Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Kambodzsa Magyarországnál csaknem kétszer nagyobb ország Délkelet-Ázsiában, az Indokínai-félszigeten, a Thai-öböl partján. Nyugatról és északnyugatról Thaiföld, északkeletről Laosz, keletről és délkeletről pedig Vietnám határolja.

Indokína egyik legkülönlegesebb országa, Kambodzsa. Viharos történelme alatt sajnos több nehéz, és tragikus időszakot ért meg, de szerencsére ez már a múlté. Az ország lakói örömmel, mosolyogva fogadják az odalátogató turistákat.

A khmer kultúra a khmer birodalom virágkora alatt terjedt el. Erős befolyással voltak rá a szomszédos országok, Sziám és Laosz, illetve India, a hinduizmus és a buddhizmus. Főleg a khmer építészet és tánc a jelentős. A tánc sok hasonlóságot mutat a környező országokéval.

Fővárosa, Phnom Penh továbbra is őrzi varázsát palotáival és templomaival. A három nagy folyó – a Tonle Sap, a Mekong és a Bassac folyó – találkozásánál elhelyezkedő város ma számos hotspotnak ad otthont, például menő kávézóknak és nyüzsgő bároknak. Kambodzsa egyik legnépszerűbb turisztikai helye.

Az út menti pagodák mellett francia gyarmati házak fekszenek itt, és ez a város Kambodzsa egyik legnépszerűbb látnivalója. Nézzen meg néhány egyedi khmer műtárgyat a Nemzeti Múzeumban, vagy látogasson el a Phsar Reatrey-be, hogy kézműves ajándéktárgyakat vegyen fel.

Siem Reap Kambodzsa északnyugati részén található Siem Reap tartomány fővárosa. Népszerű üdülőváros és kapu az Angkor régióhoz. Siem Reapban koloniális és kínai stílusú építészet található az Ó-Francia Negyedben, és az Ó-Piac környékén. A városban múzeumok, hagyományos Apsara táncelőadások, kambodzsai kulturális falu, ajándék- és kézműves boltok, selyemfarmok, rizsföldek a vidéken, halászfalvak és madárszenthely található a Tonle Sap-tó közelében. Siem Reap ma - mint népszerű turista célpont - számos szállodával, üdülőhellyel, étteremmel és a turizmushoz szorosan kapcsolódó vállalkozással rendelkezik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy közel van az Angkor templomokhoz, Kambodzsa legnépszerűbb turista látványosságához.

A világszerte ismertséget hozó látványosságát, Angkort, alig több mint száz éve ismeri a világ. Pedig ez a látványosság már több mint ezer éve épült.

Felfedezte rögtön a filmipar is, és azonnal ismertté váltak a fák és gyökereik által benőtt évezredes templom falak, szentélyek. A világ újkori hét csodája között is előkelő helyen végzet az Angkori műemlék együttes. Angkorthom, Bajon templomának mosolygó fejei rejtik, sugalmazzák azt a titkot, amely csak a bölcseké, csak azoké, akik a kövek, a romok közt járva átélik egy letűnt világ mindennapjait, és gyermeki őszinteséggel tudnak adózni egy régmúlt világ hihetetlen erejének, tudásának. Persze Kambodzsa nem csak Angkor, és nem csak egy-két templom, épület.

Érdemes alaposan, folytonosságban megnézni a látványosságokat, és felfedezni minden olyat, ami ehhez a különleges műemlék együtteshez kapcsolódik egészen a legismertebb helyekig, természetesen nem elfeledkezve, a hatalmas víztározókról, valamint a Tonle-tó különleges vízi világáról, életközösségeiről sem. A Tonle-tó egy letűnt, mára már csak lényegesen kisebb méretben létező vízi életközösség, ahol a falvak házak a tóra épültek beleértve a templomokat, iskolákat is. Hasonló Ázsiában több helyen előfordul, de alig néhány maradt meg ilyen formában.

Vietnám, Laosz és Kambodzsa körutazásunk során felkeressük Bantejszrei-t (Banteay Srei) a "szépség Citadelláját", amely az angkori világörökség legdíszesebb hindu temploma. Délután a Rolouse csoport templom együttesét tekintjük meg, köztük az egykori Khmer főváros hindu főtemplomát, a Sivának ajánlott Bakong templomot. A hármas templom együttes másik két tagja Preah Ko és Lo Loleil temploma.

Ha már Kambodzsában járunk a gasztronómia, és annak extrém része is érdemes kipróbálásra. Nagyon finom és jó ár érték arányú ételek között válogathatunk, persze aki ki akarja próbálni a sült sáskát, és egyéb érdekességeket vagy a lótusz ehető termését, itt gond nélkül megteheti. Ha pedig a tengerpart is érdekelné a vendégeket, Kambodzsa abban is különlegeset, szinte érintetlent tud nyújtani Sihanoukville környékén.

Tovább olvasom

Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. Az útlevélnek a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie.A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap. A vízumot a helyszínen pecsételik bele az útlevélbe. 1 db igazolványkép szükséges.

Tovább olvasom

Elektromosság

Az elektromos áram többnyire 220 V, 230 V, 50 Hz. Általában a Magyarországéval megegyező, de előfordulhat amerikai szabványú konnektor. Átalakító szükséges lehet az út során.

Pénz, bankkártya használat

Kambodzsa hivatalos pénzneme: riel (KHR)

1 Usd = 4 000 riel, 1 euró = 4 500 riel

A körutazásainkon az érkezés után lesz lehetőség pénzváltásra. Kártyával sok helyen, nagyobb üzletekben lehet fizetni, (MasterCard, Visa...stb) de automatát, vagy bankot nem lesz mindig módjuk keresgélni, ezért legyen mindig maguknál elegendő készpénz. A helyi piacon csak kézpénzzel lehet fizetni.

Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült vagy összefirkált a bankjegy! A szuvenír árusoknál lehet dollárral fizetni, de előfordul, hogy helyi pénzben fognak visszaadni. Viszont az éttermekben, vízárusoknál a helyi pénzt preferálják.

Kambodzsában, mivel a körutazásaink alatt kevés időt tölt a csoport, nem szükséges a helyi pénzre váltani, mert sok helyen elfogadják a dollárt is.

Környezet, éghajlat

A trópusi monszun övezetben fekszik. A medence évi középhőmérséklete 27-28 °C, 3-4 °C évi ingadozással. A nappali maximumok: 30-35 °C, az éjszakai minimumok: 20-25 °C. A délnyugati monszun csapadékban gazdag levegőt hoz India és a Thai-öböl felől május és október között. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor az északkeleti monszun alig hoz csapadékot. A legszárazabb hónapok a január és a február.

Internet

Az előfizetéses mobiltelefonok rendesen működnek, a roamingolási tarifákról kérem, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Ivóvíz

Az országban megfelelőek a higiénés viszonyok, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt!

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, kérjük, hogy a kézipoggyászba tegye, ha esetleg lemaradna a bőrönd.

Az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Hasznos holmik

- 2 db színes igazolványkép (világos háttér, előrenéző fotó) a vízumhoz – intézése a helyszínen

- útlevél fénymásolat

- naptej, napszemüveg, kalap, sapka

- költőpénz: USA dollár, étkezés: kb. 10-15 USD/fő/alkalom,

- telefontöltő, akku és akkutöltő fényképezőgéphez, kamerához, laptophoz

- átalakító néhol szükséges a konnektorokhoz

- kézfertőtlenítő folyadék, spray vagy kendő

- a templomok látogatásához megfelelő ruházat:

o rövid ujjú felső – fontos, hogy a váll fedve legyen (a kendővel fedett váll nem jó!, ne legyen tapadós),

o térd alatti nadrág (lehetőleg hosszúnadrág, ami nem tapadós),

o a templomokba való bejutás csak zárt cipőben engedélyezett, a watokba mezítláb lehet belépni

- gyomorfertőtlenítő: szeszes ital, fogyasztása evés előtt és után ajánlott

- kényelmes zárt cipő, kabát, pulóver, esernyő vagy esőkabát ajánlott

- gyógyszerek (mindenkinek igény szerint)

- a repülőgépen hűvös lehet -> kardigán, kis kabát, zokni, zárt cipő jól jöhet

- „hazai ízek": ha az ázsiai konyhával mégsem sikerül barátságot kötni, akkor jó, ha van nálunk egy kis „hazai" pl. keksz, esetleg konzerv, csoki

- cigaretta és szeszes ital nehezen beszerezhető

- Ázsiában a higiéniai viszonyok, szagok és a körülmények eltérőek az Európában megszokottól!

- Pénzváltás: 2006 után nyomott USD-ket kérjen, mert azt fogadják el. Jó, ha van nálunk több kisebb címlet is az apróbb szuvenírek, üdítő vásárlásához. Kambodzsában elfogadják fizetőeszközként az USD-t, de van, hogy helyi adnak vissza.

Tovább olvasom

Kambodzsa


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Vietnam

Vietnám - Kambodzsa körutazás

17 nap / 14 éj
2024.11.21
összesen 1 időpontban
1 550 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Laosz

Laosz - Vietnám - Kambodzsa körutazás

18 nap / 15 éj
2024.11.05
összesen 2 időpontban
1 790 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Vietnam

Vietnám-Kambodzsa - Egyéni körutazás üdüléssel

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Indokína fénypontjai

Indokína 6 országa közül három egy csokorban, mint egy igazi virágcsokor, szemet gyönyörködtető, szép, hat a lélekre is és elbűvöl. Laosz, Vietnám, Kambodzsa - Indokína legszebb virágai, ismerje meg őket.

Elolvasom ››

Laosz, Vietnám és Kambodzsa - Időutazás Ázsiában

Laosz, Vietnám és Kambodzsa történelmében, kultúrájában ugyan sok közös vonás van, mégis mindegyik ország büszkélkedik olyan látnivalóval, amelyet sehol máshol nem találhatunk meg!

Elolvasom ››

Angkor, a vízen úszó város

Angkor Vat, még romjaiban is, a világ nyolcadik csodája.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!