Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Irán utazási tudnivalók

Ha az iráni utazást tervez, akkor garantáltan izgalmas és felejthetetlen élményekben lesz része. Azonban, mielőtt elindulna, javasolt utánanézni az Iránban uralkodó kulturális szokásoknak és hagyományoknak, és igyekezni betartani azokat. Például, a nőknek érdemes burkát vagy kendőt viselniük, hogy betartsák az ország vallási törvényeit, és tiszteletet mutassanak a helyi kultúra és hagyományok iránt.

Irán, „Az árják földje" a közel-kelet több ezer éve létező országa, az egykori perzsa birodalom óta a térség meghatározó állama. Az emberiség történelmének egyik meghatározó és különleges szereplője. Az 1979-es forradalmat követően Irán államformája teokratikus (iszlám) köztársasággá alakult. Az iszlám vallás síita ágához tartozik a lakosság közel 90%-a. Egykoron a sah idejében szinte előbb hordták az iráni hölgyek a legfrissebb párizsi divatot, mint a nyugat más városaiban, a forradalom óta ez megváltozott. Azért az elegancia, a stílus még mindig az iráni nők sajátja, ha nem is tűnik fel elsőre a kendők (hejab) miatt, de ezek is gyakorta félrecsúsznak.

A közel-keleti térség második legnagyobb területű országa. Területének központi részét sivatagos, illetve sztyepp-borította, mocsarakkal, sós tavakkal tarkított felföld teszi ki, amelyhez északon a Kaszpi-tenger partján húzódó Alborz, délnyugaton pedig a Zagrosz-hegység láncai kapcsolódnak.

Irán éghajlata változatos, több éghajlati égöv egyszerre jelen van területén.

Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot.

Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti.

Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki.

A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.

Irán a látnivalók tárházát kínálja, ad mindent mi szemnek és szájnak ingere és persze a léleknek is. A perzsa költészet különleges alakjai, mint Hafiz, Szádi versei különleges tartalmat nyernek Iránban, Shirázban olvasva. Irán mesés kelet legszebb emlékeit nyújtja. Érdemes elolvasni Endrei Judit beszámolóját a Mesés Perzsia körutazásunkról.

A perzsa birodalom emlékei Dareiosz, Xerxész „lábnyoma", Perszepolisz palotája az ország legkülönlegesebb helyei. De, csodálatosak az iszlám építészet emlékei, a régi városok, és nem mehetünk el a zoroaszter vallás mellett sem említés nélkül, hiszen ennek a vallásnak a bölcsője Iránban volt. Yazdban, a hallgatás tornyai, a tűztemplom egy különleges máig élő hitvilág látnivalói. A széltornyok, a föld alatti vízellátó csatornák a qanatok, a félig földbe süllyesztett házak mind egy nép élni akarásának emlékei. Iszfahan, az ország egyik gyöngyszeme, az Imám tér a világ egyik legnagyobb tere, körbevéve szebbnél szebb épületekkel, mecsetekkel, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség.

Végül, a látnivalók sorában Teherán, a főváros, a Golestan Palota, a Régészeti Múzeum páratlan gazdagságú kiállítása. Irán hihetetlenül gazdag műemlékekben és látnivalókban, nagyon tartalmas és sűrű programot ígér, melynek során képet kaphatunk a kelet történelméről, művészetéről, irodalmáról, gasztronómiájáról.

Iráni utazásunk során megismerkedünk konyhájával is, melyre érdemes külön figyelmet fordítani. A helyi ételek változatosak, ízletesek és színesek. Az iráni kávé és tea szintén nagyon népszerű, és azokat gyakran vendégvárásra és a társaság élvezetére szolgáló ételekkel és desszertekkel kínálják.

Az iráni körutazás tehát egy izgalmas és értékes élmény lehet. Az ország történelmi látnivalói, kultúrája, ételei és az emberek vendégszeretete biztosítják az utazók számára az életre szóló élményt. További érdekességeket, utazási beszámolókat a magazinban olvashat

Tovább olvasom

Iránba történő beutazáshoz vízum szükséges, valamint az útlevélnek a hazautazáshoz képest még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
A vízumot irodánk intézi a csoport részére, melyhez az alábbiak szükségesek:

1 db színes, fehér hátterű igazolványkép, mely mostanában készült
útlevélre, mely a hazautazástól minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie
útlevélben nem lehet izraeli pecsét!

Az iráni vízum (e-vízum) az előző évekhez képest annyiban változott, hogy a kérelmezők útlevelébe nem kerül vízumbélyeg beragasztásra, hanem csak egy egyszeri belépést biztosító vízumengedélyt mellékel az útlevélhez, melyet a belépéskor fel kell mutatni.

Tovább olvasom

Időeltolódás

Magyarországhoz képest +1,5 óra.

Ruhaviselet Iránban

Iránban a férfiaknak hosszú nadrág hordása feltétlenül szükséges, rövid ujjú ing, illetve póló viselése már elfogadott, ám a ma is működő mecsetekben és zarándokhelyeken a hosszú ujjú ing ajánlott! Nőknek a bokát elfedő, nem testhez simuló, egész testet takaró, nem áttetsző, inkább sötétebb árnyalatú öltözék - vagy vászonnadrág és combközépig érő hosszabb, nem testhez simuló ing vagy blúz (barna, sötétkék, sötétzöld vagy szürke a legjobb, de fekete nem kell! Világos színű felsőruházat nem okoz gondot, amíg egyértelműen nem áttetsző). Illetve fejkendő (ez lehet bármilyen árnyalatú, a fehértől a tarkán át a feketéig) viselése szükséges. A kendő hordása minden közterületen kötelező, ám annak nem kell az egész hajat eltakarnia. Csakis az a fontos, hogy valamilyenfajta kendő mindig legyen a hölgyek fején. A mecsetekbe és a zarándokhelyekre az urak csak sapka nélkül, hosszú nadrágban, vállat takaró felsőruházatban léphetnek be, míg a hölgyektől elvárják az egész testet fedő leplet, úgynevezett csadort. Ezt szinte minden mecset biztosítja a látogatóknak. E ruha viselése a szállodákban általában kötelező, bár sok helyen készek eltekinteni tőle, erről a helyszínen, az idegenvezetőnk ad felvilágosítást. Lábbelinek egy kényelmes, könnyen levehető szandált és cipőt is érdemes az úti poggyászba készíteni. Érdemes magunkkal vinni: frissítő kendő, WC papír, szappantartó, szappan, kézfertőtlenítő gél, kis törölköző, övtáska, kisebb jól zárható üveg.

Pénzváltás

Irán hivatalos fizetőeszköze a riál (IRR). 1 USD = kb. 130.000 IRR, 1 EUR = kb. 140.000 IRR. Aktuális árfolyamok megtekinthetők: xe.com. Riált legegyszerűbb érkezéskor váltani az első iráni hivatalos pénzváltó irodában vagy hotelben. Minden nagyvárosban hétköznaponként működnek pénzváltók, ezek árfolyamai általában kedvezőbbek a szállodákénál. Legpraktikusabb a városokban a pénzváltóknál váltani. Iránban, a nyugati világban használatos bankkártyák (pl. VISA, MASTERCARD) nem működnek. Bizonyos boltokban, illetve a piacon néha elfogadják őket, de a visszaélések lehetősége miatt ezt ajánlatos elkerülni. Legbiztosabb az új címletű (2006 utáni kiadású) USD "nagyfejű", illetve EUR kivitele készpénzben, a régi címleteket sokszor nem fogadják el. Az irániak az árakat gyakran úgynevezett tománban adják meg. Ez fizikailag riált jelent, azonban a könnyebb kezelhetőség érdekében a helyiek előszeretettel tolják el a tizedesvesszőt egy tizeddel, így lesz 1 tomán = 10 riál. Azaz ha valami 10.000 riálba kerül, azért 1.000 tománt fognak kérni az árusok, azonban fizetni természetesen riállal kell. Ezt tovább tudja bonyolítani, hogy a nagyobb árakat a helyiek szintén tománban közlik, ám ezerrel kevesebben. Vagyis egy taxi út könnyen lehet 5 tomán, ami alatt 5000 tománt értenek, ami a valóságban 50.000 riált jelent. Fémpénzt csak ritkán használnak, hiszen annak már csak jelképes értéke van. A legkisebb papírpénz 500 riál, míg a legnagyobb 1.000.000. A két legnagyobb címlet, az 500.000 és az 1.000.000 riálos úgynevezett Iran Cheque névre hallgat, ám a pénzérték ezeken is feltüntetésre került.

 Irán időjárása

Az ország időjárása rendkívül változatos, régiónként teljesen eltérő. Napos, néha felhős időre lehet számítani, záporeső előfordulhat. Fontos indulás előtt feltételen nézze meg, tájékozódjon interneten is, hiszen egy front, vagy időjárás változás a tervezettett felülírhatja. https://www.accuweather.com/

Árak

Az élelmiszerárak viszonylag drágák: fél liter ásványvíz akár 1 USD is lehet. Piacon és bazárban általában elfogadott az alkudozás, míg az élelmiszer- és ruhaboltokban szinte egyáltalán nem. Ezt érdemes minden vásárláskor előre tisztázni. Éttermekben az ár nem alku tárgya, illetve a legtöbb helyen 10%-os szervízdíjat számítanak fel. A helyi árakról, árszínvonalról érdeklődhet a https://www.numbeo.com/cost-of-living/ weboldalon.

Biztonság/közbiztonság

A közbiztonság jó, az emberek barátságosak, a hatóságok vigyáznak a külföldiekre. Zsebtolvajlás (mint szinte bárhol a világon) előfordulhat, ezáltal vigyázzanak az értékeikre. Nagyon fontos, hogy igazoltatást csak egyenruhás emberek végezhetnek. Az utóbbi években megszaporodott azon kísérletek száma, amikor magát rendőrnek kiadó személyek próbálják zaklatni a magányos vagy párokban közlekedő turistákat. Ilyenkor ezt figyelmen kívül kell hagyni, adott helyzetben rendőri segítséget kell kérni. A rendőrség minden esetben segítőkész. Az utcán sokféle egyenruhás, rendőrnek látszó személyt lehet látni. Ezek között a turista számára gyakorlati különbség nincs, bátran lehet rájuk számítani.

Zavaró lehet a nagyvárosokban a nagyszámú motoros, illetve az úton való átkelés zavarosnak tetsző rendje. Ahol sok a motoros érdemes jobban vigyázni az értékekre.

Egészségügyi helyzet

Kötelezően előírt védőoltás nem szükséges. Palackozott víz fogyasztása ajánlott, a vezetékes víz fogyasztása kerülendő. Az utcán, mecseteknél sok helyen van köztéri csap, amit a helyiek szívesen használnak, ám ennek vize a turisták számára szintén nem ajánlott. Az itthon használt gyógyszereiket készítsék be az úti poggyászukba. Az irániak nagyon tiszták, gyakorlatilag bármit nyugodtan megehetünk, megihatunk abból, amit elénk tesznek - természetesen az alapvető higiénés szabályok betartása mellett.

Fényképezés és videózás

A legtöbb múzeumban NEM – vagy csak külön jegyváltással lehet videózni, általában vaku használata nélkül. Fényképezni általában mindenütt lehet külön engedély nélkül. Köztereken teljesen megengedett a fényképezés/videózás, kivéve a katonai, rendőrségi létesítményeket, illetve bankokat. Az irániak szívesen fényképezkednek külföldiekkel, ám minden esetben, kiváltképp hölgyek lefényképezése esetén előbb kérjünk engedélyt. Ha nem járulnak hozzá, sose erőltessük.

Elektromosság

Az elektromos áram ugyanaz, mint Magyarországon: 220V, átalakító nem szükséges. Értékesebb, vagy különlegesebb, esetleg a legújabb elektronikai eszközök (kütyük) power bankok, külső tárolók, bevitelétől javasoljuk tartózkodni.

Telefonálás, internet

Iránból telefonálni elsősorban a hotelekből lehet, de a legtöbb városban nyilvános telefonközpontok is működnek. A magyar mobiltelefonok többnyire mindenhol használhatóak. A hotelekből és az utcai fülkékből is lehet hazatelefonálni. Az internet hozzáférés az ország területén mindenhol megoldott, többnyire hotelekben vagy netcafékban vehetjük igénybe. A szállodákban a wifi ma már alapvető és működő szolgáltatás, de nem minden hotel minden szobájából elérhető, de közösségi terekben igen (Lobby, étterem) Ugyanakkor az internet hozzáférés szűrt, bizonyos oldalak, főként közösségi oldalak (facebook, messenger, stb.) és videó megosztók nem hozzáférhetőek, de olyan oldalak sem, amelyeken fedetlen testrészeket mutatnak pl. blikk.hu, stb. Az e-mail hozzáférés ugyanakkor általában problémamentes.

A kellemetlen meglepetés elkerülése végett indulás előtt érdeklődjenek a szolgáltatójuknál, hogy az országban a saját mobil telefonjaikat tudják-e használni, és ha igen, azt milyen díjjal tehetik meg.

Iráni szokások

Irán lakosságának döntő többsége siíta muszlim.

Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, videó, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, különösen a muszlimok és nem muszlimok, valamint az azonos neműek között. Ezek büntetési tétele nálunk elképzelhetetlen szigorúságú is lehet. Az országban a szeszesitalon kívül tilos a sertéshús fogyasztása és árusítása is.

Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet.

A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel általában nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust/manto (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és az autóbuszban is.

Szállodákban és modern éttermekben az étkezés nyugati minták szerint történik. Hagyományos éttermekben és teaházakban azonban az irániak általában nem asztaloknál étkeznek, hanem úgynevezett taht-okon. Ez egy fél méter magas szőnyeggel borított széles padot jelent, amin törökülésben, cipő nélkül ülnek és étkeznek. Az ételek, az étkezés az európai szokásokhoz hasonló, legfőbb étel a rizs és a kebab/rablóhús nyárson. Vegetáriánusoknak az iráni konyha kitűnő, főleg padlizsánból általában sok ételt készítenek.

Egyéni városnézéskor a nagyobb városokban nyugodtan használható a taxi, ám ezeket érdemes a szállodában előre kérni, s előre megmondani hová szeretnénk menni. Ha az utcán szállunk taxiba, érdemes az árat előre tisztázni. A nagyobb városokban működnek úgynevezett iránytaxik, ám ezek rendje sokszor teljesen átláthatatlan, így a taxiba szálláskor érdemes tisztázni, hogy a taxi csak minket visz egy megadott helyre. A nagyvárosokban emellett működnek motor taxik, ám ezeket veszélyességük miatt nagyon ajánlott elkerülni.

Ajándék

A körutazás során vásárolt régiségek kivitele engedélyköteles, valamint tilos kivinni az országból védett állatok preparátumát, köveket, kőzeteket, feldolgozatlan drágaköveket, valamint homokot emlékbe.

Tovább olvasom

Irán


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Irán

A mesés Perzsia - körutazás Iránban

9 nap / 7 éj
2024.10.13
összesen 1 időpontban
865 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A világ egyik legszebb tere - Imám tér, Iszfahán

Iszfahánban található az UNESCO világörökség részét képező, a világ egyik legnagyobb és legszebb tere.

Elolvasom ››

A Hallgatás tornyai

A zoroaszter vallás elvei alapján a "temetést" a madarak és a keselyűk végzik el.

Elolvasom ››

„Kéznyomok” - Egy régmúlt élet nyomai Izrael - Irán - Szudán emlékein

Ki ne találkozott volna az utazásai során fába vésett évszámokkal, monogramokkal, vagy nyíllal átlőtt szívekkel.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!