Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Egyiptom utazási tudnivalók

Az ország híres a folyómenti kultúrájáról, a lenyűgöző piramisairól és a Nílus menti tájakról. Az alábbiakban található egy rövid utazási leírás Egyiptomról:

Egyiptom fővárosa, Kairó, amely egyedül is megér egy látogatást. Az egyik leglátványosabb dolog itt a Gízai Piramisok, amelyek az ókori világ egyik legnagyobb csodájának számítanak. Az országban több tucat piramis található, de a Gízai Piramisok a leglátványosabbak közé tartoznak. A Nagy Piramisban az egyiptomi fáraó, Keops temetkezik, és az északi oldalon található a híres Szfinx-szel.

Az országban számos történelmi helyszín található, amelyek közül a Karnaki Templom és a Luxori Templom az egyik legimpozánsabb. A Karnaki Templomot az ókori egyiptomiak a Napisten Amón tiszteletére építették, és a legnagyobb templomok közé tartozik. A Luxori Templomot Ramszesz II építtette, és az egyik leglátványosabb helyszín a Nílus mentén.

Az egyiptomi kultúra része a Nílus menti élet is, amely rengeteg érdekes látnivalót kínál. A folyó mentén sétálva, megismerkedhetünk az ország helyi életmódjával, az élelmiszer- és italkultúrával, és megtekinthetjük a hagyományos életmód nyomait, amely az országban sok helyen még él.

A Nílus menti körutazás egy másik izgalmas élmény, amely során az utazók felfedezhetik az ország északi és déli részét is. A körutazás során megtekinthetők az ókori romvárosok, templomok, és megismerkedhetünk a helyi lakosokkal is.

Az egyiptomi konyha sokszínű és érdekes, és számos érdekes ételeket kínál az utazóknak. A híres konyhaművész, az egyiptomi főnök, aki egyben a helyi gasztronómiai kultúra nagykövete is, kiváló ízeket hoz létre az utazóknak.

Tovább olvasom

Egyiptomba való belépés szabályai és feltételei:

2022. június 17. napjától Egyiptom megszüntette a beutazási korlátozásokat, tehát oltási igazolás és PCR vagy antigén teszt nélkül lehet beutazni az országba.

Egyiptomba érkezéskor 25 USD/fő a vízum, ami a helyszínen fizetendő.

 

Magyarországra való belépés szabályai és feltételei:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek.

 

Tovább olvasom

NYELV

Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul és németül is beszél. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

 

VALLÁS

Egyiptom lakosságának 90%-a muzulmán, 10%-a keresztény.

 

PÉNZNEM, BANKKÁRTYA HASZNÁLATA

A hivatalos fizetőeszköz az egyiptomi font. Jele: LE

1 LE kb. 20 Ft. (1 USD kb. 15 LE, 1 EUR kb. 18 LE). 1 Font = 100 Piaszter.

Pénzérmék: 5, 10, 25 piaszter, papírpénzek: 25, 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100 ÉS 200 fontos. Néhány szállodában van bank (időszakos nyitvatartással), valamint ATM-ek pénzváltó funkcióval, a hajón bank nincs. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverjük össze őket. Hitelkártyával egyre több helyen lehet fizetni, de javasoljuk a bankautomatákból történő készpénz felvételt is. Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már nem fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült a bankjegy!

 

VÁSÁRLÁS

A városnéző programok alkalmával rövid pihenőket iktatunk közbe. Ezek a megállók nem csak felfrissülésre alkalmasak, de kézműves munkákkal is megismertetnek minket (papiruszműhely, parfümpalota, szőnyegiskola, alabástromfaragó műhely, stb.). Ezeken a helyeken eredeti, jó minőségű termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezhetjük be.

ALKUDOZÁS: Szinte sehol nem írják ki az árakat, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban ne.

Tájékoztatásul: a mondott ár feléről érdemes indulni – általában a kettő között szokott lenni a fizetendő összeg, de ez attól is függ, hogy csak egy dolgot veszünk vagy többet az adott kereskedőnél, és milyen ügyesen alkudunk.

 

GASZTRONÓMIA – ÉTELEK/ITALOK

Az ország specialitása a Karkadé, hibiszkuszvirágból főzött tea. A vallás miatt az egyiptomiak nagy része alkoholt nem fogyaszt, így italboltot ne keressünk. Egyiptomban az étkezésekhez semmilyen ital nem jár, kivétel a reggelihez gyümölcslé, tea és amerikai jellegű kávé.

Szeszesitalt szállodákban (sör, bor) vagy vámmentes boltokban vásárolhatnak. A helyi sör neve Stella (ára: 20-40 LE között helytől függően). Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók, de drágák. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen felbontási pénzt kell fizetni.

 

ELEKTROMOSSÁG

220 V, a konnektorok megfelelnek az európai szabványnak, átalakító nem szükséges.

 

IVÓVÍZ, HIGIÉNIA, EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

Egyiptomba utazáshoz nincs szükség védőoltásra, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges. Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható fél-, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE).

Amire fontos odafigyelni: az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel.

Megelőzés:

• nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott

• semmiképpen ne igyunk csapvizet (még fogmosáshoz se használjuk!), ne fogyasszunk jéggel hűtött üdítőitalt

• ne együnk meg olyat, amit nem kívánunk

• érdemes vinni magunkkal itthonról gyomorfertőtlenítőt (pl. bolus adstringens, patikában vény nélkül kapható)

• bármilyen panasszal azonnal forduljunk az idegenvezetőhöz!

Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az idegenvezetőt mindenképp tájékoztassák, és ő majd intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni! Utasbiztosítás megkötése ajánlott!

 

TELEFONÁLÁS, INTERNET

Az ország hívószáma +20. A magyarországi szolgáltatók telefonjai használhatók. Elutazás előtt a roamingszolgáltatások díjairól érdeklődjön szolgáltatójánál! Mindkét szállodában ingyenes Wifi áll rendelkezésre a recepciónál.

 

IDŐJÁRÁS

Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet, főleg európaiaknak. A hőmérséklet – a nyári hónapokat kivéve – a következő

értékek között mozog: 17–26°C nappal, 12–17°C éjszakánként. A körutazás alatt Kairóban napközben kb. 25-30°C, éjszaka 15-19°C között várható. Luxorban és Asszuánban ennél melegebb, akár 34-36°C is előfordulhat, éjszaka itt se hül a levegő 17-20°C alá. Többnyire napos idő lesz, felhősödés előfordulhat.

Indulás előtt résztelesen itt tájékozódhat a várható időjárásról:  

https://www.accuweather.com/hu/eg/cairo/127164/october-weather/127164

 

 

RUHAVISELET, HELYI SZOKÁSOK

Egyiptom nagyon konzervatív ország, javasoljuk, hogy a szállodákat és strandokat kivéve nők és férfiak egyaránt kerüljék a vállat, kart combot, dekoltázst, hasat szabadon hagyó ruhadarabokat, a polgárpukkasztó feliratokat, a keresztény vagy muszlim értékekkel szemben álló mintákat (pl: rockzenekarok emblémáit, negatív hangulatú grafikáit, keresztény vagy muszlim jelképeket kigúnyoló pólókat.). 

Az erős légkondicionálás miatt - aki erre érzékeny - mindenképpen vigyen magával kendőt, sapkát esetleg kardigánt a megfázás elkerülésére.

A nyilvános helyen történő ittas megjelenés különösen tiszteletlen dolog. 

Vallási témákról csak a legnagyobb tisztelettel illik beszélni, az ateizmus témáját javallott kerülni. 

 

FÉNYKÉPEZÉS

Egyiptomba beutazáskor a videókamerát a vámhatóságoknál le kell jelenteni, használata nem mindenhol engedélyezett.

Tilos katonai objektumokról felvételeket készíteni. Néhány múzeumban és turisztikai helyen a fényképezésért 50 fontot, míg a videokameráért helyenként 300 fontot kell fizetni. Bizonyos esetekben turisztikai helyeken sem engedélyezett a kamera használata. Ezekre minden esetben táblák figyelmeztetnek, de idegenvezetőnk is segítségükre lesz.

 

KÖZLEKEDÉS

Főleg az egyiptomi fővárosban kialakult kaotikus forgalmat nehéz átlátni, de itt gyakorlott forgalomirányító rendőrök dolgoznak. Ritka az olyan ember, aki figyelembe venné a szabályokat, ráadásul a jelzőtáblák is helyenként igen hiányoznak. A nagyvárosok kivételével európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, s a kairói metrót leszámítva a meglévő rendszer is kaotikus és kiszámíthatatlan, a helyi viszonyokat és az arab nyelvet nem ismerők számára. Ha egyénileg szeretnének eljutni valahova, mindenképpen egyeztessenek előbb idegenvezetőnkkel és javasoljuk a taxi használatát.

A légi, vasúti és vízi közlekedés biztonságos.

 

HAJÓÚT: A hajó programja a hajótársaságok felelősségi körébe tartozik. Az egyiptomi hajótársaságok minden esetben fenntartják a jogot arra, hogy a menetrendet, a programok időrendi sorrendjét megváltoztassák, a programokat más, azonos értékű programokra cseréljék, vagy a nevezett hajót azonos kategóriájú másik hajóval helyettesítsék. Ezek a szállodahajók a kikötőkben egymás mellett horgonyoznak, a motorok zúgása ritkán zavaró lehet. A 6. napon Esznánál átkelnek a hajókkal az esznai zsilipen, ami azt jelenti, hogy több lépcsős zsilipeléssel emelik át a hajókat a Nílus felső szakaszára. A zsilipelés alatt mindenki a hajón marad.

 

KÖZBIZTONSÁG

Egyiptomban általánosságban jó a közbiztonság. Az utcai lopás nem jellemző, de ettől függetlenül a turisták által sűrűn látogatott, zsúfolt helyeken fokozottan figyeljünk értékeinkre. A nők mindenképpen figyeljenek az illő öltözetre és azért javasolt az óvatosság, lehetőleg ne mászkáljanak egyedül a szállodán kívül. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget, ezért értékeinket ne hagyjuk őrizetlenül.

 

BORRAVALÓ

A baksis egy elfogadott szokás ebben az országban, ami eltér a megszokottól, és amit a helyi alkalmazottak elvárnak. Buszsofőröknek, helyi idegenvezetőknek illik adni. Kb. 50 USD/fő összegre érdemes számítani a körutazás időtartamára (alap programra), amelyet az idegenvezető összegyűjt és az utazás végén elszámol vele az utasok felé. Kérjük figyeljenek rá, hogy neki se adjanak 2006 előtti dollárt vagy sérült bankjegyet, mert tőle se fogják elfogadni! Fakultatív programokon a helyi idegenvezetőnek 3 USD/fő borravaló javasolt.

Készüljünk arra, hogy a hordároknak, szállodai alkalmazottaknak, étteremben is szokás adni, és például mosdóhasználatkor is kb. 1-2 fontot kell adnunk.

 

HASZNOS HOLMIK

- útlevél fénymásolat

- min. 50 faktoros naptej, napszemüveg, kalap, sapka, kendő

- költőpénz: inkább USA dollár javasolt (2006 utáni), de EUR-t is lehet váltani

- telefontöltő, akku és akkutöltő fényképezőgéphez, kamerához, laptophoz, külső akkumulátor (power bank, kézipoggyászban szállítható)

- kézfertőtlenítő folyadék, spray vagy kendő

- orvosi vagy FFP2-es maszk javasolt az utazáshoz és az út során, ahol hordani kell (erre táblával figyelmeztetnek, de az idegenvezető is szólni fog, ahol kell)

- gyomorfertőtlenítő (bolus adstringens), szódabikarbóna, szeszes ital: fogyasztása kis mennyiségben evés előtt és után ajánlott (25% feletti alkoholtartalommal: vodka, pálinka, stb. ízesítés nélküli)

- kényelmes cipő, könnyű pamut ruházat, fürdőruha

- gyógyszerek (mindenkinek igény szerint, mindenképp a kézipoggyászban, eredeti csomagolásban)

- a repülőgépen hűvös lehet -> kardigán, kis kabát, zokni, zárt cipő jól jöhet

 

NAGYKÖVETSÉG

Kairó, Zamalek, Mohamed Mazhar Str. 29.

Telefon: +20/2-735 8659, 8634, 6478

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:  KOVÁCS András Imre

 

Magyarország a külföldön bajba jutott magyar állampolgárok részére a Konzuli Szolgálat útján biztosít konzuli védelmet a vonatkozó jogszabályokban [2001. évi XLVI. törvény; 17/2001. (XI. 15.) KÜM rendelet] foglalt rendelkezések szerint. A konzuli védelem formáját, módját és terjedelmét az igény megalapozottságának, az igénylő rászorultságának és az adott külföldi állam viszonyainak mérlegelésével a konzul határozza meg. Konzuli védelemre itt lehet egyénileg regisztrálni: https://konzved.mfa.gov.hu/

Tovább olvasom

Egyiptom


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Egyiptom

Egyiptom varázsa - rejtélyes piramisok és a Nílus ékkövei

8 nap / 7 éj
2023.10.31
összesen 1 időpontban
785 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Egyiptom

Egyiptom - A Nílus és a Vörös-tenger ajándéka

12 nap / 11 éj
2023.11.10
összesen 1 időpontban
995 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Egyiptom

Egyiptom - Egyéni körutazás üdüléssel

12 nap / 11 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


7 év után újra Egyiptomban

Egyiptomba menni olyan, mint egy időutazás. Mintha örökké létezett volta, és soha nem fog eltűnni.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!