Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
autóbusszal
Elhelyezés:
3-4*-os szállodában
Ellátás:
reggelivel, kóstolók

Miért ez az út?

1. Szlovénia egy kis ékszerdoboz, hiszen kis méretének és természeti gazdagságának köszönhetően, délelőtt még havas hegycsúcsokon sétálunk, délután pedig már a tengerparton élvezhetjük a napsütést.

2. Szlovéniát nem csak látni kell, hanem átérezni és megkóstolni is, hiszen csak ekkor lehet teljes az élmény. Természetesnek vesszük, hogy Szlovéniában a haltenyésztésnek, és az ízletes halas ételek elkészítésének hagyománya van, de ki gondolná azt, díjnyertes olívaolajat is előállítanak? Emellett egy helyi specialitást, a mohan sajtot is megkóstoljuk, amely csak ezen a területen állítható elő. Elkényeztetjük az ízlelőbimbóinkat: magaslegelőn, tradicionális módon érlelt sajtot, levegőn szárított prosciuttot és nyers, pirani tengeri sóval ízesített tengeri sügért is kóstolunk.

3. Miután alaposan belakmároztunk sügérből, sonkából, bledi krémesből, és ittunk egy zamatos mézeslikőrt és mentaszörpöt, útra kelünk, hogy megnézzük többek között a festői Bledi-tavat, a hegyek között megbújó Bohinj-tavat, a fővárost, Ljubljanát és a bájos, Velencét idéző Pirant.

4. Járt már olyan hatalmas barlangban, ahol vonat jár? És olyanban, ahol sárkányok élnek? Ha velünk tart, akkor a jövőben mindkét kérdésre igennel felelhet.

Kis létszámú csoport

Kislétszámú, max. 25 fős csoport

Gasztronómiai élmények

Különleges gasztroélmények

UNESCO világörökségi helyszínek

UNESCO világörökségi helyszínek

Garantált társítás

Garantált társítás

Több országot érintő program

Beutazáshoz nem kérnek se tesztet, se oltást. Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Bled – sajtkóstoló - Bohinj

Kora reggel indulunk Budapestről, vidéki utasaink út közben több helyen tudnak csatlakozni a buszhoz. Egy technikai szünettel a Bledi-tóhoz érkezünk, ahol a magas sziklaszirtre épített Várból csodálhatjuk meg a környéket. A több mint 1000 éves vár Szlovénia ikonikus jelképe, az évszázadok alatt számos átépítésen és módosításon esett át. Jelenleg több kiállítás, egy Gutenberg korabeli nyomda, ősi borospince, egy Kastélykaptár, ajándékboltok és étterem is helyet kapott a Várban. Miután mindezeket megnéztük, mi más lehetne autentikusabb élmény, mint egy igazi bledi krémes elfogyasztása, miközben alattunk hever a ladikokkal pettyezett tó és a könnycsepp formájú szigetecske?!

A szigetre a pletnának nevezett lapos fenekű fahajóval jutunk át.  A pletna a helyiek által gyártott és csak Bledben ismert hajó, eredete a 16. századra nyúlik vissza. Távolról felismerhető, mivel színes napellenzővel rendelkezik, amely megvédi az utasokat az időjárás viszontagságaitól. Egy pletnar kezeli, amely még mindig nagyon megbecsült szakma. Mária Terézia uralkodása alatt ezt a jogot olyan gazdálkodók kapták, akik rosszabb minőségű szántófölddel rendelkeztek. A címet azóta nemzedékről nemzedékre adják át, ezért a pletna évszázadok óta a családokban marad. Napjainkban is csupán 23 hajó működik a tavon.

A szigeten álló templomhoz és a felvezető 99 lépcsőfokhoz számos legenda fűződik. A lépcső a helyi esküvői tradícióknak is fontos része – az ifjú férjnek ugyanis fel kell vinnie a menyasszonyát a lépcsőkön, hogy fent az Isten színe előtt egybekelhessenek. Ekkor pedig megszólal Bled legszebb harangja, amihez szintén tartozik egy monda…

Újra buszra szállunk és a Bohinj tó közelében élő kedves családhoz látogatunk. Ők azon kevesek közé tartoznak, akik a fagyok elmúltával minden évben még felhajtják a teheneket a 2000 méter magasan lévő nyári legelőkre és a helyi sajtspecialitást, a mohant készítik. Ez az Európai Unió által is minősített félkemény sajt, csak ezen a területen állítható elő, így nem maradhat ki gasztronómiai túránkból. Egy kis skanzenszerű pajtában mesélik el nekünk a tehéntartás és sajtkészítés kihívásait, majd fatálakon szolgálják fel a sajt és sonkakülönlegességeiket, házi mentaszörppel kínálva.

Este elfoglaljuk a Bohinj-tó partján lévő szállásunkat, majd megvacsorázunk. (1 éj)

2. nap: Bohinj – Savica-vízesés – Vogel – méhészet – Ljubljana - Izola

Reggeli után sétálunk egy kicsit a hatalmas hegyek közé szorított átlátszó vizű tó partján és megcsodáljuk a partján álló középkori freskókkal díszített, gótikus stílusú Keresztelő Szent János templomot.

Busszal a tó ellentétes végébe indulunk, ahol kb. 25 perces séta után érünk el a 60 méter magas, ferde sziklafalból zubogó Savica (Száva) vízeséshez. Szlovénia egyik legismertebb vízeséséhez kb. 550 lépcső vezet fel, ám több helyen lehetőség nyílik megpihenni. A látvány pedig mindenért kárpótol. A folyó egy karsztbarlangból tör elő. A fehéren tajtékzó víz egy smaragdzöld színű medencébe zuhog, aztán egy újabb lépcsőben folytatja útját a mélyben.

A közelben kabinos felvonóra szállunk és néhány perc alatt 1600 méter magasságban találjuk magunkat. A Vogel-hegy a Triglav Nemzeti Park területén található: télen kedvelt sícentrum, nyáron pedig kellemes kirándulóhely. Fentről csodás kilátás nyílik a Bohinj-tóra és a sokszor még nyár elején is hóval borított, több ezer méter magas környékbeli hegyekre. Sétálhatunk egyet a hegyen vagy egy kávé és süti társaságában élvezhetjük a panorámát.

Szlovénia büszke arra, hogy a méhészet az országban évszázados hagyományra tekint vissza. Minden kétszázadik szlovén foglalkozik méhekkel, úton útfélen színes kaptárakkal találkozunk, így nem csoda, hogy ők kezdeményezték az ENSZ-nél, hogy május 20-át nyilvánítsák a méhek világnapjának. Egy családi méhészetben mi is megismerkedhetünk a mézkészítés és az apiterápia titkaival, kóstolhatunk mézes likőrt és kipróbálhatunk mézes kozmetikumokat.

Késő délutánra érünk Szlovénia zöld fővárosába, Ljubljanába, ahol kiemelkedően foglalkoznak a környezetvédelemmel, így nem csoda, hogy még az épületek tetején is méhkaptárakat és zöld felületeket találunk. 300 ezer lakosával pont elég nagyvárosias, de a kisvárosi báj is érezhető autómentes, ódon utcácskáin. Folyója, a Ljubljanica kis hídjaival és kellemes rakpartokkal épül bele a városképbe. Városnéző sétánkat követően buszra szállunk és meg sem állunk a tengerpartig. Este elfoglaljuk a szállásunkat Izolán, majd megvacsorázunk. (2 éj)

3. nap: Izola – olíva farm – Fonda halfarm – Piran

A jó olívaolaj készítéséhez ideális éghajlat, kiváló minőségű olíva, évtizedes szakértelem és csúcstechnológia szükséges. A Lisjak farmján és üzemében mindez megtalálható. A legújabb technológiát alkalmazó hidegsajtolási eljárás lehetővé teszi, hogy alig 4 óra alatt a fától az üvegig jusson az olaj, így nem csoda, hogy már több díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhetnek, illetve a világ legjobb séfjei használják. A prémium minőségű Poison mellett kóstolunk csípős chilivel, frissítő naranccsal, illatos szarvasgombával és fokhagymával ízesített olajakat is. De a Lisjaknál nemcsak az olajat, hanem az olajfa minden részét felhasználják: az akár több száz éves egzotikus faanyagból készített bútorokat, dísztárgyakat, konyhai eszközöket is vásárolhatunk és a bogyó egyéb részeiből gyártott természetes kozmetikumokat is kipróbálhatunk.

Innen az egyedülálló Fonda Halfarmra indulunk, ahol innovatív és fenntartható módon tenyésztik a világ egyik legjobb tengeri sügérét. Ugo Fonda tengerbiológus alapította, akinek a lelkesedése és természet iránti szeretete mára átragadt a gyerekeire is – és tapasztalatból mondhatjuk -, hogy a látogatás végére ránk is át fog. A pirani öbölben való haltenyésztésnek köszönhetően más tengeri élőlények is meghonosodtak a területen, köztük néhány olyan, ami szinte már kihalt. Hajóval átszeljük az öblöt, miközben meghallgatjuk a család történetét és hogy miért döntöttek úgy, hogy a legjobb és legtisztább halat fogják tenyészteni a világon. Elhaladunk a pirani sólepárló mellett, majd megérkezünk a vízben lévő hálókhoz melyekben 20-25.000 hal úszkál. Érdekes és informatív módon beszélnek a halakról, például arra is remek tippet kapunk, hogy hogyan ismerhetjük fel a piacon a friss halat...annyit elárulunk, hogy nem a szeméről. Látogatásunkat egy kis sügérkóstolóval fejezzük be. A vékonyra vágott friss, nyers haldarabokat egy csipet pirani tengeri sóval és isztriai olívaolajjal ízesítik, majd egy vékony szelet vajas bagetten szolgálják fel. Természetesen szlovén fehér bort is kapunk a kóstolóhoz.

Innen Isztria egyik legfestőibb városkájába, Piranba utazunk. Óvárosa a velencei gótikus építészet gazdag tárháza, az egész Adria egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi városa, számos látnivalóval, remek éttermekkel, hangulatos utcácskákkal, romantikus terekkel. Rövid gyalogos városnézést követően lehetőségünk lesz egy kellemes étterem vagy kávézó teraszán élvezni a mediterrán életérzést.

A délutáni órákban érünk vissza a szállásra, hogy még lehetőségünk legyen élvezni a szálláson a kellemes napsütést és a tengert.

4. nap: Prosciutto manufaktúra – Postojnai cseppkőbarlang

Kevesen tudják, hogy a szlovén karsztvidék jellegzetessége a levegőn szárított sonka (pršut), ami nemcsak elnevezésében, de elkészítési módjában és ízében is nagyon hasonlatos az olasz prosciuttohoz. Így reggeli után Trieszt érintésével egy szlovén sonkaérlelő manufaktúrába megyünk, ahol az elkészített finomságok egy jól szellőző, megadott hőmérsékletű és páratartalmú helységben lógnak hónapokig. Kóstolunk 24 hónapos érlelésű Cobius prosciuttot, vaddisznóból és őzgerincből készült sonkát, helyi sajtokat és kenyereket is.

A finom sonkák és borok mellett a karsztvidék másik jellemzői a barlangok, melyek közül a postojnai cseppkőbarlang az egyik leglátványosabb. Méretét jól érzékelteti, hogy a látogatás egy közel négy kilométeres vonatozással kezdődik, majd utána egy látványos séta következik a termenként különböző színű és formájú cseppkövek között. Itt él a barlangi vakgőte, mely teljes sötétségben és akár 10 évig is élelem nélkül is jól érzi magát; nem csoda, hogy számos legenda övezi ezt „a sárkányfiókát”.

A látogatást követően élményekkel és ízekkel gazdagon Magyarország felé indulunk, ahová körülbelül 21 óra környékén érkezünk.

 

UNESCO Világörökségi helyszín
 • Postojnai barlang

Fontos információk:

Utazás

Indulás: 06:00, Budapest - BOK csarnok előtt (14. kerület, Dózsa György út 1., Stadionok metrómegálló)
Találkozó: 05:45

Felszállási lehetőségek (kérjük, foglaláskor jelezze):
Buda - Budaörsi út 112., OMV Benzinkút, MC Donalds 06:30
Székesfehérvár - Székesfehérvár M7 Shell benzinkút 07:00
Siófok - TESCO Hipermarket parkoló (Vak Bottyán u. 27) 07:30
Balatonlelle - MOL Marché benzinkút (M7 autópálya 137 km) 08:00
Nagykanizsa - Régi 7-es főút MOL benzinkút (Garay u. 15.) 09:00

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Társítási garancia

A társítási garancia logóval feltüntetett utak esetében nem kell egyágyas felárat fizetnie az utasnak, ha nem sikerül mellé utas társat találnunk.

Feltételek:
- Legkésőbb 2 hónappal az indulást megelőző időpontig szükséges jelentkezni. (Az ettől eltérő esetek egyenként, külön elbírálás alá kerülnek.)
- A körutazáson TÖBB hely is legyen még szabadon. (Vagyis: az utolsó helyre társítási garanciával nem lehet jelentkezni.)
- Társítási garanciával való jelentkezés esetén a szobatárs személyével kapcsolatban az utasok nem határozhatnak meg feltételeket, ez esetben a társítási garanciánk érvényét veszíti.
- Továbbá az utastársra vonatkozó reklamációt sajnos nem tudunk elfogadni. A megértésüket megköszönjük!

Az oldal tetején, a „Miért ez az út?” felületen keresse a társítási garancia feliratot.
Kizárólag az adott felirattal feltüntetett utaknál vállalunk társítási garanciát.

 

Útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítás

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,5%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
A BBP biztosítás további előnye, hogy esetleges járattörlés vagy repülőgép késése esetén 150 EUR összeghatárig fedezik a légitársasági kártérítés behajtásának ügyintézési költségét, amennyiben az arra specializálódó cégen keresztül történik az ügyintézés. (Utasbiztosítás szabályzat G pontja.) További részletekről érdeklődjön kollégáinknál.
Biztosításokra vonatkozóan 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.
A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Ismerje meg Szlovéniát!

Szeretne egy felejthetetlen, személyre szabott utazást?
Mi segítünk megvalósítani! Töltse ki az alábbi ajánlatkérő űrlapot,
hogy tapasztalt utazásszervezőink pontosan az Ön igényei szerint alakíthassák ki álmai utazását.
Legyen szó romantikus kiruccanásról, családi vakációról vagy egy egzotikus kalandról, nálunk biztosan megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő szálláshelyet és programokat. Forduljon hozzánk bizalommal!

Értesítés kérés
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal
 • 3 éjszaka szállást 3-4*-os szállodában
 • a reggelis ellátást
 • a kóstolókat
 • az audioguide készüléket
 • a felsorolt programokat
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

 • a belépőjegyeket
  (helyszínen fizetendő, nyugdíjas kedvezmény igénybe vehető)
  kb. 100 EUR/fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  45 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)

Vélemények az utazásról

Ügyfeleink az utazásról

Összes vélemény

Vélemények az utazásról


Hasonló utazások


Garantált indulás!
Ciprus

Észak-Ciprus körutazás

8 nap / 7 éj
2024.10.07
összesen 2 időpontban
455 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
2024.06.25
összesen 3 időpontban
480 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Portugália

Szilveszter Portugáliában

6 nap / 5 éj
2024.12.29
összesen 1 időpontban
665 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Ciprus

Afrodité varázslatos szigete - Csillagtúra Cipruson

8 nap / 7 éj
2024.06.12
összesen 5 időpontban
480 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!