Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

„Afrika kezdőknek", „Afrika legbékésebb országa", kiváló célpont azoknak, akik még félve, de elindulnának Fekete-Afrika felfedezésére. Ghána Jó úton jár, hogy az afrikai turizmus kapujaként évről évre növelje a látogatók számát.

Kofi Annan, egykori ENSZ főtitkár országában az arany, kakaó és ón adja a legfontosabb megélhetést. A férfiak és nők által egyaránt viselt színes „kente" ruházat, a futballozó ghánai gyerekek, a gyönyörű fafaragások és a spirituális hiedelemvilág mind hozzátartoznak a ghánai élethez.
A szomszédos afrikai országoknál fejlettebb Ghána, első szubszaharai országként nyerte el függetlenségét 1957-ben.
„A harcos király országa" nevet a 9-13.század között fennálló Ghánai Birodalom után kapta. A Birodalom elsősorban a só-és aranykereskedelemre alapozta fennmaradását, ezért a később érkezett brit kereskedők a legendás Aranypart nevet adták neki. Portugál, dán, holland, német, brit kalandorok sora érkezett, hogy arany után kutassanak. A 20. században Aranypart néven lett brit kolónia, éppen ezért a kulturálisan változatos országban 40 különböző nyelvet beszélnek, de az angol a hivatalos összekötő nyelv.

Az óceánparton gyönyörű strandok és különböző európai hatalmak által épített erődök váltják egymást, melyek közül az egyik leglenyűgözőbb, a Cape Coast erőd. Ghána fekvése miatt központi szerepet játszott az afrikai kontinens történelmének sötét periódusában, amikor több millió rabszolgát indítottak útnak a ghánai kikötőkből induló hajókon.

A történelmi látnivalók mellett olyan különleges természeti adottságai vannak, mint a Kakum nemzeti park gazdag élővilága és különleges függőhídja, Nyugat-Afrika főfolyója, a Volta-folyó és a világ legnagyobb mesterséges tározója, a 8500 km2-es Volta-tó.

Tovább olvasom

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie és az érkezéskor fel kell mutatni a sárgaláz elleni védőoltást bizonyító igazolást. Az utazáshoz vízum szükséges. A vízumügyintézéssel kapcsolatosan keressék Irodánkat bizalommal.

Ghána 2023. május 20-ával minden COVID járványügyi korlátozását eltörölte.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Ghána népessége kb. 30 millió fő, területe kb. 2,5-szer nagyobb, mint Magyarország. Nyugaton Elefántcsontparttal, északon Burkina Fasoval, keleten Togóval határos, délen a Guineai-öböl mossa partjait. A hivatalos nyelv régi angol gyarmat lévén az angol, de emellett még számos egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor -2 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Ghánai Cedi (GHS), 1 GHS = kb. 60 Ft.

Sok helyen találni bankautomatát és a bankkártyákat is széles körben elfogadják. Mivel előfordulnak kártyacsalások, érdemes bejelenteni magyarországi a bankunknál az utazást, hogy nehogy biztonsági okokból letiltsák a kártyát az első használat után. Amerikai dollárt, angol fontot vagy eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. Fontos: dollar estén jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, 2006 utáni kiadásút hozzanak, lehetőleg 50-es vagy 100-as bankjegyekben.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, de ne legyünk túl rámenősek, mert az visszatetszést kelthet. Nem általános borravalót adni.

Időjárás

Ghána klímája párás trópusi, északon trópusi szárazföldi. Áprilistől júniusig tart az esős évszak, november és március között viszont a száraz évszakban utazhatunk.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni.

A tisztaságra ügyelni kell, kérjük lehetőleg ne egyenek az utcán, szabadidejükben inkább éttermekben vagy szállodákban étkezzenek. Javasoljuk, hogy csak jól átsült, vagy főtt ételeket fogyasszanak, kerüljék a nyers, fertőtlenítés nélküli zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Korábbi angol gyarmat lévén ugyanolyan 3 ágú elktromos aljzatokat használnak mint Angliában, így átalakítóra szükségünk van.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó Ghánában. A szállodák nyilvános tereiben, az éttermekben, kávézókban általában ingyenes wifi található. Van ahol a szállodai szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Vannak olyanok, akik csak némi fizetség fejében engedik meg a fényképkészítést.

Viselkedési szabályok és öltözködés

Az emberek nagy része keresztény. Nincsenek szigorúan megkövetelt öltözködési szabályok, de kerüljenek bármilyen olyan mintát, képet, feliratot a ruhájukon, ami nem összeegyeztethető a keresztény világnézettel (rockezenkarok emblémái, keresztény tartalmú feliratok, alulöltözött-akárcsak rajzolt-figurák, stb)

A bal kézt tisztátalannak tartják, hiszen ezt használják a mosdószünetek alkalmával, így evéskor figyeljünk arra, hogy csak a jobb kezünkkel nyúljunk az ételhez, vagy kínáljunk meg másokat.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és ne hagyjanak értéket a szobákban. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni és a bőröndőket utazás előtt lefóliázni vagy lezárni.
Éjszaka nem ajánlatos helyi kísérő nélkül járkálni az utcákon.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

Oltások

Beutazáshoz kötelező a sárgaláz elleni oltás.
Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes, hiszen az időjárása miatt sok a szúnyog. Az országban igen magas a HIV fertőzöttek aránya, a higiéniára kiemelten figyeljenek. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Cím: Plot No. 44, Sixth Circular Road, Cantonments, Accra, Ghana
Telefon: +233 55 648 8650 (munkaidőben)
Központi ügyelet Budapesten (kizárólag 16:30 és 8:00 között) 0036-80-36-80-36
E-mail: consulate.acc@mfa.gov.hu
Honlap: www.accra.mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Ghána


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Ghána

Ghána - Sao Tomé és Príncipe

14 nap / 12 éj
2024.02.13
összesen 1 időpontban
1 650 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!