Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Dél-Afrika utazási információk

A Dél-afrikai Köztársaságot Szivárvány-országnak vagy Szivárvány nemzetnek is nevezik. Ez tökéletesen jellemzi sokféleségét és sokszínűségét. Illetve mindezt mi sem mutatja jobban, mint hogy az ország 9 tartományában 11 hivatalos nyelv van használatban.

Egy dél-afrikai utazás alkalmával a látogatók gyakran megjegyzik, hogy a helyiek sokat mosolyognak. Egy boldog nép, amely számos lenyűgöző kultúra olvasztótégelyéből alakult ki. Többféle akcentust hallható angolul, sokféle arcot lehet megkülönböztetni, és az ízek gazdag keverékét kóstolhatjuk a gasztronómiájukban.

Évszázadokon át indultak felfedező útra Európa nagy tengerész nemzetei, és kívántak egyre délebbre és délebbre jutni Afrika partvonalán. Először Bartolomeo Diaz (1488), majd Vasco de Gama (1492) járt sikerrel és kerülte meg a Jóreménység-fokát. Hamarosan a mesés szépségű, gazdag növényvilággal rendelkező Tábla-hegység lábánál (a mai Fokváros helyén) a Holland Kelet-Indiai Társaság létrehozta az első állomást. Itt a hajók édesvizet, friss zöldséget és gyümölcsöt vételezhettek. Ahogy megérkeztek az első telepesek, velük együtt megindult a mezőgazdaság. Ők ültették az első szőlőtőkéket, ezzel elkezdődött a mára világhíressé vált borkészítés (Groot Constantia, Simon van de Steel). Bort már a megérkezésük után hét évvel, 1659-ben készítettek, de csak az üldözött francia hugenották megérkezése óta igazán finom ez a nedű. Ugyanis ők hozták azt a tudást, ami az előállításához kellett.

A dél-afrikai utazások alkalmával szervezett borkóstolókon helyi jellegzetes fajtákkal ismerkedünk, mint a fehér chenin blanc vagy a vörös pinotage, amik világhírűek. Ám természetesen mindig olyan bort érdemes fogyasztanunk, ami ízlik nekünk, abból pedig bizonyára találunk jó párat az út alatt!

Ha fantasztikus kulináris élvezeteket keres verhetetlen ár-érték arányban, akkor ne keressen tovább Dél-Afrikánál. Egy Dél-Afrika beutazás során fedezze fel a gyönyörű birtokokat, kóstolja meg a díjnyertes borokat a hűvös pincékben és a szőlővel borított teraszokon, és élvezze a világ legkiválóbb konyháját a hihetetlen éttermekben. Fokváros Dél-Afrika legrégebbi gasztro úti célja, de Johannesburg is gyorsan felzárkózik mellé. Mindkettő a kézműves sörök, a nagyszerű kávék, az izgalmas piacok és az inspiráló éttermek központja, ahol a helyi ízek a nemzetközi trendekkel ötvöződnek, és mindezt tipikus dél-afrikai vendégszeretettel tálalják.

Az ország óriási területei, a Kruger, Pilanesberg és egyéb nemzeti parkok gazdag állatvilágukkal és nagyvadaikkal a szafari élet központjává avatják az országot. Dél-Afrika egyike azon kevés helyeknek a Földön, ahol egy nap alatt kipipálhatja az összes Big 5-öt (elefánt, bivaly, orrszarvú, oroszlán és leopárd). Ez vitathatatlanul az egyik legjobb ok, amiért érdemes egy Dél-Afrika beutazáson részt venni.

Dél-Afrika tájai mindent kínálnak egy helyen. A hegyek árnyékában fekvő városoktól és az erdős nemzeti parkoktól kezdve a hullámoktól sújtotta tengerpartokon át a kiszáradt szavannákig és a drámai hegycsúcsokig. A Tizenkét Apostol-hegység mellett elhaladva pingvinekkel tarkított partvidéket láthatunk. Északabbra, a Drakensberg-csúcsokat folyók és vízesések szabdalják, szőlőültetvények és San sziklarajzokkal díszített barlangok otthona. A Blyde River Canyon mentén vezető Panorama Route a világ egyik legfestőibb útjaként ismert egyedülálló sziklaformációiról és a Marsra emlékeztető tájról.

Az emberiség bölcsőjében található Dél-Afrikában tett látogatás minden bizonnyal nem lenne teljes Lesedi falu meglátogatása nélkül. A Lesedi informatív és szórakoztató módon nyújt a látogatónak jobb megértést Dél-Afrika hagyományos népeinek gazdag kulturális hátteréről. A Lesedi az elmúlt 15 évben Dél-Afrika legkiemelkedőbb afrikai kulturális élményét nyújtotta. Az afrikai kultúra hagyományos gazdagságában való elmerülés lehetőségét 38 gyönyörűen tematizált vendégszoba teszi teljessé. A különböző törzsek képviselői segítették a kulturális falvak kialakítását. A kultúrák történelmileg reprezentatív ábrázolását biztosítják, kiemelve a hagyományos életmód aspektusait. E történelmi közösségek tagjai Lesediben élnek, és továbbra is életet lehelnek lenyűgöző kultúrájukba.

Tovább olvasom

Az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 30 napig érvényesnek kell lennie. A turista célú 30 napnál rövidebb utazáshoz vízum nem szükséges.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

A Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens déli szegletében található, népessége kb. 55 millió fő, területe kb. tizenháromszor nagyobb, mint Magyarország. Északon Botswana és Zimbabwe, északnyugaton Namíbia, északkeleten Mozambik és Szváziföld határolják, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Egy önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho. Afrika egyik legfejlettebb állama.

A hivatalos nyelv az afrikaans és a zulu, de emellett még az angol is elterjedt. Több száz egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek.

Időzóna, nyitvatartás

Magyarországhoz képest a nyári időszámítás során nincs időeltolódás. Téli időszámításkor 1 óra az eltérés, mert Dél-Afrikában nincs óraátállítás.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Dél-afrikai Rand (ZAR), 1 ZAR = kb. 18 Ft.

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják. Javasoljuk, hogy jelentsék be a bankjuknál, hogy Dél-Afrikába utaznak, nehogy biztonsági megfontolásból letiltsák a bankkártyájukat az első külföldi használat után. Készpénz gyanánt amerikai dollárt vagy eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. Fontos: jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, 2006 utáni kiadású dollárt hozzanak.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, főleg a piacokon. A felszolgálók, a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak 5-10 ZAR borravalóra.

Időjárás

Mivel a déli féltekén fekszik, így az évszakok fordítva vannak az itthonihoz képest. A nyári szezon november és március közé esik, míg a tél június és augusztus között van. Ekkor sincs ám túl hideg, hiszen a téli átlaghőmérséklet kb. 15-17 C. Június és augusztus között van esély nagy fehércápát látni.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. Szúnyogriasztót, kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Ugyan az általános feszültség 230 V / 50 Hz, de átalakítóra van szükség, mert általában 3 villásak az elektromos aljazok. Rendszeresek az áramkimaradások, így érdemes power bankot, fejlámpát vagy elemlámpát, illetve plusz elemeket is hozni magunkkal.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, bár általában lassabb mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. A nemzeti parkokban általában nincs internet lefedettség.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

A Dél-afrikai emberek nagyon közvetlenek, nem követelnek meg komolyabb öltözködési szabályokat. Nyugodtan hordhatunk kényelmes, terepre is alkalmas nyárias öltözéket. Javasoljuk a zárt, kényelmes túracipő használatát, illetve, hogy hozzanak magukkal naptejet, fejfedőt, ajakírt, egy kis, a napi kiránduláshoz alkalmas hátizsákot. Az esti órákban lehűlhet a levegő, így pulcsit, hosszúnadrágot, kabátot is érdemes bepakolni.

Az emberek nagy része katolikus vallású, így javasoljuk, hogy kerüljék a vallási témájú (pl. nagy kereszt) vagy trágár feliratú ruhadarabokat.

Közbiztonság

A közbiztonság a turisták által látogatott helyeken alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban. Érdemes induláskor a csomagokat lefóliáztatni vagy lezárni, hogy a repülőtéren ne tudjanak belenyúlni.

Elterjedtek a lopások és a rablás, így sötétedés után ne menjenek az utcára, illetve kerüljék az értékek mutogatását, ne hordjanak drága órát, több helyen tartsák a pénzüket stb.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083

+27-12-430-3030
+27-12-430-3020

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

E-mail: consulate.prt@mfa.gov.hu
Honlap: pretoria.mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Dél-Afrikai Köztársaság


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Dél-Afrikai Köztársaság

Dél-Afrikai körutazás, Fokföldi borral megkoronázva

nap / éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Dél-Afrikai Köztársaság

Dél-Afrikai kalandok fehér cápás merüléssel

nap / éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Dél-Afrikai Köztársaság

Luxusvonattal Afrikai tájakon

nap / éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


A bolygó hollandi legendája

A Jóreménység fokának vizein néha felbukkanó és „zöldesen foszforeszkáló” szellemhajó, a bolygó hollandi

Elolvasom ››

Borúton Dél-Afrikában

Az 1000 Út Utazási Iroda minden évben kirukkol valami különlegességgel.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!