Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

Szlovéniában minden van: akár egy nap leforgása alatt járhatunk az Alpok csúcsai között, Postojna- és Škocjan földalatti világában vagy élvezhetjük a homokos tengerpartot. Az ország keleti részében számos gyógyfürdőben kúrálhatjuk magunkat. Szlovénia teljes területének több mint felét erdő borítja, így a föld egyik legzöldebb országa.

Szlovénia változatos természeti látnivalót kínál, így az aktív kikapcsolódást kedvelőknek tökéletes célpont. Városaiban megelevenedik a múlt: Ptuj és Skofja Loka igazi középkori hangulatot áraszt, Ljubljanában keveredik a római kori építészet a szecesszióval, míg Piran Olaszországra hajaz.

A szlovén konyhában megjelennek a szomszédos országok - Olaszország, Ausztria, Magyarország és a Balkán – ízei, melyeket újragondolva remekül párosítanak a friss, helyi alapanyagokkal. A szlovén borok és mézből készült finomságok jól párosulnak a helyi specialitásokkal.

Tovább olvasom

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: magánútlevél, személyi igazolvány

 
Covid információk:

A Magyarországról Szlovéniába történő belépéshez nincs szükség sem oltottságot, sem a fertőzésen átesettséget, sem negatív teszt meglétét igazolni. 
A maszkviselés nem kötelező a beltéri helyeken sem. Ez alól kivétel: az egészségügyi és szociális gondozási intézmények, az idősotthonok és a gyógyszertárak, ahol kötelező a maszkviselés. Javasolt továbbá a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a zárt nyilvános helyeken (boltok, bevásárlóközpontok, könyvtárak, mozik).

 

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Szlovénia Magyarország dél-nyugati szomszédja, népessége kb. 2 millió fő, területe kb. negyede hazánknak. Ausztria, Olaszország, Horvátország és Magyarország határolja. A hivatalos nyelv a szlovén, de emellett még az angol is elterjedt.

Időzóna, nyitvatartás

Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Euró (EUR)

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják.

Időjárás

Szlovénia időjárása az ország legnagyobb területén hasonló Magyarországéhoz, azonban a hegyekben olyan szélsőséges viszonyok is tapasztalhatók, amelyekre a közlekedőknek, túrázóknak fel kell készülniük. Szlovénia, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidő sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák).

A főszezon június és augusztus között van, ilyenkor az előzetes szállásfoglalás elengedhetetlen. Nyáron számos gasztro- és művészeti fesztivált rendeznek szerte az országban. A tavasz és az ősz alkalmas a túrázásra, raftingolásra, míg a november és március közötti időszak a téli sportok kedvelői körében népszerű.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz mindenhol iható, az egészségügyi ellátás kiváló. Túrázás közben ne feledkezzünk meg a kullancs elleni védekezésről.

Ennek ellenére javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Az elektromos feszültség és a dugalj megegyezik az itthonival, nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, olyan mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. A nemzeti parkokban általában nincs internet lefedettség.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

Az emberek nagyon közvetlenek, nem követelnek meg komolyabb öltözködési szabályokat. Nyugodtan hordhatunk kényelmes, terepre is alkalmas öltözéket. Javasoljuk a zárt, kényelmes túracipő használatát, illetve, hogy hozzanak magukkal naptejet, fejfedőt, ajakírt, egy kis, a napi kiránduláshoz alkalmas hátizsákot. Az esti órákban lehűlhet a levegő, így pulcsit, hosszúnadrágot, kabátot is érdemes bepakolni.

Közbiztonság

A közbiztonság jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Konzulátus:

Ulica Konrada Babnika 5, 1210 Ljubljana-Šentvid
00 386 1 583 04 00

Tovább olvasom

Szlovénia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Szlovénia

Kóstoljuk meg Szlovéniát

4 nap / 3 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!