Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Katar az azonos nevű félszigeten terül el a Perzsa-öbölben. Az Arab-félszigettől sós mocsarak és sivatagos részek választják el. A szinte teljesen sík félsziget úgy nyúlik Perzsa-öbölbe a szaúd-arábiai partoktól, akár egy hüvelykujj. A kietlen félsziget a 18. századig lakatlan terület volt, majd az 1750-es években Arábia középső részéről, az ottani talán még mostohább viszonyok miatt, számos nomád törzs vándorolt a tengerpart felé.

A 19. század közepére Doha a gyöngyhalászat központjává vált, míg meg nem jelent a világpiacon a japán tenyésztett gyöngy. A XIX. század közepéig – a mai Arab Emírségekhez hasonlóan – a katari tengerpartot is kalózpartnak hívták. 1867-ben Mohammed Bin Al-Thani sejk a bahreini befolyás visszaszorítása érdekében védelmi megállapodást kötött a Brit Birodalommal és dohai székhellyel megalapította a Katari Emírséget. Az olajkitermelés 1949-ben kezdődött meg, mely Katart új dimenziókba emelte.

Alapvetően két fő évszak létezik: egy hűvösebb évszak decembertől februárig, és egy forró évszak áprilistól októberig. Utóbbiban ezen belül megkülönböztethetünk egy nagyon forró időszakot májustól október közepéig. Március és november átmeneti, meleg hónapok.

Doha 7 kilométer hosszú tengerparti sétányáról, a Corniche-ról lélegzetelállítóan szép kilátás nyílik a főváros felhőkarcolóira. Kávézók és éttermek várják a betérő vendégeket a klasszikus fa szállítóbárkák, a „Dhow"-k és a legújabb hajócsodák között. A részben sikátoros, részben fedett, bazár jellegű Souq Waqlf, a hagyományos, régi piac nem csak turista látványosság, a helyiek is előszeretettel látogatják. Itt minden beszerezhető a fűszerektől a kézműves termékekig, az ékszerektől a ruhákig, a kisállatoktól a vízipipákig. A 2008-ban megnyílt, 260 ezer négyzetméteres ultramodern épület az Iszlám Művészetek Múzeuma, mely az arab világ egyik ékköve, ahol katari emírek magángyűjteményének legjavát csodálhatjuk meg.

A Pearl Katar az ország legexkluzívabb része, egy mesterséges sziget Doha tekintélyes West Bay kerületének közelében. Az öböl nyugati részével egy híd köti össze. A luxus jachtokkal szegélyezett kikötőkkel, lakótornyokkal, villákkal és szállodákkal rendelkező környéken luxus vásárlási élményt kínálnak prémium dizájnerbutikok és bemutatótermek. A sziget modern étkezési helyeknek is otthont ad – a frissítő fagylaltoktól az ötcsillagos kulináris élményekig. Kiemelkedik gyalogosbarát tereivel, valamint parkosított kertjeivel. A Pearl eleganciája révén népszerű látogatói attrakció, olyan hívogató leírásokkal, mint az „Arab Riviéra”.

Doha központjától mindössze néhány percre található az Aspire Zone, mely egy 300 méter magas szálloda, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Világszínvonalú sporthelyszínekkel, edzőakadémiával, sportorvosi kórházzal, valamint ötcsillagos szálláshelyekkel, éttermekkel és szórakozási lehetőségekkel tökéletes célpont a sport szerelmeseinek. A 880 m2-en elterülő Aspire Park hatalmas zöldterületein sportpályák, játszóterek és egy tó is helyet kapott. Sarah Lucas egyetlen nyilvános műalkotását, a Perceval-t is itt tekinthetjük meg. Kávézók és éttermek sorakoznak a környéken, míg a Villaggio Mall és a Hyatt Plaza Mall több szórakozási, étkezési és vásárlási lehetőséget kínál.

Dohától északra épült meg a Katara kulturális falu. A multifunkcionális kulturális negyedben az amfiteátrum és a mecset mellett a gyönyörű arab stílusú épületekben operaházat, mozit, kézműves piacot, éttermeket és galériákat is találni. Dohában ötcsillagos szállodák sora várja a vendégeket privát tengerparttal, spa és wellness részleggel, éttermekkel, felsőkategóriás szolgáltatásokkal.

Irodánk által szerveztett katari utazás során terepjárókkal sivatagi túrán is részt vehetnek, ahol az aranyló homokdűnéken hullámvasúthoz hasonló élményben lesz részünk. Ezt követően egy hangulatos táborba érkezve naplemente után igazi arab vacsora vár ránk grill ételekkel, tevegelési lehetőséggel, hennafestéssel, hastánc bemutatóval.

Katari utazásunk alatt megismerjük konyhájukat is, mely a hagyományos arab és levantei konyhát tükrözi, de az iráni és indiai konyha is nagy hatással van rá. A tenger gyümölcsei és a datolya alapanyagok.

A főváros nemcsak néhány órás, hanem akár több napos tartózkodásra is tökéletes úti cél lehet, ahol a múlt és a jövő találkozása, a kultúra, a tengerparti örömök, a sivatagi élmények és az ideális klíma is hozzájárulnak egy tökéletes nyaraláshoz.

Tovább olvasom

Az aktuális beutazási feltételekről érdeklődjön kollégáinknál!

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Katarból történő kiutazás után. Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Katarba belépéshez, ha az ott tartózkodás nem haladja meg a 90 napot.

Katar Állam területére alkohol és sertés eredetű fogyasztási cikkek behozatala tilos, a repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is szigorú ellenőrzés alá kerül, ezért kérjük ne hozzanak magukkal pálinkát és a téliszalámit.

Covid információk:

Katari tartózkodási engedéllyel NEM, de teljes oltottsággal rendelkező, vagy a koronavírus fertőzésen átesett magyar állampolgárok (látogatók) számára a szükséges tesztelés elvégzésének két módja van:

1) PCR teszt készítése Magyarországon, az utazás előtt – ez esetben szükséges az eredeti, angol nyelvű negatív PCR teszteredményt bemutatni a repülőtéren utasfelvételkor.

2) Antigén gyorsteszt készítése Katarban az érkezést követő 24 órán belül, az arra kijelölt egészségügyi intézmények valamelyikében.

Katari tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező, feltételesen elfogadott vakcinával oltott, vagy oltatlan magyar állampolgárok kötelesek a Katarba érkezés előtt, az indulást megelőző 48 órában PCR tesztet végezni. Ők érkezéskor öt napra hotelkaranténba kötelesek vonulni. A fenti szabály alóli kivétel tartózkodási engedéllyel nem rendelkező elsőfokú rokon esetén, ha a rokoni kapcsolatra és a lakóingatlanra vonatkozó dokumentáció benyújtásra kerül.

Katari tartózkodási engedéllyel és teljes oltottsággal rendelkező, vagy a koronavírus fertőzésen átesett magyar állampolgárok PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Katarba. Számukra az érkezést követő 24 órán belül gyorsteszt végzése kötelező valamely erre kijelölt közegészségügyi intézményben.

Katarba látogató (turisztikai, üzleti, családlátogatási cél) magyar állampolgárok beutazhatnak Katarba, de a belépés a katari hatóságok előzetes engedélyéhez kötött. Az előzetes regisztráció minden tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező látogató számára ajánlott az Ehteraz weboldalán keresztül. A szükséges dokumentumok (repülőjegy, oltási igazolás, átesettségi igazolás, szerológiai teszteredmény, szállásfoglalás/nyilatkozat, NYILATKOZAT) feltöltésével egyidejűleg. A regisztrációt az utazás előtt legalább 72 órával el kell végezni.

Forrás: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/katar

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Katar népessége kevesebb mint 3 millió fő. A hivatalos nyelv az arab, de az angolt is széles körben beszélik.

Időeltolódás

Az időeltolódás +2 óra. Általában 13:30-16:30 között sziesztát tartanak a boltok és az éttermek, kivéve azok, amik a bevásárló központokban vannak.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Katari Riyal (QAR), 1 QAR = kb. 90 Ft.
A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Borravalót nem szokás adni. Az éttermekben általában az itthon megszokott 10%-ot szerviz díjat felszámolják a számlán.

Időjárás

Októbertől májusig kellemes, napközben 15-20 fokos a hőmérséklet, nyáron viszont nagy a hőség, így ilyenkor az emberek általában a légkondicionált bevásárlóközpontokban, éttermekben töltik a szabadidejüket. Fontos: aki a légkondira érzékeny, mindenképpen vigyen magával egy kardigánt vagy kiskabátot.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz Dohában iható, vidéki városokban javasoljuk a palackozott vizet.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az ellátás nagyon drága.

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (D típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

A Skype és a WhatsApp videohívásai korlátozva vannak központilag.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, az élet nyugodt, az utcák tiszták. Ennek ellenére érdemes betartani az alap biztonsági szabályokat: mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.
Gyalogosként közlekedve nagyon kell figyelni az autókra, mert általában adják meg az elsőbbséget.

Fényképezés

A látnivalók fényképezése, videózása megengedett, de helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos.

Hagyományok, ruhaviselet

A politikai és vallási témákat mindenképpen kerüljük, mert bármilyen kritika szigorúan tilos.

Kérjük, fordítsanak figyelmet a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.
Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Tovább olvasom

Katar


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Katar

Az Arab-öböl gyöngyszeme, Doha

6 nap / 4 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


Qatar-zis

Üvölt az AC/DC-től a High way to hell, és mi csak csúszunk lefelé a homok hullámain.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!