Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Gaucho, futball, tangó, avagy Uruguay három szóban.

Uruguay dél-amerikai ország. Észak-északkeleten Brazíliával, nyugaton Argentínával, délen-délkeleten az Atlanti-óceánnal, illetve annak La Plata nevű öblével határos. Fővárosa Montevideo, hivatalos nyelve a spanyol. Uruguay a második legkisebb független ország Dél-Amerikában Suriname után. Neve guarani nyelven azt jelenti: „a festett madarak folyója”. A kontinens Svájcaként is emlegetik. De nem a csodás hegyek miatt, hiszen kiesik az Andok vonulatából, hanem a múlt század elejétől az 1950-es évekig elért gazdasági teljesítménye miatt. A 60-as és 70-es évek politikai zűrzavarai után ismét felfelé ívelt a gazdasága, melynek köszönhetően ma magas életszínvonalon élnek polgárai és Dél-Amerika egyik legerősebb gazdaságával büszkélkedhet.

Igazi multikulturális ország, ahol a lakosok többsége európai bevándorlók leszármazottja, ezért mondják, hogy Uruguay egy kis szelet Európa Dél-Amerikában. Ennek ellenére a tangó szeretete, a gaucho vagyis cowboy kultúra, a konyha és fesztiválok az uruguayi nemzeti identitás fontos részét képezik. Az uruguayiak sok húst esznek. Nemzeti ételeik a parrillada (marhahús-tál), a chivito (tápláló marhahúsos szendvics) és a tésztafélék. Utóbbi a 19. század végi – 20. század eleji jelentős olasz bevándorlásnak köszönhető.

A gaucho (egyfajta dél-amerikai cowboy) nemzeti szimbólum Uruguayban és Argentínában. A történelem során a gauchók bátor felfedezők voltak, akik átvették az állattenyésztést a távoli régiókban, és lovasmesterekké váltak. Míg a hagyományos gaucho technikailag kihalt, a bátor vidéki férfiakhoz kapcsolódó hagyományok tovább élnek, és Uruguay kultúrájának szerves részét képezik. Példa erre a népszerű mate, egy hagyományos, üreges tökben felszolgált ital, amelyet mindenképpen érdemes megkóstolni, ha Uruguayba látogatunk. Azoknak a látogatóknak, akik bepillantást szeretnének szerezni a gaucho kultúrába, egy hacienda látogatása jó kezdet. Ezek a nagy földbirtokok szállást, hagyományos helyi ételeket kínálnak, és lehetőséget kínálnak a hagyományos gaucho tevékenységekre, mint például a szarvasmarha-hajtás, a juhok terelése és a lovaglás, vagy részt vehetnek azokon.

A spanyolok és portugálok harcoltak érte évszázadokon át és felváltva birtokolták, majd 1828-ban nyerte el függetlenségét Brazíliától. A múltnak köszönhetően a portugál és spanyol építészet jegyeit őrzik az egykori gyarmati városok, melynek talán legszebb példája az UNESCO világörökség részét képező Colonia de Sacramento városka. A város az ország legidősebb városa. Erődjét 1680-ban a portugálok építették, ám nem sokkal ezután a spanyolok kezére került. Legfőbb látnivalója a San Gabriel-félsziget csúcsán fekvő óváros. Erődje, a Fortaleza de San Gabriel az idők folyamán elpusztult, de a védőfal egy részét és a főkaput sikerült helyreállítani. Az óvárosban még állnak olyan házak, amelyek kb. 300 évesek. Itt található Uruguay egyik legrégibb temploma, az Iglesia Matríz del Santísimo Sacramento.

Uruguay fővárosa, Montevideo, a neoklasszikus és gyarmati építészet, az afrikai hatások és a modern európai hangulat eklektikus keveréke. A kormányzati épületek, köztük a Palacio Salvo (a montevideói Tango Múzeumnak ad otthont) és a Legislative Palace (csaknem 30 különböző típusú és színű márványból áll), jól tükrözik azt a megjelenést és érzést, amelyet a város utcáin sétálva tapasztalhat meg. Ciudad Vieja, a város legrégebbi része, ma egy gyönyörű környék. Montevideo kulturális öröksége jól képviselteti magát a város számos történelmi és művészeti múzeumában, köztük a nagy Nemzeti Vizuális Művészeti Múzeumban és a Museo Torres Garcíában, amelyet a híres uruguayi avantgárd szobrásznak, festőnek és írónak szenteltek. Montevideo strandjai és a Rambla számos szomszédos országból vonzzák a turistákat.

Punta del Este Uruguay leghíresebb strandja, melyet gyakran a „déli Monacónak” neveznek. A fő turisztikai vonzereje kétségtelenül a finom aranyhomokos partvidék és a vízi sportok, de a térség a bálnáknak is otthont ad. Itt található a Tenger Múzeuma, amely a bálnacsontvázaktól a 20. század eleji fürdőruhákig mindent bemutat.

A kis ország kevésbé vallásos a többi szomszédjához képest, de a futball szeretete szinte vallássá nőtte ki magát. A kétszeres világbajnok Uruguayban a mindennapok része a futball.

Nem a legismertebb dél-amerikai turista célpont pedig a nyüzsgő Montevideo vagy hangulatos tengerparti városok, felkapott üdülőhelyek és gyarmati városok különleges élménnyé tehetik az uruguayi utazást.

Tovább olvasom

Turista célú utazás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes tartózkodás ideje 90 nap.

Covid információk:

2023. március 1-én megszűntek a koronavírust érintő beutazási feltételek, nem kell bemutatni oltási igazolványt és COVID tesztet sem. 

Az országba való beutazás feltétele továbbra is Uruguay területére érvényes betegbiztosítás megléte.  

Tovább olvasom

Uruguay


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Argentína

Dél-Amerika nagykörút

24 nap / 22 éj
2024.10.06
összesen 1 időpontban
3 190 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Argentína

Argentína, Uruguay, Brazília körutazás

10 nap / 7 éj
2024.11.04
összesen 1 időpontban
1 625 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Argentína

Argentina-Uruguay-Brazília - Egyéni körutazás

12 nap / 9 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!