Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Kazahsztán egy lenyűgöző ország Közép-Ázsiában, amely gyönyörű tájakkal, gazdag történelemmel és kultúrával rendelkezik. Ha szereti az utazást és a kalandot, Kazahsztán ideális úticél lehet az Ön számára.

Nyugat–keleti irányban a Kaszpi-tengertől az Altaj hegységig húzódik. Területét nagy kiterjedésű sztyeppterületek és félsivatagok tarkítják, a Kaszpi-tenger mentét pedig mocsarak jellemzik. Az ország keleti részén, a Balkas-tótól északra a Szariarka húzódik.

Délkeletről (Tien-san) és keletről (Altáj) magas hegységek nyúlnak be. Legmagasabb pontja a Han Tengri (7010 m) a Tien-sanban található.

Ha Kazahsztánba utazik, mindenképpen érdemes felfedeznie a fővárost, Asztanát. 

Asztana (régi nevén: Nurszultan) a világ egyik legfiatalabb fővárosa, csupán 1997-től került Almatyból ide, Asztanába az ország gazdasági és kereskedelmi központja, melynek kazah jelentése is „főváros”. A várost 1830-ban oroszok alapították Akmolinszk néven, mely egy kietlen kisvárosból nőtte ki magát igazi metropolisszá. A várost az Isim folyó választja ketté, északon a régi, délen pedig az új város található. Építészetét a monumentális, modern stílus jellemzi. Brazíliához és Washingtonhoz hasonlóan tervezőasztalon készült városról beszélünk, tágas utcái és terei, modern plázái és toronyépületei impozáns látványt tárnak a szemünk elé. Világhírű nemzetközi építészek (pl. Kisho Kurokava; Norman Foster) terveit is figyelembe véve épült–épül az új adminisztrációs központ, megannyi extravagáns épülettel és térkialakítással. Néhány az ultramodern középületekből: Elnöki Kulturális Központ, Életfa Emlékmű, Minisztériumi paloták, Igazság Emlékmű, Kazakisztán Sport Központ, Eurázsia Nemzeti Egyetem, Nur Astana Nagymecset, Doman Szórakoztató Központ és a város szimbóluma, a Baiterek torony. Városnézésünk során meglátogatjuk Asztana jelképét, a Baiterek tornyot, mely az ősi kazah mondát testesíti meg, miszerint a jólét madara aranytojást rakott az élet fáján. A torony 105 méter magasságból nyújt teljes panorámát a lábunk alatt elterülő városra. A kupolában megtekinthetjük Nazarbajev elnök aranyba öntött tenyérlenyomatát is, az ő kezdeményezésére került ide a főváros, továbbá a fejlesztéseket is neki köszönhetik a kazahok.

Ha szereti a természetet, ne hagyja ki a Kazahsztáni Nagy-síkságokat sem, ahol lenyűgöző tájak és természeti szépségek várnak Önre. Érdemes meglátogatni a Kök-Töbe hegyet is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Kazah utazásunk alatt megnézzük a Borovoe tavat, mely a Burabay-tócsoporthoz tartozik, Kazahsztán északi részén, az Akmola régió Burabay körzetében található. A tó teljes partját fenyőerdők borítják, innen ered a neve is: borovoe, "bor" oroszul tűlevelű erdőt jelent. A tó történelmi neve Auliekol, ami annyit tesz: "Szent tó". A tónak több kis öble van. Az északnyugati öbölben látható egy sziklasziget, a Zhumbaktas ("Szfinx"), amely gomba alakú, és 20 méter magasan emelkedik a víz fölé. Az öböl partján egy 300 méter magas Okzhetpes sziklafal található. A Borovoe-tó a Burbaray Állami Nemzeti Természetvédelmi Park része.

Kazahsztáni körutazásunk során ellátogatunk a 4.600 km2 területű Altyn-Emel Nemzeti Parkba. A nemzeti park neve mongol eredetű, nevének magyar fordítása: „arany nyereg”. Egy legenda szerint, amikor 1209-ben Dzsingisz kán seregei itt vonultak keresztül Közép-Ázsia meghódítása során, a lemenő nap fényében aranyszínben tündöklő, elsárgult fűvel borított hegynyeregre tekintve Dzsingisz kán felkiáltott, hogy „ez egy arany nyereg!”. A park Kazahsztán legnagyobb nemzeti parkja, területe meghaladja egy átlagos magyar megye területét.

Ha kíváncsi a kazah kultúrára és történelemre, látogasson el a Hazret Sultan Mecsethez vagy az Alzhir emlékhelyhez, ahol a volt szovjet Gulag börtönének maradványait őrzik.

Végül ne felejtse el, hogy Kazahsztán hatalmas ország, és rengeteg érdekes helyet kínál felfedezésre. Ha van rá lehetősége, látogasson el a Karkaralinszk Nemzeti Parkba, ahol számos túraútvonal vár Önre, vagy a Csaryn-tenger partjára, ahol pihenhet és élvezheti a napsütést.

Összességében Kazahsztán egy fantasztikus úti cél, amely lenyűgöző tájakkal, gazdag kultúrával és érdekes látnivalókkal vár Önre. Ha az utazás szerelmese és valami különleges élményre vágyik, ne hagyja ki Kazahsztánt a bakancslistájáról!

További érdekességeket és utazási beszámolóinkat IDE KATTINTVA olvashatja el.

Tovább olvasom

Turista célú beutazás esetén 30 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra NEM szükséges vízum. A 30 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a Kazah Köztársaság külképviseletein kell beszerezni.

Beutazás útlevéllel, melynek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Kazahsztánból történő kiutazás után.

Covid információk:

Vízum nélkül léphetnek be Magyarország állampolgárai az országba üzleti/turisztikai tartózkodás céljából maximum 30 napra. 2022. június 8-tól Kazahsztánba légi, tengeri, folyami vagy szárazföldi határátkelőhelyen vakcinaigazolvány vagy negatív PCR-teszt nélkül lehet belépni.

Tovább olvasom

Kazahsztán közép-ázsiai ország, kis része Európához tartozik. Oroszországgal, Kínával, Kirgizisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal határos. 2,72 millió négyzetkilométer a területe, azaz majdnem 30-szor nagyobb Magyarországnál! Legnagyobb városa a kb. 1,7 milliós Almati (Alma-Ata), a korábbi főváros. Az új főváros: a kb. 700 ezres Asztana. Kazahsztán lakóinak kétharmada kazahul (török nyelvcsalád) beszél, a többiek nagy része oroszul. Az orosz hivatalos nyelv, a közéletben domináns is Kazahsztánban.

Fizetési eszközök

Kazahsztán valutája a Kazah Tenge.

Időeltolódás

+5 óra Budapesthez képest.

Kazahsztán időjárása

Az ország nagy részén hideg, de napos és hóban szegény tél szinte közvetlenül vált át forró, száraz és hosszú nyárra. A tavasz és az ősz csak rövid epizódok. Januárban északon az átlaghőmérséklet mínusz 18°C körül mozog. A déli sztyeppés síkvidéken csak kb. mínusz 3 fok van ilyenkor. Nyáron északon 19 fok az átlaghőmérséklet, délen 29 körül. A sztyeppéken bizony előfordul 50°C hőség is, nyáron. Kazahsztán nem egy csapadékos ország. Ez látható is, hiszen az ország csaknem fele sivatagos, vagy félsivatagos. Az országban a páratartalom csekély, viszont az erős szelek gyakoriak, nyáron homokviharok formájában.

Egészségügy

A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő (fizetős) intézményeket igénybe venni.

Magyar Külképviselet

Asztanában – Konzuli Hivatal

Cím: Koszmonavtov str. 62., 010000 Asztana, Kazahsztan
Előhívó: 00-7-7172
Telefon: + 7 7172 550-323
Fax: 550-324
Ügyelet: + 7-701 221-5790
Mail: mission.ast@mfa.gov.hu
Honlap: asztana.mfa.gov.hu

Gasztronómia

A kazah konyha kialakulása a kazahok letelepedésével, a kazahsztáni gazdaság gyökeres megváltozásával fejeződött be. A XIX. század végére a XX. század elejére kialakult a kazah konyha és a kazah nemzeti étrend jellemző sajátossága, a húsos és lisztes ételek dominanciája, a hús és a liszt társítása, az alapvető nemzeti ételekben, amelyekre klasszikus példa az et vagy a besbarmak. A kazah konyhaművészet igazán jellemző ételei a füstölt lóhúskészítmények, a hús és tészta meleg ételekben való kedvelt alkalmazása mellett, a főtt és félig főtt húsos-tésztás ételek. Jellegzetes vonás, hogy a húst mai napig nagy darabokban főzik (csak közvetlenül fogyasztás előtt aprítják fel), e mellett természetes formájában használják fel.

Tovább olvasom

Kazahsztán


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kazahsztán

Kazahsztán a végtelen sztyeppék országa

10 nap / 8 éj
2024.08.16
összesen 1 időpontban
970 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kazahsztán

Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje

13 nap / 11 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kazahsztán

Bajkonur, utazás a csillagok városába!

7 nap / 0 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kazahsztán

Horgászat Kazahsztánban, az Ili-folyó deltájában

14 nap / 12 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


6 dolog, ami eléggé rendben lesz Asztanában

Elmentünk és megnéztük, mi várhatja csapatunkat és szurkolóit a kazah fővárosban tavasszal.

Elolvasom ››

Kazahsztán, a sztyeppén túl

Kazahsztán természeti képe a sivatagoktól a hóborította magashegységekig igen változatos tájat mutat.

Elolvasom ››

Nur-Szultan csodái Kazahsztánban

Az Aranyember és az elnök fővárosa a sivatagban.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!