Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Omán utazási információk  

Omán Magyarországnál háromszor nagyobb területű ország az Arab-félsziget délkeleti peremén. Területéhez tartozik a Hormuzi-szorosra „felügyelő”, egykor Kalózpart néven ismert Muszandam-félsziget. Északnyugaton az Egyesült Arab Emírségekkel, délnyugaton Jemennel, nyugaton Szaúd-Arábiával és a Perzsa-öböllel, keleten az Arab-tengerrel, északon az Ománi-öböllel határos.

Omán is az Öböl menti országok egyike, az arab a hivatalos nyelv, és az iszlám a hivatalos vallás, mégis elhatárolódik a térség többi országától történelme, mentalitása és földrajzi adottságai miatt. Bár már évtizedek óta fogad látogatókat, a turizmus még gyerekcipőben jár és sokkal kevesebbet tudni erről az országról.

Finnországi vagy franciaországi életszínvonallal, de a szomszédos arab államoktól eltérően, luxus építkezések, presztízs beruházások nélkül. Az első és egyetlen szultánság, ami olajgazdagságának jelentős hányadát a természetvédelemre fordította és fordítja. Több mint 40 éve sikeresen működő tájvédelemmel - a Közel- Keleten egyedüli természeti látnivalók kincsestárával. Kincsei a 3.000 m magasságot meghaladó hegyek; 1.000 m mélységű kanyonok; belakatlanságukban festői homoksivatagok, és a hegyek mélyén rejtőzködő zöld oázisok sora.

A híres gyöngyhalászok unokái ma a látogatókat „viszik a gyöngyhöz”, a szigetek ezerszínű korallvilágába, míg a néhai kereskedelmi utak mentén épített erődök UNESCO világörökségi múzeumokként működnek, modern kalauzolással, 6-7 nyelven. Látnivalókban való bővelkedése csak tovább javítja az amúgy is fokozottan előnyös, csábító adottságait. Nem csoda, hogy a természet szerelmesei teljesen védtelenek – mesés keleti bűbájával szemben.

Muscat, Omán fővárosa szerves kereskedelmi kapcsolatként szolgált kelet és nyugat között, és továbbra is a körutazások és a kereskedelmi hajók egyik fő állomása. A város megőrizte régi varázsát, még az újabb építmények is arab részletekkel rendelkeznek. Nem is beszélve a smaragdkék strandokról és az izgalmas vízi sportokról, amelyek vonzzák a kalandok szerelmeseit. A dombok és strandok között fekvő város a kultúra rajongóinak is kötelező. Valójában ez a legnagyobb város, és történetesen a kormány székhelye is.

A Muscatban található Qaboos Sultan Nagymecset Omán legnagyobb mecsete, területe 416 000 m2, és több mint 20 000 hívő befogadására alkalmas; 8000 ember fér el benne, az udvaron pedig 12000 ember is kényelmesen elfér. Ez a mecset egyike azon kevés mecseteknek Arábiában, amely lehetővé teszi a nem muszlim látogatók belépését. A mecset a modern építészet csodája, és az ománi, az iszlám és a közel-keleti építészeti stílusok fúziója.

Az öböl menti országok legizgalmasabb tájképét mutatja. A 3000 méter körüli sziklás hegyvonulatok között bújik meg Arábia grand kanyonja, illetve sok száz wadi (száraz folyómeder) természetes medencékkel és oázisokkal.

Ománi körutazásunk során ellátogatunk a Wahiba Dűnékhez, mely UNESCO világörökség. A 12.000 km2-en elterülő hatalmas dűnékből álló homoksivatag egészen különleges geológiai adottságokkal, növény-, állatvilággal rendelkezik. A Wahiba sivatag dűnéi között jól felszerelt táborokban lehet éjszakázni és teveháton napfelkeltét nézni. Ománi utazásunk következő állomása a leglátványosabb „Wadi”. A Wadi Bani Khalid oázis tiszta édesvizében, összefüggő, zúgókkal tűzdelt tavaiban meg is lehet mártózni, felúszni a sziklák mentén egészen a forrásig.

Az ománi konyha a keleti arab gasztronómia része, amelyre hatással voltak más arab nemzetek konyhái, illetve a pakisztáni, iráni, indiai, afrikai, több ázsiai, sőt kissé az európai mediterrán gasztronómia is.

Omán évszázadokon át hatalmas forgalmat bonyolított le a fűszerkereskedelemmel, ennél fogva fűszeres, gyógynövényes és fűszeres pácolással (ún. marinálással) készült ételek igen gazdag választékát találjuk itt.

A legtöbb étel alapja ugyanakkor a bárány-, baromfi- és halhús, valamint rizs. A sertéshúsnak a behozatala, sőt még a nem muszlim vallásúaknak az Omán területén történő fogyasztása is szigorúan tilos.

A kávé nemzeti ital, míg a tea a vendéglátás elmaradhatatlan kelléke.

Tovább olvasom

Omán beutazási feltételek: 

Az Ománi Szultánság kormányzati döntéseinek értelmében az országban hozott összes, a COVID-19 járvánnyal összefüggésben hozott intézkedés hatályon kívül helyezésre került. Ennek megfelelően sem az oltás felvétele, sem a PCR-teszt nem feltétele a továbbiakban a beutazásnak (akár szárazföldi, akár légi úton). Felhívjuk ugyanakkor a beutazók figyelmét arra, hogy a saját biztonságuk érdekében továbbra is fontos egészségügyi biztosítás megkötése az utazást megelőzően. 

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/oman

Tovább olvasom

Omán ivóvize:

Csapvizet nem ajánlatos fogyasztani (bár a vezetékes víz, ivóvíz minősítésű), palackozott víz mindenhol elérhető.

Omán éghajlata:

Az időjárás nyáron rendkívül forró, ráadásul a tenger közelében a levegő páratartalma is magas. Az éves csapadékmennyiség a fővárosban 100 mm, a hegyvidéken van hely, ahol eléri a 640 mm-t. A hegyek általában esősebbek, mint a sűrűbben lakott parti síkság, de vannak évek, amikor teljesen elmarad a csapadék. Nyáron az ország sivatagos részein nem ritka az 50°C feletti hőmérséklet. Ezeken a területeken a téli hónapokban is 30°C feletti hőmérsékletek dominálnak, viszont Omán magasabban fekvő részein nyáron mérhető 30°C körüli hőmérséklet. Az ország 2500-3000 méter feletti területein télen előfordulhat 0°C alatti hőmérséklet, ritkán kisebb havazás.

Omán közlekedése:

Vidéken egyáltalán nincs, Muscatban is nagyon szerény a tömegközlekedés kiépítettsége. Elterjedt a taxi transzfer, az utcán, bevásárlóközpontok előtt, szállodáknál, repülőtéren várakozó taxikat lehet igénybe venni.

Omán ruhaviselet:

a nők részére ajánlott a zártabb ruhák viselése, nagyon rövid szoknyát és sortot ne hordjanak. Mecsetekbe a hölgyek csak fejkendőben, csuklóig / bokáig érő, nem áttetsző öltözetben léphetnek be, férfiak hosszú nadrágban.

Elektromos hálózat:

Az elektromos áram 220/240 V feszültségű, a csatlakozó az európai normáktól eltérő, így adapterre van szükség.

Tovább olvasom

Omán


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Omán

Ománi Szultánság Arábia tengeri kapuja és természeti kincsestára

9 nap / 8 éj
2024.10.28
összesen 3 időpontban
1 120 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Omán

Omán - Egyéni körutazás

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Ománi Szultánság, Arábia tengeri kapuja és természeti kincsestára

Omán, a Perzsa öböl legtitokzatosabb országa.

Elolvasom ››

Érdekes tények Ománról

Omán változatos tájakat és élményeket kínál.

Elolvasom ››

Menni kell! Omán - Sátrazás

Ománban még kempingbe se kell menni, szinte bárhol megállhatunk és letáborozhatunk. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!