Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Az 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozó Kirgizisztán hihetetlen természeti szépségekkel büszkélkedhet. Érintetlen hegyi tájai, hatalmas gleccserei és érintetlen tavai minden ide érkező utazó képzeletét elragadják. Történelme is több mint ezer éves múltra tekint vissza, nagy hatással volt rá Kína, Irán és a Közel-Kelet, ugyanis a Selyemút útvonalának meghatározó része volt. Az évszázados hagyományok és a félnomád életmód még mindig jelentős hatással van a kirgizek életére.

Kirgizisztán különféle utazási lehetőségeket kínál különböző érdeklődési köröknek és preferenciáknak megfelelően. A természet szerelmeseit lenyűgözik az ország lélegzetelállító tájai, köztük a fenséges Tien-San hegység, a kristálytiszta tavak, mint az Iszik-Köl és a Song Kol, és a festői völgyek, mint az Ala-Archa Nemzeti Park. Ezek a természeti csodák tökéletes hátteret biztosítanak túrázáshoz.

A Tien-san hegység Kirgizisztán 80 százalékát „birtokolja”, ami megmagyarázza, hogyan nyerte el az ország a „Közép-Ázsia Svájca” elnevezést. Tien-san jelentése: mennyei hegyek, és mintegy 2500 kilométer hosszan húzódik Kína és Kirgizisztán határa között. Nem meglepő módon, ezek a drámai hegyvonulatok a természetfotósok kedvelt témái.

Az Iszik-köl tó Kirgizisztán legnagyobb tava, víztérfogata alapján a világ kilencedik legnagyobb tava és a Kaszpi-tenger után a második legnagyobb sós vizű tó. A tó fenekén található meleg források miatt a hideg, téli időszakban sem fagy be. A név jelentése is ez: forró tó. A tó a szovjet időszakban népszerű nyaralóhely volt.

Éghajlata nagyban függ a tengerszint feletti magasságtól. A Fergana-völgy éghajlata szubtrópusi, nyáron forró. Efölött a hegyek lejtőinek éghajlata száraz kontinentális, a magas hegyeké pedig magashegyi.

Kirgizisztánba utazva kapcsolatba léphet a meleg és barátságos helyi közösségekkel. Tapasztalja meg a kirgiz nomádok vendégszeretetét, ha jurtákban, hagyományos nomád lakóházakban száll meg. Élvezze az autentikus kirgiz konyhát, amely olyan kiadós ételeket tartalmaz, mint a beshbarmak és a manti, és kortyolgasson egy illatos teát, miközben hagyományos zenét és folklórt hallgat.

A jurták a kirgiz kultúra egyik legfontosabb részét képezik, és nem csupán házak, hanem a fontos rituálék és szertartások helyszínei is. A kirgiz jurták kupolái nyírfa oszlopokból készülnek, amelyek a függőleges falakat alkotó rácsra vannak kötözve. A külső borításuk filcből és gyapjúból készül, amely egyrészt vízlepergető és meleg, másrészt könnyen javítható. A jurta teteje egy fából készült kör, az úgynevezett tunduk, amely a család és az univerzum szimbóluma. Egy kis filclap borítja a tundukot, amely szép időben nyitható, hogy beengedje a fényt és a friss levegőt, és zárható, ha a hideg és nedves idő ezt indokolja. A jurták kialakításának elsődleges szempontja, hogy hordozhatók és rugalmasak legyenek, illetve hogy minden évszakban vagy helyen felállíthatók legyenek.

Kirgizisztán nemzeti étele a beshbarmak, ami szó szerint „öt ujjat” jelent, mivel hagyományosan kézzel eszik, vagyis mind az öt ujjal. Az étel ló- vagy birkahúsból készül, amelyet forró vízben lassan főznek meg, és tésztával szolgálnak fel.

Az egyik legkülönlegesebb tény, hogy az országban még mindig hagyománya van a sasvadászatnak. A sasokat úgy idomítják, hogy rókára, mezei nyúlra, borzra, hiúzra és még farkasra is lehessen vadászni velük.

Kirgizisztán a kalandturizmus célpontjaként is egyre elismertebb. Vágjon bele izgalmas szabadtéri tevékenységekbe, beleértve a hegymászást, a síelést, a siklóernyőzést és a vadvízi evezést. Az ország érintetlen természete és érintetlen tájai izgalmas játszóteret kínálnak az adrenalin keresőknek.

Kirgizisztánba való utazás kétségtelenül felejthetetlen emlékeket hagy maga után, hiszen minden megtalálható, ha szabadtéri kalandokra, kulturális elmélyülésre vagy egyedi utazási élményre vágyik. Önnek csak annyi a dolga, hogy bepakoljon a bőröndbe és elinduljon irodánkkal erre a varázslatos útra és hagyja, hogy Kirgizisztán csodái elvarázsolják.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kirgizisztánba.Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: útlevél

 
Covid információk
Kirgizisztánba légi úton és közúti határátlépésnél történő belépés során nem kell bemutatni sem a 72 órán belül készített negatív PCR-teszt eredményt, sem a védettségi igazolványt. 
A nagyvárosokban működik a tömegközlekedés, nyitva tartanak az üzletek, piacok, éttermek, mozik. Kijárási korlátozás nincs, megengedett a belföldi utazás. A maszk használata csak az egészségügyi intézményeken és a tömegközlekedési eszközökön kötelező (ebben rendszer nincs, az adott szervezet, illetve személy egyéni mérlegelése, hogy alkalmazzák-e), zárt térben egyéni mérlegelésre bízzák. 
 
Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat. 
Tovább olvasom

Kirgizisztán


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kirgizisztán

Hópárducok hegyei: Kirgizisztáni nagyvad megfigyelés

11 nap / 9 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kazahsztán

Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje

13 nap / 11 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!