Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Lettország utazási tudnivalók

A Balti-tenger mellett fekvő Lettország a balti államok egyike Észtország és Litvánia mellett, amelyek északon és délen határolják. Keleten Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos. Az Európai Unió közepes méretű és kisebb népességű tagállamai közé tartozik. Hivatalos nyelve a lett, ami az indoeurópai nyelvcsaládba tartozó nyelv. Fővárosa és legnépesebb városa Riga.

A három Balti Állam középső tagja, Lettország csaknem pontosan kétharmad mai Magyarország területű, de a régió népsűrűségéhez igazodóan gyéren lakott, alig Budapest lakosságú.

Ez a kétmilliós lakosság igen érdekes összetételű, hiszen picit több mint a fele beszéli csak anyanyelveként az egyedül hivatalos államnyelvet, a lettet, és messze a legtöbb (harminc százalék) az oroszok aránya itt, a képet pedig tovább színezi a lengyel, ukrán és belorusz kisebbség is. Az ősi, pogány porosz hagyományok már csak folklór-kuriózumként élnek (dievturi), de a kereszténység is három meghatározó irányzattal (katolikusok, evangélikusok, ortodox oroszok) van markánsan jelen.

Ezt a kis országot, mely a Balti-tengerre és annak a sekély Rigai-öblére támaszkodik több mint háromezer tó és tizenkétezer kisebb-nagyobb folyó tarkítja, kiterjedt, mezőgazdasági művelésre alkalmas, lágyan hullámzó földjeit szintén egybefüggő, zárt mérsékelt övi erdők szaggatják meg. A hűvös óceáni klíma szolid nyarakkal és enyhe telekkel, hol permetező, hol szakadó, hol pedig hektikusan változó intenzitású esővel áldja meg a vidéket.

Történelme igen mozgalmas volt, hiszen szinte minden skandináv nép megpróbálta megvetni itt a lábát az évszázadok során, de a félelmetes hírű Német Lovagrend és a Kardtestvérek Rendje is uralta a vidéket, olykor pedig a tatárok is megpróbálták érdemben formálni az eseményeket. Az orosz történelem egyik legelső "nagy napja" is itt virradt fel, ugyanazon a tavaszon, mikor mi, magyarok a Batu-féle mongol-tatár invázióval vívtuk életre-halálra harcunkat, itt a Csúd-tavon a "jégmezők lovagjai", Novgorod harcosai legyőzték a Nyugatról érkező hódítókat. Hogy aztán évszázadokkal később ők maguk térjenek ide visszahódítóként, Sztálin elvtárs vezetésével.

A Szovjetunió felbomlása óta megcsendesedett ez a vidék, átrendeződtek nyugati irányba a gazdasági-politikai kapcsolatok, leginkább csak a turisták egyre nagyobb tömegben érkező hullámai csapnak zajt. De nem véletlen erősödik ez a trend, hiszen Riga, az ország fővárosa szemet gyönyörködtetően megújult. Erős kettőssége –a német-balti és az orosz karakter- máig rányomja a bélyegét a városképre, de e kettősség komoly érték, ezt a középkori gyökerű épületállományt színezi meg a "boldog békeidők" szecessziója a könnyed, játékosan futó franciás növényi indáival és a geometrikus osztrák-német vonalaival.

Lettországi utazásunk első megállója a főváros, Riga. A várost gyakran nevezik Európa szecessziós fővárosának, hiszen nincs még egy olyan hely Európában, ahol ilyen tekintélyes számban és ilyen nagy arányban fordulnának elő Art Nouveau (Jugendstil) épületek. Az épületek felsőbb szintjeit gyakran virág- és állatmotívumok, esetenként groteszk emberalakok, meztelen testek, rémisztő szörnyek díszítik, és minden épületnek megvan a maga üzenete. Lettország fővárosa nem a hangulatos óváros, a világhírű templomi orgona vagy a fekete balzsam miatt került fel a Világörökség listájára, hanem éppen az egyedülálló szecessziós negyede miatt. Mind Rigára, mind pedig az egész Baltikumra jellemző, hogy az utcák és a vidéki táj is nagyon tiszta, jól karbantartott és rendezett. Gyalogos városnézésünk során olyan látnivalókat ejtünk útba, mint a Három fivér ház, a Dóm, a Szent Péter székesegyház, a Feketefejűek háza és a Svéd kapu, miközben a gótikától a szecesszióig szinte minden építészeti stílussal találkozunk. Érdemes a város főterén egy teraszos, napernyős kávézóba beülni, ugyanis nem csak a hely hangulata magával ragadó, hanem az utcazenészek muzsikája is.

Ez az ország és a lett vidék nyugodt, kulturált környezetével, tisztaságával, északi strandjaival, épített örökségével és konyhájával több napi tartalmas, maradandó élményekkel teli kikapcsolódást, európai életérzést ígér.

Tovább olvasom

Az ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes. A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. 

Tovább olvasom

Fizetési eszközök

Lettország valutája az EURO.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest.

Lettország időjárása

Nyáron hűvösebb az időjárás a Magyarországinál, de a tenger és a tavak egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. A tél hosszan tartó és hideg.

Egészségügy

Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás magyarországi megkötése javasolt.

Magyar Külképviselet

Rigában – Konzuli Hivatal

Cím: LV-1010, Riga, Baznicas iela 20/22.
Telefon: +371-672-175 00
Fax: 672-17878
Ügyelet: +371-291-93530
Mail: mission.rix@mfa.gov.hu
Honlap: riga.mfa.gov.hu

Ügyfélfogadás: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy konzuli ügyintézés a rigai nagykövetségen kizárólag előzetes bejelentkezés alapján történik.
Időpontért kérjük, hogy munkaidőben a 00 371 672 175 00 számot hívják.

Gasztronómia

A lett nemzeti konyhaművészet alapját képezik a hidegkonyhai ételek, a putrák, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok (bakstejn típusú sajt és ún. tojásos sajtok). A modern lett konyhára a német konyhától átvett húsos, halas ételek jellemzőek. A lett konyha kétharmada hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből. A korlátozott ételválaszték és az időhiány együttesen vezetett ehhez az étkezési kultúrához.

Tovább olvasom

Lettország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Lettország

Baltikumi impressziók

4 nap / 3 éj
2024.10.20
összesen 1 időpontban
360 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
2024.08.05
összesen 2 időpontban
480 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Litvánia

Balti államok és Helsinki - Egyéni körutazás

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A Balti-tenger ékszerdobozai 1. rész

Sokszor és sok helyen „Balti államok” néven emlegetik a Balti-tenger keleti partvonalán felsorakozó Litvánia, Lettország és Észtország hármasát.

Elolvasom ››

A Balti-tenger ékszerdobozai 2. rész

Kaunas ékszerdoboz városkája kellemes megálló egy kis pihenésre és ebédre.

Elolvasom ››

Uzupis, a vilniusi mini köztársaság

Litvánia fővárosában, Vilniusban létezik egy városrész, amely önálló köztársaságot alkot, önálló alkotmánnyal és pénzzel rendelkezik. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!