Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Miért Etiópia?

Etiópia, vagy egykori nevén Abesszínia, sokat mondó név, bár mégis keveset tudunk róla. Ez volt az egyetlen ország Afrikában, amely nem volt sohasem gyarmat. Majd a világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országa, ma pedig a szegénysége ellenére az egyik legdinamikusabban fejlődő ország a világon. Hajlamosak vagyunk Afrikát leegyszerűsíteni és kategorizálni, pedig itt ringott az „emberiség bölcsője" és az emberiség kultúrájának egyik bölcsője is.

A történet Lucy-val indul (Autralopithecus afarensis), aki 3,2 millió éve élt egyik „emberelőd" volt. Itt volt a legenda szerint Sába királynőjének (Makeba) birodalma is, aki felkereste Jeruzsálemben „Bölcs Salamont" és kapcsolatukból született gyermek lett az első etióp uralkodó Menelik, majd tartott az uralkodók sora egészen 1974-ig Hailé Szelasszié uralkodásáig. Gazdag, hihetetlenül gazdag múlt, és történelem, páratlan műemlékek sora várja az érdeklődőket. Gyakran eszünkbe sem jut, vagy megfeledkezünk róla a lakosok nagyobb hányada keresztény, kb. több mint 1600 éve, jelentős számú zsidó lakosság élt, él az országban, akik még Makebával és Menelikkel érkeztek az országba. Különleges hangzású nevek, Axum, Gondar, Lalibela számos UNESCO világörökség mind épített mind természeti értékek.

Tartson velünk Etiópiába!

Itt találhatóak a lalibela-i sziklatemplomok, amelyek a világ legkülönlegesebb épületei közé tartoznak. De számos egyedi, csak itt élő állatfajjal találkozhatunk, például a dzseláda páviánokkal, vagy szirti kecskékkel, amelyek a Simien - hegység (szintén UNESCO világörökség) hegyi legelőin élnek. Egyedi az etióp gasztronómia is, mindenképpen érdemes megkóstolni a leghíresebb nemzeti ételüket az injerát. Aki pedig azt gondolja, hogy nem találhatóak borok errefelé, téved. A Nagy-hasadékvölgy lejtőin termett szőlőből kiváló borok készülnek, érdemes megpróbálni, de a söreik is ízletesek. a legkedveltebb sörük Szent György nevét viseli. Ha már ital, akkor a kávét is Etiópiából kapta az emberiség, egy kiváló etióp kávé még ma is szertartásosan készül, a pörköléstől a szervírozásig, minden a vendég szeme láttára.

Nem hagyhatjuk ki a híres etióp futókat sem, akik hazájuknak számos olimpiai érmet, és világsikert hoztak, mind ami napig alig néhány nemzet atlétája tud velük lépést tartani. Végezetül innen ered a Nilus is. Már az ókori világban is szállóige volt a „ Caput Nili Quaerere" a „Nilus forrását keresi", a lehetetlen, hiábavaló tevékenység leírására. De ez a kérdés is megoldódott, egy skót utazó megtalálta, fedezze fel Ön is Etiópiát, ma már könnyen elérhető és velünk nem lehetetlen.

Tovább olvasom

Az országba utazó magyar állampolgárok vízum kötelesek. További információ kapcsolatban forduljanak kollégákhoz.

 

Etiópia Covid információk:

Etiópia 2022. október 28-tól eltörölt minden, a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Tovább olvasom

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, vízum

Etiópia beutazáshoz vízum szükséges. A vízumot Addis Abebában a repülőtéren vesszük fel.

OLTÁSOK

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: diftéria, hepatitis A és B, tetanusz, tífusz, meningitisz. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

PÉNZVÁLTÁS, ÁRAK

A helyi fizetőeszköz: etióp birr (ETB), 1 Birr = 100 Santim, 1 EUR = kb.34,-ETB, 1 USD kb: 27,5 ETB

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért

Addis Ababbaan javasolt a valutaváltás vagy kérjék idegenvezetőnk segítségét.

VISA típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, néhány szállodában és vendéglátóhelyeken. A hétköznapi terepen ajánlatosabb készpénzben fizetni.Éttermekben, külön étkezés vagy fogyasztás esetén szokás borravalót adni, mértéke a Magyarországon megszokott: 10%.

Az árak helyszínenként eltérők - vagy megegyeznek a magyarországi árakkal vagy a magyarországi árak 40-50 % - a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Fontos: USD csak 2001 után nyomott („nagyfejű") az általánosan elfogadott!

Időjárás:

A meglátogatott területeken napközben meleg idő, este hűvösebb várható Csapadék csak elvétve várható. A napi középhőmérséklet 20-25°C körül várható. Hegyvidékeken, az éjszakai hőmérséklet 5-10°C-ra is lehűlhet.

RUHAVISELET
Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő és/vagy bakancs viselése szükséges. Az öltözködésben tavasziasan-nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott. A vallási helyszíneken városi öltözék kell (uraknál: hosszú nadrág, ing; hölgyeknél: vállakat és térdet elfedő öltözék), van ahol a látnivalókat cipő nélkül lehet megnézni, tartalék zokni legyen bekészítve.

Elektromosság

Az európai hálózatoknak megfelelő dugalj használható. Hálózati feszültség: 220-240 Volt.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is csapvízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszák! Kizárólag palackozott ásványvizet igyanak, az innivaló esetében mindig ellenőrizzék, hogy az ital nem „utántöltött"-e, vagyis a kupakja vagy a záró fedele nem sérült-e. Csak megfelelő színvonalú éttermekben, frissen készült sütött/főtt ételeket fogyasszanak, ebben idegenvezetőnk is a segítségükre lesz. Kerüljék az utcán való étkezést.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sokhelyütt fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Továbbá az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat.

Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító hozatala ajánlott. Tipp: este és reggel 1-1 korty whisky vagy pálinka, a gyümölcsöket fogyasztás előtt hámozzák meg, fogat is csak palackos ásványvízzel mossanak, étkezések után szénsavas üdítőital fogyasztás is segítheti az emésztést. A szállodákban a higiénia megfelelő, az utcán azonban sok kívánnivalót hagy maga után. Javasoljuk itthonról vinni a drogériákban kapható „higikendőt" és/vagy fertőtlenítő folyadékot. (Néhány mostanában forgalmazott kézfertőtlenítő folyadék 110 ml-es flakonban van, így ha azt a kézipoggyászban viszik, akkor elveszik a biztonsági ellenőrzésnél – nem a benne lévő folyadék mennyisége számít, hanem a flakon/üveg űrtartalma.)

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de a sok turista miatt az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. A szállodákban általában találunk értékmegőrzőt, mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. Az útlevelünkről készítsünk másolatot, és külön helyen tároljuk. A szállodába érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapnak. Sötétedés után egyedül ne induljanak sétálni.

FÉNYKÉPEZÉS:

Műemlékeknél külön fényképezőjegy váltása a helyszínen lehetséges, tehát a belépőjegyek ára nem tartalmazza az ún. kamera jegyeket. Ezek megváltásában idegenvezetőnk készségesen segítségükre lesz. A helyi emberek, viselet, szerzetesek, gyerekek számtalan témát kínálnak megörökítésre, kérjük a megkérdezésük nélkül közeli képet ne készítsenek róla. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de egy kéréssel tiszteljük meg őket. Vannak, akik kifejezetten üzleti céllal öltöznek népviseletbe, táncolnak, stb. őket némi adomány ellenében korlátlanul lehet fényképezni.

TELEFONÁLÁS/INTERNET:

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Fontos kártyás készülékek esetében nem alkalmasak rooming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani. Etiópiában csak egyes magyar szolgáltatók telefonjai működnek, kérjük érdeklődjön a szolgáltatójánál.

Mit vigyünk az útra:

- Zseblámpa, tartalék elemekkel

- műanyag, gumi papucs (fürdéshez)

- Erős fényvédő krém, naptej (min. 50 faktor)

- Napszemüveg

- Moszkitó elleni krém/deo (helyben)

- Esőkabát/dzseki

- Biztonságos tárca értékeknek (öv, vagy nyakba akasztó)

- Fénymásolat az útlevélről

- Saját orvosság rendszeresen szedett orvosság, elegendő mennyiségben

- Kontaktlencse folyadék (ha szükséges)

- Kényelmes cipő, vagy túracipő

- Kézfertőtlenítő kendő, folyadék, betétek stb.

- Pulóver, vékony kabát, dzseki

- Fényképező, elegendő elem, memória kártya

- hosszú ujjú ruházat

Tovább olvasom

Etiópia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Akció
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Etiópia

Körutazás Etiópiában - Abesszínia, Afrika Kánaánja

12 nap / 10 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Etiópia gyöngyszemei 1. rész

Fantasztikus úti beszámoló egy nagyon kedves törzsutasunktól, etiópiai utazásuk kalandjairól.  

Elolvasom ››

Etiópia gyöngyszemei 2. rész

"A testükön furcsa dudorok, tetoválások vannak: kis lukat fúrnak bele és a bőr alá benyomnak földet, rovarokat, parazitákat, amelyek megpróbálnak kifejlődni, de végül elpusztulnak és az elpusztult lárvák miatt állnak ki a dudorok."

Elolvasom ››

Bikaugratás a hamaroknál Etiópiában

Egy ősidők óta élő tradíció, férfivá avatási ceremónia. Aki ezen átesik, már nem gyerek többé, hanem férfi.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!