Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Utazás Ghánába


Azt mondják, hogy Ghána közel van a világ "középpontjához", ami elég ok arra, hogy ellátogassunk ebbe a varázslatos afrikai országba. Az országot a Guineai-öböl, az Atlanti-óceán, valamint Togó, Burkina Faso és Elefántcsontpart határolja.

A férfiak és nők által egyaránt viselt, színes „kente" ruházat, a futballozó ghánai gyerekek, a gyönyörű fafaragások és a spirituális hiedelemvilág mind hozzátartoznak a ghánai élethez. Az országban az arany, a kakaó és az ón adja a legfontosabb megélhetést.

Az óceánparton gyönyörű strandok fekszenek, az időjárás pedig meleg, amely vonzza a napimádókat. A partokon túl füves, bozótos, erdős, szavannás és mangroveerdőkkel rendelkezik, ahol a vadvilág virágzik.

Ghánában különböző európai hatalmak által épített erődök váltják egymást, melyek közül az egyik leglenyűgözőbb a Cape Coast erőd. Az ország fekvése miatt központi szerepet játszott az afrikai kontinens történelmének sötét periódusában. A ghánai kikötőkből több millió rabszolgát indítottak útnak hajókkal.

A történelmi látnivalók mellett olyan különleges természeti adottságai vannak, mint a Kakum Nemzeti Park gazdag élővilága és különleges függőhídja, Itt található Nyugat-Afrika fő folyója, a Volta-folyó és a világ legnagyobb mesterséges tározója, a 8500 km2-es Volta-tó.

 

Ghána, a vendégszerető ország

Az ország rendkívül vendégszerető a turistákkal szemben. A ghánaiak a legkedvesebb emberek, akikkel valaha is találkozhattunk. A helyiek beszélgetni akarnak mindenkivel, függetlenül attól, hogy ki az, honnan jött, vagy mit csinál. A köszönés nagyon fontos Ghánában. A helyiek általában integetéssel üdvözlik az idegeneket, ezért legyen udvarias és viszonozza a köszöntést.

Ghánában teljesen hétköznapinak számít az, hogy a helyiek bárhol dobpergésre táncolnak és vidám zenét hallgatnak. Erről egy ghánai utazás során bármikor meggyőződhet. Akár Accra fővárosában, az utcán sétálva is úgy érezheti, mintha a djembe dob hangja a szíve ritmusára szólna.

Gazdag történelem

Ghánában számos lenyűgöző múzeum és történelmi helyszín várja a látogatókat. Javasolt megállni Cape Coastban. Itt található a Cape Coast Castle & Elmina Castle, amely két vármúzeum, és amelyek a transzatlanti rabszolga-kereskedelem állomásai voltak. Egy látogatás ezekben a kastélyokban megtanít minket a történelemre. Várbörtönöket, rabszolgahajókat, régi ágyúkat és titkos kamrákat mutatnak be, miközben történeteket hallhatunk a múltból. Ezen kívül vannak olyan erődök is, mint például a Fort William és a Fort Victoria, amelyeket a 19. században megfigyelőpontként használtak, hogy megvédjék a városokat a portyáktól.

Csodálatos turistalátványosságok: erődök, kastélyok és páratlan sármecsetek

Észak-Ghána híres a nyugat-szudáni stílusban épült, ősi, fehér sármecseteiről. A Larabanga-mecsetet, egy bájos, nagy, téglalap alakú, fehérre meszelt sárfalakkal és tüskés fatartókkal ellátott épületet mindenképpen meg kell nézni egy ghánai utazás alkalmával. További népszerű helyszínek az Elmina-kastély, a Cape Coast-kastély, a Christianborg-kastély és a Kumasi-erőd. Ezek mindegyike gazdag történelemmel, különösen a rabszolgák történetével rendelkezik.

Ghána múzeumai és galériái az ország történelmét mutatják be. Minden látogatónak érdemes felkeresnie a Ghánai Nemzeti Múzeumot Accrában, a Cape Coast-i Kastélymúzeumot és az Elmina Kastélymúzeumot Cape Coastban, a Volta Regionális Múzeumot Hóban, valamint a Kwame Nkrumah Mauzóleumot és Múzeumot Nkrofulban, hogy megismerje Ghánát.

Természeti élmények

Annak ellenére, hogy Ghána nem kifejezetten szafari célpont, mégis számos lehetőség van a természet és a vadvilág élvezetére. Az ország számos strandja és parkja mellett a Cape Coaston lehetőség van arra, hogy a Kakum Nemzeti Park fái fölött kialakított lombkoronahídon átsétáljunk.

Ghána a fenséges vízesések otthona. Azok, akik egy gyors fürdőzésre vágynak, ellátogathatnak egy lenyűgöző vízeséshez. A Wli-t mindenképpen meg kell nézni, mert ez Nyugat-Afrika legmagasabb vízesése. Miközben a turisták a vízeséshez túráznak, útközben gyümölcsdenevéreket, páviánokat, majmokat és madarakat láthatnak, amelyek elkalauzolják őket a végcélhoz. Egy másik fenséges vízesés a Kintampo, amely a magasra tornyosuló fák árnyékának köszönhetően kedvelt piknikezőhely. A Tagbo vízesés pedig a kirándulókat érdekelheti, mivel egy esőerdőn belül található.

Ghánában egyetlen természetes tó van, a Bosumtwi-tó, amely valójában egy meteoritbecsapódáskor keletkezett kráter. Ezt a tavat az UNESCO bioszféra-rezervátumnak tekinti, dicsérve sokszínűségét. A tó népszerű kikapcsolódási hely, ahol a családok és baráti társaságok piknikezhetnek, úszhatnak, csónakázhatnak, megfigyelhetik a vadon élő állatokat, és túrázhatnak a hegyek, falvak és szent helyek között.

Nyugodt strandok

Ghánának csodálatos strandjai vannak. A napsütésben való pihenéshez általában helyi művészek, halászok és dobosok adnak kulturális ízt. A strandokon beszélgetni lehet a kézművesekkel, ahogy ékszereket és művészeti tárgyakat készítenek. Ezen kívül hallani lehet, ahogy a halászok énekelnek, miközben behúzzák a hálójukat. Még ha ezek a lenyűgöző helyiek nincsenek is jelen, Ghána strandjai kellemes és kitűnő kikapcsolódást nyújtanak. Egy ghánai utazás kihagyhatatlan része egy kellemes strandolás.

Ghánai gasztronómia

Bár egy másik országba utazva mindig találunk helyi gasztronómiát, az összetevők gyakran átfedésben vannak az otthon megszokott ételekkel. Ghánában azonban számos olyan étel létezik, amely teljesen szokatlan számunkra. Ilyenek például a gyökér alapú ételek, a fu-fu, a banku és a kenkey. Továbbá sok levesüknek sűrű és fűszeres mogyorós alapja van. Ha gyümölcsről van szó, akkor egy nálunk ismeretlen fajtával, az evo-val lehet megismerkedni. Ez egy hatalmas, tüskés, zöld színű, dinnye kinézetű gyümölcs. Az íze édes és savanyú.

Kézművesség és művészetek

Gyöngyök, kerámiák, szőtt ruhadarabok és fafaragások – mind-mind nagyon hangsúlyosak a ghánai kultúrában, és mindenhol találkozhatunk velük. A festmények nézegetése közben kétségtelenül feltűnnek bizonyos szimbólumok és képek, amelyek többször is megjelennek. Sok faragott maszk és szobor is látható országszerte, és mindegyiknek sajátos jelentése van.

Piacok

Ha a látogatók szeretnék megismerni az ország igazi arcát, akkor egy ghánai utazás során egy nyüzsgő szabadtéri piac felé kell venniük az irányt.

Accrában Kantamanto és Makola piacait látogathatjuk meg, ahol ruhák, cipők és ételek sokasága vár minket. Kumasiban a Kejetia piacot kötelező megnézni, különösen azért, mert Nyugat-Afrika legnagyobb ilyen jellegű piacának tartják. Cape Coast városában pedig a híres vár közelében a Kotokoraba piacon kereshetnek szuveníreket.

Tovább olvasom

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie és az érkezéskor fel kell mutatni a sárgaláz elleni védőoltást bizonyító igazolást. Az utazáshoz vízum szükséges. A vízumügyintézéssel kapcsolatosan keressék Irodánkat bizalommal.

Ghána 2023. május 20-ával minden COVID járványügyi korlátozását eltörölte.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Ghána népessége kb. 30 millió fő, területe kb. 2,5-szer nagyobb, mint Magyarország. Nyugaton Elefántcsontparttal, északon Burkina Fasoval, keleten Togóval határos, délen a Guineai-öböl mossa partjait. A hivatalos nyelv régi angol gyarmat lévén az angol, de emellett még számos egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor -2 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Ghánai Cedi (GHS), 1 GHS = kb. 60 Ft.

Sok helyen találni bankautomatát és a bankkártyákat is széles körben elfogadják. Mivel előfordulnak kártyacsalások, érdemes bejelenteni magyarországi a bankunknál az utazást, hogy nehogy biztonsági okokból letiltsák a kártyát az első használat után. Amerikai dollárt, angol fontot vagy eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. Fontos: dollar estén jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, 2006 utáni kiadásút hozzanak, lehetőleg 50-es vagy 100-as bankjegyekben.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, de ne legyünk túl rámenősek, mert az visszatetszést kelthet. Nem általános borravalót adni.

Időjárás

Ghána klímája párás trópusi, északon trópusi szárazföldi. Áprilistől júniusig tart az esős évszak, november és március között viszont a száraz évszakban utazhatunk.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni.

A tisztaságra ügyelni kell, kérjük lehetőleg ne egyenek az utcán, szabadidejükben inkább éttermekben vagy szállodákban étkezzenek. Javasoljuk, hogy csak jól átsült, vagy főtt ételeket fogyasszanak, kerüljék a nyers, fertőtlenítés nélküli zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Korábbi angol gyarmat lévén ugyanolyan 3 ágú elktromos aljzatokat használnak mint Angliában, így átalakítóra szükségünk van.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó Ghánában. A szállodák nyilvános tereiben, az éttermekben, kávézókban általában ingyenes wifi található. Van ahol a szállodai szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Vannak olyanok, akik csak némi fizetség fejében engedik meg a fényképkészítést.

Viselkedési szabályok és öltözködés

Az emberek nagy része keresztény. Nincsenek szigorúan megkövetelt öltözködési szabályok, de kerüljenek bármilyen olyan mintát, képet, feliratot a ruhájukon, ami nem összeegyeztethető a keresztény világnézettel (rockezenkarok emblémái, keresztény tartalmú feliratok, alulöltözött-akárcsak rajzolt-figurák, stb)

A bal kézt tisztátalannak tartják, hiszen ezt használják a mosdószünetek alkalmával, így evéskor figyeljünk arra, hogy csak a jobb kezünkkel nyúljunk az ételhez, vagy kínáljunk meg másokat.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és ne hagyjanak értéket a szobákban. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni és a bőröndőket utazás előtt lefóliázni vagy lezárni.
Éjszaka nem ajánlatos helyi kísérő nélkül járkálni az utcákon.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

Oltások

Beutazáshoz kötelező a sárgaláz elleni oltás.
Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes, hiszen az időjárása miatt sok a szúnyog. Az országban igen magas a HIV fertőzöttek aránya, a higiéniára kiemelten figyeljenek. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Cím: Plot No. 44, Sixth Circular Road, Cantonments, Accra, Ghana
Telefon: +233 55 648 8650 (munkaidőben)
Központi ügyelet Budapesten (kizárólag 16:30 és 8:00 között) 0036-80-36-80-36
E-mail: consulate.acc@mfa.gov.hu
Honlap: www.accra.mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Ghána


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Ghána

Ghána - Sao Tomé és Príncipe

14 nap / 12 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!