Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Uganda utazási tudnivalók

Kevés ország tud annyi mindent felmutatni, mint a közép-kelet afrikai Uganda: Afrika legmagasabb hegyvonulata, a Rwenzori, a világ legnagyobb folyója, a Nílus forrása és Afrika legnagyobb tava, a Viktória-tó mind itt található.

Uganda az egyik legbiztonságosabb afrikai ország, amit Winston Churchill „Afrika gyöngyszemeként" emlegetett. Vulkanikus hegyek, esőerdők, tavak, folyók váltják egymást és trópusi klímának köszönhetően egész évben egyenletes hőmérséklet és gyönyörű természet várja a látogatót. Afrika legmagasabb hegyvonulatának legmagasabb csúcsa, a Margherita csúcs az 5000 métert is meghaladja.

A főváros, Kampala látnivalói közé tartoznak a királysírok, az Ugandai Nemzeti Mecset vagy a Rubaga-székesegyház, de élénk éjszakai életéről is ismert. Népszerűek Entebbe hétvégi partiklubjai a Viktória-tónál. Egyre kedveltebbek az extrém vízisportok, például a vadvízi evezés.

Uganda 364 emlős- és 1062 madárfaj otthona. Az ország legnagyobb részét a természet védelmét szolgáló tíz nemzeti park tölti ki, ahol orrszarvút, elefántokat, bivalyokat, antilopokat, vízilovakat, Murchison zsiráfot, vadon élő csimpánzokat, leopárdot, oroszlánokat lehet látni. A mocsaras területek lakója a szürkenyakú koronásdaru, a szavannák egyik jellemző állata pedig az ugandai kob, ők egyben az ország címerállatai is.

De ami a legtöbb turistát Uganda felé tereli, azok a nemzeti parkokban természetes élőhelyükön fellelhető hegyi gorillák. A kritikusan veszélyeztetett állatfajból alig 900 maradt a világon és ennek fele Ugandában él. Az életre szóló élményért, hogy a gorillákat szemtől szembe láthassuk a vadon világában gyalogolva kell megküzdeni. A gorillacsaládok látogatását szigorúan szabályozzák és azon kevesek között lehetünk körutazásunk során, akik engedélyt kapnak rá, hogy személyesen találkozzanak egy "ezüsthátúval". A túra hossza függ az állatok tartózkodási helyétől, 2 - 6 óra is lehet az őserdőben, nehezebb terepen, sűrű növényzetben. Általában előremegy a terepet tökéletesen ismerő két nyomkereső, akik tudják, hol tartózkodott előző nap a gorillacsapat, és a letaposott, lerágott ágak, éjszakára készített fészkek, ürülékek alapján elindul, hogy megkeresse a naponta odébb vándorló családot. Mi meg közben csak megyünk felfelé. Ha megtalálták őket, rádión szólnak a túravezetőnek, hogy merre kell menni. Útközben számtalan más, itt élő fajjal, fehér és fekete kolobusz majmokkal is találkozhatunk. Amikor megleljük, hogy merre jár a gorilla csapat, kb. 1 órát a közelükben töltünk.

A brit gyarmati múlttal rendelkező országban a hivatalos nyelv az angol és a szuahéli, de ahogy ez Afrika más országában is igaz számtalan etnikai csoport megtalálható, akik saját nyelvüket beszélik. A keresztény többségű ország igazi kozmopolita fővárosa, Kampala az egész kontinens egyik legélhetőbb városa, ez az afrikai Svájc.

Az alacsonyabban fekvő területeken és az Egyenlítő mentén az éghajlat trópusi. A hőmérséklet alig változik, az átlagos hőingadozás 5 fok az egész évben. Az átlaghőmérséklet igen magas, körülbelül 26 °C. A csapadék eloszlása azonban nem egyenletes, mivel északon harmadannyi eső esik, mint délen, emiatt északon az állattenyésztés, míg délen a növénytermesztés a jellemző megélhetési forma.

A magasabb területeken (ez az ország döntő többsége) az éghajlat speciális trópusi, de a szavannákéhoz hasonlít leginkább. Ez azt jelenti, hogy csak a csapadékmennyisége hasonlít a trópusi éghajlathoz, ezen kívül minden más tényező különbözik attól. Az átlaghőmérséklet körülbelül 21 °C körül van, a hőingadozás nagyobb, 8-10 °C körüli.

Uganda számos népcsoport otthona, emiatt nem nagyon lehet olyan ételt megnevezni, amit nemzeti ételként tartanának számon. Az országszerte elterjedt ételek közé tartozik a matooke, főzőbanánból készült főzött pép, melyet gyakran földimogyorószósszal fogyasztanak, valamint a luwombo, egyfajta húsos ragu (csirke-, marha- vagy kecskehúsból). Ugyancsak tipikusnak mondható a posho, ugali vagy nsima, egyfajta kemény kukoricakása, amit babbal és hússzósszal fogyasztanak, jobbára a városokban, ahol olcsóbb étel, mint a főzőbanán.

A dobpergéssel kísért afrikai hangulat, egy csésze világhírű ugandai kávé csak fokozzák az élményeket Fekete- Afrikában.

Tovább olvasom

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 1 évig érvényesnek kell lennie és az érkezéskor fel kell mutatni a sárgaláz elleni védőoltást bizonyító igazolást. Az utazáshoz vízum szükséges. A vízumügyintézéssel kapcsolatosan keressék Irodánkat bizalommal. Sárgaláz elleni védőoltás felmutatása kötelező.

Covid információk:

Magyar állampolgárok Magyarország területéről korlátozás nélkül tudnak beutazni az országba, amennyiben a teljes COVID-19 oltási ciklus felvételét bizonyító igazolást mutatnak fel. Ez a helyi gyakorlatban 2 oltás felvételének igazolását jelenti. Az ugandai egészségügyi hatóságok nem igénylik 3. és 4. oltás felvételének bizonyítását.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Uganda népessége kb. 42 millió fő, területe kb. 2,5-szer nagyobb, mint Magyarország. Azon afrikai országok közé tartozik, melyek nem rendelkeznek tengerparttal. Északról Dél-Szudánnal, keletről Kenyával, délről Tanzániával, délnyugatról Ruandával, nyugatról a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos. Déli részén osztozik Kenyával és Tanzániával a Viktória-tavon, amely a világ harmadik legnagyobb tava. A tó ugandai részén ered a föld egyik leghosszabb folyója, a Nílus. A hivatalos nyelv régi angol gyarmat lévén az angol, de emellett még számos egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor +1 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Ugandai Shilling (UGX), 100 UGX = kb. 9 Ft, de sok helyen USD-ben vannak kiírva az árak.

A nagyobb városokban könnyen találni bankautomatát és a bankkártyákat is széles körben elfogadják. Mivel előfordulnak kártyacsalások, érdemes bejelenteni magyarországi a bankunknál az utazást, hogy nehogy biztonsági okokból letiltsák a kártyát az első használat után. Amerikai dollárt hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. Fontos: jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, csak 2006 utáni kiadású USD-t hozzanak, lehetőleg 50-es vagy 100-as bankjegyekben. A kisebb bankjegyeket is elfogadják, de rosszabb árfolyamon váltják.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, de ne legyünk túl rámenősek, mert az visszatetszést kelthet. Nem általános borravalót adni, de szívesen fogadják a helyi szolgáltatók, Éttermekben 1000-1500 UGX közötti borravalót javaslunk.

Időjárás

A trópusi klíma jellegét kedvezően befolyásolja, hogy Uganda nagyrészt a tengerszint felett ezer méter körüli magasságú fennsíkokon helyezkedik el. A trópusi meleget a magasság jelentősen enyhíti. Nincs túl meleg, de hideg sincs. A nappali hőmérséklet 25-30 között mozog, éjszaka 17 fok körül. A csapadékosság jól eloszlik, a december és február valamint a június és augusztus közötti időszak számít száraz évszaknak.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Az italunkat kérjük jég nélkül, mert azt is általában csapvízből készítik. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű, túraboltokban beszerezhető vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát venni.

A tisztaságra ügyelni kell, kérjük lehetőleg ne egyenek az utcán, szabadidejükben inkább éttermekben vagy szállodákban étkezzenek. Javasoljuk, hogy csak jól átsült, vagy főtt ételeket fogyasszanak, kerüljék a nyers, fertőtlenítés nélküli zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Korábbi angol gyarmat lévén ugyanolyan 3 ágú elktromos aljzatokat használnak mint Angliában, így átalakítóra szükségünk van.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található. Van ahol a szállodai szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

A nemzeti parkokban általában nincsen internet lefedettség.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Az állatok és a gorillák fényképezése során mindig figyeljünk a túravezetőnk kéréseire, nehogy megijesszük az állatokat illetve ne kockáztassuk a testi épségünket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

Afrikai viszonylatban az ugandaiak barátságos népeknek tekinthetők. Ugandában szokásos a többnejűség illetve nagy tiszteletnek örvendenek az idős emberek, főleg a 60 év felettiek. A helyiek nagyon családcentrikusak, sokat jelentenek nekik a vérségi kapcsolatok.

Számukra a fehér ember még mindig különlegesség. A fehéreket muzungunak nevezik (többes száma wazungu). Gyakran előfordul, hogy helyi emberek, főleg gyerekek rákiabálják az európai turistára azt, hogy muzungu. Ezt nem kell sértésnek venni, ez csupán az érdeklődés, rácsodálkozás kifejezése, nincs benne bántó szándék. Választhatunk, hogy reagálunk rá köszönéssel, integetéssel, de hanyagolhatjuk is a reakciót, de ez ne legyen lenéző jellegű.

Az ugandaiak nem rokonszenveznek azokkal a turistákkal, akik kioktató hangnemben beszélnek velük.

Persze, kellemetlen, ha a szafari nem az előre jelzett forgatókönyv szerint halad. Legyünk azért toleránsak, ha kisebb időcsúszások történnek. Afrikában az idő tényezőhöz másképpen viszonyulnak. Szokták is mondani, hogy "mi afrikai időben élünk" (We are on Africa time).

Semmiképpen se reagáljunk dühvel, ordibálással a helyiek felé. Problémánk nem fog elintéződni, ha emelt hangon reklamálunk. Ilyen esetekben legfeljebb annyit érünk el, hogy az ugandai ember zavarba jön, és nem intéz el semmit a kedvünk szerint.

Ugandában a házaspárok, szerelmespárok nyílt színen nem csókolóznak, ölelkeznek. Elnézik, ha a külföldi turista ilyet tesz, de próbáljuk visszafogni magunkat e tekintetben, mert zavarba hozzuk a helyieket.

(forrás: utikritika.hu)

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és ne hagyjanak értéket a szobákban. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni és a bőröndőket utazás előtt lefóliázni vagy lezárni.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de hegyekben 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. A malária miatt javasoljuk a könnyű, de hosszú, karokat és lábakat takaró ruházatot, illetve a bokát is takaró zokni viselését. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, bakancs viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni. Érdemes semleges színű (homokszínű, bézs, barna, sötétzöld) ruhát beszerezni, ami az erdőben nem vonzza a bogarakat, kerüljük a feketét és a kéket.

Oltások

Beutazáshoz kötelező a sárgaláz elleni oltás.

Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes, hiszen az időjárása miatt sok a szúnyog. Az országban igen magas a HIV fertőzöttek aránya, a higiéniára kiemelten figyeljenek. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Tisztelebeli konzul:

Cím: Plot No. 22 Nakawa , Jinja Road, Kampala, Uganda
Mobil: +256 772 757777
Telefon: +256 417 705700, +256 392 222696
E-mail:
hungconsul@spearmotors.co.ug
mdsec@spearmotors.co.ug
chairman@spearmotors.co.ug

Nairobi Nagykövetségnek Irodája Kampalában:

Cím: 5th Floor Rwenzori Towers, Nakasero Road, PO Box 37468, Kampala, Uganda
E-mail: jterenyi@mfa.gov.hu
Telefon: +256 778 776 271

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-1-458-3500

E-mail:
SBusingye@mfa.gov.hu
busherryk@gmail.com

Telefon: +256 782 622 229 (csak angolul!)

Tovább olvasom

Uganda


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Uganda

Uganda varázsa - Csimpánzok és hegyi gorillák világa

12 nap / 10 éj
2025.02.06
összesen 1 időpontban
2 250 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!