Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Zanzibár utazás 2024


Hol van Zanzibár? Zanzibár egy varázslatos kis sziget, amely a Kelet-afrikai Tanzániához tartozik. Ez az elképesztő sziget mindent megad, amire egy utazó vágyhat. Azúrkék vizek, fehér homokos partok és ragyogó napsütés tökéletes kombinációja várja Önt! Zanzibár Tanzánia legszebb partjai, érintetlen fehér homokja, az Indiai-óceán szikrázó türkizkékje és buja, trópusi növényzete a szépség és nyugalom varázsát keltik. De ugyanilyen csábító az óceán langyos vize alatt virágzó, lenyűgöző tengeri élővilág is.

Ám ez a hely több, mint egy trópusi paradicsom! Zanzibár gazdag történelemmel rendelkezik. Óvárosa az UNESCO világörökségi listáján szereplő Stone Town. Akár egy zanzibári csoportos utazás alkalmával, vagy egy zanzibári üdülés során sétáljon végig az óváros keskeny utcáin, ahol az arab, indiai és afrikai hatások kellemes összhatásban egymásba fonódnak. Csodálja meg a gyönyörűen faragott ajtókat és a korabeli épületeket, amelyek történeteket mesélnek a múltról. A főként a 19. századból származó építészete tükrözi a szuahéli kultúra alapjául szolgáló elemeket, egyúttal az arab, a perzsa, az indiai és európai kultúrák egyedülálló keverékét adja. Ne hagyja ki a Forodhani Parkot sem, ahol a piac különleges hangulatot teremt.

A mai Zanzibár minden tekintetben egyedi: a konyhájuktól kezdve a gyümölcsökig és fűszerekig, a bútorstílusig, illetve a gyönyörű, kézzel készített tárgyakig és ékszerekig.

Egy utazás Zanzibár szigetére az aktív pihenésre vágyókat is magával ragadja. Ha a tengeri élet érdekli, akkor ne hagyja ki a búvárkodás és a sznorkelezés lehetőségét sem. A lenyűgöző korallzátonyok alatt találkozhat teknősökkel, színpompás halakkal, sőt még delfinekkel is. Zanzibár strandjai a búvárok közkedvelt helyszínei korallzátonyainak és elsüllyedt hajóroncsainak köszönhetően.

Ha Tanzánia Zanzibár, akkor érdemes a nyaralást tanzániai szafarival indítani. Utasaink gyönyörködhetnek a páratlan állatvilágban. Az utazás élményét növeli a Serengeti Nemzeti Park, ahol természetes élőhelyükön figyelhetik meg az elefántokat, oroszlánokat, vízilovakat és még sok más álltafajt. A fentiek alapján nem kétséges, hogy Zanzibár kiváló úti cél akár Tanzániával összekötve, akár önmagában. Ha természeti szépségekre vágyik, akkor sem fog csalódni. Látogasson el a Jozani erdőbe, ahol a vörös colobus majmok otthonra leltek, vagy fedezze fel a gyönyörű mangrove erdőket és az élénk növény- és állatvilágot.

A gasztronómiai élvezetek terén sem fog hiányt szenvedni Zanzibáron. Kóstolja meg a friss tenger gyümölcseit, a helyi fűszereket és a tradicionális swahili ételeket. Vegyen részt egy főzőtanfolyamon, hogy mélyebben megismerje a helyi konyha titkait.

Zanzibár egy olyan hely, amely minden érzéket megmozgat. Az itt megtapasztalt látvány, ízek és hangulat örökre az emlékezetébe vésődnek. Ha egy igazán különleges utazást szeretne, amelyben a kaland, a pihenés és a felfedezés tökéletes harmóniában találkozik, akkor ne habozzon tovább! Utazzon Zanzibárra, és engedje, hogy elvarázsolja ez a varázslatos sziget!

 


Zanzibár nyaralás 2024

Egy zanzibári nyaraláson elnyúlhat egy napozóágyon, vagy álomba ringathatja magát két pálmafa közé kifeszített függőágyban. A meleg trópusi nap a lombok résein keresztül átszűrődik, miközben a lágy szellő a szigeten termesztett fűszerek egyedi illatával, a gyümölcsök és növények aromájával keveredve körülöleli. Ahogyan Ön egy sziesztába merül, a hullámok lágy hangja és a fák susogása nyugodt harmóniát teremt meg. Fürdőzzön meg a trópusi napfényben, vagy mártózzon meg a kellemesen langyos vízben. Élvezze az ínycsiklandó tenger gyümölcseiből, húsokból, zöldségekből és zamatos gyümölcsökből álló, ízletes fűszeres ételeket. Amikor beáll az apály, sétáljon végig a parton lévő természetes medencék mentén, hogy megfigyelhesse a bennük rekedt apró tengeri élőlényeket, amelyek a következő dagályra várnak. Ez csak néhány, az álomszerű élmények közül, amelyekben egy zanzibári utazáson része lehet.

Történelmi és kulturális élmények Stone Townban

Zanzibári utazása során sétáljon végig Stone Town szűk, labirintusszerű sikátorain, és látni fogja, miért lett ez a város a Világörökség része. Ez az ősi metropolisz megőrizte a benne lezajlott legtöbb történelmi esemény nyomát. Az anglikán és katolikus templomok a gyarmati időkre emlékeztetnek. A mecsetek, paloták, a régi erőd és az ágyúk a szultán egykori államiságának jelenlétéről mesélnek. A bonyolultan faragott ajtók és rácsos ablakok a sziget szuahéli esszenciáját idézik fel, míg a bódékban árult friss fűszerek a sziget ősi jelentőségéről mesélnek. Stone Town megőrizte a legtöbb csodáját, és ragaszkodik a mindennapi élet nyugodt, laza tempójához. Könnyű azt is belátni, hogy miért volt a múltban a városi piac a vásárlók paradicsoma. Kiválóan faragott műtárgyakat, gyönyörű ékszereket, változatos, frissen az óceánból érkezett tenger gyümölcseit, a közeli farmokon szüretelt, zamatos gyümölcsöket és különleges hagyományos ruhákat is lehet vásárolni.

Világszínvonalú sznorkelező és búvárkodási helyszínek

Ahogy azt egy zanzibári üdülés során tapasztalni fogja, Zanzibár nem egyetlen sziget, hanem egy szigetcsoport, amely sok kisebb-nagyobb szigetből áll. A kisebb szigetek némelyike valójában egy ősi korallképződmény, amelyeket a növényzet csodálatosan befedett. De a víz alatti tengeri birodalom az, ami igazán magával ragadóan szép!

Ahogy belecsusszan a langyos vízbe, egy olyan paradicsomba érkezik, amelyet csak a beszűrődő napsugár világít meg. Ez a fény a korallok sokféle árnyalatát és a tengerfenéken élő halak sokszínű változatosságát fedi fel. A szigeteken sekély és mély merülőhelyek egyaránt megtalálhatók. A Zanzibár körüli víz alatti hajóroncsokat zátonyokká alakították át. A tapasztalt búvárok a hajók csodálatos zugait fedezhetik fel. A szigetek közül sok olyan érintetlen hely van, amely még felfedezetlen. A Mnemba Atoll egy szuperlatívuszokban meghatározható merülőhely, amely a sziget északkeleti zónájában, Matemwe közelében található. De itt akár snorkelezni is lehet.

Fűszerfarmok, ahol az ízek, az egészség és a zamatok keverednek

Zanzibár fűszerei akárcsak az ókorban, még manapság is a világ minden tájáról vonzzák a fűszerrajongókat. A sziget éghajlata ideális számos fűszer termesztéséhez, mint például a fahéj, a chili, a szerecsendió, a fekete bors, a gyömbér, a szegfűszeg, a kurkuma és a citromfű. Zanzibári nyaralása során mindenképp látogasson el egy fűszerültetvényre!

Hiszen egy zanzibári utazás alkalmával ezeket a fűszereket akár le is szedheti a bokrokról és fákról. Továbbá megismerheti azokat a folyamatokat, amelyekkel a fűszereket előkészítik a végső felhasználásra. Megnézheti, hogyan fejtik le a fahéjat a fa kérgéről, és hogy hogyan szedik az egzotikus gyümölcsöket a fákról. A fűszer- és gyümölcsültetvények bejárása során többet is megtudhat a fűszerek csodálatos tulajdonságairól. Az egyedi ízük mellett néhányuknak elképesztő gyógyhatása is van, és számos betegség gyógyítására használhatók. Ismerje meg a helyiektől, hogy ők milyen házi gyógymódokat alkalmaznak. Ezen kívül a fűszereket színezékként és kozmetikumok összetevőjeként is használják.

Tovább olvasom

Zanzibár beutazási feltételek

Az útlevélnek, a vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. Tanzániába belépéskor nemzetközi repülőtereken és kikötőkben is kiállítanak egyszeri beutazásra szóló vízumot. A zanzibári repülőtéren szükséges a kb.50 USD/fő vízumot megvásárolni.

A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség.

Érkezéskor minden turistának ki kell tölteni egy ún. Traveler's Surveillance Form űrlapot, amit be kell mutatni (ezt vagy a gépen vagy a kiszállást követően kapják).

Az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket (airport service charge, departure tax) kell fizetni, a díjat sok légitársaság már beépítette a repülőjegyének árába.

Az utasaink legtöbbször az alábbi légitársaságokkal utaznak:

  • bécsi indulással Ethiopian Airlines, átszállással Addis Ababában
  • budapesti indulással Qatar Airways, átszállással Dohában
  • budapesti indulással Turkish Airlines, átszállással Isztambulban
  • budapesti indulással Emirates/Fly Dubai, átszállással Dubaiban


Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal, mi megtaláljuk rá a választ és a megoldást!

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. Az oldal ITT érhető el.

A honlapunkon szereplő információk tájékoztató jellegűek! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy beutazási szabályok bármikor változhatnak!


Frissítve: 2024.06.07.

Tovább olvasom

Tanzánia hivatalos nyelve: angol és a szuahéli

Idő: Az idő eltolódás nyáron +1 óra, télen +2 óra. Klasszikus „jetlag"-től nem kell tartani. A nap hossza kb. 12 óra.

Gyógyszerek és oltás

Ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Kötelező oltást nincs előírva. Szúnyogok elleni javasolt védekezés a riasztószer és a hosszú ujjú felső. Malária ellen nincs védőoltás, ellene gyógyszerrel lehet védekezni. Tanzánia területén előfordulhat a betegség, így ha szeretnének gyógyszert szedni, egyeztessenek a háziorvosukkal, a gyógyszer vényköteles. A megelőzés a fontos, így szúnyogriasztó, szúnyogháló, stb. szükséges. Sárgalázzal fertőzött területről érkezve kérhetik az oltást igazoló okmányt. Utazás előtt egyeztessen háziorvosával és/vagy Nemzetközi Oltóközponttal (Budapest, Váci út 70, 1132, https://oltokozpont.hu/ ).

Műanyag: 2019. június 1-től Tanzánia betiltja a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőrizni fognak. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc" zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.

Tanzánia pénzneme, váltás, bankkártya használata és borravaló

Amerikai dollár (2006 utáni, sérülés- és firkamentes címletű USD) az általánosan elfogadott zanzibári fizetőeszköz, így ezt érdemes hozni, melyet a helyi TSH-ra (Tanzániai Shilling) lehet váltani, de nem szükséges. 1 TSH = kb. 0,13 HUF. Az árakat dollárban is feltüntetik. Szigeten szinte csak Stone Town-ban található bankautomata, ezért készpénzzel készüljenek. Bankkártyával többnyire csak a hotelekben lehet fizetni. Sofőröknek, helyi idegenvezetőknek, londinernek, takarítónőnek illik adni borravalót. Ezért érdemes felkészülni kis címletű bankjegyekkel.

Infrastructure tax: A szállodákban kijelentkezéskor úgynevezett „infrastructure tax"-ot kell fizetni. Mértéke kb. 1 $/fő/nap.

Ivóvíz

Csapvíz nem fogyasztható, palackozott vizet használjanak még fogmosásra is (!), mely szinte mindenhol kapható.

Telefon, internet használata Zanzibáron

Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet! Kártya független mobiltelefonba vásárolható helyi SIM kártya, ami olcsón beszerezhető (pl.: reptéren vagy kérjük helyi idegenvezetőnk, hotel alkalmazottjainak segítségét). Az előfizetéses mobiltelefonok az országban működnek, a roamingolási tarifákról tájékozódjon a szolgáltatójánál.

Elektromosság: 230 V, 50 Hz. Csatlakozó és aljzat D, G. Az elektromos konnektorok angol szabványúak (háromlábú), adapter szükséges. Előfordul áramszünet, legtöbb szálloda erre fel van készülve és ilyenkor generátorral kapcsolják az áramellátást. Hordozható töltőt érdemes vinni.

Dagály,apály és az óceán: A sziget strandjaira jellemző az árapály jelenség, amelyet a Hold és a Nap vonzásának befolyása okoz. Északi részen a fürdőzést nem felétlenül befolyásolja ez a természetes jelenség. Ha éppen fürdőzni nem is tudnánk, egy érdekes tengerparti séta során az óceán számos kis teremtményét megcsodálhatjuk. Az ár és apály kb. 6 óránként váltakozik. A low tide (apály) és high tide (dagály) időpontja pontosan kivan számolva, erről kérdezhetjük a helyieket, megnézhetjük előre az interneten (vagy a szállodák többsége is feltüntetni a strand információs tábláján). Keleti és déli partokon a víz sekélyebb, így valamennyivel melegebb mint az északi strandokon.

Előrejelzés: https://www.tide-forecast.com/locations/Zanzibar-Tanzania/tides/latest

Cápa veszély nincs, medúzák előfordulhatnak. Vízi cipő használata javasolt.

Hasznos applikációk: Tide Charts, Official Tanzania Tourism

Öltözködés:

Napszemüveg, sapka használata javasolt az erős napsütés ellen. Emellett könnyű, nyári öltözetet. A muszlim vallás miatt az utcán ne viseljenek nagyon kihívó ruhadarabokat, nőknél a hosszú szoknya és fedett vállas felső ruházat az elvárt viselet.

Zanzibár biztonsága

Az alapvető biztonsági előírásokat vegye figyelembe, éjszaka ne sétáljon egyedül, sok pénzt, illetve ékszereket szintén nem ajánlott magunkkal vinni. Értékeit helyezze el a hotel széfjében. Portyázó majmok ellen hálószobánk ablakát ill. ajtaját zárjuk. Holminkat ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Tanzániai szafari

Zanzibári üdülésünket érdemes Tanzániai szafarival kiegészíteni. Utazás a szárazföld és sziget között belsőjárattal. Fedezze fel Arusha, Lake Manyara vagy a Serengeti nemzeti park egyikét. Látogasson el a hihetetlen Ngorongoro vulkanikus kráterébe. A vadles kihagyhatatlan és fantasztikus élmény! Kérje, kollégáink ajánlatát elő- vagy utótartózkodásra. Szafari Tanzániában Zanzibári pihenéssel csoportos programunkat tudják megtekinteni.

Tovább olvasom

Zanzibár


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Tanzánia

Szafari Tanzániában, zanzibári pihenéssel

12 nap / 11 éj
2024.11.07
összesen 1 időpontban
2 190 000 Ft/fő
Tanzánia

Tanzánia Szafari program egyénileg 6nap/5éj

6 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!