Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Türkmenisztán egy közép-ázsiai ország, amely Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját. 1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága volt, Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven. Az ország területének kb. 70%-át a Kara-kum sivatag foglalja el. Az ország a keleti és nyugati civilizációt összekötő Selyemút fő kereskedelmi pontja volt. Három városa az UNESCO Világörökség része.

Türkmenisztán a világ egyik legzárkózottabb országa, ahol nem lehet csak úgy szabadon járni-kelni.

Az ország látogatásának legjobb időszaka a tavasz vagy az ősz, ugyanis a nyári hónapokban nagy a forróság.

Modern fővárosa, Ashgabat (vagyis: „a szerelem városa”) egyedi építészeti stílussal várja a látogatókat, lenyűgöző műemlékekkel és hatalmas szökőkutakkal van tele.

A türkmének a törökkel nagyon közeli rokonságban álló népcsoport, egymás nyelvét szinte tökéletesen értik, nagyon vendégszeretők, büszkék ókori történelmükre, gazdag hagyományaikra és szokásaikra.

A türkmén szőnyegeket világszerte nagyra értékelik, de csak itt láthatja, hogyan készítik őket kézzel. Minden türkmén másik büszkesége az Akhal Teke lófajta, amely Türkmenisztánon kívül sehol nem található meg.

Derweze kráter - A forró, kiterjedt Kara-kum sivatagban, a 350 fős Derweze falu közelében egy elképesztő lyuk található, amely 1971 óta ég. Bár technikailag Darvaza gázkráternek hívják, a helyiek a „Pokol kapujaként” ismerik. Tüzes ragyogása mérföldekről látható. 1971-ben egy szovjet fúrótorony véletlenül beleütközött egy hatalmas földalatti földgázbarlangba. A fúrótorony alatt beomlott a föld, a helyén pedig egy körülbelül 70 méter átmérőjű és 20 méter mély kráter maradt. A mérgező gázkibocsátás miatt a geológusok úgy döntöttek, hogy a földgázt meggyújtják, azt remélve, hogy a tűz égése néhány napon belül elemészti a barlangban található összes földgázt, majd kialszik. A földgáz azonban a mai napig ég, a szovjet fúrótoronyról pedig azt tartják, hogy még mindig ott van valahol, a „Pokol kapujának” mélyén. A kráter baljóslatú neve és a félelmetes lángok ellenére az emberek a sivatagba vándorolnak, hogy szemtanúi legyenek ennek az elképesztő, lángoló jelenségnek.

Tovább olvasom

Covid információk:

Türkmenisztán nemzetközi határai 2023. június 12-én ismét megnyíltak, így mind szárazföldön, mint légi úton lehetőség van beutazásra a külföldiek számára. A beutazás kizárólag érvényes vízum és meghívólevél birtokában lehetséges. Azoknak az utasoknak, akik Türkmenisztánba repülnek, és ott tranzitálnak, a következő feltételeknek kell megfelelniük: érkezéskor az utazó költségére egy kötelező PCR tesztelésre kerül sor, melynek összege 45 USD. Ezen túl korábban készített PCR teszt bemutatása nem szükséges.

 


Magyar állampolgárok részére vízum szükséges. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy un. bevándorlási kérdőívet.

További információk ITT láthatók.

Tovább olvasom

Fizetési eszközök

Türkmenisztán valutája az Türkmén Manat. Valutaváltó helyek vannak a fővárosban. Az üzletekben és piacokon való vásárlás kockázatmentes.

Időeltolódás

+3 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Az ország szubtropikus sivatagi éghajlattal rendelkezik, rendkívül kevés csapadékkal. Enyhe és száraz tél jellemző, a csapadék legnagyobb része január és május hónapok között hullik az országban, a legnagyobb éves csapadékmennyiség pedig a Kopet Dag hegyhátain mérhető. Nyáron megszokott dolog a 40 °C feletti hőmérséklet. Téli időszakban az ország északi részén gyakoriak a nagy hidegek, előfordul a – 15 °C illetve alatti hőmérsékletek, jelentős csapadékkal együtt. A déli országrészekben a tél enyhe átlagosan 5 °C és – 5 °C közötti hőmérséklettel és kevés csapadékkal.

Egészségügy

A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni, esetleg „neomagnolos" oldatban fertőtleníteni. Palackozott víz fogyasztása javasolt. Kötelező védőoltások nincsenek. A szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.

Magyar Külképviselet

Türkmenisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul: Felügyelő képviselet Taskenti külképviseletünk.

Cím: 100057 Tashkent, Bogiravon str. 63-65
Előhívó: 00 998 71
Telefon: 230-7182
Fax: 226-6502
Ügyelet: +998 90 956 00 54
Mail: mission.tas@mfa.gov.hu
Honlap: taskent.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás: hétfőn, szerdán és pénteken 9:00-12:00 között

Gasztronómia

Az üzbég konyha változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. A levest zakuszka – kenyérre kenhető zöldségkrém – előzi meg, kedvelik a céklát, az ízletesen feldolgozott sárgarépát. Különösen finomak a leveseik, a borscs és a sütőtökleves. Sok ételhez használnak tököt, rendkívül ízletesen készítik el. Általában marha- és bárányhús a főfogás, de időnként sertés is kerül az asztalra. Különösen kedvelik a darált hússal és hagymával töltött tésztákat, a legízletesebbek a grillhúsok. Az étkezést süteménnyel vagy gyümölccsel zárják. Egy teljes menüsor kb. 10 dollár, egy sör kb. 2 USD, egy üdítő kb. 1,5 USD, a tea ingyenes. Nagyon finomak a vodkák. A bor sem drága, de nem minőségi. A borravalót az éttermekben nem várják el, de csekély összegnek is örülnek. Ajándékba hozhatunk haza pirított barackmagot, aszalt gyümölcsöket. Az ivóvíz nem iható (fogmosásra alkalmas), palackozott víz olcsón kapható, a szállodákban is bekészítik (vigyázat: a rózsaszín a buborékos!).

Tovább olvasom

Türkmenisztán


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Akció
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Türkmenisztán

Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás

12 nap / 10 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Kara-kum, a fekete homok sivataga

Aki a sivatag nevének magyar fordításából „fekete homok” dűnékre számít, csalódás éri, mert az elnevezés nem a homok színére utal.

Elolvasom ››

Türkmenisztáni élmények

Vajon meddig marad ilyen ellentétekkel teli, fehér, de mégis nagyon színes ország, tele barátságos emberekkel?

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!