Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Amit São Tomé és Príncipe-ről tudni érdemes

São Tomé és Príncipe Afrika nyugati partjainál, a Guineai-öbölben, az Egyenlítő mentén független köztársaság.
Területét tekintve Afrika második legkisebb országa (1001 km²), lakossága mintegy 160 ezer fő. A vulkáni eredetű, bazaltkőzet borította szigetek éghajlata trópusi. São Tomé 1485-től, Príncipe 1502-től állt a portugál korona gyarmati függésében mint fontos cukornád-, majd kakaótermő terület. Teljes függetlenségét közel fél évezredes fennhatóságot követően, 1975-ben nyerte el Portugáliától.

A két afrikai sziget belseje még mindig túlnyomórészt őserdő, ami a természetbarátok álma, ezen kívül a ködbe burkolózó vulkáni csúcsok látványa is kíséri a lelkes túrázókat. Tengerpartjai olyan szépek és paradicsomiak, mintha nem is igaziak lennének, kristálytiszta vizeiben és fehér strandjain pedig négy fészkelő teknősfaj is él.

Az érintetlen Príncipe, ahol mindössze 7000 lakos él, egy csodálatos elveszett paradicsom.

Körutazásunk fantasztikus strandokat, dzsungeltúrákat, sznorkelezést, horgászatot és madárleseket kínál. „Afrika Galápagosá”-nak is nevezik, mivel hihetetlen mennyiségű növény- és állatfaj él itt, amelyek sehol máshol nem találhatók meg a Földön. Valójában Príncipe egy védett, UNESCO által elismert bioszféra-rezervátum, gyakorlatilag szinte felfedezetlen és háborítatlan.

Az ország banán-, kókusz-, kávé- és kakaóültetvényekben bővelkedik. Készüljön fel arra, hogy kóstoláskor a minőségi csokoládé el fogja ragadni az érzékeit, hiszen nem véletlen, hogy az országot „csokoládészigetek”-nek is nevezik. Gasztronómiájára jellemző, hogy az ételek változatosak, friss helyi alapanyagokból (főleg halból), gyógynövényekből és trópusi gyümölcsökből állnak.

Az 1000 Út Utazási Irodával még most felkeresheti ezt a virágzó Édenkertet, mielőtt a világ többi része is felfedezi!

Szolgáltatás

A szolgáltatóipar, azon belül pedig az idegenforgalom jelentősége egyre nagyobb, amit az infrastrukturális beruházások ösztönzésével is jelez a kormányzat. Az elmúlt évtizedekben több luxusszálloda nyílt a szigeteken, de a beutazó turisták száma – noha évről évre növekszik – egyelőre a rendelkezésre álló kapacitásokat sem meríti ki. 2001-ben 7569 külföldi érkezett az országba, legtöbbjük Európából (főként Portugáliából) és a környező nyugat-afrikai országokból.

Közlekedés

Az ország 320 km-es közúthálózatának 68%-a pormentesített, a regisztrált személygépkocsik száma nem haladja meg a pár ezret. São Tomé és Príncipe vasútvonalakkal nem rendelkezik. Kereskedelmi hajóflottája 49 tengerjáró hajóból áll (86 116 BRT), a tengeri kereskedelmet két kikötő szolgálja ki (Neves, Santo António). A miniállam két repülőtérrel rendelkezik: a nemzetközi és belföldi személy- és teherforgalmat lebonyolító São Tomé-i nemzetközi repülőtérrel, illetve a két sziget közötti járatokat kiszolgáló Príncipei repülőtérrel.

Gasztronómia

A helyi ételek alapanyagai a szigetek tipikus terményei: banán, főzőbanán, kasszáva, kukorica, valamint a legkülönfélébb tengeri halak. Európai, főként portugál konyhával jobbára csak az éttermekben lehet találkozni. Tipikus helyi ételek a tucatnyi zöldség felhasználásával készült raguk, valamint a főzőbanánnal tálalt sült hal, a con-con. A frissen fejt pálmabor a helyiek egyik kedvenc itala.

Turizmus

Az elmúlt években a szigetország egyre népszerűbb a külföldi turisták körében, elsősorban természeti értékeinek köszönhetően. A festői környezet (krátertavak, bazaltoszlopok, áthatolhatatlan esőerdők stb.), az egyedülálló növény- és madárvilág, a halban bő parti vizek és a néptelen, fövenyes tengerpartok egyaránt vonzzák a természet, a horgászat és a nap szerelmeseit. Az ültetvények és települések cseréptetős, meszelt falú, fatornáccal ellátott lakóházai a portugál gyarmati korszakot idézik. Ugyanakkor egyeseket a repülőjegyárak és a köztisztasági állapotok elriaszthatnak, az erős tengeráramlatok miatt a parti fürdőzés veszélyessé is válhat, továbbá a kellemetlen esős évszak is behatárolja a turistaszezont.

A két afrikai sziget legfőbb látnivalói, turisták által kedvelt helyszínei a következők:

São Tomé, Nemzeti Múzeum: Az egykori Szent Sebestyén-erődben berendezett múzeumban történeti és néprajzi kiállítások láthatóak.

São Tomé, Mercado Municipal: A városi vásárcsarnok egyike az ország legelevenebb, legnyüzsgőbb részeinek.

São Tomé ültetvényei: A sziget kávéültetvényeinek némelyikét (São João dos Angolares, Agostinho Neto) érdemes felkeresni, hogy képet kapjunk az ültetvényeken folyó egykori és mai életről.

Rolas-sziget: A São Tométól délre fekvő kicsiny, fövenyes tengerpartú szigeten keresztülfut az Egyenlítő.

Príncipe, Santo António: Príncipe legnagyobb települése, 1758–1852 között a gyarmat székhelye volt. Az 1947-ben emelt római katolikus templomban két szent helyben faragott, több száz éves szobrát őrzik.

Príncipe, Banana Beach: A szigetország legszebb tengerpartja, festői környezetben.

Tovább olvasom

2023. február 1-től eltörölték az oltási igazolvány bemutatási kötelezettséget, illetve a mindennemű tesztelési kötelezettséget.

Az útlevélnek belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar állampolgároknak utazáshoz vízum nem szükséges, amennyiben a tartózkodás nem haladja meg a 15 napot.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Sao Tomé és Príncipe egy szigetállam a Guineai-öbölben, kb. 200-240 kilométer távolságban a nyugat-afrikai partoktól, Egyenlítői-Guinea és Gabon magasságában. Mindössze 1001 négyzetkilométer a területe, és lakossága közel 217 ezer. Az ország két főszigetből áll, Sao Tomé, illetve Príncipe, de emellett vannak még kisebb szigetek is. Volt portugál gyarmatként a hivatalos nyelv a portugál, de sokan beszélik a kreolt is. A lakosság nagy része katolikus.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor -2 óra. A boltok és éttermek általában nap közben néhány órára bezárnak.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: 1000 dobra (STD) = kb. 15 Ft

A szigeten csak elvétve találni bankautomatát, illetve bankkártyával is csak nagyon kevés helyen lehet fizetni (ott is legfeljebb csak Visaval, mert a MasterCard nem működik), ezért kérjük megfelelő mennyiségű eurót hozzanak készpénzben. Eurót gond nélkül váltanak mind a valutaváltók, mind a bankok.

A borravaló mértéke általában kb. 5%-a a végösszegnek. Az alkudozás széles körben elterjedt.

Időjárás

Az Egyenlítő közelségének következményeként a szigetország éghajlata trópusi esőerdei. Az évi középhőmérséklet a parti síkságokon 24–26, a hegyvidéki területeken 19–21 °C-os. A hegyeknek köszönhetően eltérő mikroklíma alakult ki: az északkeleti oldal a szárazabb, míg a délnyugati csapadékosabb.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Az italunkat kérjük jég nélkül, mert azt is általában csapvízből készítik. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű, túraboltokban beszerezhető vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát venni.

A tisztaságra ügyelni kell, kérjük lehetőleg ne egyenek az utcán, szabadidejükben inkább éttermekben vagy szállodákban étkezzenek. Javasoljuk, hogy csak jól átsült, vagy főtt ételeket fogyasszanak, kerüljék a nyers, fertőtlenítés nélküli zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található. Van ahol a szállodai szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A természet és a helyi emberek is számtalan fotótémát nyújtanak, de azért egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

A szigeten is európai normák a mérvadóak, a tengerparton fürdőruha viselése megengedett. A helyiek nagyon tisztelik az időseket és ezt az utazóktól is elvárják.

Közbiztonság

A közbiztonság az egyik legjobb az országban, főleg afrikai viszonylatban. Kisebb lopások azért előfordulhatnak, ezért az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet, mert éjszaka le tud hűlni a levegő. A hegyekben záporok bármikor előfordulhatnak, így esőkabátot, vízálló cipőt készítsenek be. A bogarak miatt javasoljuk a könnyű, de hosszú, karokat és lábakat takaró ruházatot, illetve a bokát is takaró zokni viselését. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, bakancs viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

A strandokon, medencékben a fürdőruha megengedett.

Oltások

Nincs kötelező oltás.
Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes, hiszen az időjárása miatt sok a szúnyog. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Nincsen magyar képviselet a szigeten.

Tovább olvasom

Sao Tomé és Príncipe


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Ghána

Ghána - Sao Tomé és Príncipe

14 nap / 12 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


Sao Tomé és Príncipe - Az afrikai Galápagos-szigetek

Az ország, amit a világon sehol sem ismernek...

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!