Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

A Mari Usque Ad Mare (Tengertől – tengerig) – a Kanadai Alkotmányos Monarchia mottója

Földünk területileg második (9.980.000 km2) – életminőségében, életszínvonalában és jövőbeli kilátásaiban - sokak szerint, talán legnagyobb országa. Kutatási gócpont, a legmodernebb csúcstechnológiákkal – s mindez bolygónk legérintetlenebb környezetében. A korlátlan erőforrások és lehetőségek birodalma – így ide vágynak a Földön legtöbben. Nemcsak utazóként – hanem munkavállalóként is – vagy akár, ha új élet kezdésről van szó – hát akkor is.

37.000.000 fős lakosságának többsége a 8.891 km (!) hosszúságú, déli határvonal (USA) közelében él, legnagyobb metropolisza - Torontó népessége mára túlszárnyalta az 5 milliós értéket is. Minden 100 polgárávól 80 városlakó – gazdaságára - a gazdagsága a legjellemzőbb. Lakosságának 97%-a bír otthoni interneteléréssel – s mindez max. 90 perc vezetésnyi távolságra a legközelebbi természetvédelmi területtől (!).

Védett vadonjainak mérete 1.697.000 km2 (!) – ebből 329.000 km2 a 39 db szigórún védett nemzeti park. (Csak egy aprócska összehasonlítás: Németország teljes területe 357.000 km2) 10 provinciájából 3 közelíti, vagy haladja meg az 1.000.000 km2 területet (Ontario, Quebec és British Columbia) – s van olyan, provinciává sem szervezett, északi területe (Nunavut), ahol kevesebb, mint 39.000 ember él, több mint 2.000.000 km2-en (!). Medvéi száma a becslések szerint min. 500.000 (!) – s ebből legalább 16.000 a jegesmedve... (!) Tájképeinek változatossága végtelen: A több, mint 200.000 km (!) hosszúságú óceáni és tengeri partszakaszok között, fjordok, szigetek és vízesések megszámlálhatalan sokasága; tavak, folyók és patakok milliói, égbeszőkő, örök hó-és jegfedte hegyóriásokkal- azokon Földünk legnagyobb sarkkörön kívüli jégmezőivel. Erdői területe 5.000.000 km2...(!) - a legvadabb európai képzeletet is meghaladó vadgazdagsággal – napjainkban - és a bíztató jövőben is.

A felszínes közhiedelemmel ellentétben – múltja és történelme igen gazdag, s több, mint fél évezredes. John Cabot 1497-ben fedezte fel New-Foundlandot - Anglia számára, s 1588-ban, Sir Humprey Gilbert birtokbavételi ceremóniája idején már szép számban sorakoztak az ír italkimérések St. John's macskaköves utcáin, pattogós kelta, flamand és baszk mulatós zenével - hajnalig. Brit hagyományok és életkörülmények – francia bukéval (bouquet.) A múltban nem mindig békében – de a jelenben és a jövőben immár korlátlan teret biztosítva a kulturális sokszínűségnek. A legbékésebb s legkiegyensúlyozottabb észak-amerikaiak országa – akik anno már az Amerikai függetlenségi háború „felfordulásából" sem kértek. Az ország, ami előbb lett gazdasági szuper- és atom hatalom, mint teljesen független állam.(1982) Aminek prérijén tengerként hullámoznak Földünk legnagyobb búzaföldei, sorakoznak legmodernebb húsfarmjai és élelmiszer üzemei – szomszédságukban majd 600 törvényileg is elismert, mára rendezett körülmények között élő és folyamatosan gazdagodó őshonos nép – indiánok és eszkimók, ahogy mi magyarok mondjuk) hagyományaival, új életre kelő, egyedülálló szokásaival és népművészetével.

Tovább olvasom

Max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges.

Covid információk:

Kanadába október 1-től sem oltási igazolás, sem pedig negatív PCR-teszt nem szükséges, az ország szabadon utazható.

A kanadai kormány 2022. október 1. hatállyal minden kanadai határátkelőhelyen minden beutazó tekintetében eltörölte a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos összes korábbi beutazási korlátozást, így többek között a COVID-19 elleni teljes oltottság megléte bizonyításának követelményét, a véletlenszerű repülőtéri tesztelést, az ún. ArriveCan beutazási mobilalkalmazás használatát.

Tovább olvasom

Kanada utazási tudnivalók: 

  1. Időzónák: Kanada egy hatalmas ország, több időzónával. Például a Keleti Parton, például Torontóban, az Eastern Standard Time (EST) vagy Eastern Daylight Time (EDT) érvényes. A Nyugati Parton, például Vancouverben, a Pacific Standard Time (PST) vagy Pacific Daylight Time (PDT) van érvényben. Érdemes tájékozódni a kívánt tartózkodási hely időzónájáról.

  2. Időjárás: A kanadai időjárás változatos lehet, attól függően, hogy melyik részét látogatod. A téli hónapokban a hideg és hóesés jellemző, különösen a közép- és keleti részeken. A nyári hónapok melegebbek és alkalmasabbak az aktív szabadtéri tevékenységekre.

  3. Pénznem és Pénzhasználat: A kanadai pénznem a kanadai dollár (CAD). Bankjegyek és érmék egyaránt használatosak. Hitel- és bankkártyák széles körben elfogadottak, és ATM-ek könnyen elérhetők.

  4. Kommunikáció: A hivatalos nyelv Kanadában a francia és az angol. A legtöbb helyen beszélnek angolul, kivéve Québec tartományt, ahol a francia a domináns nyelv. Fontos, hogy a kommunikációhoz megfelelő nyelvtudással rendelkezz.

  5. Egészségügyi Ellátás: Kanadában kiváló egészségügyi ellátás áll rendelkezésre. Fontos, hogy utazás előtt tájékozódj a szükséges egészségügyi biztosításról, mivel az orvosi ellátás költséges lehet azoknak, akik nem rendelkeznek kanadai lakcímmel.

  6. Látnivalók és Aktivitások: Kanadában számtalan látnivaló található, mint például a Niagara-vízesés, a CN Tower Torontóban, a Banff és a Jasper Nemzeti Parkok a Rocky-hegységben, valamint a Vancouvert körülvevő szép tengerparti területek.

Tovább olvasom

Kanada


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Amerikai Egyesült Államok

Északnyugati átjárók

11 nap / 9 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


A Mari Usque Ad Mare - Tengertől, tengerig

Kanada - Földünk területileg második, életminőségében és életszínvonalában pedig talán legnagyobb országa.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!