Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Gyermekkorunk kalandregényeinek képeslapjai elevenednek meg az út során: világtól elzárt esőerdő, félelmetes, színesre festett arcú, tollas fejdíszt viselő, táncoló bennszülöttek, csónaktúra a dzsungel mélyén, éjszakázás a folyó melletti cölöpházban.

Pápua Új-Guinea egy nagyon különleges ország, és csak kevesek kiváltsága eljutni ebbe a modern civilizáció által éppen csak megérintett országba. Sokak vágyálma, hogy láthassák a színes törzsi kavalkádot, hallhassák zenéjüket és a nyelvi sokszínűséget, táncoljanak a helyiekkel vagy utazzanak érintetlen természeti környezetben, részt vegyenek a máig létező, több ezer éves élő kultúrájukban, illetve átérezzék az ősközösségi társadalom struktúráját a saját bőrünkön keresztül.

Pápua Új-Guinea mindentől nagyon-nagyon messze található, de aki járt már ott, azt mondja, az utazás minden perce megérte! A szigetek elképesztő természeti adottságainak köszönhetően egy kedvelt úti cél lehetne a világ turistái előtt, de nehéz megközelíthetősége miatt még kevés utazó mondhatja el magáról, hogy járt már itt.

Az országban csupán néhány nagyváros található a főváros, Port Moresby-n kívül, és a népességnek csak a 18%-a él városokban. Pápua Új-Guinea több mint 850 különböző nyelvvel és körülbelül 1000 különböző kultúrával büszkélkedhet. Az ősi kultúra még mindig jelen van a helyiek hétköznapjaiban, mint több száz éve. Persze ahhoz, hogy ezt láthassunk, napokig kell utazni a sziget belseje felé. A pápuák még mindig színesre festve, csodálatos, színes tollakkal, kagylónyakláncokkal díszítve tartják meg a rítusaikat és a fesztiváljaikat.

Meleg, nedves egyenlítői éghajlat jellemzi a szigeteket. Itt található a világ harmadik legnagyobb esőerdeje az Amazonas és a Kongó után. Ez az esőerdő csaknem 288.000 négyzetkilométernyi területet fed le Pápua Új-Guineától az indonéziai Nyugat-Pápuáig. Több, mint 20.000 növényfaj, 800 korallfaj, 600 halfaj és 750 madárfaj található a szigeteken, és mivel az ország még mindig kevésbé feltárt, mint más, hasonló régiók, ezért még mindig megőrizte sokszínűségének nagy részét. Összesen 56 erszényes emlősfaj él Új-Guineában. A Dendrolagus (fakúszókenguru) Új-Guinea egyik legismertebb és igen elterjedt állata. Míg az ausztráliai kengurufajok a pusztai élethez alkalmazkodtak, új-guineai rokonaik az esőerdő követelményeinek megfelelően, fákon élő állatok. Az erszényesek jóval nagyobb szerepet játszanak Új-Guinea állatvilágában, mint a méhlepényes emlősök.

Pápua Új-Guinea nemzeti állata az igen elterjedt Raggi-paradicsommadár, a helyiek nyelvén kumul. A paradicsommadarak családjának legtöbb faja Új-Guineán őshonos. Elterjedt állatok még a foltos kuszkusz, a vaddisznó, a kazuárfélék, kígyók, krokodilok, lepkék és varánuszfélék számos faja.

A világ néhány ismert mérgező madara közül az egyik itt él. A csuklyás pitohui Új-Guinea szigetén őshonos madár. Közepes méretű, fekete és gesztenye szín tollazatú. A madár a tollaiban, bőrében és más szöveteiben batrachotoxin vegyületeket termel, amely segít megvédeni a madarakat a ragadozóktól és a parazitáktól. A helyi vadászok mindig igyekeznek elkerülni ezen madarak megölését.

Körutazásunk a Goroka fesztivál idejére van szervezve. A Goroka fesztivál egy jelentős kulturális esemény Pápua Új-Guinea életében. Ez az ország leghosszabb éves kulturális fesztiválja, amely turisták ezreit vonzza az országba minden év szeptemberében. A fesztiválra Kelet-Felföld tartomány törzsei jönnek el, hogy egy zenés, táncos mulatság keretében, hagyományos, törzsi öltözetükben bemutathassák magukat. Ahány törzs, annyiféle kultúra. Az egyik érdekes törzs az Asaro „sáremberek”. A legenda szerint egy ellenséges törzs elől menekülve a sáros Asaro folyóba merültek, hogy megvárják, az ellenség elhagyja a területüket. Miután már biztonságban érezték magukat, kimásztak az agyaggal borított sáros partról, visszatértek a falujukba, nem tudván, hogy az ellenséges törzs még mindig ott van. Az ellenség annyira megrémült sáros, szellemszerű megjelenésüktől, hogy rémülten elmenekült.

Hagyományosan évről évre több mint 100 törzs jön le a hegyekből erre a kétnapos eseményre. Ellátogathatunk az egyes törzsek sátraikhoz, ahol testközelből nézhetjük, hogyan készülődnek: hagyományos, díszes öltözéket vesznek fel és kifestik az arcukat, testüket. Megismerhetjük a különböző öltözékek jelentőségét a kultúrájukban.

A készülődés után kezdetét veszi a felvonulás, ahol a különböző törzsek harcosai bemutatják a saját táncukat, miközben zenélnek és énekelnek. Ha kedvünk tartja, csatlakozhatunk hozzájuk!

Tovább olvasom

Az útlevélnek belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar állampolgároknak utazáshoz vízum szükséges, amelyet érkezéskor a repülőtéren kapunk meg. 

Covid információk:

Pápua Új-Guinea 2022. augusztus 5- től megszüntette az országba való beutazáshoz korábban előírt PCR-teszt kötelezettséget, október 5- től pedig megszüntetett minden Covid-19 okozta utazási korlátozást, beleértve az oltottsági követelményeket is.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

A gyönyörű ország Óceánia egyik állama, mely Új-Guinea szigetének keleti részét és számtalan kisebb szigetet foglal magában. Szárazföldi határa csak nyugaton van Indonéziával.

Pápua Új-Guineában csupán néhány nagyváros található a főváros, Port Moresby mellett. A népesség csupán közel 80%-a falvakban él. A hivatalos nyelv a tok pisin és az angol, de 850 különböző bennszülött nyelv és legalább ennyi hagyományos népcsoport létezik a 6 milliónál valamivel kisebb létszámú országban. Legmagasabb pontja a 4694 méter magas Mount Wilhelm. Több ma is működő vulkán található Új-Guineában.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor +8 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Új-guineai kina (PGK) = kb. 95 Ft, 1 kina = 100 toea

A szigeten csak elvétve találni bankautomatát, illetve bankkártyával is csak nagyon kevés helyen lehet fizetni, ezért kérjük megfelelő mennyiségű amerikai vagy ausztrál dollárt hozzanak készpénzben. Figyelem: kérjük, hogy csak jó minőségű, nem gyűrött, 2006 utáni kiadású USD-t hozzanak, lehetőleg 50-es vagy 100-as bankjegyekben. Ausztrál dollar esetén szintén kerüljük a kisebb címleteket.

Ne lepődjünk meg, hogy a vidéki területeken még forgalomban vannak a hagyományos pénzek, például a fehér kagyló vagy éppen a szárított banánlevelekből készített “doba”.

Az árak kb. 30%-kal magasabbak az itthon megszokottnál.

Borravalót adni nem elterjedt, de örülnek neki a helyiek. Ha akarunk ajándékot adni a gyerekeknek, akkor cukorka és csokoládé helyett inkább iskolaszereket vigyünk magunkkal (pl. ceruza, zsírkréta, füzet, radír, színes papír stb.)

Időjárás

Meleg, nedves egyenlítői éghajlat jellemzi a szigeteket. A természetes növényzet a trópusi esőerdő. Az átlagos évi hőmérséklete 28 °C.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Az italunkat kérjük jég nélkül, mert azt is általában csapvízből készítik. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű, túraboltokban beszerezhető vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát venni.

A tisztaságra ügyelni kell, kérjük lehetőleg ne egyenek az utcán, szabadidejükben inkább éttermekben vagy szállodákban étkezzenek. Javasoljuk, hogy csak jól átsült, vagy főtt ételeket fogyasszanak, kerüljék a nyers, fertőtlenítés nélküli zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, legalább 50 faktoros naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Az egészségügyi ellátás nem megfelelő, így a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett érdemes egy kisebb egészségügyi dobozt is bepakolni, amiben vannak kötszerek és fertőtlenítő szerek. A malária és az erős UV sugárzás ellen lenge, hosszú ruházattal védekezhetünk legjobban.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Szükség van átalakítóra.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben általában van fizetős internet (kb. 15-30 PGK/óra), de wifi kevés helyen elérhető. Az egyszerű szálláshelyeken jellemzően nincs.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A természet és a helyi emberek kimeríthetetlen fotótémát nyújtanak, de egy kéréssel mindig tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

Az országban a szokások törzsenként eltérőek lehetnek, ezért mindig tartsuk tiszteletben a helyi vezetőnk kéréseit. Például van olyan törzs, ahol a menstruáló nőkre másként tekintenek, így ezt jobb nem említeni. A fürdőruha viselése nem megszokott, érdemes sortot és pólót felvenni.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de a nagyobb városokban előfordulhatnak lopások, ezért az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni. Kerüljük a tömeget és az esetleges nagyobb csoportosulásokat. A helyi vezetőnk nélkül nem tanácsos az utcára menni.

Vidéken és a kisebb falvakban barátságosak az emberek, de mivel törzsenként eltérőek a hagyományok, így mindig tartsuk tiszteletben a helyi vezetőnk kérését.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet, mert éjszaka le tud hűlni a levegő. A hegyekben záporok bármikor előfordulhatnak, így esőkabátot, vízálló cipőt készítsenek be. A bogarak és az erős napsütés miatt javasoljuk a könnyű, de hosszú, karokat és lábakat takaró ruházatot, illetve a bokát is takaró zokni viselését. A napsütés miatt napszemüveg, legealább 50 faktoros naptej, lehetőleg karimás szafari kalap, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, bakancs illetve sportszandál viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

A strandokon, medencékben a fürdőruha megengedett.

Oltások

Nincs kötelező oltás.
Választható, esetleg javasolt oltások: sárgaláz, hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás, mumpsz, rubeola. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes, hiszen az időjárása miatt sok a szúnyog. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus

Nincsen magyar képviselet a szigeten.

Tovább olvasom

Pápua Új-Guinea


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Pápua Új-Guinea

Pápua Új Guinea felfedezése a Goroka fesztivál idején

nap / éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!