Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

„Az ország legnagyobb természeti erőforrása a vendégszeretete" – szokták mondani.

Belize kis ország Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger mellett. Északon Mexikóval, nyugaton és délen Guatemalával határos.

A Yucatán-félsziget keleti oldalán Mexikótól délre fekvő ország őslakosai a mayák, akik több ezer éves emlékeket hagytak maguk után, ennek szép példája Altun Ha vagy Lamanai maya romváros. Bár többször próbálkoztak vele, de Belize-t nem sikerült bevenni a spanyoloknak, hiszen már a 16. századtól jelenlévő britek segítségével mindig sikeresen ellenálltak. Utoljára 1798. szeptember 10-én tettek kísérletet a spanyolok a brit telepesek kiűzésére, majd végleg felhagytak fele. A hősies küzdelemre minden évben ezen a napon megemlékeznek.

Ennek a történelmi múltnak köszönhető, hogy Belize a Brit Nemzetközösség része lett és ezzel az egyetlen angol nyelvű ország Közép-Amerikában. Az egykor Brit Honduras nevet viselő ország a teljes függetlenségét csak 1981-ben érte el. Az azóta eltelt négy évtizedben sikeres próbálkozásokat tett a nemzeti identitás megteremtésére.

Szinte hihetetlen, hogy a 23 000 km2 területen fekvő, alig több, mint 400 ezer fős lakosságú ország mennyiféle etnikumból tevődik össze. Együtt él a kreol, mesztic, maya, garifuna, kínai, mennonita etnikum csak a nagyobbakat említve. Igazi kulturális egyveleg, amely az étkezésben, életstílusban, minden téren megmutatkozik.

Az esőerdők gazdag növény és állatvilága, a partjai mentén elszórtan fekvő 450 kis sziget mellett a világ második legnagyobb korallzátonya gazdag víz alatti világgal csábítja a merülőket.

Látnivalók

Great Blue Hole: A búvárok által világszerte ismert Great Blue Hole része a Belize-korallzátonynak, amely az UNESCO Világörökség része. A kör alakú Blue Hole gazdag színét a mélységéből nyeri – a legmélyebbnél több mint 120 méter. Geológiai képződmények és különféle korallok, trópusi halak, cápák, garnélarák és egyedülálló tengeri élőlények alkotják a helyszín fő látnivalóit. Jacques Cousteau francia felfedező a világ 10 legjobb merülőhelye közé sorolta. Mindössze 45 percnyire van a szárazföldtől hajóval.

Ambergris Caye: A legjobb hely a Belize-be látogatók számára, San Pedro nyüzsgő városa pedig ennek az egyedülálló szigetnek a szíve. Ebben a színes caye-ban a pénztárcabarát szállodáktól a luxusig terjedő szállodák találhatók, valamint olyan klasszikus karibi tevékenységek, mint a sznorkelezés és a vitorlázás. Belize legjobb éttermei közül sok található itt, valamint kiváló az éjszakai élet.

San Ignacio: Belize nyugati határán fekvő nagyváros, amely az ország közép-amerikai oldalát testesíti meg, ahol a strandokat vízesésekre, sznorkelezésre és barlangkutatásra cserélik. Belize dzsungeleinek és szárazföldi vadvilágának nagy része itt található. A közelben sok maja rom is található, mint például Xunantunich és Cahal Pech, valamint a híres ATM-barlang.

Punta Gorda: A legjobb hely a kalandokhoz távol a turisták tömegétől. Punta Gorda a legnagyobb falu Belize déli határa közelében, nagyrészt a tipikus turistaúttól távol. Itt találhatók az ország legsűrűbb dzsungelei, valamint egy koncentrált maja közösség. A helyszínen egy rumlepárló is működik – ne hagyja ki a lehetőséget, hogy megnézze, hogyan készül a Copalli Rum.

Placencia: A legjobb strandok Belize-ben. Dél-Belize partjai olyan érzések, mint az Ambergris Caye, mielőtt Belize jelentős turisztikai célponttá vált, de ma Placencia az ország egyik legnépszerűbb tengerparti úti céljai közé tartozik. Ez az egykori halászfalu előkelő menedékké változott tengerparti bárokkal, kiváló éttermekkel és üdülőhelyekkel.

Mountain Pine Ridge erdőrezervátum: A legjobb hely a természet szerelmeseinek. A Mountain Pine Ridge Forest Reserve egy terület Cayoban, San Ignacio közelében, ahol számos lehetőség kínálkozik azok számára, akik természeti élményeket keresnek. Ez az egyedülálló ökoszisztéma még mindig rengeteg vadon élő állatfajnak ad otthont, beleértve a pumákat, jaguárokat és a keleti kékmadarakat.

Hopkins: Belize arról ismert, hogy sokszínű a kultúra terén, és az ország egyik legegyedibb csoportja a Garifuna nép, amely túlnyomórészt Hopkinsban, Dangrigában, Placenciában és az ezekhez közeli területeken él. Hopkins egy kis vidám falu, hosszú homokos stranddal, mely egyedülálló hely a Garifuna kultúra felfedezésére.

Tovább olvasom

Belize az összes járvánnyal összefüggő utazási korlátozást eltörölte, az országba az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb Covid-19-cel összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be. A határon kérhetik a megfelelő visszaútra szóló repülőjegy, vagy a továbbutazásra szolgáló hajójegy felmutatását.

Tovább olvasom

Belize


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Panama

Közép-Amerika nagykörút

19 nap / 17 éj
2024.11.25
összesen 1 időpontban
2 590 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Panama

Közép-Amerika - Egyéni nagykörutazás

nap / éj
Komplett egyéni körutazás, igényre szabott dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!