Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Zimbabwe (Az ország nevének eredete a sona nyelv zezuru dialektusából származik: „dzimba woye" = „tiszteletreméltó házak"-at jelent.)

Zimbabwe számos turisztikai látványossággal büszkélkedhet, amelyek az ország szinte minden régiójában találhatók. A gazdasági változások előtt ezeknek a helyeknek a turizmusának nagy része a zimbabwei oldalra érkezett, de most Zambia profitál a turizmusból.

Régi nevén Dél-Rhodéziát korábban „Afrika ékköveként" hívták jóléte miatt. A vaskorban ez volt Afrika déli részének egyetlen jelentős civilizációja. Az ország területe az emberiség egyik legrégibb települése, melynek lakói a busmanok voltak. Masvino közelében, a Kyle-tó partján találjuk a régészet egyik nagy rejtélyének tartott Rejtélyek Templomát, azaz Nagy Zimbabwe várát, ami vélhetőleg a sona nép királyi rezidenciájaként szolgált kb. K.u. 300-tól, és amit Sába királynőjének vagy Mwali istenkirály palotájának tartottak sokáig.
A későbbi bantu birodalmat az európai hódítók vették birtokukba – akiket az ország gazdag nyersanyag készlete és főleg aranya vonzott erre a helyre. A Brit Dél-afrikai Társaság vezetője az angol Cecil John Rhodes szemet vetett Zimbabwe ásványkincseire és még az országot is magáról nevezte el.

Ez az ország büszkélkedhet Afrika legismertebb természeti szépségével, Földünk legszélesebb és egyik legszebb vízesésével, a Viktória-vízeséssel. A levegőben szétszóródott vízcseppeken megtörő napsugarak ragyogó szivárványíveket rajzolnak az égre. A magasba feltörő ködpára miatt az itt lakó törzs Mosi-oa-Tunyának, azaz „Mennydörgő füst"-nek nevezte el az 1.7 km hosszú és 128 m magas vízesést, melyeket ma Afrika szerte csak Vic Falls-ként emlegetnek. A fátyolként lebegő párában David Livingstone nyomdokaiba lépve csodálhatjuk ezt a természeti tüneményt. Az ő példáját követve gyönyörködhetünk a Zambézi folyón hajózva a vízilovakkal, krokodilokkal, ezernyi madárfajával festőivé varázsolt naplementében, miközben egy kellemes koktélt szürcsölve hallgatjuk a nagy folyó csobogását.

Zimbabwe Afrikában megkülönböztethető az egyedülálló száraz kő stílusban épült középkori városi romok nagy számáról. Ezek közül talán a leghíresebb a Masvingo-i Nagy Zimbabwe romjai, amelyek a Zimbabwei Királyság korszakából maradtak fenn. Egyéb romok közé tartozik Khami romjai, Zimbabwe, Dhlo-Dhlo és Naletale.

A Matobo-hegység gránit kopjes és erdős völgyek területe, amely mintegy 35 kilométerre délre kezdődik Bulawayótól, Dél-Zimbabwétől. A hegyek több mint 2000 millió évvel ezelőtt alakultak ki, a gránit a felszínre kényszerült, ez erodálódott, hogy sima "bálnahátú dwalákat" és törött kopje-kat hozzon létre, sziklákkal tarkítva és növényzet sűrűségével tarkítva. Mzilikazi, az Ndebele nemzet alapítója adta a terület nevét, jelentése "Kopasz fejek". Olyan történelmi személyekhez kapcsolódnak, mint Cecil John Rhodes, akinek látomása Rhodesia megalapításához vezetett, és más korai fehér úttörők, mint Leander Starr Jameson, Allan Wilson őrnagy; a Shangani Patrol legtöbb tagja ezekben a hegyekben van eltemetve egy másik helyen, amelyet World's View-nak hívnak.

A Hwange Nemzeti Park és a Mana medencék, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik, a régió legjobb nemzeti parkjai és szafari célpontjai közé tartoznak. A zimbabwei idegenforgalmi ágazat az elmúlt 2 évben nőtt.

Zimbabwe szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, számos helyi változattal. A déli területek hőségükről és szárazságukról ismertek, míg a középső fennsík egyes részein télen éjjeli fagy is előfordul.

A fennsíkján a száraz évszak alatt az éghajlat mérsékelt. A hűvösebb, szárazabb évszakban (májustól októberig) az éghajlat mediterrán jellegű, napos, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal, amikor a hajnali fagyok sem ritkák. Hó sohasem esik.

A Zambézi völgyében és a délkeleti alföldön forróbb és nedvesebb a klíma, de télen kevés csapadék esik.

Zimbabwe vadrezervátumairól és nemzeti parkjainak gazdag állatvilágáról is híres. A szavannás területeken ma is gazdagon tenyészik Afrika déli részének sokszínű állatvilága: oroszlánok, leopárdok, elefántok, zebrák, zsiráfok, vadkutyák és antilopok, melyekre – állatbarát módon – fényképezőgépünk lencséjével vadászhatunk!

Zimbabwe utazás során a vadlesre legjobb idő a száraz évszakban, május-október között van, amikor az állatok a folyópart és az itatók köré gyűlnek. A Viktória-vízesés megtekintésére a legjobb időszak májustól szeptemberig tart.

A leginkább fogyasztott zimbabwei ételek, mint a sadza, isitshwala és ilambazi kukoricából készülnek. A sadza alapanyaga egy vízből és kukoricalisztből összekevert pép, amit megfőznek és a főzés közben további lisztet adagolnak hozzá, hogy megvastagodjon. Főleg vacsorára szolgáló fogás, amit zöldségekhez (pl. spenót), babhoz és párolt vagy sült húsokhoz esznek. Sadzát esznek gyakorta aludttejjel, vagy szardíniával is. Az ilambazit (vagy botát) is hasonlóan főzik, mint a sadzát, de a főzés alatt nem adnak hozzá több lisztet. Általában mogyoróvajjal, tejjel vagy lekvárral ízesítik.

A húsok leggyakrabban különleges alkalmak idején (pl. esküvő) kerülnek az asztalra. Ez leginkább kecske- vagy marhahús.

Készüljön fel egy izgalmas, meglepetésekkel teli utazásra, amikor szafarira indul Zimbabwében. Induljon egy vadhajtásra, és keresse meg a „Nagy Ötöst” a Hwange Nemzeti Parkban. Fokozza az élményeket kenuval vagy gyalogos szafarival a Mana Pools Nemzeti Parkban, a hatalmas Zambézi folyón. Keressen ősi sziklaművészetet a Matobo Nemzeti Park egyensúlyozó szikláin, és merüljön el a Viktória-vízesés, a világ hét csodájának egyikének permetében. Bárhová is vezessen az útja, el fogják bűvölni a barátságos emberek, akikkel útközben találkozik. Lassítson, és szakítson időt itt-ott egy beszélgetésre. Hazatérve rájöhet, hogy ezek a pillanatok az utazás legértékesebb emlékei közé tartoznak.

Afrika varázsa csodálatos környezetben!

Tovább olvasom

Az útlevélnek a hazaérkezés után még legalább további 6 hónapig érvényes. Az útlevélben minimum 3 üres oldalpárnak kell lennie a vízumok elkészítéshez.

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgároknak nem szükséges előzetesen vízumot igényelni, azt az országba érkezéskor kérhetik és fizethetik.

A vízumokkal kapcsolatos teendők részleteit utazási irodánk indulás előtt kb. 40 nappal közli.

Covid információk:

Minden 5 éven felüli utasnak, aki nem tudja WHO által elismert vakcinák valamelyikével történt beoltottságát igazolni, 48 órán belüli mintavételezésből származó COVID-19 negatív teszteredményt kell bemutatnia. Csak a Global Haven-en igazolt vagy a Trusted Travel kóddal rendelkező tesztekkel lehet belépni az országba. 

A célország vagy a légitársaságok koronavírus követelményeinek függvényében van csak szükség 72 órán belüli negatív PCR teszt felmutatására az országból való kilépéskor.

Tovább olvasom

Valuta:

Az amerikai dollár (USD) vagy az euró (EUR) kivitele ajánlott. A pénzváltók és bankok kizárólag 2006. után kiadott, sérülés és szignó mentes címleteket fogadnak el.

Namíbiában a namíbiai dollár (NAD, kb. 25 Ft), Botswanában a pula (BWP, kb. 30 Ft), Zimbabwéban az amerikai dollár (USD) a hivatalos fizetőeszköz.

Ajánlott költőpénz:

500-700 USD + fakultatív programok árai.

Szállások:

Szállásaink hangulatos, színvonalas hotelekben és a nemzeti parkok terletén lévő szafari lodge-okban lesznek, 2 ágyas szobákban.

Étkezés és ivóvíz:

Az utazás részvételi költsége minden nap tartalmazza a reggelit. További étkezésekre a szállások éttermeiben lesz lehetőség.

Közlekedés:

Utazásunk során egy kényelmes utastérrel rendelkező expedíciós járművet használunk közúti közlekedésre és a szafarik során. Az állatlesek során sétahajókkal és motorcsónakokat is használunk.

Biztosítás:

Felhívjuk a figyelmet, hogy az utazáson kizárólag poggyász- és balesetbiztosítással lehet részt venni.

Oltások:

Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. A utazás előtt konzultáljon a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szakembereivel, illetve a háziorvosával.

Nemzetközi Oltóközpont: Budapest, IX. ker. Gyáli út 2-6. E épület.

Nemzetközi Oltóhely: Budapest, XIII. ker. Váci út 174.

Ajánlott gyógyszerek:

Fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő, fásli. Gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó.

Időjárás:

A hőmérséklet napközben 25-35 °C között várható, az Okavango-deltában azonban nem ritka a 40 °C sem. A hőmérséklet hajnalra sem csökken le jelentősen. Jelentős csapadékra nem kell számítanunk, záporok a Chobe Nemzeti Park és a Victoria Falls Nemzeti Park területén fordulhatnak elő.

Időeltolódás:

+1 óra

Kommunikáció:

Mindhárom országban beszélnek angolul.

Mobiltelefon:

A magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel, ám a hálózat 1800 MHz-en működik.

Elektromos áram:

A csatlakozó aljzatokról itt talász információt: http://kropla.com/electric2.htm

Közbiztonság:

Utazásunkat helyi partnercég bevonásával szervezzük. Az utazás útvonala és a programok helyszínei a nagyvárosoktól távol esnek.

Tovább olvasom

Zimbabwe


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Namíbia

Namíbia - Botswana - Zimbabwe körutazás

19 nap / 16 éj
2024.11.28
összesen 1 időpontban
2 555 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Endrei Judit - Afrikai mesék 1. rész

Több, mint huszonnégy órája vagyunk már úton és még mindig legalább kétezer km van előttünk. De hová is tartok, a világ melyik tájára?

Elolvasom ››

Endrei Judit - Afrikai mesék 2. rész

Fenséges? Félelmetes? Lenyűgöző? Magával ragadó? Melyik jelzőt használjam? Hiszen bármelyik illik a látványra.

Elolvasom ››

Endrei Judit - Afrikai mesék 3. rész

Gyerekkorom óta szeretem böngészni, elsősorban a földrajzi térképeket. Akkor még álmomban sem gondoltam, hogy életem során a világ ilyen sok országába eljutok. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!