Fejléc menü

Laosz, Vietnám és Kambodzsa - Időutazás Ázsiában


 

A jó légi menetrendeknek köszönhetően az egykori Francia-Indokína országait ma már könnyűszerrel összeköthetjük egy tartalmas körutazásban! Laosz, Vietnám és Kambodzsa történelmében, kultúrájában ugyan sok közös vonás van, mégis mindegyik ország büszkélkedik olyan látnivalóval, amelyet sehol máshol nem találhatunk meg!

cikk_4019_laosz_vietnam_kambodzsa_utazas_luang_prabang.jpg

Laoszt az "Egymillió elefánt" országának is nevezik; ha még szeretnénk megízlelni a romlatlan, nyugati civilizációtól mentes Ázsiát, akkor itt a helyünk! Egykori fővárosa, Luang Prabang olyan, akár egy kis ékszerdoboz: csipkés ormú, aranyozott pagodák mindenütt, és állítólag a közel tízezer lakosra mintegy 32 működő templom jut. Ha szeretnénk legalább valamit megérteni a buddhizmus mindent átszövő erejéből, akkor Laoszt nem hagyhatjuk ki az utazásainkból!

cikk_4016_laosz_vietnam_kambodzsa_angkor_wat.jpg

Valószínűleg minden utazó bakancslistáján szerepel Angkor. A szomszédos Kambodzsa területén kialakult khmer birodalom fővárosa a IX-XV. század között virágzott, majd elnéptelenedett és csak a XIX. században fedezték fel az őserdőben megbúvó, monumentális romokat. A birodalom fénykorát II. Suryavarman uralkodása alatt élte, ekkor épült a legnagyobb templomegyüttes, a Visnu istennek szentelt Angkor Wat, mely ma Kambodzsa jelképe: megjelenik az ország címerében és zászlaján is. A romváros másik fontos része Angkor Thom, melynek éke a Bayon-templom. 54 hatalmas tornyán 216 rejtélyesen mosolygó Buddha-arcot faragtak a kövekbe a korabeli mesterek. Miután a Khmer Királyság fővárosát a sziámi thaiok elfoglalták, a város elnéptelenedett, és csak a legendák őrizték az őserdő által benőtt templomok egykori gazdagságát. Alig száz éve kezdték meg a romváros több száz négyzetkilométernyi területének a feltárását.

cikk_4015_laosz_vietnam_kambodzsa_angkor_thom.jpg

Kambodzsától már csak egy „ugrás” Vietnám, ami egy hamisítatlan időutazás! Békésen megférnek egymás mellett a buddhista pagodák, a császárkor monumentális építkezései, a vietnámi háború bunkerei, a szocreál épületek és a jövő futurisztikus felhőkarcolói. Hanoi tipikus nagyváros szűk sikátorokkal, boltokkal és francia eleganciával megtervezett sugárutakkal. Tavai közül a legnépszerűbb a Hoan Kiem, mely körül adrenalin növelő túrát tehetünk a száguldó robogók között egy biciklis riksán, a ciklón. Hué, az egykori császári főváros a gyönyörűen felújított Tiltott Várossal és az uralkodók monumentális temetkezési helyeivel nyűgözi le a turistákat, míg a legbájosabb városka, Hoi An a színes lampionokkal ékesített sétálóutcáival, galériáival és több száz éves kereskedőházaival.

cikk_4020_laosz_vietnam_kambosza_hoi_an.jpg

Az ultramodern nagyvárossá avanzsáló egykori Saigonon és a Mekong-delta nyüzsgő vízi piacain túl azonban van egy olyan látnivaló, amely kihagyhatatlan: a Halong-öböl! A népi képzelet egy sárkány karmainak tulajdonítja a több ezer sziget létrejöttét, melyek között érdemes motoros dzsunkával hajózni legalább két napot. Ezeken az úszó hoteleken kiváló az ellátás: a tarisznyarákok, garnélák, szárnyasok, és saláták között mindenki megtalálja a kedvére valót, és programokból sincs hiány. Van cseppkőbarlang-látogatás, de csónakokban evezve felkereshetjük valamelyik tutajokra épült, gyöngytenyésztésből élő úszó falut is.

cikk_4017_laosz_vietnam_kambodzsa_halong_obol.jpg

Papp Éva

 

Laosz - Vietnám - Kambodzsa körutazás

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!