Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Amit Marokkóról tudni érdemes

Spanyolországtól nem messze egy olyan világgal, országgal ismerkedhetünk meg, amely meghatározta Európa történelmét és olyan híres városok születését, mint Córdoba vagy Granada. Mi mégis keveset tudunk róla, pedig egy Marokkó körutazás során a változatos természetével, gazdag kultúrájával, egyedi hangulatával, színeivel, gasztronómiai élményeivel lenyűgözi az ide látogatókat.

Területeinek egyes részeit a világ legnagyobb sivatagának, a Szaharának homok dűnéi borítják, másutt az Atlasz-hegység négyezer méter feletti hegycsúcsaival találkozhatunk, északon pedig az Atlanti-óceán mossa az ország partjait.


Kultúrájában és történelmi hagyatékaiban az őslakos berberek játszottak jelentős szerepet és olyan birodalmak, mint a föníciaiak , rómaiak, vandálok, bizánciak majd pedig a iszlám vallás terjedésével a damaszkuszi omajjádok. Ezt követően alakultak ki olyan arab dinasztiák, mint az idriszidák, almorávidák, almohádok , szaaditák. Észak-Afrika többi területéhez hasonlóan Marokkó is francia fennhatóság alá került, amelyből 1956-ban szabadult fel. Azóta a közel hétszázezer négyzetkilométeren elterülő ország politikai stabilitását a királyi család szavatolja, VI. Mohamed uralkodó vezetésével.

Városaira a változatosság a jellemző. Legnagyobb városa az Atlanti-óceán partján található Casablanca. A város neve sokunknak Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésében megtestesült Casablanca című hollywoodi klasszikusból már ismerősen csenghet, de itt található a világ egyik legnagyobb mecsete, amit II. Hasszán királyról nevezetek el. A sokszínű Marakesh egy teljesen más képet mutat tele zenével, illattal, színekkel, szűk utcácskákkal és a világ egyik legrégibb egyetemével, a csodálatos Bahia palotával és kihagyhatatlan Jemma El-Fna térrel, ahol a vásári forgatagban kígyóbűvölők, mutatványosok szórakoztatják a látogatókat. Örök élmény Fez városa kilencezer utcájával, tradicionális bőrfestők műhelyeivel, medreszékkel. Meknes pedig medinájával nyűgöz le minket. Fővárosában, Rabatban megfigyelhetjük a modern város mellett az óvárosi részt és a királyi palotát. Marokkói utazásunkra a római korabeli város, Volublis megtekintésével kerül fel a pont. Látnivalók tömegéhez párosul a kiváló marokkói konyha tajin edényben elkészített húsos, zöldséges, gyümölcsös kiválóságai, kóstolhatunk harira levest vagy éppen kuszkuszt a sok más finomság és édesség mellett. Étkezések után, pedig szinte kötelező elfogyasztani egy üde mentateát.

Aki az 1000 út utazási irodával látogat el Marokkóba, belecsöppen az 1001 éjszaka meséibe és megtapasztalja a legnyugatibb kelet hangulatát, történelmét, az itt élők kedvességét, vendégszeretetét.

Tovább olvasom

Marokkó beutazási feltételek

Az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célú 30 napnál rövidebb utazáshoz vízum nem szükséges.

Marokkó 2023. március 1- jétől eltörölt minden, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Tovább olvasom

Marokkó utazási tudnivalók

Népesség, nyelv

1956-ig francia fennhatóság alatt állt, mára a lakosság túlnyomó része arab muszlim. Marokkó lakosságát nagyobb részt berberek és arabok alkotják. Az ország hivatalos nyelve az arab, elterjedt a francia, de az országban több berber nyelvet is beszélnek.

Időzóna, nyitvatartás

Mivel Marokkóban nincs külön téli és nyári időszámítás, az időeltolódás a magyar téli időszámítás idején mínusz 1 óra a hazai időhöz képest, nyári időszámítás idején pedig mínusz 2 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Marokkói Dirham (MAD), 1 MAD = kb. 33 Ft.

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják, de számolni kell kb. 5%-os felárral. Készpénz gyanánt eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, főleg a piacokon. A felszolgálók, a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak borravalóra.

Időjárás

Marokkó időjárását a Földközi-tenger és a Magas-Atlasz befolyásolja. A nyarak forróak, a telek nedvesek és párásak. Esőre főként a téli hónapokban lehet számítani.

A partvidék klímája kontinentális, az ország többi részén nagyok az eltérések. A déli területeket sivatagok és félsivatagok borítják. A legalkalmasabb időpont a kirándulásra a nyári időszak, de ősszel is szép időben lehet részünk.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz alapvetően iható a nagyobb városokban. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. Kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, bár általában lassabb mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Különösen figyeljünk a nők fényképezésére, mert a beleegyezésük nélkül, megsérthetjük őket

Viselkedési szabályok és öltözködés

Bármennyire is az egyik legnyitottabb muzulmán ország, az öltözködés vonatkozásában az utcai illemkódex konzervatív.

A nőkre vonatkozóan már más a megítélés. Itt nem kell a külföldi turistanőnek fejkendőt hordania, de ajánlatos mértéktartóan öltözködni a közterületeken. Lehet szoknyában is járni, de nem miniben. A sort is megütközést kelthet, az a lényeg, hogy a térd és a váll le legyen takarva, a ruha ne legyen áttetsző. Fürdőruhát a szállodák területén lehet hordani. A szállodai személyzet nyilván szemet huny az illetlen öltözködés dolgában, ám a hoteleken kívül már kevesebb a tolerancia.

Férfinak nem illik félmeztelenül vagy atlétatrikóban járkálnia az utcákon, a sortnak is javasolt a térdet takarnia. A nőknek javasolt kerülni a szemkontaktust a muszlim férfiakkal, mert ezt felhívásnak, csábításnak vehetik.

A bal kézt tisztátalannak tartják, így étkezékor kerüljük, hogy bal kézzel nyúljunk az ételhez.

Közbiztonság

A közbiztonság a turisták által látogatott helyeken alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen, hiszen nem ritka a zsebtolvajlás. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan, kora ősziesen készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, veszettség, gyermekbénulás, érdemes. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Cím: 17, Zankat Ait Melloul Route des Zairs Souissi, Rabat B.P.5026, Maroc 10000
Telefon: 00-212-5-3775-7503, 00-212-5-3775-0757
E-mail: mission.rba@mfa.gov.hu
Honlap: rabat.mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Marokkó


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Marokkó

Marokkó körutazás - Az Atlanti-óceántól a királyi városokig

8 nap / 7 éj
2023.10.31
összesen 1 időpontban
750 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Marokkó

Marokkó - Egyéni körutazás autóbérléssel

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Marokkó körutazás - Az Atlanti-óceántól a királyi városokig

Marokkó ‘legkirályibb‘ városa Fez és medinája, azaz óvárosa

Elolvasom ››

Endrei Judit - Marokkói mozaikok - 1. rész

Marokkói sorozatunkban Endrei Judit osztja meg saját élményeit, melyeket az irodánk által szervezett körutazása során szerzett.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!