Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Algéria utazási információk:

A történelem mozgalmasabb napjai az utóbbi negyed évszázadban szinte lesöpörték a turizmus térképéről ezt a huszonöt magyarországnyi (!), óriási, észak-afrikai államot, amely napjainkban nem véletlenül tárogatja a kapuit és próbál visszakapaszkodni ebbe a világba. Algírban épül az új, ultramodern nemzetközi repülőgép terminál, és jól tapinthatóan tömeges szálloda építési láz és műemlék felújítási hullám söpör végig az országon. Megjelentek a nagy, nemzetközi szolgáltató cégek, megújult a buszpark és az autópálya hálózat is látványosan fejlődött, mindezt pedig egy rendkívül jól szervezett és hatékony, hol látható, hol láthatatlan biztonsági rendszer védi. Tehát széles bázison készítik elő azt az alapot, ami a következő nagy ugrásra, a turisták tömegeinek fogadására rövidesen alkalmas lesz.

Van még "fehér folt" bőven, de minden elmúló évvel érettebb lesz a rendszer. Mindez nem egy "diktátor lázálma" vagy egy valóságtól elrugaszkodott terv része, hanem realitás, mivel Algéria olyan adottságokkal rendelkezik a turizmushoz, amellyel kevés más állam a Föld nevű bolygón. Hiszen egy percig se felejtsük el, hogy csaknem ezer kilométeres mediterrán tengerparttal rendelkezik. Az Atlasz hegység olykor festői, olykor drámai erejű, olykor lenyűgöző szépségű 4000 métert meghaladó csúcsaitól "lejt" ez az ország a sárga és vörös homokos "semmibe", a Szahara végtelen hamadáinak (kősivatagok) és erg-jeinek (homok sivatagok) oázisokkal tarkított, varázslatos világába. Ez a föld a makacs berber törzsek és királyok földje, akik a hatalmas Karthagonak sem hódoltak be, és miután a még hatalmasabb és kitartóbb Róma mégis legyűrte őket, az új rendszerhez asszimilálódva több berber származású császárt is adtak, így már akkor történelmet formáltak.

Napjainkban a legpompásabb, legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött római városok díszlenek itt (Tipasa, Timgad, Djemila), de még ugyanebből a nagyszerű korból maradtak fenn máig azok a sárral tapasztott, pálmatörzzsel és pálmaággal épített sivatagi berber erődített városok, melyekhez még Róma mindenre kiterjedő hatalma sem ért el. De ez az a föld, ahol a hódító iszlám először söpört végig, majd az ezt követő oszmán hatalom formálta óvárosait és alkotta meg "befelé forduló" és minden egyes palotával és házzal külön, privát milliőt építő világát. Legendás kalózok földje és tengere ez, akik nem átallották a világtörténelem nagy sorsfordító csatájából (Lepanto, 1571) győztesen visszatérő spanyol flotta egyik hajóját is elfogni, fedélzetén a híres Cervantessel, aki rabszolgaként éveken át hordta a vizet és a követ a rettegett Algírban. De itt állomásozott a híres francia idegenlégió (Sidi-bel-Abbés központtal) és az OAS, illetve innen indult ki a "sakál napja"-ban végződő mozgalom, innen kellett elmenekülniük a "fekete lábúak"-nak is.

Az sem véletlen, hogy épp Magyarország az egyik irány, amely felé nyitva megindította a közvetlen Algír-Budapest-Algír járatát az Air Algeria. Hiszen az 1960-as évek második felétől indult az a jó emlékezetű korszak, amikor magyar orvosok, mérnökök és sportedzők építették ezt az országot, olyan legendás alkotásokkal, mint a ma már nálunk nem látható (most bontották le), de Algírban még fénykorát élő "Népstadion", egyetemi épületek, kórházak és lakótelepek. De ha valaki csak a világ legjobb datolyáit szeretné megízlelni, vagy a francia alapokra és rendszerre épülő rafinált és kiváló konyhát élvezni, s mindezt úgy, hogy nincs a Nyugat-Európában megszokott turista-áradat, Algéria akkor is kiváló célpont.

Tovább olvasom

Magyar állampolgároknak Algériába történő utazáshoz vízum szükséges. További információval kapcsolatban forduljanak kollégáinkhoz.

Algéria Covid információ:

Algéria 2022. november 1-től eltörölt minden, a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Algériába jelenleg járványügyi korlátozások nélkül lehet beutazni és az országban tartózkodni. 

Tovább olvasom

Közbiztonság
A közbiztonság jó. A turisták látványa sok helyen szokatlan, ezért az idegeneket megnézik, de bármiféle rossz szándék nélkül. Egyedül is nyugodtan elindulhatnak felfedezni a várost. Természetesen javasoljuk, hogy a sétákra ne vigyenek magukkal értékeket, és ne tartsák elérhető helyen a pénztárcájukat. Az óvárosi séták alatt vigyázzanak a zsebtolvajokra.

Nyelvtudás
Sokan valamilyen szinten beszélnek franciául, elvétve találkozunk angol nyelvtudással, jellemzően a fiataloknál.

Infrastruktúra
Az utak az ország északi részén jó állapotúak. Az autóutak kifejezetten jók. Áthaladva a falvakon sok fekvőrendőr lassítja a haladásunkat, ám ugyanakkor biztosítja a biztonságos közlekedést. Létezik egy autópálya, ami Algírt, Setifet, Constantinét és Annaba városokat köti össze. A városokon belül a közlekedés keletiesen kaotikus, de senki nem megy gyorsan. A lámpa és a gyalogos átkelő szimbolikus jelentőségű, de a határozott fellépést gyorsan eltanuljuk a helybeliektől. Összességében a gyalogos közlekedés kellő körültekintéssel biztonságos. A fővárosban, Algírban van metró és buszhálózat is, Constantine városában pedig combino színvonalú villamossal is találkozhatunk. Motorokat alig látni az utcán, mindenki különböző fajta kis autóval közlekedik, nagyrészt francia gyártásúakkal. A vidéki városokban láthatunk Mariott, Novotel, Ibis és Sheraton szállodákat. Mivel kevés turista keresi fel az országot, így a megfelelő infrastruktúra is hiányzik, ez értendő a mosdókra és a szuvenír üzletekre.

Öltözködés
A nadrág vagy a szoknya alja a térd alá érjen. A helybeli nők öltözködése változó, szemmel láthatóan nincs szigorú követelmény, legalábbis a fővárosban, hiszen több olyan fiatal nőt látni az utcán, akinek a ruhája semmiben nem különbözik bármely európai fiatal hölgy ruházatától. Vidéken a fejkendő az általános viselet és a muzulmán szokásokhoz hűen kevés nőt látni az utcákon.

Higiénia
Javasoljuk, hogy az útipoggyászba mindenképpen készítsenek be kézfertőtlenítőt és némi alkoholt. Fogyasztásra a palackozott ásványvizet ajánljuk, amely minden kis boltban kapható.

Árak
Ásványvíz: kb. 40-70 Dínár
Cigaretta: kb. 150-200 Dínár
Kávé vagy üdítő (szállodákban): kb. 200-300 Dínár

Pénz
Helyi pénznem a dinár, a pénzváltóknál azt a megjelölést lehet látni, hogy DA.
A papírpénz 500, 1.000, és 2.000 címletekben létezik, illetve aprópénz 5, 10, 20, 50, 100 és 200 értékben. Országon belül csak a dinár van használatban.
1 dinár = kb. 2-3 Ft, attól függően hol tudtunk pénzt váltani.

Éghajlat
A Földközi-tenger partvidékén meleg nyarú mediterrán éghajlat jellemző, az Atlasz vidékén, különösen a Sott-fennsíkon szubtrópusi sztyepp éghajlat alakult ki, az ország túlnyomó része pedig sivatagi éghajlatú. A legmelegebb hónap középhőmérséklete a Sott-fennsíkon eléri a 30-35 °C-ot, a leghidegebb hónapé 5-6 °C körül alakul. A hőmérséklet abszolút maximumai 45-48 °C-ig emelkednek, télen -10 °C körüli fagyok is előfordulhatnak, a hegyekben gyakori a hó.
Aktuális időjárás itt látható

Algéria területe: 2 381 740 km²
Algéria fővárosa: Algír
Algéria államformája: köztársaság
Algéria lakossága: 38 813 722 fő (2014)
Időeltolódás: -1 óra
Pénznem: dínár (DZD)
Nyelv: arab, a második legfontosabb nyelv a francia
Népcsoport: 85% arab, 10% berber, 4% fekete-afrikai, 1% francia.
Vallás: szunnita muszlim 99%, keresztény és zsidó 1%

Tovább olvasom

Algéria


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Algéria

Káprázatos hét Algériában

8 nap / 7 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Algéria, a káprázatos

Ki hinné, hogy a világon van olyan UNESCO világörökségi helyszín, ahol nem kell időpontra regisztrálni, sorokat állni és kínaiak sarkát taposni…. És igen! Létezik!

Elolvasom ››

Pompei Észak-Afrikában?

Timgádban séta közben még mindig lehet a földből kikandikáló mozaikdarabokkal találkozni.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!