Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Szigetről szigetre repülővel és hajóval!

Egy ország, amely több mint 7000 trópusi szigetből áll és a délkelet-ázsiai szárazföldtől nemcsak földrajzilag, de kulturálisan is igen távol áll. Ázsia egyik legváltozatosabb országa, a világ egyik legjobb strandjaival a számtalan különböző szigeten. Rejtett lagúnák, vulkánok, lakatlan tengerpartok, búvárokat csalogató gazdag víz alatti világ vagy sűrűn lakott nyüzsgő metropoliszok, ez mind a Fülöp-szigetek.

Vannak olyan országok, ahova már az ott élő emberek miatt is érdemes elmenni és ilyen a Fülöp-szigetek is. Itt mindenki mosolyog! A sors nem volt kegyes a büszke filippínókkal és talán ezzel a jó kedéllyel, páratlan vendégszeretettel ellensúlyozzák mindezt. A család az első, közel állnak a távoli rokonokhoz is és mindenkit szívesen invitálnak a családi étkezésre. Önzetlenül segítik egymást, tisztelik az időseket és büszkék származásukra.

Manila „a Kelet gyöngye", a kontrasztok városa, egy igazi ázsiai megapolisz, ahol a szegényes viskók mellett modern felhőkarcolók és bevásárlóközpontok nőttek ki gomba módra. Egy város, amely már minden emberi és természeti katasztrófát átélt. A 350 évnyi spanyol gyarmati múlt emlékei köszönnek vissza a fővárosban, az országszerte megrendezett fesztiválokon és a több száz éves templomokban. A filippínók nagy része katolikus és mélyen vallásos is, amely mély benyomást tesz a látogatóra.

A Fülöp-szigetek lett 1898-ban az Egyesült Államok első és egyetlen kolóniája. Ennek köszönhetően az angol nyelvet széles körben beszélik és az amerikai kultúra hatása is érződik, de a szigetcsoport valójában a keleti és nyugati kultúra valódi találkozása spanyol, amerikai, japán, arab, indonéz hatásokkal egyaránt.

Tovább olvasom

Az országba való belépéshez csak biometrikus útlevél szükséges és az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. 30 napnál rövidebb tartózkodás esetén nincs szükség vízumra.

COVID-19 szabályozások:

A teljes beoltottsággal (egy dózisú vakcina esetén 1, kétdózisú vakcinák esetén 2 oltás) rendelkező személyek teszt és karantén nélkül utazhatnak be. Az utolsó COVID elleni oltástól számítva legalább 14 napnak el kell telnie. Emlékeztető oltásra nincsen szükség. Valamennyi, a WHO által jóváhagyott vakcina elfogadott, amelyről az utazónak angol nyelvű igazolást kell tudnia bemutatni. A magyar kiállítású EU védettségi igazolvány is már elfogadott. Javasolt az igazolásokat, igazolványokat papír alapon is magunkkal vinni.

A beoltatlan, vagy részben beoltott utazók számára, akik negatív, az utazás megkezdése előtt 24 órán belül készített antigén laboratóriumi teszttel érkezhetnek a Fülöp-szigetekre. Amennyiben a beoltatlan, vagy csak részben beoltott utazó negatív teszt nélkül érkezik, érkezéskor önköltségen szükséges tesztelnie. Ha ennek eredménye pozitív, önköltséges karanténba kell vonulnia, ahonnan az 5. napon elvégzett teszt eredményétől függően léphet ki.

Regisztráció: 72 órával az érkezést megelőzően egy eArrival Card-ot kell online kitölteni a https://etravel.gov.ph webhelyen. FIGYELEM! A honlap lassan működik, adott esetben többször is újra kell tölteni! A kapott QR kódról és az alatt szereplő referenciaszámról készítsenek képernyőmentést, mert a visszaigazoló email nem mindig érkezik meg a kóddal. Érdemes ezeket kinyomtatva magunkkal hozni. FIGYELEM! Több ál-honlap is létezik! Ezeket onnan lehet felismerni, hogy pénzt kérnek a regisztrációért. A hivatalos honlap ingyenes. A kötelező online regisztráció meglétét már a becsekkoláskor ellenőrizhetik. A regisztráció 2023. április 15-től kiváltja az eddig a beérkezéskor kötelezően kitöltendő vám és idegenrendészeti papíralapú kérdőíveket. 

Zöld QR kódot kap az akivel minden rendben van, míg pirosat, akinek a beérkezéskor még ellenőrizni fogják a COVID elleni védettségre vonatkozó dokumentumait. Ezek alapján a Karanténhatóság tisztviselője döntést hoz a karanténmentes, vagy karanténkötelezettséggel járó belépésről.

 

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

A Fülöp-szigetek népessége 106 millió fő, ami a szigetek területét tekintve azt jelenti, hogy jelentős a népsűrűség. A hivatalos nyelv a tagalog, de az angolt is széles körben beszélik. A népesség nagy része katolikus vallású.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Fülöp-szigeteki Peso (PHP), 1 PHP = kb. 6 Ft.

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD beváltását, főként készpénzformában 1000 USD alatt. E felett, 1 héttel előre kell jelezni a beváltási szándékot. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Manilában javasolt a valutaváltás vagy kérjék idegenvezetőnk segítségét.

Időjárás

Éghajlata nedves trópusi. Az évi középhőmérséklet 26-27 °C. Északról dél felé haladva jelentős eltérések lehetnek az időjárásban, így utazás előtt mindig érdemes rákeresni a főbb területek aktuáis időjárására.

A szigeteken három fő évszak van: az esős, amely időben tájanként változó, a „hűvös" kb. novembertől februárig és a forró márciustól májusig. Nyáron a szigetek nyugati partjait öntözi sok csapadék, de a legdélibb fekvésű szigeteken kevés ilyenkor az eső. Manilában évente kb. 2100 mm eső esik, a partokon általában 2500-4500 mm, a belsőbb, zártabb részeken leginkább 1200-1600 mm.

Július és november között - főként északon - gyakran söpörnek végig tájfunok, évente akár többször.

Utazás szempontjából a főszezon decembertől május végéig tart.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is csapvízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszák! Kizárólag palackozott ásványvizet igyanak, az innivaló esetében mindig ellenőrizzék, hogy az ital nem „utántöltött"-e, vagyis a kupakja vagy a záró fedele nem sérült-e. Csak megfelelő színvonalú éttermekben, frissen készült sütött/főtt ételeket fogyasszanak, ebben idegenvezetőnk is a segítségükre lesz. Kerüljék az utcán való étkezést.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sokhelyütt fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Továbbá az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat.

Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító hozatala ajánlott. Tipp: este és reggel 1-1 korty whisky vagy pálinka, a gyümölcsöket fogyasztás előtt hámozzák meg, fogat is csak palackos ásványvízzel mossanak, étkezések után szénsavas üdítőital fogyasztás is segítheti az emésztést. A szállodákban a higiénia kifogástalan, az utcán azonban sok kívánnivalót hagy maga után. Javasoljuk itthonról vinni a drogériákban kapható „higikendőt" és/vagy fertőtlenítő folyadékot. (Néhány mostanában forgalmazott kézfertőtlenítő folyadék 110 ml-es flakonban van, így ha azt a kézipoggyászban viszik, akkor elveszik a biztonsági ellenőrzésnél – nem a benne lévő folyadék mennyisége számít, hanem a flakon/üveg űrtartalma.)

Érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, ugyanis a dengue-láz, illetve némely területeken a malária veszélye, főleg a csapadékos, erdős, mocsaras vidéki területeken magas.
Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Kétféle rendszer (s ezek keverékei!) használatos: europlug (európai típusú, kétágú konnektorok), three pin (3 ágú konnektorok). Elektromos átalakító hozatala ajánlott. Átalakító a repülőtereken vásárolható. Hálózati feszültség: 220 Volt.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Az internet általában lassabb mint az itthon megszokott.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

Műemlékeknél külön fényképezőjegy váltása a helyszínen lehetséges, tehát a belépőjegyek ára nem tartalmazza az ún. kamera jegyeket. Ezek megváltásában idegenvezetőnk készségesen segítségükre lesz. A helyi emberek, viselet, gyerekek számtalan témát kínálnak megörökítésre, kérjük a megkérdezésük nélkül közeli képet ne készítsenek róla. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de egy kéréssel tiszteljük meg őket. Vannak, akik kifejezetten üzleti céllal öltöznek népviseletbe, bűvölnek kígyót stb. őket némi adomány ellenében korlátlanul lehet fényképezni.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de a sok turista miatt az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. Sötétedés után egyedül ne induljanak sétálni. A Fülöp-szigetek déli része (pl. Mindanao és a Sulu-fésziget) nem ajánlott turistáknak.

Ruhaviselet

Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése szükséges. Az öltözködésben tavasziasan-nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Hölgyek kerüljék a mini ruhákat, pant nélküli felsőket, mini shortokat. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott. A vallási helyszíneken városi öltözék kell (uraknál: hosszú nadrág, ing; hölgyeknél: vállakat és térdet elfedő öltözék).

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.
Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, diftéria, tetanusz, tetanusz, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszerrel érdemes készülni. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetségének Konzuli Hivatala:
Cím: DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City,1630 Taguig, Metro Manila
Előhívó: +63 2
Telefon és fax: 816-7383
E-mail: consulate.mnl@mfa.gov.hu
Web: https://manila.mfa.gov.hu

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58.
Előhívó: 06-1
Telefon: 391-4300, 391-4301
Fax: 200-5528
E-mail: phbuda@philembassy.hu és consular@philembassy@.hu
Web: http://budapestpe.dfa.gov.ph

Tovább olvasom

Fülöp-szigetek


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Fülöp-szigetek

A kobold makik rejtett világa: Fülöp-szigetek

13 nap / 10 éj
2023.12.02
összesen 1 időpontban
1 355 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!