Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Litvánia utazási tudnivalók

Az Európai Unió észak-keleti peremvidékén kapaszkodik a kontinensbe a három balti ország legnagyobbika, Litvánia. Keletről és dél-nyugatról a hatalmas (Fehér)Oroszország, nyugatról a hűvös Balti-tenger szorításában természetes folyosóként szolgál Lettország és Észtország, valamint az Unió törzsterületei (Lengyelország, Közép-Európa) között.

Kultúrák határán áll e kis ország, melynek mai mérete és jelentősége messze nem tükrözi azokat a dimenziókat, melyeket pár évszázaddal ezelőtt testesített meg az a lengyel-litván királyi dinasztia, mely még az oly hatalmas és erős Magyar Királyság koronáját is a fején viselte. Itt, a hűvös balti szélben vitorlázó sirályok és a szelíd dombvidék, a kristálytiszta vizű tavak földjén húzódott és végződött a Római Birodalom szívéből kiinduló, összeurópai jelentőségű borostyánkő út.

Regionális nagyhatalomként e vidéket uralta a Szentföldről a Magyar Királyság érintésével ide megérkező teuton lovagrend félelmetes serege. Központi területe volt a középkori Európa egyik legnagyobb kereskedelmi hálózatának, a Hansa kereskedelmi útvonalnak. Itt találkozott a pogány porosz nép, a viking hagyományokból kinövő orosz fejedelemségek és városok kereskedelme, kultúrája, a német és a skandináv kultúrkörrel. A történelem az utóbbi évszázadokban csúnyán meg-megrángatta e vidéket, de ebből ma inkább csak profitál ez az ország.

Az ország fővárosa, Vilnius egy rendkívüli város, sokféle építészeti stílussal és látnivalóval. Gótikus és barokk építészete Európa egyik legfestőibb városává teszi. Vilniusban ki kell mennie, és meg kell tapasztalnia a pezsgő éjszakai életet! Nyüzsgő pubokkal és bárokkal, rejtett teraszokkal és romantikus éttermekkel találkozhat. A ledőlt épületek dizájnerbutikokat és előkelő kézműves üzleteket rejtenek.

1994-ben Vilnius óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára a kelet-európai kultúrára és építészetre gyakorolt óriási hatása, lenyűgöző, jól megőrzött gótikus épületegyüttesei, reneszánsz, barokk és klasszicista épületei, a középkori város szerkezete és a természeti környezet miatt.

A litván természet az ország legnagyobb kincse. Az erdei szamóca, áfonya és vörösáfonya kombinációja az erdő édes illatát és fantasztikus ízét hozza létre! A horgászat az ország folyóiban és tavaiban remek szórakozást és értékes fogást kínál!

További izgalmas tevékenységek közé tartozik a litván tavak és folyók mentén való túrázás, úszás, kenuzás vagy rafting. Olyan sok tennivaló van, nehéz felsorolni mindet! Litvániában öt nemzeti park és 30 regionális park kínál különféle szórakozási lehetőségeket. A nemzeti parkokban tavak, vízi sportok, például csónakázás és szörfözés, szigetek, biodiverzitású tájak, történelmi falvak és még egy szigetvár is található! A kastély a Trakai Történelmi Nemzeti Parkban található, csak egy rövid autóútra a fővárostól, Vilniustól.

A skandináv tisztaság, a német precizitás és az orosz vendégszeretet együtt uralja a légkört. A frissen elnyert függetlenség és nemzettudat építés elsőrendű célpontjai a műemlékek voltak. Ilyen Trakai, az öt tó közepén trónoló ősi vára, Vilnius, a főváros történelmi központja, és számos más műemlék megújult és régi pompájában fogadja a látogatókat, mint ahogyan szemet gyönyörködtetően színes és aprólékos a Palanga környéki Balti strandok világa és a történelemből is ismert Memel-vidék hosszú homokturzásának, és festői, dűnés tengerpartjának kis bokrokban ülő halász-és nyaraló faházai, mólói.

Litván utazásunk során megismerkedünk az ország gasztronómiájával is. A cepelinai, más néven zeppelin az ország nemzeti étele, és az első étel, amelyet minden látogatónak meg kell kóstolnia, amikor Litvániába érkezik. Az étel a zeppelin léghajóhoz való hasonlósága miatt kapta a nevét, és nyers és főtt burgonya tészta keverékéből készül, amelyet sertéshússal töltenek meg, és tejfölös-bacon szósszal tálalják.

Az ország ezer szállal kötődik Európához, szerény népe megfizethető és magas színvonalú vendéglátást garantál, igazi kuriózum klimatikus, kulturális és gasztronómiai szempontból egyaránt.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok vízummentesen 3 hónapig tartózkodhatnak az országban, mely félévenként egyszer alkalmazható. Az ország az Európai Unió tagja.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Egészségügyi ellátás igénybe vételéhez ajánlott mindenre kiterjedő BBP biztosítást kötni utazás előtt.

Tovább olvasom

Fizetési eszközök

Litvánia valutája az EURO. A hitelkártya használata már a kisebb településeken is elterjedt.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Litvániában általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Az eső bármikor eshet. Már októberben is havazhat és akár áprilisban, Húsvétkor is eshet a hó. De a globális felmelegedés miatt a telek már itt sem olyan hidegek. A magyarok számára nem elviselhetetlen az időjárás, a gyakorlatban egy havi csúszásra kell felkészülni. Például a litván május olyan, mint a magyar április, az augusztus, mint a magyar szeptember. Júniusban 2 órával hosszabb, decemberben pedig 2 órával rövidebb a nappal, mint Magyarországon.

Magyar Külképviselet

Vilniusban – Konzuli Hivatal

Cím: Jogailos gatve 4., 01116 Vilnius
Telefon: +370 5 2690038
Fax: +370 5 2690039
Ügyelet: +370 655 54343
8 655 54343 - országon belülről
Mail: mission.vno@mfa.gov.hu
Honlap: vilnius.vno.gov.hu
Ügyfélfogadás: K és Cs 10.00-12.00

Gasztronómia

A litván konyhára jellemző a sok előétel és a burgonyás ételek. Főleg hússal együtt, tejjel vagy tojással készül legtöbbjük. Található még sok sózott, füstölt hús is. Köretként ismertebbek a gabonafélék és zöldségek. Ilyenek például az árpák, gyöngykásák, árpakásák, káposzták, karalábé, fehérrépa, karórépa, borsó - igaz keveset esznek belőlük. A Baltikumban a litvánok használják a legtöbb fűszereket (majoránna, kömény, petrezselyem, hagyma, kapor). A majoránna és kömény nemzeti fűszernek számít. A cukrászatban a német hagyományokat őrzik. főleg mézzel, fekete borssal, illatos (jamaicai) borssal, citromhéjjal, szerecsendióval lesznek ízletesek a sütik.

Tovább olvasom

Litvánia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Lettország

Baltikumi impressziók

4 nap / 3 éj
2024.10.20
összesen 1 időpontban
360 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
2024.06.25
összesen 3 időpontban
480 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Litvánia

Balti államok és Helsinki - Egyéni körutazás

7 nap / 6 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A Balti-tenger ékszerdobozai 1. rész

Sokszor és sok helyen „Balti államok” néven emlegetik a Balti-tenger keleti partvonalán felsorakozó Litvánia, Lettország és Észtország hármasát.

Elolvasom ››

A Balti-tenger ékszerdobozai 2. rész

Kaunas ékszerdoboz városkája kellemes megálló egy kis pihenésre és ebédre.

Elolvasom ››

Uzupis, a vilniusi mini köztársaság

Litvánia fővárosában, Vilniusban létezik egy városrész, amely önálló köztársaságot alkot, önálló alkotmánnyal és pénzzel rendelkezik. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!