Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Covid információk:

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Leírás:

Utazók körében már általánosan elterjedt mondás, Burmát - vagy mai nevén Myanmart - minél előbb meg kell látogatni, mert most még érintetlen, egyedi és nem rontotta el a rengeteg turista.Egy látogatás többet ad, mint egy átlagos turista élmény, jobban megérinti az utazót. Ez így igaz.

Myanmar évtizedekig nyögte a gyarmati múltat, majd a junta hatalmát és lassan nyitott a világra. Furcsa távoli világ. Délkelet – Ázsia egyik legszebb országa. Hihetetlen gazdag műemlékekben, különleges szokásokban, templomai párjukat ritkítják a világban. Bármely szerencsésebb sorsú ország,ha hasonló látványossággal bírna a térségben, a leglátogatottabb ország volna. Burma még nem az, de az lesz!

Mit talál itt a látogató és miért érdemes úti célként épp Burmát választani?

Sztupák és templomok mindenfelé, az elmélyült és őszinte hit, a vallás mindent áthat, része a mindennapi életnek. Néhol, még tapasztalt világjáróknak is elképesztő dolgokat tartogat, a drágakövekkel kirakott Svedagon pagoda Yangon központjában, Bagan templomvárosa ezer és ezer templommal, sztupával. A kolostorok csendje, a szerzetesek fegyelme, élete - melybe betekinthetünk - hosszú időre bevésődik emlékeink közé. Az Inle – tó különleges világa, talán a világon egyedül a Titicaca –tóéhoz mérhető, vagy talán annál is különlegesebb. Az Arany szikla, a Pindaya barlangok, egy naplemente Baganban, örökre emlékezetes élményt nyújtanak. Nem csak templomokból, műemlékekből és sztupákból áll Burma. Változatos tájak, kedves helyiek, érintetlen falusi élet, melyet szintén megnézünk utunk során. Emellett finom ételek, hiszen ez is burma.

Ha mindez még nem elég, az úton megtapasztalhatja, hogy lehet jót enni egy madár szabadságának a megváltásával vagy miért mossák minden nap Mandalay-ban az arany Buddha arcát és fogait? Miért használ mindenki, kicsi és nagy, öreg és fiatal egyaránt thanaka krémet?

Legyen Ön is az elsők között, fedezze fel velünk Burmát!

Tovább olvasom

Burmába utazáshoz, a magyar állampolgárok online igényelhetnek úgynevezett elektronikus vízumot (eVisa), turista és üzleti céllal. További információval kapcsolatban, forduljanak kollégáinkhoz bizalommal.

Tovább olvasom

Tudnivalók az országról

Mianmarban több évtizedig katonai diktatúra uralkodott, melyet a különböző hatalmi ágaknak a hadsereg általi erőteljes kontrollja jellemzett. 2015. november 8-án történelmi léptékű demokratikus választások zajlottak le az országban, melynek eredményeképpen a korábbi rendszer demokratikus ellenzéke került hatalomra, elsöprő többséggel nyerve a parlamenti választásokat. Az új polgári vezetés demokratikus reformtörekvései ellenére várhatóan éveket vesz igénybe, amíg a demokratikus átalakulás a mindennapi gyakorlat szintjén is érezteti hatását. Javasoljuk, hogy kerüljenek mindennemű politikai megmozdulást, tüntetést, tömegrendezvényt.

Fontosabb, törvénybe ütköző cselekedetek:

Tilos a fegyveres erők tagjait, létesítményeit fényképezni.

Gyakran a fontosabbnak ítélt infrastrukturális elemek (pl. hidak) fényképezése is tiltott.

Vallási okokból nő szerzetest nem érinthet meg, Buddha szobrokhoz nem érhet hozzá.

Telefonálás

A nemzetközi GSM roamingszolgáltatás kiépülőben van Mianmarban, azonban külföldre telefonálni még sokszor nehézkes. Internet hozzáférés a felsőbb kategóriás szállodákban van, de a kis sávszélesség miatt jellemzően lassú.

Időjárás

Burma alapvetően egész évben meleg ország, száraz és esős évszak váltakozik. A trópusi monszunövezethez tartozik. A kellemesebb száraz időszak decembertől márciusig tart, a monszun májustól októberig. Ezek között két forró átmeneti időszak van. Utunk során túlnyomórészt 25°C körüli párás hőmérsékletre, napos időre számíthatunk. Különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata! A hegyekben az Inle-tónál és Kalawban este lehűl éjszaka 12-fokra és rövid eső előfordulhat.

Időeltolódás

télen + 5,5 óra; nyáron + 4,5 óra a magyarországi időhöz képest.

Elektromosság

220-230V (50Hz), hálózati átalakítóra nincs szükség (az amerikai típusú, két függőleges lemez mellett kialakították az európai dugók bemenetét is). Általában a hotel recepcióján igényelhető átalakító is. Az áramingadozás és az áramszünet gyakran előfordul.

Vám

Külföldi állampolgárok bejelentési kötelezettség nélkül vihetnek be 2000 USD értéket meg nem haladó készpénzt. Az ezt meghaladó összeget - valamint a bevinni tervezett ékszereket, elektronikai termékeket, fényképezőgépeket - a határon be kell jelenteni. Vámmentesen bevihető termékek: 200 szál cigaretta vagy 50 szivar, 1 üveg szeszesital, 1 üveg parfüm. Antik vagy régészeti jelentőségű tárgyak kivitele tilos. Kizárólag arra felhatalmazott helyen vásárolt – és megfelelő tanúsítvánnyal ellátott – ékszer, ezüsttermék kivitele engedélyezett. Tilos az országból - bármilyen címletben - kivinni a helyi fizetőeszközt (Kyat – ejtsd: Csat).

Pénzváltás

Bankautomaták (ATM) van Burmában, de nagyon magas kezelési költséget számolnak fel tranzakciónként. Ezért célszerű készpénzt hozni, amerikai dollárt. LEHETŐLEG MINÉL FRISSEBB NYOMTATÁSÚ, CSAK ÚJ ÁLLAPOTÚ, PECSÉT ÉS FIRKÁLÁS VALAMINT SÉRÜLÉS MENTES DOLLÁRT HOZZON! Egyébként elképzelhető, hogy nem, vagy sokkal alacsonyabb árfolyamon váltják be. A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. A hivatalos pénznem a kyat, 1340 kyat/1 USD volt idén, 2017. januárban. A legjobb árfolyamot a minél magasabb címletű bankjegyekért adják 50-100 dolláros címletek esetén, általában vidéken rosszabb az árfolyam. Érdemes mind amerikai dollárt, mind kyatot tartani magunknál. Költőpénznek minimum 250-300 dollárt ajánlunk (étkezésekre, innivalóra, emléktárgyak, ajándékok, kisebb szolgáltatások vásárlása esetén)

Építészet

Az építészeti emlékek egyértelműen indiai hatásról tanúskodnak 3-9 századból származó. Két típusuk van: a sztupák (buddhista egyházi építmények az ereklyék megőrzésére), és a templomok. Az aranyműves munkák és az elefántcsonttal, tükörüveggel berakott, aranyozott fafaragványok tanúskodnak arról, hogy a burmaiak ma is mesterei a kézművességnek.

Főbb látnivalók

Burma rengeteg történelmi és természeti látványossággal rendelkezik: Shwedagon Paya Yangonban; az ősi város Bagan, és az Inle tó, s Mandalay körül a régi királyi városok. 1989-ben a katonai hunta az országgal együtt (ekkor lett Burmából Mianmar) több várost és folyót átneveztek, majd nemrég lett az ország új fővárosa Nepjida faluja.

Öltözködés, ruházat

Ne hozzon túl sok ruhát, mert meleg van még télen is, s a szállodákban lehet mosatni. Trópusi országban póló vagy ing, laza nadrág elégséges. Estére hosszú ujjú ing, polár, nadrág. Egyéb felszerelések: kényelmes hátizsák, szandál, kényelmes könnyű túra cipő, bicska, zseblámpa, elemek, gyógyszerek, napszemüveg, napolaj, mini-varrókészlet, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, szúnyogriasztó. A fényképezőgép és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőség lesz feltölteni.

Fontos: A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú és ujjatlan pólóban tilos. Aki nem tud/szeretne mezítláb lenni, annak javasoljuk a tape ragasztó szalagokat vagy fáslit.

Higiánia, egészségügy

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható s olcsó. A vásárolt gyümölcsöt alaposan mossa meg. Ha odafigyel, jó eséllyel tudja elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat, habár, ezen legtöbben átesnek egyszer az út során. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, ill. tetanusz, tífuszt. Az oltásokról háziorvosánál tud érdeklődni. De hivatalos infokért keresse fel a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, 1134 Váci út 70., 061-955-5750)

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magával hoznia: hasfogót, lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, de mindenhol hozzá lehet jutni gyógyszerekhez.

Élelem

A burmai étkezések az itthoni árak alatt vannak, habár jobb éttermekben inkább magyar árakra lehet számítani. Alapélelmiszer mindenütt beszerezhető a boltokban, mindig megállunk vásárolni palackos vizet, este pedig mindig lesz étterem a közelben. Emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez vagy snackekhez jutni (3-4 dollár). A burmai konyhában sok kis hús és zöldséges adagot hoznak ki a rizs mellé. A tea, leves és a saláta jóformán mindenhol ingyen jár az ételekhez. A legtöbb fogás elég fűszeres. Az ételekhez változatos fűszerek és mártások is tartoznak: ecetes chili, szójaszósz és egy egyéb mártások. Desszertként érdemes indiai édességeket enni, de a mianmariak trópusi gyümölcsöket esznek. A lakosság sokszínűségét az étkezés is tükrözi: rengeteg féle indiai és kínai ételt is találni. A vegetáriánusok a zöldségételek közül tudnak választani. A kávé íze nem hasonlít a hazai eszpresszóra. Hozzon magával Nescafét, ha arra vágyik. A gyümölcsleveket és a cukornádlét ajánlom mindenki számára. Alkohol tartalmú italt csak jobb éttermekben vagy boltokban lehet kapni. Cigit mindenhol lehet vásárolni, nagyon olcsó. A helyiek nagy része helyi szivart, cserutot szív.

Tovább olvasom

Mianmar (Burma)


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Laosz

Észak-Vietnám, Laosz, Burma

nap / éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

nap / éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Burma a falusi élet

Mintha egy óriási faluban járnánk Burma szerte, kedvesek, barátságosak a helyiek. Mosolyognak, és örömmel fogadják az oda látogatót.

Elolvasom ››

A bétel

"Egyesek kábító hatása miatt vagy orvosi céllal fogyasztják, mások hisznek abban, hogy mágikus erővel bír a szellemekkel való kommunikációban"

Elolvasom ››

Kolostori képzés Mianmarban

Burma a théraváda buddhizmus bölcsője. Ebben az országban a buddhizmus az emberi kapcsolatok alapvető meghatározója.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!