

A Kaukázus gyöngyszemei: Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország

13 nap / 12 éj
2024.07.27
összesen 4 időpontban
965 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Örményország

Noé földje, Örményország

7 nap / 5 éj
2024.09.21
összesen 1 időpontban
632 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Grúzia

Grúzia és Örményország körutazás

11 nap / 9 éj
2024.08.13
összesen 2 időpontban
745 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Örményország

Örményország - Egyéni körutazás autóbérléssel

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Az örmény konyha érdekességei és az Ararat konyak

Az örmény konyha hosszú évezredek alatt fejlődött ki, melynek mai ízvilágán a nép teljes történelme kiérződik. 

Elolvasom ››

ÖrVényország és a hatezer éves bor íze

Sok ország küzd a bizonyítékért, hogy náluk készítették el először a víz és a vér után a világ legfontosabb folyadékát: a bort.

Elolvasom ››

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.

A kenyér évezredek óta az életben maradás záloga a közel-keleti, észak-afrikai, közép-ázsiai és európai kultúrákban.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!