Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Észtország utazási információk

Észtország egy észak-európai állam a Balti-tenger keleti partján. Az úgynevezett balti államok (Baltikum) egyike. Északon és nyugaton a Balti-tenger, keleten Oroszország, délen Lettország határolja. Az 1940-ben Szovjetunióhoz csatolt állam 1991-ben nyerte el függetlenségét. Az Európai Unió kisebb méretű és kisebb népességű tagállamai közé tartozik. Hivatalos nyelve az észt, ami az uráli nyelvcsaládba tartozó nyelv. Fővárosa és legnépesebb városa Tallinn.

Különösen sok szélsőséggel megáldott helye Európának, az Európai Unió leg észak-keletebbre fekvő országa. E terület létrejöttét ugyanaz a gigantikus jégtömeg alakította, felszínét tarolta le és csiszolta hullámosra a jégkorszak és az évmilliók során, mint amely Finnországét.

A két ország között csupán az a különbség, hogy a finn csillogó tótükrök helyén itt a sekély víz elláposodott, egészen különleges flórát és faunát kialakítva. A vízzel szinte folyamatosan permetezett növényzet méregzöld és életerős, szemet gyönyörködtető. Mint ahogyan szemet gyönyörködtető a vidék nagy kontrasztja, az ősi Reval, azaz Tallin mozgalmas kereskedő városa. E kis nép nem írta úgy sohasem a nagyvilág történelmét, mint a közeli Litvánia, de éppúgy részese volt a népek, kultúrák keveredésének, időszakos dominanciájának. A német kereskedők és a Hansa hajók már a tizenharmadik századtól beillesztették a várost Európa gazdasági-politikai vérkeringésébe, és hol német lovagrendi, hol dán, hol svéd, hol pedig orosz uralom alatt, de mindvégig építgették-szépítgették a csipkés várfalakkal, tornyokkal-bástyákkal védett, tehetős polgárházakkal zsúfolt fővárosukat.

Tallin, az észak-európai kereskedővárosok egyik olyan példája, ahol a történelmi városközpont szinte sértetlenül megmaradt. A Hanza-szövetség egyik központja volt, hajdani gazdagságáról számos kereskedőház, fényűző középület és templom tanúskodik. A korábban Revalnak nevezett település 1920-ban lett Észtország fővárosa és ekkor kapta a Tallinn nevet. Az Óváros magja a Dómhegyen található, amelyet tornyokkal megerősített falakkal védelmeztek. Legfontosabb épülete a Szűz Mária-templom (a Dóm), amelyet 1230-ban kezdtek el építeni. A Városháza téren álló gótikus stílusú városháza a 14. századból származik. Figyelemre méltó még a fafaragványokkal gazdagon díszített Szentlélek-templom, a 13. vagy a 14. században alapított Szent Miklós-templom, valamint a Szent Olaf-templom. Az alsóváros a mai napig őrzi a középkorra jellemző szabálytalan úthálózatát, számos városi palotát és kereskedelmi célokra használt magánépületeket.

Egy olyan világban, ahol mindenkinek mindig kapcsolódnia kell, legyen szó telefonról, laptopról vagy táblagépről, Észtország gondoskodik arról, hogy minden látogatója tweetelhessen és cseveghessen arról, milyen fantasztikus Észtország azáltal, hogy mindenhol ingyenes wifi hotspotok vannak. Ez a digitális nomádok és az utazási bloggerek mennyországa! Észtország olyan nagy cégek szülőhelye is, mint a Skype és a Hotmail. Nem meglepő, hogy ez a kis balti ország a világ legfejlettebb digitális társadalma címet viseli.

Valószínűleg azt gondolná az ember, hogy egy ennyire modernizált és digitálisan fejlett ország nem lenne túl zöld vagy természetben gazdag, de akár hiszi, akár nem, Észtország valójában a világ egyik legzöldebb országa. Mivel az ország körülbelül felét erdő borítja, a természet szerelmesei Észtország érintetlen természeti szépségeit fedezhetik fel és élvezhetik Észtország egész területén. Ezek közé beékelődnek tucatszám a takaros kis farmok, ahol a skandináv stílusú rönkházakban igazán hangulatos falusi szálláshelyeken tölthetünk el csendes, természethez közeli, sétálós-túrázós, biciklizős, lovaglós aktív napokat. A Balti-tenger közelsége hűvös szeleket, a Golf áramlat hatása pedig az adott szélességi körön várható hőmérsékletnél enyhébbet, és sok csapadékot hoz.

Három kötelező nemzeti park, amit észtországi utazás során látni kell, a Lahemaa Nemzeti Park, a Matsalu Nemzeti Park és a Sooma Nemzeti Park.

Több mint 2000 szigete van, amelyek többsége lakatlan. A szigetek elszigeteltségük miatt megőrizték Észtország hagyományos életmódját, így a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogyan éltek az észtek a modern kor előtt. Néhány népszerű sziget a turisták és a helyiek körében: Hiiumaa, Kihnu és Saaremaa.

Napjainkban ismét az európai és balti kötődés az erősebb, Finnország felől hatalmas hajókkal, Európa törzs területei felől pedig repülő járatokkal érkeznek ide a turisták tömegei élvezni mindazt, amit Tallin kínál: egy operett díszlet jellegű de minden ízében valódi, középkori óvárost, szívélyes vendéglátást, jó söröket, kiváló ételeket, színeket, fényeket, tisztaságot, rendet, nyugalmat.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok vízummentesen 3 hónapig tartózkodhatnak az országban, mely félévenként egyszer alkalmazható.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Egészségügyi ellátás igénybe vételéhez ajánlott mindenre kiterjedő BBP biztosítást kötni utazás előtt.

Tovább olvasom

Észtország fizetési eszköze:

Észtország valutája az EURO. A hitelkártya használata már a kisebb településeken is elterjedt.

Észtország egészségügy:

Az ország higiéniai viszonyai megfelelnek az EU átlagának, de a kistelepüléseken, az elzárt helyeken az állapotok változók. A tallinni központi sürgősségi orvosi ügyelet címe: Ravi 18, Tallinn 10138. Az állami kezelésű rendelők, kórházak 5 eurós vizitdíjat számítanak fel első alkalommal. Ha a további kezelést az orvos írja elő, azok a látogatások már ingyenesek. A magán orvosok, egészségügyi intézmények esetében azok díjszabása alapján kell fizetni. Csak „e-recept" van, az orvos nem állít ki nyomtatott vényt. Az „e-receptre" a gyógyszert útlevél, ill. személyazonosító okmány felmutatásával lehet átvenni az ország bármelyik gyógyszertárában. Sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben pedig orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a fekvőbeteg ellátásért napidíjat számítanak fel.

Észtország elektromos hálózata:

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest

Észtország időjárása: 

Az időjárás a magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, a tengerparti részeken erősen szeles is lehet. Télen hóra, jegesedésre kell számítani. A leghidegebb hónap a február (-6 °C), legmelegebb a július (17 °C), ez azonban csak átlagérték, télen az általános hőmérséklet -20-25°C. Gyakran esik az eső.

Aktuális időjárás itt látható.

Magyar Külképviselet legközelebb

Helsinkiben (Finnország) – Konzuli Hivatal

Cím: Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Telefon: +358 (9) 43660700
Fax: +358 (9) 43660701
Ügyfélfogadás: telefonon előre egyeztetett időpontban
Ügyelet: Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36
Mail: consul.hel@mfa.gov.hu
Honlap: helsinki.mfa.gov.hu

Észt gasztronómia

Az észt étkezésben a krumpli a legfontosabb az étkezésben. A tenger közelsége ellenére szinte több húst esznek, mint halat. Nemzeti eledelük az orosz hússaláta. Italok szempontjából nagyon híresek az észt sörfőző műhelyek.

Tovább olvasom

Észtország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Lettország

Baltikumi impressziók

4 nap / 3 éj
2024.10.20
összesen 1 időpontban
360 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
2024.06.25
összesen 3 időpontban
480 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Litvánia

Balti államok és Helsinki - Egyéni körutazás

7 nap / 6 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A Balti-tenger ékszerdobozai 1. rész

Sokszor és sok helyen „Balti államok” néven emlegetik a Balti-tenger keleti partvonalán felsorakozó Litvánia, Lettország és Észtország hármasát.

Elolvasom ››

A Balti-tenger ékszerdobozai 2. rész

Kaunas ékszerdoboz városkája kellemes megálló egy kis pihenésre és ebédre.

Elolvasom ››

Uzupis, a vilniusi mini köztársaság

Litvánia fővárosában, Vilniusban létezik egy városrész, amely önálló köztársaságot alkot, önálló alkotmánnyal és pénzzel rendelkezik. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!