Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
kisbusszal
Elhelyezés:
autentikus gerendaházakban
Ellátás:
kiadós, házi reggeli, kóstolók és pásztorvacsora

Miért ez az út?

Igazuk van, ide most kell elindulni, különben késő lesz! Ebbe az útba nagyon finom dolgokat válogattunk: csupa helyi, ízes, természetes fogást. Harsogó, zöld bérceket. Friss pisztrángot, házi sajtot, áfonyalekváros fánkot. Ráadásul Máramaros tele van UNESCO világörökségi emlékekkel, és a természet, a Kakastaréj-csúcs és környéke is lenyűgöző. Mindezt most kell megnézni, amíg létezik a hagyományos életmód - ez a 24. óra. Máramaros eltűnőben lévő világ, eltűnő életmóddal. Egyre messzebb kell utazni, hogy ilyesmit lássunk – ez itt van, a szomszédban. Bár fogunk látni világörökségi, jelentős kulturális emlékeket, ezen utazás alkalmával az UNESCO fatemplomok mellett rendkívül fontos szerepe van a hely inspiráló, utánozhatatlan, máshol már nem látható és meg nem élhető összképének, hangulatának. Igazi kiszakadás ez a hétköznapokból. Különleges utazás lesz, rengeteg történettel és személyes tapasztalattal készülünk!

Kis létszámú csoport

Kis létszámú csoport: max. 15 fő

Magyar idegenvezetéssel

Magyar idegenvezetéssel

Gasztronómiai élmények

Gasztronómiai élmények

UNESCO világörökségi helyszínek

UNESCO világörökségi helyszínek

Személyes tapasztalat

Személyes tapasztalat

Garantált társítás

Társítási garancia

Több országot érintő program

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Budapest – Nagybánya – Breb

Reggel elindulunk a csengersimai határátkelő felé – hogy egy egészen más, különös világba csöppenjünk néhány óra múlva. Nagybánya, az egykori arany- és ezüstbányákra települt város művésztelepével és remek geológiai gyűjteményével fontos megállója első napunknak. Mielőtt megismerjük művésztelepének történetét és a város központjának kiemelkedő történelmi nevezetességeit, felmászunk a város jelképének, a 14. századi Szent István-toronynak a tetejére a kilátás kedvéért, és megkóstoljuk a környék leghíresebb, málnás kürtős kalácsát és a vidék legjobb kávéját, melyet speciálisan ennek a cégnek termelnek és pörkölnek. Innen irány a festői hegyvidék! Utunkat némi kukoricalisztbe forgatott, frissen fogott és sütött pisztráng és ellenállhatatlan kísérője, a fokhagymás muzsdély és kemencés kenyér miatt megszakítjuk egy különlegesen festői helyen, csúcsok, tavacskák és vízesések közt, s ha már így alakult, nem állunk ellen a házi áfonyalekváros túrófánknak sem. Majd vár a máramarosi, érintetlen világ! Mesterien púpozott szénakazlak pettyezte tájon át érjük el az apró falucskát, melyet III. Károly brit uralkodó – és pár honfitársa tett híressé. Éjszaka Brebben, a vidék legeredetibb és legérdekesebb, legszebben megőrződött falujában.

2. nap: Hagyományok útján: Breb mesevilága

Együtt ébredünk a faluval, megérezve különleges ritmusát. Ma alaposan szétnézünk Brebben, ahol még él a ritkaságszámba menő hagyományos életmód, így olyan jelenetek tanúi lehetünk az ébredő faluban, amihez hasonlót már csak nagyon messzi, elzárt tájakon van módunk megtapasztalni. Látogatás a mesebeli világba, ahol olyan időtlen élet zajlik, amit látni és megtapasztalni maga a végtelen harmónia. Alapos bepillantás a helyiek életébe: látunk kemencét, pálinkafőző műhelyeket, patakbeli, ősi „mosógépet”. Tanulmányozzuk a máramarosi faépítészet zseniális megoldásait, bekopogunk a fafaragóhoz, közben megismerjük egy korábban hanyatlásra és lassú elmúlásra ítélt hely felemelkedésének csodálatos történetét. A mai nap legérdekesebb színfoltja az istentisztelet, melyre mindenki hagyományos viseletben érkezik. Nem a turisták, hanem a mai is élő szokás miatt. Itt a vasárnap komoly ünnep, mindenki magára ölti a legszebb ruháját. Délután régi, kedves ismerősnél teszünk látogatást: Maria, a falu szövőasszonya enged be a házába minket, és nem csak a munkáival ismerkedünk meg, hanem azzal az életmóddal és természetközeli szemlélettel is, melyért ma már nagyon messzire, távoli törzsekhez kell utazni, de a világ eldugottabb szegleteiben is eltűnőben van. A 24. óra ez, egyformává váló világunk eredeti szegleteiben. Ebédre és vacsorára nullkilométeres alapanyagból készült finomságokat eszünk, mert itt minden friss, természetes, egyenesen a kertből érkezik.

3. nap: UNESCO világörökség fatemplomok és az esztena

A kiadós, máramarosi reggeli után (minden helyi termelőktől, frissen érkezik), a környék lenyűgöző, freskókkal díszített, fazsindelyes templomait járjuk be. Csak ezen az apró területen 8(!) UNESCO világörökség található. A 2-300 éves fatemplomok a havasi építészet esszenciái. Makulátlanok, tájba illeszkedők, némelyik belső díszítése, falfestményei döbbenetesen fantáziadús, különösen a bűnöket és azok pokolbéli következményeit illetően. Mesteri művészi és ácsmunka mind. Ha elteltünk szépségükkel, egy egészen más hangulatú kirándulás következik: felsétálunk az esztenára a pásztorok nyári szállására. A nagyon kedves pásztor és családja több száz jószággal él itt őszig – természetes, szabad életük a nyilvánvalóan kemény körülmények ellenére is irigylésre méltó. Kapunk kóstolót mindenből: friss sajtból, pálinkából, szabad tűzön főtt puliszkából és házi kolbászból-szalonnából. Annyira jól érzés kint lenni a hegygerincen, hogy ott is felejtjük magunkat alkonyatig.

4. nap: Breb  - Máramarossziget – Szaplonca – Vámfalu – Budapest

Ha kigyönyörködtük magunkat Máramaros legszebb falujában, búcsút veszünk Breb mesevilágától, és Sziget felé vesszük az irányt. Megállunk egykor nagypolgári főterén, benézünk a piacra, majd útnak indulunk Szaploncára, a vidám temetőbe. Ilyenből is csak egy létezik a világon. A színes, tarka fejfák mindegyike konkrét történetet mesél. Szaplonca jó hely különleges, kézzel szövött textilek beszerzésére is – ilyenekből sincs már sok a házaknál, nagyjából az utolsó hagyományos darabokat lehet beszerezni. Nem hagyjuk ki a túróval töltött lángost és a micset sem az egyszerű, de kiváló büfében. Vámfaluban egykor 32 fazekascsalád élt – ma az utolsó mestert látogatjuk meg, aki mesél nekünk a hagyományról. Megállunk még a sokemeletes palotáiról híres faluban, kicsodálkozzuk magunkat a Versailles-i palota itteni plebejus másán, teljes képet kapva ezen csodálatos vidék múltjáról és esélyeiről - aztán hazautazunk.

 


UNESCO Világörökségi helyszín

Máramarosi fatemplomok


Fontos számunkra, hogy az utazás örömén keresztül pozitív változásokat hozzunk létre, hogy a világ ezzel is egy kicsit jobb hely legyen. Máramarosi utunk a slow travel/fenntartható utazási koncepciónk része, mely során különösen figyelünk, hogy az alábbiak megvalósuljanak:

• Felelősen működünk és utazunk, kiemelt figyelemmel a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra.
• Ahol csak lehet, zöld megoldásokat, lehetőségeket kínálunk.
• Tiszteljük a helyi kultúrákat, szokásokat, és választásainkkal hozzájárulunk a megőrzésükhöz.
• Partnereinket körültekintően válogatjuk, és elvárjuk, hogy hasonló elveket valljanak.

 

 

Fontos információk:

Társítási garancia

A társítási garancia logóval feltüntetett utak esetében nem kell egyágyas felárat fizetnie az utasnak, ha nem sikerül mellé utas társat találnunk.

Feltételek:
- Legkésőbb 2 hónappal az indulást megelőző időpontig szükséges jelentkezni. (Az ettől eltérő esetek egyenként, külön elbírálás alá kerülnek.)
- A körutazáson TÖBB hely is legyen még szabadon. (Vagyis: az utolsó helyre társítási garanciával nem lehet jelentkezni.)
- Társítási garanciával való jelentkezés esetén a szobatárs személyével kapcsolatban az utasok nem határozhatnak meg feltételeket, ez esetben a társítási garanciánk érvényét veszíti.
- Továbbá az utastársra vonatkozó reklamációt sajnos nem tudunk elfogadni. A megértésüket megköszönjük!

Az oldal tetején, a „Miért ez az út?” felületen keresse a társítási garancia feliratot.
Kizárólag az adott felirattal feltüntetett utaknál vállalunk társítási garanciát.

 


Útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítás

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,5%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
A BBP biztosítás további előnye, hogy esetleges járattörlés vagy repülőgép késése esetén 150 EUR összeghatárig fedezik a légitársasági kártérítés behajtásának ügyintézési költségét, amennyiben az arra specializálódó cégen keresztül történik az ügyintézés. (Utasbiztosítás szabályzat G pontja.) További részletekről érdeklődjön kollégáinknál.
Biztosításokra vonatkozóan 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.
A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

 

A körutazás idegenvezetője:

Méhész Zsuzsanna

other_719_37184_1000ut-idegenvezetok-mehesz-zsuzsanna-erdely.jpg

Ezer szál köt Máramaroshoz. Rengeteg időt töltöttem itt a családommal és a barátaimmal, ismerem a falu mesterembereit, a templomkulcs őrét, a hegyi pisztráng, az áfonya és az asszonyok házi süteményeinek-szalagos fánkjainak ízét, a vidám temető lakóinak történeteit, az utat a hegyen, mely a pásztorokhoz vagy a Kakastaréj-csúcsra vezet. Nem a szokásos Erdély-hangulat ez, annál sokkal több. Közel húsz éve költöztek ide a barátaim, nekik köszönhető, hogy az akkor elöregedő, jövőkép nélküli, de nagyon hagyományos Breb ma mindennél jobban vigyáz különleges adottságaira. Mára tele van a falu energiával, nagyon is létezik jövő, és a úgy tűnik, a hagyományokat is lesz, aki továbbviszi, a lehető legtisztább formában. Egy darabka ez az elveszett Paradicsomból, annyira természetes, annyira egyedi és példa értékű. Én hoztam el Breb hírét Magyarországra, és kísértem az első hazai turistákat is ezen a helyen. Munkatársaimmal, egy nemzetközi turisztikai társulással 2013-ban megalapítottuk a négy országon átívelő Kárpáti Gasztroutat (Carpathian Culinary Trail), melynek Breb az egyik ékköve. Mindezt a slow travel és a felelős, fenntartható turizmus jegyében: a helyi kézműveseket támogatva, a helyi recepteket összegyűjtve. Nézzék meg a Gasztroangyal filmjét, melyet együtt készítettünk Borbás Marcsival, és olvassák el A Földgömb Magazin máramarosi cikkét és ismerjék meg a barátaim történetét! Mindezek után önök is azonnal látni szeretnék ezt a mesebeli vidéket. Most megtehetik, szerezzenek különleges élményeket! Én leszek a kísérőjük, és ígérem, mindent megmutatok.


 

Árak és időpontok

Indulás - visszaérkezés
Garantált indulás/társítás
Időtartam
Ár
2024.06.01 - 2024.06.04
4 nap / 3 éj
189 000 Ft
2024.09.14 - 2024.09.17
4 nap / 3 éj
189 000 Ft

Körutazásunk új időpontjai és árai még előkészítés alatt állnak.
Amennyiben érdekli az elkészült program, akkor kérjük, kattintson az Értesítés kérés gombra.
Miután elkészült az ajánlat, kollégáink értesítik Önt.

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

Értesítés kérés
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • a közlekedés árát kisbusszal
 • a szállás árát autentikus gerendaházakban
 • a kiadós, házi reggelit, a kóstolókat és a pásztorvacsorát
 • a megadott programokat
 • a belépőket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  35 000 Ft
 • Ebédek és vacsorák ára (helyben fizetendő)
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)

Hasonló utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Görögország

Kréta: Körutazás a Minotaurusz földjén

8 nap / 7 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
 
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

8 nap / 7 éj
2024.06.26
összesen 4 időpontban
833 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Franciaország

Provence-i ízelítő

5 nap / 4 éj
2024.09.30
összesen 1 időpontban
573 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Montenegro

Montenegró, a Dél-Adria és a Dinaridák ajándéka

8 nap / 7 éj
2024.09.10
összesen 1 időpontban
430 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Norvég fjordok tájak és trollok

8 nap / 7 éj
2024.07.02
összesen 3 időpontban
675 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!