Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Mongólia utazási tudnivalók

Mongólia egy 17 magyarországnyi terület, ahol tizenháromszor több ló, és harmincötször több birka él, mint ember. A fővárosban, Ulánbátorban tartózkodik a 3 milliós lakosság majdnem fele, a maradék 1,7 millió ember pedig szétszórtan a Góbi-sivatagban, a hegyekben és a füves pusztákon. A sivatagban nincs térerő, csak műholdas telefon, mindössze így tudnak kommunikálni az egymástól kilométerekre élő "szomszédok". Frissen készült fotóinkat a nagyvárosokig nélkülöznie kell a világhálónak is, nincs semmi, ami megzavarhatná a természetet.

Mongóliai utazásunk során bepillantást nyerünk a világ egyik legszélsőségesebb vidékének mindennapjaiba. Utazásunk igazi unikum a kalandkeresők részére, hiszen a földön már igen kevés olyan ország létezik, ahol még megfigyelhető a viszonylag érintetlenül megmaradt természet. Utunk során belekóstolunk a nomád élet szépségeibe: alszunk faházban, jurtában, a Transz-szibériai vasúton, megismerkedünk a legeltető mongol népekkel, a világ talán utolsó vadlovaival, csillagokat nézünk a fényszmog mentes égbolton, sámánok lakta spirituális helyeket keresünk fel, ahol évszázadokkal ezelőtt még a legnagyobb világhódítók is megálltak tiszteletüket tenni. A Sámán-szikla mágikus erejében bízott Dzsingisz kán is, többször elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt.

A kristálytiszta vizű Bajkál-tó partján felejthetetlen vacsora vár ránk frissen füstölt omullal és némi Chinggis vodkával - amúgy lendületesen, vizespohárból, mint a helyiek –, miközben elmerengünk az izgalmas mongol-tatár történelmi múlton. A fenséges hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, melyek közül 200 faj jelenléte igazolja, hogy a tó hajdan összeköttetésben állt az óceánnal.
A festői szépségű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át hatalmas, rovásírásos sziklákkal találkozunk, megismerkedünk a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek - hunoknak, magyaroknak, kunoknak és tatároknak - szokásaival, elmerengünk őseink természet közeli életvitelén.

Az utazás alatt egy kicsit magunk is nomáddá válunk, garantáltan megérint mindenkit a kumisz ízvilága, a természet misztikussága és a mongol nép vendégszeretete.

Tovább olvasom

Turista célú beutazás esetén magyar állampolgárok részére vízum szükséges. Amennyiben szolgáltatásunkat igénybe veszik, irodánk a vízum beszerzését vállalja. További információval kapcsolatban forduljanak kollégáinkhoz.

Mongóliában jelenleg semminemű korlátozó intézkedés nincs érvényben. Nincs szükség a védettség igazolására, sem pedig PCR, vagy antigén teszteredmény bemutatására. Ezek a körülmények igazak a Kína felől érkező utasok esetében is. Az országba történő belépéshez nem szükséges előzetesen tesztet végezni, ugyanakkor érdemes az utazáshoz igénybe vett légitársaságok belső szabályozását illetően is tájékozódni, ugyanis egyes légitársaságok megkövetelhetik a negatív teszteredményt a járataik igénybevételéhez.

Tovább olvasom

Pénz:
A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Ulánbátorban javasolt a valutaváltás vagy kérjük idegenvezetőnk segítségét.

Étkezés:
A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.

Borravaló:
Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Időjárás:
Az éghajlat a száraz, szélsőségesen kontinentális-, a félsivatagi-, és a magashegységi éghajlat keveréke – régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.
Aktuális időjárás itt látható

Elektromosság:
220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal. (Érdekesség: egy adott helyen többféle dugalj is létezhet). A jurta bázisokon korlátozott, esti elektromosság. Az utazások során a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére a jurta bázisokon általában 20:00 – 24:00 óra között van lehetőség.

Egészségügyi helyzet:
Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Nincs kötelező védőoltás. Az országban nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség.

Bankkártyák használata:
VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Közbiztonság:
A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket. Az ország jelentős területei külföldiek által nem látogatottak, a városokon kívül célszerű helyi kísérővel tartózkodni. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények nem jellemzőek. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek az általános óvatossággal kell viselkedniük.

Tovább olvasom

Mongólia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Mongólia

Mongólia az örökkön kék égbolt nomád birodalma

9 nap / 7 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Mongólia

Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékein

15 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A Tien-san egének urai

„A kőszáli sas a sasok közt a legveszedelmesebb rabló s azon vidékeknek, hol tartózkodik, valódi réme."

Elolvasom ››

Kumisz - eleink itala

Ha kumiszkóstolót akarunk tartani, akkor Közép- és Belső-Ázsiába vezet az „ínyenctúra”.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!