Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Tanzánia - utazási tudnivalók

Egy tanzániai utazás a vadvilág és a természet szerelmeseinek egyik legkeresettebb kalandja, a nagy afrikai állatvándorlás, bolygónk egyik csodája. Ezt közelről látni egy életre szóló élmény lesz!

Tanzánia Magyarországnál több mint tízszer nagyobb ország Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén. Felszínének zömét a kelet-afrikai-magasföld hullámos szavannája uralja. A fennsíkból északon hatalmas vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység csúcsa, a Kibo (Uhuru) Afrika legmagasabb pontja is. A Közép-afrikai árok nyugati oldalán alakult ki a Föld egyik legnagyobb kalderája: a Ngorongoro átlagosan 700 m magas peremei 326 km²-es síkságot öveznek.

Tanzánia védett területei rendkívül változatosak, a tengeri élőhelyektől a hatalmas füves térségekig és a magas hegycsúcsokig, a Kilimandzsáróig. Az ország teljes területének egyharmadát bizonyos mértékig nemzeti park, vadrezervátum, tengeri park, erdőrezervátum stb. védi.

Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, de a tengerszintfeletti magasság miatt nagy részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van.

A vadvilág megtekintésére a legjobb időszak a száraz évszak június végétől októberig. A gnúk vándorlása a Serengeti Nemzeti Parkban júniusban és július elején van. A déli és nyugati parkok látogatásának szezonja júniustól októberig van, a népszerűbb északi parkok egész évben látogathatók.

Tanzániai utazás során megtekinthető Nemzeti Parkok közül csak néhányat említve:

Arusha Nemzeti Park: A park Afrika legszebb vulkánjának, és egyben Afrika ötödik legmagasabb hegycsúcsának, a Meru-hegynek a lábánál fekszik. A hegyen kívül a park legfontosabb látnivalói a Momella-tavak és a Ngurdoto-kráter. Vadvilága igen változatos, többek között kafferbivalyok, zsiráfok, zebrák, vízi antilopok, elefántok, vízilovak és még gnúk is láthatók itt. A nemzeti park ad otthont a világ legnagyobb zsiráfpopulációjának is, így ezen hosszú nyakú, gyönyörű állatok rajongói számára is nagyszerű hely.

Manyara Nemzeti Park: A Nagy-hasadékvölgy mellett elterülő Manyara Nemzeti Park változatos élőhelyet biztosít az állatvilágnak. Lenyűgöző, festői környezetét Ernest Hemingway így jellemezte: "A legszebb, amit Afrikában láttam!". Sűrű erdőségei kellemes változatosságot nyújtanak a szavanna uralta tájak után. A park nagy részét a sekély, lúgos tó foglalja el, melynek partján több, mint 400 madárfaj egyedeiben gyönyörködhetünk, ezek közül a flamingók és a pelikánok vonják leginkább magukra az utazók tekintetét. Ezen kívül elefántok, vízilovak, impalák és páviánok élnek a parkon belül. Viszont a parkot a fára mászó oroszlánok tették igazán híressé, amelyek a napjukat általában a fák ágain töltik, és csak napnyugtakor ereszkednek le a földre. Ezt a különleges szokást már jól dokumentálták, de hogy mi motiválja az oroszlánokat arra, hogy így viselkedjenek, még nem sikerült biztosan meghatározni, ezért az évek során csak találgatások fogalmazódtak meg.

Serengeti Nemzeti Park: Afrika leghíresebb nemzeti parkja. A serengeti egy maszáj szóból származik, ami azt jelenti, hogy "végtelen síkság", és ez igen találó név a kb. 30.000 négyzetkilométeres parkra. A parkot északról a kenyai Masai Mara Nemzeti Park, délről pedig a Ngorongoro határolja. A Serengeti Földünk egyik legszebb (és legutolsó…) afrikai vadonja, köszönhetően különleges állatfajainak és a lenyűgöző éves vándorlásuknak. Csodálatos tájai a fotósok álma, a vadon élő állatok látványa pedig páratlan, és mindez együtt egy olyan élmény, amire egy életen át emlékezni fog. Kb. 1,5 millió gnú, 250.000 zebra, valamint számtalan gazella és antilop egyedei teszik meg a hosszú utat, új legelőket keresve, melynek során több, mint egymillió állat kel át a Grumeti folyón Tanzániába. Az állatvándorlás látványának élményét semmi mással nem lehet összehasonlítani, a fotósok készüljenek fel arra, hogy kitűnő felvételeket készíthetnek majd Afrika legnagyszerűbb teremtményeiről. Az „5 afrikai nagyvad” (oroszlán, leopárd, elefánt, orrszarvú, és kafferbivaly) mellett közelről láthatunk számos más, afrikai nagyvadat is. A parkban óriási gnú, zebra, zsiráf, víziló és krokodil populáció, valamint számos gepárd és hiéna él.

Ngorongoro Természetvédelmi Terület: A kráter területe eredetileg az 1951-ben létrejött Serengeti Nemzeti Park része volt, majd ettől külön választották, így mára a „köröttes területekkel” együtt a mérete meghaladja a 8.000 km2 -t. Az Élet Ajándéka (a ngorongoro jelentése maszáj nyelven) UNESCO világörökségi védelem alatt álló terület. A Ngorongoro-kráter lenyűgöző látványával és domborzati formáival olyan kivételes geológiai képződmény, amely önmagában is megér egy látogatást. A kráterbe lefelé ereszkedve olyan érzésünk támad, mintha egy elveszett világba lépnénk be, ahol az elképesztő vadvilág a kráterfalak mélyzöld hátterében látható. A peremen is erdők, vadon élő állatok és maszáj falvak világa tárul elénk. Dzsipjeinkkel leereszkedünk az egykori tűzhányó aljában elterülő füves szavannára, ahol egészen közelről fotózhatunk bivalyokat, gazellákat, zebrákat, gnúkat és kis szerencsével a kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvúkat is.

S ha ez a sok szépség még nem volna elég, a Tanzániához tartozó Zanzibár szigetén gyönyörű strandok várnak süppedős, fehér homokkal, kristálytiszta, sekély vízzel és egy izgalmas fővárossal, a 200 éve mit sem változó Stone Town-nal.

Ezek után nincs olyan kalandos lelkű utazó, aki ne vágyna a csodálatos Tanzániába!

 

Tovább olvasom

Tanzánia beutazási feltételek: 

Tanzániába történő utazás során nem szükséges sem COVID 19 védőoltás, sem PCR teszt .

Az útlevélnek a tervezett hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. Tanzániába történő belépéskor vízum szükséges: 50 USD/fő (helyszínen fizetendő). A megérkezést követően egy belépési űrlapot szükséges kitölteni. A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincs szükség. Zanzibáron kilépési illeték fizetendő: 40 USD/fő (helyszínen fizetendő).

Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatala:

Tiszteletbeli konzul: Obedie Solomon KIMARO, Cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia, Mobil: + 255 7 744 299753, Iroda: +255 222 700720, E-mail: oskimaro@gmail.com 

További beutazási információkkal kapcsolatban, keresse fel a Konzuli Szolgálat weboldalát

Tovább olvasom

Tanzánia időjárás

A hőmérséklet egész évben kb. 25-35 °C. Március és május vége közé esik az esős időszak. Könnyű, nyári öltözetet, a szafari túrákra melegebb ruházatot érdemes vinni.

Öltözködés: A muszlim vallás miatt az utcán ne viseljenek nagyon kihívó ruhadarabokat, nőknél a hosszú szoknya és fedett vállas felső ruházat az elvárt viselet.

Oltási tudnivalók

Nincs kötelező oltás, a malária elleni gyógyszer szedése az utazás időpontjától függően hasznos lehet. Ez ügyben kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Országos Epidemiológiai Központtal (1097 Bp., Gyáli út 2-6. - új nevén Albert Flórián út 3/a, Tel.: 06-1-476-1364). A gyógyszert az utazás kezdete előtt már el kell kezdeni szedni. Egyéb gyógyszereket ajánlott magunkkal vinni, és kizárólag palackozott vizet fogyasszunk.

Tanzánia közbiztonsága

Általános biztonsági szabályok vannak érvényben, drága ékszereket felesleges az utazásra magukkal vinni, a fényképezőgépüket és videokamerájukat ne hagyják őrizetlenül. Este kísérő nélkül ne sétáljanak az elhagyatottabb utcákon.

Tanzánia szafari túrák

A túrák zöme földúton közelíthető meg, készüljenek arra, hogy a ruháik porosak lesznek. A túrákra innivalót feltétlenül vigyenek magukkal. Melegebb ruházatot is készítsenek be, mert a reggeli és esti órákban hűvösre fordul az idő, kényelmes és zárt cipő, fejfedő javasolt. Az állatokat nyitott tetejű kocsiból figyelhetik meg, az autóból a túra alatt a vezető engedélye nélkül kiszállni tilos.

Tovább olvasom

Tanzánia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Tanzánia

Szafari Tanzániában, zanzibári pihenéssel

12 nap / 11 éj
2024.11.07
összesen 1 időpontban
2 190 000 Ft/fő
Tanzánia

Tanzánia Szafari program egyénileg 6nap/5éj

nap / éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Zanzibár, az Illatos sziget

Gyönyörű, fehér homokos tengerpartjai, kristálytiszta vizei, türkizkék színű tengere, rejtett öblei a világ egyik legromantikusabb helyszínévé teszik.

Elolvasom ››

Zanzibár legjobb strandjai

Zanzibár a legjobb választás egy ideális nyaraláshoz! Ráadásul tucatnyi hihetetlen strand várja a turistákat a szigeten!

Elolvasom ››

Az Oroszlánfa meséje

Az oroszlánfa olyan fa, aminek a gyümölcsei kis oroszlánkölykök lennének, az ágakon nőnének, amíg meg nem érnek.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!