Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Ausztrália utazási tudnivalók

Terra Australis Incognita, az Ismeretlen Déli Föld vagy az Ötödik Világrész – így nevezték ezt a csodálatos kontinenst, a Föld hatodik legnagyobb országát. A legutoljára – európaiak által mindössze négyszáz éve - megtalált emberlakta földrész legérdekesebb részeit fedezzük fel.

Az itt élő őslakosok az aboriginálok eredetmítoszai szerint az Álomidőben (Dreamtime) legendás lényeik minden útjukba kerülő dolgot dalba öntöttek: életre énekelték a világot. Különleges legendáik teszik még érdekesebbé az Uluru (Ayers Rock) és a Kata Tjuta (Olgák) ősi sziklaformációit. Ahogy megismerkedünk legendáikkal, megértjük, miért lett éppen ez a hely számukra a legszentebb.

Földünk legöregebb kontinensének bejárása sokszínű kalandozásra csábít! Ausztrália a kontrasztok kontinense. Csodálatos metropoliszai után mesébe illő természeti szépségeket keresünk fel, mint a Great Ocean Road, a Kakadu Nemzeti Park vagy a Nagy Korallzátony. Negyvenmillió évnyi elszigeteltsége különleges állat- és növényvilágot hozott részre.

Leírhatatlan élmény természetes környezetében találkozni több ezer kakaduval, megsimogatni egy koalát, felfedezni az esőerdők madárvilágának színpompás variációit, és felfedezni a Nagy Korallzátony víz alatti színes korall- és halállományát, a Kenguru-szigeten megetetni a kengurukat.

Darwin mellett a Kakadu Nemzeti Park trópusi őserdei, név szerint ismert krokodiljai, titokzatos sziklarajzai várnak bennünket. Nagyvárosai, mint Melbourne, Darwin mellett felkeressük a kultúra és művészetek városaként ismert Adelaidet és Cairns trópusi paradicsomát is. A varázslatos Sydney történelmi épületei, a Harbour Bridge és az Operaház mellett az egyik leghíresebb strandját a Bondi beachet is meglátogatjuk.
Természeti szépségei mellett a kulináris élvezetek kedvelőinek is kedvenc helye lehet. A világ különböző részeiből idetelepedett emberek magukkal hozták hazájuk legfinomabb fűszereit és ízeit, ami mára az Ausztrál konyhát egzotikusan csábítóvá varázsolta. A tenger gyümölcseinek szerelmesei Lucullus lakomájának résztvevőjeként élvezhetik a trópusi halak és más tengeri herkentyűk pompás ízvilágát, melyet Ausztrália világhíres borai (mint a Shiraz) egészítenek ki.

Ausztrália megéri, hogy megpróbáljuk minél több arcát megismerni.

Tovább olvasom

Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasoljuk a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasoljuk a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezést. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab és ázsiai államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály.

A beutazás feltétele az előre igényelt vízum megléte. A vízumigénylés kizárólag online lehetséges. 

Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum akkor, ha az utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik az ausztráliai reptéren, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót, valamint rendelkezik egy harmadik országba szóló repülőjeggyel és az adott célországba való beutazáshoz szükséges dokumentumokkal.

Covid információk:

2022. július 6-tól Ausztrália eltörölt minden COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást. Ennek értelmében a megfelelő védőoltásokkal nem rendelkező külföldi állampolgárok is előzetes engedély, teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba.

Tovább olvasom

Időjárás

Ausztrália méretéből adódóan változatos tájegységekkel lehet találkozni az északkeleti trópusi esőerdőktől kezdve, a délnyugaton, délkeleten és keleten húzódó hegyláncokon át a középső területek sivatagos vidékéig. Az ausztrál sivatagi, félsivatagi területek köznapi megnevezése az outback, amely a földterület jelentős részét magában foglalja. Ez a legszárazabb lakott kontinens, ahol az éves csapadékmennyiség kevesebb, mint 500 milliméter.

Ausztráliában, mivel a déli féltekén fekszik, fordítva vannak az évszakok mint Magyarországon. December és február között van nyár, amikor forró, száraz a levegő, ami sajnos kedvez a tűzvészeknek is. Tavasszal (szeptember-november) és ősszel (március-május) is kellemes a levegő.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz iható, de a meleg hónapokban érdemes elegendő folyadékot vinni magunkkal utazás közben.

Egészségügyi kockázatot a napon leégés illetve néhány mérges állatfaj jelent. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszúujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes fokozott körültekintéssel eljárni (például cipőbebújás előtt ellenőrizni a cipő belsejét, hogy nincs-e benne pók)

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert ugyan jó az egészségügyi ellátás, de nagyon drága.

Elektromosság

3 ágú konnektorok vannak. Elektromos átalakító hozatala ajánlott. Hálózati feszültség: 230 Volt.

Telefonálás, internet

A szállodák, kávézók, éttermek, múzeumok nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Az internet általában lassabb mint az itthon megszokott.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

Az Aboriginal közösségek számára a közvetlen szemkontaktus sértő lehet. A bennszülöttek számtalan témát kínálnak megörökítésre, kérjük a megkérdezésük nélkül közeli képet ne készítsenek róluk. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de a sok turista miatt az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

A bozóttüzek nem ritkák Ausztráliában, főleg a nyári hónapokban, ezért érdemes ezek helyszínéről folyamatosan érdeklődni.

Ruhaviselet

Az öltözködésben tavasziasan-nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. A nemzeti parkokban terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott.

Tovább olvasom

Ausztrália


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Ausztrália

Nagy Ausztrália és Új-Zéland körutazás

23 nap / 20 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Ausztrália

Körutazás Ausztráliában

17 nap / 14 éj
2024.03.29
összesen 1 időpontban
2 995 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Ausztrália

Ausztrália és Új-Zéland - Egyéni körutazás

21 nap / 19 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Ausztrália

Ausztrália - Egyéni körutazás autóbérléssel

16 nap / 14 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!