Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Albánia, utazási tudnivalók

Albánia (Shqipëria), „A sasok földje”, a Balkán-félszigeten elhelyezkedő délkelet-európai ország, valódi rejtett gyöngyszem. Az ország a Jón-tenger partján fekszik, lenyűgöző tengerparti városokkal és festői strandokkal. Képzelje el, hogy sétál a finom homokos partokon, amelyek kristálytiszta vizükkel és látványos naplementével bűvölik el Önt. Saranda és Durres városai ideális célpontok, ahol megélheti az egzotikus tengerparti életérzést.

Albánia domborzati szempontból két nagyobb tájegységre oszlik: keleten 70–120 kilométeres szélességben a nehezen járható, festői és vad, fiatal lánchegységi Magas-Albániára, amelynek negyvenöt csúcsa emelkedik 2000 méter fölé, illetve Észak- és Közép-Albániában a 20–50 kilométer széles tengerparti síksági Alacsony-Albániára. Az ország területének 70%-a hegyvidék, ennek tudható be, hogy Albánia átlagos tengerszint feletti magassága relatíve magas: 708 méter. Legmagasabb pontja a Korab-hegy (2764 m).

Az 1000 út utazási iroda kínálatában szereplő útvonalakon felfedezheti a lenyűgöző óvárosokat, amelyek közvetlenül az ókori civilizációk nyomait őrzik. Berati és Gjirokastra olyan helyszínek, ahol a múlt és a jelen találkozik és a kőházak, erődítmények és múzeumok között barangolva betekintést nyerhet az albán kultúrába és történelembe.

Néprajzi sokfélesége pazar (katolikus, mohamedán, ortodox), históriája pedig az ókori Illír királyságoknál is régebbi, írott idők előtti korokban gyökerezik. Védett műemléki negyedeiben ókori illír, görög-római, középkori velencei vagy oszmán-török emlékekkel, amik ma mind-mind UNESCO világörökségi „kincsestárak”, mint pl. Butrint, Berat, vagy Gjirokaster.

Az igazi természetkedvelőknek ajánljuk, hogy fedezzék fel Albánia hegyvidékeit és nemzeti parkjait. A Balkán-hegység lenyűgöző panorámát nyújt, és lehetőséget ad kalandos túrákra és kirándulásokra. Az Alpokalja Nemzeti Park, a Llogara Nemzeti Park és a Thethi-völgy csak néhány példa a lenyűgöző természeti tájak közül, amelyekben felfedezheti az endemikus növény- és állatfajok gazdag világát.

Albánia gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, amelyet fesztiválok, népművészeti bemutatók és hagyományőrző események tesznek élettelivé. Tegyen egy sétát az óvárosokban és csodálja meg a középkori építészetet és a színes bazárokat. Élvezze az albán konyha ínycsiklandó ízeit, amelyeket helyi éttermek és piacok kínálnak és találkozzon barátságos helyiekkel, akik szívesen megosztják Önnel a kultúrájukat és hagyományaikat.

A semmihez sem hasonlítható, kivételes hangulatú Albánia – ami helyenként „törökösebb”, mint Anatólia, vagy „olaszosabb”, mint maga Itália. Shqipëria, ahol a legillatosabb a mediterrán bor, ahol a legaranyszínűbb az érő narancs, s ahol legédesebb a frissen tálalt reggeli füge vagy helyben facsart gránátalma.  S talán a „legtürkizebb” a lágy Jón-tenger kékje!

Az évszázadok során az albán konyhát széles körben befolyásolta az albán kultúra, földrajz és történelem, és mint ilyen, az ország különböző részei különleges regionális konyhákat élveznek. A főzési hagyományok különösen északon és délen változnak, az eltérő domborzati és éghajlati viszonyoknak köszönhetően, amelyek alapvetően hozzájárulnak a gyógynövények, gyümölcsök és zöldségek széles skálájának kiváló növekedési feltételeihez. Az albánok sokféle gyümölcsöt termelnek és használnak fel, például citromot, narancsot, fügét, és legfőképpen az olajbogyót, amely az albán konyha talán legfontosabb eleme. A Tavë kosi ("savanyú tejes rakott") Albánia nemzeti étele, amely vastag, fanyar joghurtfátyol alatt sült bárányhúsból és rizsből áll. A Fërgesë egy másik nemzeti étel, amely paprikából, paradicsomból és túróból áll. A kávé az albán életmód szerves része. Az országban több kávéház jut egy főre, mint a világ bármely más országában. A teát otthon vagy kint, kávézókban, bárokban vagy éttermekben is fogyasztják. A Çaj Mali (Sideritis tea) rendkívül szeretett, és a legtöbb albán napi rutin része. Dél-Albániában termesztik, és gyógyászati tulajdonságairól ismert. A fekete tea egy szelet citrommal és cukorral, tejjel vagy mézzel szintén népszerű. Az albán bor szintén országszerte elterjedt, évezredek óta termesztik. Albánia hosszú és ősi bortermelési múlttal rendelkezik, és a bortermelő országok óvilágához tartozik. Borát édeskés íze és hagyományosan őshonos fajtái jellemzik.

Találja meg a belső béke és a lenyűgöző szépség egyensúlyát Albániában. Irodánk segít, hogy felejthetetlen élményekkel térjen haza albániai körutazásáról és felfedezze a vendégszeretetükkel és varázslatos helyszíneikkel teli csodálatos országot.

Tovább olvasom

Albánia beutazási feltételek

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Albániába. Az utazáshoz használt dokumentumnak a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie. Vízum nem szükséges.

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

Tovább olvasom

Néhány alapvető információ Albániáról:

 1. Földrajz és szomszédságok: Albánia a Jón-tenger partján helyezkedik el. Szomszédos országai Montenegró, Koszovó, Macedónia és Görögország. Az ország hegyekkel borított területei mellett tengerparti síkságok és gyönyörű tengerpartok is találhatók.

 2. Főváros: Tirana Albánia fővárosa. Ez az ország politikai, gazdasági és kulturális központja.

 3. Nyelv: Az albán nyelv az ország hivatalos nyelve. Ez egy önálló nyelvcsaládba, az albán nyelvcsaládba tartozik, és nincs közvetlen rokonság más nyelvekkel.

 4. Történelem: Albánia gazdag történelemmel rendelkezik. Az ország hosszú ideig oszmán uralom alatt állt, majd a 20. században függetlenedett. A kommunizmus hosszú ideig uralkodott Albániában, de az ország 1991-ben demokratikus rendszert vezetett be.

 5. Kultúra és nevezetességek: Albánia gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Sok ókori város, erőd és műemlék található az országban. Például Butrint ókori városa, Berati óvárosa és Gjirokastra kővárosa UNESCO Világörökségi helyszínek.

 6. Idegenforgalom: Albánia egyre népszerűbb úti cél a turisták körében. A tengerparti városok, mint például Saranda és Durres, gyönyörű strandokkal és történelmi látnivalókkal vonzzák a látogatókat. Az országban található hegyvidékek és nemzeti parkok pedig kiváló lehetőséget nyújtanak túrázásra és természeti szépségek felfedezésére.

 7. Gazdaság: Albánia gazdasága az elmúlt években fejlődést mutatott. Az ország fő gazdasági ágazatai közé tartoznak a turizmus, az energiaszektor (különösen az hidroelektromos energia), az agrárium és az építőipar.

 8. Pénznem: Albán Lek (ALL) Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Pénzfelvevő automaták széles körben elérhetőek, a legtöbb üzletben, benzinkutaknál bankkártyával is lehet fizetni. Pénzváltás a mindenhol elterjedt pénzváltó irodákban megoldható.

 9. Időjárás: A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva, jó esetben kiegészítő elektromos fűtés érhető el. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvösebb. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó – takarítás hiányában – napokig megbéníthatja a közlekedést.

 10. Közlekedés: A fővárosban a torlódásokat leszámítva gépkocsival jól lehet közlekedni. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon. Az Albán Távirati Iroda tájékoztatása szerint minden hónap első vasárnapján „autómentes” napot tartanak, melynek során a főváros és a nagyobb városok egyes utcáit lezárják a gépjárműforgalom elől. Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek (Hani i Hotit-Shkodra-Tirana-Durres-Fier-Vlore, illetve tovább a tengerparton dél felé; Qafe Than-Elbasan-Tirana, Tepelena-Kakavia-Saranda). Koszovó felől autópályán érkezhetünk Albániába, ahol a Durres – Kukes – Morine szakasz útdíj fizetése mellett vehető igénybe (Tarifák: motorkerékpár ~2,5 EUR; személyautó: ~5 EUR; busz ~11,2 EUR; tehergépjármű ~16,2-22,5 EUR). Az elmúlt években rengeteg új út épült, de a közlekedést a mellékutakon még mindig gyakran az utak rendkívül rossz állapota nehezíti. A hagyományos autóstérképeken másodrendűnek jelzett utak a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatóak. Az útvonaltervező programok használatakor is körültekintést javaslunk, az alacsonyabb rendű utakat adó eredményeket célszerű ellenőrizni (előfordulhatnak nem létező határátkelőhelyek, normál személygépkocsival járhatatlan utak).

  A távolsági buszközlekedés az ország minden részében kiterjedt, hasonlóan az iránytaxi jellegű kisbuszokhoz. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint hazánkban. Az ismert nemzetközi gépkocsi-kölcsönzők Albániában is jelen vannak.

  A közlekedési morál a magyarországitól eltérő, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni. Felhívjuk a figyelmet az albán rendőrség legújabb gyakorlatára: magasabb fokú közlekedési szabálysértés esetén – a pénzbüntetésen kívül – a külfölditől vezetői engedélyét bizonyos időre (pl. egy hónap) bevonják. A vezetői engedélyt ezt követően megküldik a magyar kiállító hatóságnak, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat, így az érintett hosszabb ideig vezetői engedély nélkül maradhat.

  Gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi biztosítást igazoló zöld kártya szükséges.

  Magyar állampolgárok 3 hónapot nem meghaladó albániai tartózkodásuk során jogosultak használni a magyar vezetői engedélyt. Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a külföldi állampolgár köteles kérni jogosítványa cseréjét albán vezetői engedélyre.

 11. Közegészség, egészségügyi helyzet: Albániában az állami egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és a nagyobb városokban elérhetők. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetőek, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Tovább olvasom

Albánia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
470 000 Ft/fő
Görögország

Észak-Görögország hegyvidékei és az Albán riviéra

9 nap / 8 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Albánia

Albánia - Egyéni körutazás autóbérléssel

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!