Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Amit Marokkóról tudni érdemes


Spanyolországtól nem messze egy olyan világgal ismerkedhetünk meg, amely Európa történelmét és olyan híres városok születését határozta meg, mint Córdoba vagy Granada. Mi mégis keveset tudunk róla, pedig egy Marokkó körutazás során változatos természettel, gazdag kultúrával, egyedi hangulattal, látványos színekkel és gasztronómiai élményekkel találkozhatunk.

Kultúrájában és történelmi hagyatékában az őslakos berberek játszottak jelentős szerepet. Illetve az olyan birodalmak, mint a föníciaiak, rómaiak, vandálok, bizánciak, majd pedig a iszlám vallás terjedésével a damaszkuszi omajjádok. Később Észak-Afrika többi területéhez hasonlóan Marokkó is francia fennhatóság alá került, amelyből 1956-ban szabadult fel.

A látnivalók sokaságához párosulnak a kiváló marokkói konyha kiválóságai, mint például a tajin edényben elkészített húsos, zöldséges, gyümölcsös ételek. De kóstolhatunk harira levest vagy éppen kuszkuszt a sok más finomság és édesség mellett. Az étkezések után pedig szinte kötelező elfogyasztani egy üde mentateát.

Marokkó egyes részeit a világ legnagyobb sivatagának, a Szaharának a homok dűnéi borítják, másutt az Atlasz-hegység négyezer méter feletti hegycsúcsaival találkozhatunk, északon pedig az Atlanti-óceán mossa az ország partjait.

Aki az 1000 Út utazási irodával vesz részt egy marokkói körutazáson, az belecsöppen az 1001 éjszaka meséibe és megtapasztalja a legnyugatibb kelet hangulatát, történelmét, az itt élők kedvességét és vendégszeretetét.

 


Marokkó városai

Marokkó városaira a változatosság a jellemző. Legnagyobb városa az Atlanti-óceán partján található Casablanca. A város neve sokunknak Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésében megtestesült Casablanca című hollywoodi klasszikusból már ismerősen csenghet. De itt található a világ egyik legnagyobb mecsete, amit II. Hasszán királyról neveztek el.

A sokszínű Marakesh egy teljesen más képet mutat. Tele zenével, illattal, színekkel, szűk utcácskákkal és a világ egyik legrégibb egyetemével, a csodálatos Bahia palotával. Illetve a kihagyhatatlan Jemma El-Fna térrel, ahol a vásári forgatagban kígyóbűvölők és mutatványosok szórakoztatják a látogatókat.

Örök élmény Fez városa kilencezer utcájával, tradicionális bőrfestők műhelyeivel, medreszékkel. Meknes pedig medinájával nyűgöz le minket.

Fővárosában, Rabatban megfigyelhetjük a modern város mellett az óvárosi részt és a királyi palotát. Marokkói körutazásunkra a római korabeli város, Volublis megtekintésével kerül fel a pont.

Lenyűgöző marokkói építészet

A marokkói építészet annyira lenyűgöző, hogy nehéz nem lefényképezni minden egyes utcát, ahol végigsétálunk. Legyen szó luxusszállodáról, trendi kávézóról, kertről, kormányzati épületről vagy csak egy lakóházról, az épületeken mindig van valamilyen vonzó építészeti kialakítás. Gyakran láthatunk sima kis csempéket, amelyek mintát vagy képet alkotnak, a felületükre festett szerény és tetszetős színekkel. A marokkói dizájn bonyolult díszítéseket alkalmaz, lenyűgöző egyszerűséggel párosítva.

Marokkói konyha

A Földközi-tenger mellett fekvő Marokkó gasztronómiája hasonló alapanyagokat alkalmaz, mint Olaszország, Spanyolország vagy Görögország. Marokkóban a legjobb gyümölcsök közé tartozik az őszibarack, a cseresznye, a narancs, a datolya és a füge, amelyek mind édesebbek és lédúsabbak, mint bárhol máshol a világon. Érdemes megkóstolni a kaktuszgyümölcsöt is, amelynek olyan íze van, mintha a maracuja és a görögdinnye finom keveréke lenne.

Marokkóban kiemelkedően ízletes az olajbogyó is. Az olívaolaj pedig olyan gazdag és bőséges, hogy szinte bármilyen ételhez fogyasztható. A piacokon szuper olcsón lehet olívabogyót és friss gyümölcsöket vásárolni, és a piacozás egyben egy szórakoztató élmény is lesz.

A legismertebb hagyományos marokkói ételek közé tartozik a húsokkal vagy sült zöldségekkel tálalt kuszkusz. De a kenyérrel és olívaolajjal tálalt omlett, valamint az óceán közelében frissen grillezett szardínia is kitűnő eledel. A tagine-ok is nagyon népszerűek. Ez a finom étel lassan sült zöldségekből, húsokból és fűszerekből áll, amelyeket általában vörös agyagedényben tálalnak.

Az ételek mindig szuper ízletesek és színesek. Általában olyan friss fűszereket használnak, mint a kömény, a kurkuma és a fekete bors.

Mentatea

A mentatea fogyasztása mindennapos dolog Marokkóban. A friss mentaleveleket egy ezüst teáskannába dobják, és forró vízben áztatják. A teát ezután kis üvegcsészékbe töltik, és a barátokkal és a családdal együtt fogyasztják.

Az üzletekben a turistákat gyakran megkínálják egy pohár mentateával, mivel a teázás a vendéglátás egyik általános szokása. Fogadja el, és igya meg, mert bár néha úgy tűnhet, hogy Marokkóban túl meleg van a teázáshoz, de a meleg italok fogyasztása valójában segít lehűteni a testhőmérsékletet és oltja a szomjat.

Vásárlás és szuvenírek

A hagyományos marokkói kézműves termékek igazán gyönyörűek, és mindenképpen érdemes beszerezni őket szuvenírként, hogy sokáig emlékezzen marokkói körutazásukra. A finoman festett kerámiáktól kezdve az ékszerekkel díszített ruhákon és cipőkön át, a kézzel szőtt szőnyegekig, Marokkóban egyedi és lenyűgöző ajándékokat lehet vásárolni.

Keressen fel egy soukot, vagyis egy hagyományos marokkói piacot, ahol rengeteg helyi holmit árulnak. Mindig alkudozni kell, hiszen ez a helyi kultúra része. Az alkudozás során azonban legyen tisztelettudó.

Mindenképpen vásároljon marokkói argánolajat az olaj őshazájában, Marokkóban, hiszen a természet ezen ajándéka csodákat művel a bőrrel és a hajjal.

A Szahara

A Szahara lenyűgöző helye a világunknak, és Marokkó remek kiindulópont a dűnékben való kalandozáshoz. Egy Marokkó körutazás kihagyhatatlan része! Viszont ha a Szaharába látogat, akkor készüljön fel mentálisan és fizikailag is a nagy hőségre. Különösen nyáron, mert akkor a hőmérséklet elérheti a 45 Celsius-fokot is. Ez azonban száraz hőség, így a páratartalom nem magas, de a nap perzselő. Mindenképpen vigyen magával napszemüveget, naptejet, kalapot és könnyű ruházatot.

A hőségtől függetlenül a Szahara egyszerűen gyönyörű. Megszámlálhatatlanul sok, puha, aranyszínű homokdűne látható a horizont végtelenjében. Szürreális élmény felmászni ezekre a hatalmas dűnékre. A légkör csendes és békés, és a sivatag fölött a naplementét vagy a napfelkeltét megnézni felejthetetlen élmény. Csodálatos csillagos égboltnak is szemtanúi lehetünk, mivel itt alig van fényszennyezés, ami eltakarná a fényüket.

Tovább olvasom

Marokkó beutazási feltételek

Az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célú 30 napnál rövidebb utazáshoz vízum nem szükséges.

Marokkó 2023. március 1- jétől eltörölt minden, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Tovább olvasom

Marokkó utazási tudnivalók

Népesség, nyelv

1956-ig francia fennhatóság alatt állt, mára a lakosság túlnyomó része arab muszlim. Marokkó lakosságát nagyobb részt berberek és arabok alkotják. Az ország hivatalos nyelve az arab, elterjedt a francia, de az országban több berber nyelvet is beszélnek.

Időzóna, nyitvatartás

Mivel Marokkóban nincs külön téli és nyári időszámítás, az időeltolódás a magyar téli időszámítás idején mínusz 1 óra a hazai időhöz képest, nyári időszámítás idején pedig mínusz 2 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Marokkói Dirham (MAD), 1 MAD = kb. 33 Ft.

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják, de számolni kell kb. 5%-os felárral. Készpénz gyanánt eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, főleg a piacokon. A felszolgálók, a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak borravalóra.

Időjárás

Marokkó időjárását a Földközi-tenger és a Magas-Atlasz befolyásolja. A nyarak forróak, a telek nedvesek és párásak. Esőre főként a téli hónapokban lehet számítani.

A partvidék klímája kontinentális, az ország többi részén nagyok az eltérések. A déli területeket sivatagok és félsivatagok borítják. A legalkalmasabb időpont a kirándulásra a nyári időszak, de ősszel is szép időben lehet részünk.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz alapvetően iható a nagyobb városokban. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. Kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, bár általában lassabb mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Különösen figyeljünk a nők fényképezésére, mert a beleegyezésük nélkül, megsérthetjük őket

Viselkedési szabályok és öltözködés

Bármennyire is az egyik legnyitottabb muzulmán ország, az öltözködés vonatkozásában az utcai illemkódex konzervatív.

A nőkre vonatkozóan már más a megítélés. Itt nem kell a külföldi turistanőnek fejkendőt hordania, de ajánlatos mértéktartóan öltözködni a közterületeken. Lehet szoknyában is járni, de nem miniben. A sort is megütközést kelthet, az a lényeg, hogy a térd és a váll le legyen takarva, a ruha ne legyen áttetsző. Fürdőruhát a szállodák területén lehet hordani. A szállodai személyzet nyilván szemet huny az illetlen öltözködés dolgában, ám a hoteleken kívül már kevesebb a tolerancia.

Férfinak nem illik félmeztelenül vagy atlétatrikóban járkálnia az utcákon, a sortnak is javasolt a térdet takarnia. A nőknek javasolt kerülni a szemkontaktust a muszlim férfiakkal, mert ezt felhívásnak, csábításnak vehetik.

A bal kézt tisztátalannak tartják, így étkezékor kerüljük, hogy bal kézzel nyúljunk az ételhez.

Közbiztonság

A közbiztonság a turisták által látogatott helyeken alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen, hiszen nem ritka a zsebtolvajlás. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan, kora ősziesen készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, veszettség, gyermekbénulás, érdemes. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Cím: 17, Zankat Ait Melloul Route des Zairs Souissi, Rabat B.P.5026, Maroc 10000
Telefon: 00-212-5-3775-7503, 00-212-5-3775-0757
E-mail: mission.rba@mfa.gov.hu
Honlap: rabat.mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Marokkó


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Marokkó

Marokkó körutazás - Az Atlanti-óceántól a királyi városokig

8 nap / 7 éj
2024.10.28
összesen 1 időpontban
795 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Marokkó

Marokkó - Egyéni körutazás autóbérléssel

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Marokkó körutazás - Az Atlanti-óceántól a királyi városokig

Marokkó ‘legkirályibb‘ városa Fez és medinája, azaz óvárosa

Elolvasom ››

Endrei Judit - Marokkói mozaikok - 1. rész

Marokkói sorozatunkban Endrei Judit osztja meg saját élményeit, melyeket az irodánk által szervezett körutazása során szerzett.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!