Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Utazás Madagaszkárra


Madagaszkár, amelyet méltán neveznek az Indiai-óceán Galápagos-szigetekének, nemcsak egy gyönyörű szigetparadicsom, hanem egy olyan hely, ahol az állat- és növényvilág nagy része endemikus, azaz sehol máshol nem található meg a világon. Ez egyike a világ mindössze néhány hivatalos biodiverzitási pontjának, amely a vadvilág csodáinak irigylésre méltó listájával rendelkezik.

A táj változatos és egyedi, vagyis más, mint bárhol a világon. Az utazó, akár egy madagaszkári körutazás alatt is, megismerkedhet többféle éghajlati területtel és többféle tájjal, az esőerdőtől kezdve, a szavannán át a félsivatagos területig.

A gyarmati múlt nyoma mára már csak az ország gazdasági állapotán látszik, például a rengeteg öreg francia autón. Épített „örökség" nem sok maradt, viszont a gyarmati korszak a konyhakultúrára pozitívan hatott. A malgas konyha francia hatásra egy hihetetlen jó és izgalmas ízvilágot hozott létre, elegáns tálalással és minőségi alapanyagokból elkészítve.

Madagaszkár hallatán sokaknak eszébe jut a híres magyar utazó, gróf Benyovszky Móric neve. 1784 decemberében indult el Madagaszkárra, és végül ott is halt meg. Nevével találkozhatunk a szigeten, mivel van egy emléktáblája, és egy utca is viseli a nevét a fővárosban.

A luxus és a kalandok egyedülálló keveréke biztosítja, hogy minden látogató találjon valami csábítót a szigeten egy madagaszkári utazás során. Sétáljon végig a naplementében úszó, fehér tengerpartokon, vagy fedezze fel a sziget helyi hírességeit, a makikat. A nap zárásaként élvezze a helyi gasztronómiát az azúrkék óceánra néző kilátással - tiszta boldogság!

Összességében minden adott ahhoz, hogy madagaszkári körutazásunk végén, az óceán partján köszönettel gondoljunk arra, mennyi szépség van a Földön és ebből milyen sok jutott Madagaszkárra. Illetve arra, milyen szerencsések vagyunk, hogy mindezt mi is láthatjuk.

 


Csodálatos élővilág Madagaszkáron

A Természetvédelmi Világalap szerint a hüllők mintegy 95%-a, a növényvilág 89%-a és az emlősök 92%-a endemikus a szigeten, vagyis sehol máshol a Földön nem fordul elő. Lakói közé tartozik a világ egyik legritkább faja, a selymes szifaka maki, amelyet fehér bundája miatt "az erdő angyalának" is neveznek. A szántóteknős egy másik veszélyeztetett faj, amely Madagaszkáron csaknem 1000 példányban él.

A sziget jellegzetes emlősei, a makik, az egész szigeten jelen vannak, mintegy 60 ismert fajjal. A legjelentősebb a fekete-fehér gyűrűsfarkú maki, a Catta. A legjobb helyek, ahol ezeket a fürge, fán élő állatokat láthatjuk, a Ranomafana Nemzeti Park, az Andasibe Nemzeti Park és a Darainában található Loky-Manambato. Egy madagaszkári utazás elképzelhetetlen a makik nélkül!

További fajok, amelyekre érdemes odafigyelni, a folyton változó kaméleonok, a madagaszkári vörös baglyok és a legnagyobb emlős ragadozó, a fossa. A madarászat szerelmesei tartsanak kéznél egy távcsövet, hogy kiszúrjanak a szigeteken élő 285 madárfaj közül néhányat, amelyek közül körülbelül 100 endemikus.

Madagaszkár lenyűgöző növényvilága

Látogasson el a lélegzetelállító Baobab sugárút évszázados fáihoz, a több mint 800 éves és akár 30 láb magas óriási lombhullató fák sorához. A nyolc ismert baobabfajból 6 található Madagaszkáron, valamint mintegy 12 000 növényfaj, amelyeknek 70-80%-a endemikus. Érdekesség: a szigeteken 860 orchideafaj található.

Fedezze fel a Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park csodálatos növényvilágát és tájait, beleértve a gyakran "Kőerdő" néven emlegetett mészkő katedrálisokat és képződményeket. A változatos növényvilág, az érdekes állatvilág, a rejtett barlangok, a szűk kanyonok és a gyönyörű túraútvonalak teszik ezt a fantasztikus helyet egy madagaszkári körutazás alkalmával feledhetetlenné.

Tengerparti paradicsom

Ha a legszebb strandokra gondolunk, akkor elsőként mindig a „nagyágyúk”, Mauritius, a Seychelle-szigetek és a Maldív-szigetek jutnak eszünkbe. De mi a helyzet Madagaszkár gyönyörű, paradicsomi strandjaival? Míg a szárazföldnek is megvannak a maga lélegzetelállító strandjai, mint például Tulear és Ifaty, a kisebb, környező szigeteken is találunk néhány kivételes helyet. Nosy Be, vagyis a "Nagy-sziget" az egyik legnépszerűbb meglátogatandó sziget, gyönyörű korallzátonyaival, púderszerű strandjaival és buja mangrovefáival. A ragyogó, azúrkék víz és a fehér homok kontrasztja olyan környezetet teremt, mintha a Karib-tenger kalózai című filmben látnánk. Az Île aux Nattes, vagy Nosy Nato egy másik sziget, amelyet mindenképpen fel kell vennünk a listánkra, ha egy madagaszkári nyaraláson veszünk részt. A végtelennek tűnő, púderszerű homok, a szellőben ringatózó pálmafák és a kristálytiszta víz együttesen egy sziget oázisát alkotják.

Madagaszkár fűszerei és gyümölcsei

Madagaszkár a világ vezető vaníliatermelője. A mexikói eredetű, édes fűszert aprólékos, kézi beporzással, ültetvényeken termesztik, ez teszi a vaníliát luxuscikké. Ezen kívül nagy mennyiségben termesztenek többek között kakaót, szegfűszeget, borsot és fahéjat is, míg a banán, az ananász és a mangó szabadon terem. Ne hagyja ki az október végéig tartó mangószezont, amikor a trópusi éghajlaton virágzó fák lédús, érett gyümölcsöt teremnek, valamint a novemberben kezdődő licsi szezont. Egy madagaszkári utazás során fedezze fel a természet ezen kincseit is!

Madagaszkár kultúrája

Madagaszkárra nagy hatással volt a 15-17. századi afrikai-ázsiai kereskedelmi útvonalakon elfoglalt szerepe. Az emberek afrikai, arab és indiai eredetűek, és meleg, barátságos természetűek. Madagaszkáron számos különböző etnikai csoport él. Sokukat különböző fady-k (babonák és hagyományok) irányítják, amelyek fontos szerepet játszanak a madagaszkári életben, különösen a halál, a temetés és az ősök iránti tisztelet tekintetében.

Minden látogató, aki szeretné megtapasztalni az igazi Madagaszkárt, élvezni fogja a helyiekkel való természetes kapcsolatot. A lakosok kedvesek, érdeklődők és szeretettel fogadják az utazókat. Bárhol találkozunk velük, mosolyognak és nem tolakodók.

A helyiek mantrája, vagyis az életfelfogása, a "mora mora", ami azt jelenti, hogy "lassan, lassan". Madagaszkáron mindenre ez a legjobb válasz, különösen akkor, ha sietünk. Ha a látogatók a türelmetlenség bármilyen jelét mutatják, akkor a helyiektől a válasz valószínűleg a "mora mora" lesz. Szóval, az a legjobb hozzáállás, ha átadja magát a sziget hangulatának, mert ez jó szolgálatot tesz madagaszkári utazása során.

Tovább olvasom

2022. augusztus 11 –én a madagaszkári kormány minden, a Covid-19 járványhoz kapcsolódó utazási korlátozást feloldott, így a beutazáshoz se oltási igazolás, se PCR teszt nem szükséges.

Egy hónapot nem meghaladó, turisztikai célú tartózkodás esetén a vízumot nem kötelező előre beszerezni, a reptéren érkezéskor igényelhető, a helyszínen azonnal kiadásra kerül. A vízum díja 80.000 Ariary, amely a repülőtéren a napi árfolyam szerint euroban vagy dollárban is fizethető (körülbelül 8000 Ft, vagy 26 euro).

A vízum beszerezhető itthon is előzetesen, a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán (Budapesten), ebben az esetben a vízum díja 70 EUR – cserébe egy kis sorban állást elkerülünk a reptéren. Ha egy hónapnál tovább maradunk, akkor mindenképpen keressük fel a konzulátust vízumért.

Nagyon fontos, hogy útlevelünknek a kiutazástól számított legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie!

Mindenképpen kössünk az út teljes tartamára érvényes, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást, és ellenőrizzük a biztosítótársaságnál, hogy érvényes-e az általunk kötött biztosítási kategória Madagaszkár területére.

Tovább olvasom

Jó tudni!

Antananarivo közlekedése kaotikus és emiatt sajnos kevésbé tervezhető. A mindennapos közlekedési dugók, a közlekedési lámpák hiánya és a szervezetlenség miatt állandóak, bár rendőrök megpróbálják segíteni a haladást, így a menetidő kevésbé tervezhető jóval hosszabb a lehet a vártnál.

Az utazásra javasoljuk, és kérjük, hogy mindenki hozzon magával túrázásra-kirándulásra alkalmas cipőt és túrabotot. A Ranomafana Nemzeti Parkban és az Isalo Nemzeti Parkban mindenki túracipőben és lehetőség szerint túrabottal vágjon neki a programnak. A kirándulások előtt pontos tájékoztatást adunk a várható távról, nehézségi fokozatról, időtartamról.

A helyi autóbuszos utazások az úthálózatok állapota miatt, a forgalom miatt (személy és állat) tovább tarthatnak a feltételezettnél. Előfordulhat, hogy egy hosszabb táv esetében sem lehet 40-50 km-t megtenni óránként.

A program alatt biztosított autóbuszaink 18-23 fős midibuszok, hasonlóan más utazási irodák által általánosan használt típusokhoz. Nagyobb méretű típusok az közlekedési hálózat, az utak állapota és mérete miatt nem használatosak.

Áram:

az elektromos áram 220 V, az európai szabvány dugasz használható.

Telefon országkód:

+261

Éghajlat:

Madagaszkár éghajlata szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró és esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak május és október között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával. A két évszakot figyelembe véve a hőmérséklet átlag minimum és maximumai a következőképpen alakulnak: a tengerparton 20-35 Celsius fok nappal és 10-20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal 15 - 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő lehűlhet akár 10 Celsius fok alá.

Pénznem, árfolyam:

A madagaszkári pénznem az Ariary. A nagyobb városokban vannak bankautomaták (Visa, VisaElectron, Mastercard kártyák), de legjobb a költőpénzt euroban, ha az nincs, akkor dollárban hozni, a legkönnyebb ugyanis készpénzt helyben váltani. Mindenképpen csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk. Készüljünk fel, hogy sok helyen, főleg a piacokon, helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban mondják az árakat ariary helyett, bár ezt a valutát már hat éve megszüntették. Ugyan rejtély, hogy hogyan működik a kereskedelem, amikor sokszor sem az eladó, sem a vevő nem tudják az árat kiszámolni ariaryban, és mégis végül ebben a pénznemben történik a fizetés – de ne firtassuk; ez a sok madagaskári furcsaságnak és a malagaszi emberek sajátságos logikájának része... Mi csak osszuk el az árat öttel és megkapjuk az összeget ariaryban!

Telefon, térerő, internet:

A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a középkategóriás és ennél jobb szállodák általában rendelkeznek wifi hálózattal.

Várható étel/ital árak:

1 üveg sör 300 forint körül, 1 üveg ásványvíz 200-250 forint körül, 1 baguette 80 forint körül, egy főétel egy jó minőségű étteremben 1000-2500 forint körül mozog.

A borravalók javasolt mértéke:

Idegenvezetőknek a nemzeti parkokban: körülbelül 1-2.000 Ft/csoport.

Aki adományokat szeretne vinni, hasznosak lehetnek az alábbiak

Iskolaszerek (füzet, toll, radír, vonalzó, stb.) kis szappanok, ruhák. Az adományokat legjobb a 7. napon, a Bel Avenir NGO látogatásakor, a szervezetnek átadni.

Szállások:

Az elmúlt években megnőtt a magas európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxus és a komfortos szállást kereső vendégek is elégedettek lehetnek. A magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban tökéletes kényelemben, mégis a természethez közel érezhetjük magunkat. Az egyszerűbb szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában (így jól be kell osztanunk az elektromos készülékeink töltését), illetve akadozhat a melegvíz-ellátás. A személyzet kedvessége és segítőkészsége azonban általában bármely kategóriájú szálláshelyen lenyűgözi az utazót.

Infrastruktúra, biztonság:

Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. Az országon belül való utazás során mindenképpen helyi sofőrrel kell közlekedni. A közművesítésa legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos, hogy egyrészt megfelelő egészségügyi biztosítással menjünk, másrészt körültekintően választsuk ki az igényeinknek és komfort-elvárásainknak megfelelő szállásokat utunk során. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani, amalgas emberek ugyanis alapvetően nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a nagy szegénység miatt azonban előfordulhatnak veszélyek is. Ezek a szabályok: nagy tömegben legyünk óvatosak, sötétedés után ne mászkáljunk az utcákon, ne hordjunk sok készpénzt és nagy értékeket magunknál könnyen hozzáférhető helyen.

Mit vigyünk?

A ruházatot illetően nincs tabu Madagaszkáron, könnyű nyári, kényelmes, bő viselet tökéletesen megfelel. Legyen nálunk hosszú ujjú vékony felső, pulcsi, zokni és hosszúnadrág is: a sziget belsejében a felföldeken az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek, illetve a szúnyogok elleni védekezésül is hasznosak ezek a ruhadarabok. Egy vékony esőköpenyt is tegyünk be. A lábbelit illetően szandál, papucs és egy zárt túracipő a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz – ide egy kis hátizsák is jól jöhet. Fejfedőt és UV szűrős napszemüveget a nap elleni védekezésül érdemes bepakolni. Ezen kívül fontos még bepakolnunk: napolajat, elemlámpát (legjobb a fejre szerelhető), rovarriasztót/szúnyogriasztót, nedves törlőkendőt, gyufát vagy öngyújtót. Értékes tárgyainkat, ékszereinket (például notebook, stb.) érdemesebb otthon hagyni! Ajándékok: a gyerekek részére a legjobbak az iskolaszerek, kis játékok, ruhanemű, kis krémek/szappanok/tusfürdők.

Viselkedés, helyi szokások, fényképezés:

Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady"-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyhez illik nekünk is alkalmazkodnunk és tiszteletben tartanunk ezeket. Ilyen lehet például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni, stb. A túravezetőnktől, vagy az útikönyvünkből tájékozódhatunk a legfontosabb „fady"-król, melyek régiók szerint változhatnak.Fényképezés előtt mindig kérjünk engedélyt, ha magánházat, személyeket fotózunk, különösen sírok, emlékhelyek esetében ügyeljünk erre!

Vásárlás:

Érdemes a kézzel készített tárgyakat keresni, ezek ugyanis töredékébe kerülnek az európai áraknak: növényi rostból fonott táskák, retikülök, kalapok, dísztárgyak, kézzel hímzett gyönyörű textilek (terítők, ingek, babaruhák, stb.), csodálatos faragott fa dekorációs tárgya. Kézzel készített merített papírból készült (antemoro-i papír), szárított virág lenyomatos albumok, füzetek. Zebuszarvból készült dekorációs és használati tárgyak. (A zebu a helyi marhafajta.) Vanília: Madagaszkár a világ legnagyobb vanília exportőre. Az országban az európai áraknál sokkal olcsóbban vásárolhatjuk meg ezt a kiváló minőségű vaníliát, a Bourbon vaníliát. (Maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból.) Csokoládé: a madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. Próbáljuk ki a különleges tengeri só darabos, vagy ananászos verziót! A természet ajándékai: katrafay(Madagaszkáron őshonos fafajta) masszázsolaj, balzsam, majomkenyérfa méz. Féldrágakövek nagy választéka, amelyet helyben bányásztak ki. Extra tipp: a helyiek sokszor újrahasznosítják a konzervdobozokat, festékes dobozokat, sörös-, és rumosüvegeket és találékony és tetszetős módon kulcstartót, hűtőmágnest, kisautót, stb. készítenek belőle. Ha ezeket vesszük, a hulladék újrahasznosítás jegyében cselekszünk!

Tovább olvasom

Madagaszkár


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Madagaszkár

Madagaszkár, a nyolcadik kontinens

16 nap / 14 éj
2024.10.29
összesen 1 időpontban
1 790 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Madagaszkár, a nyolcadik kontinens

Az Afrika partjaitól 400-500 km távolságra lévő hatalmas, mintegy 587 000 km²-es szigetet sokan önálló kontinensként emlegetik. És ebben van igazság: a világ negyedik legnagyobb szigete már olyan régen levált a Gondwana földről – sokáig Indiával volt „összenőve” –, hogy felszínén a növény- és állatvilág önállóan fejlődhetett.

Elolvasom ››

Ravenala és „barátai”

Madagaszkárról már szinte mindenki tudja, hogy endemikus (csak ott élő) állat- és növényfajok népesítik be a szigetet. Ám amikor megérkeznek a látogatók, nem biztos, hogy azonnal mindez egyértelművé válik. Mik is ezek valójában? 

Elolvasom ››

A sziget, ahol a makik riszálják úgyis...!

Bár Madagaszkár GDP és egyéb 3-4 betűs adatokban igen szegény, annál gazdagabb viszont természeti látnivalókban, lakói pedig kedves, mosolygós, barátságos emberek.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!