Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Kína utazási tudnivalók

A világ Kína nélkül mára már elképzelhetetlen, de ez volt már évezredek óta. Annyi mindent kapott az idők során Kínától az emberiség, hogy felsorolni is nehéz. Egyik ősünk otthona, innen indult és ide tér vissza selyemút, amelynek során olyan különlegességek jutottak el Európába, mint a selyem, a papír, a porcelán és még sorolhatnánk. Majd változott a világ és ismét az egyik vezető, irányító állam a világban. Természeti szépségei, különleges élmény kínálnak, észak hegyei az egykori Központi vagy Középső Királyság határait védő Nagy fallal, amely ugyan az űrből nem látható, de a földről igenis és varázslatos, ahogy hegyre fel, völgybe áll a fal és vigyázza a mögötte élőket, évszázadok óta. Dél, a mészkő hegyek meseszerű világával Guillinban, felejthetetlen látvány.

De, hasonlóak az a Shanghai körüli vízi városok, és maga Shanghai, Hudec László által tervezett épületeivel, emlékeivel, és a Kelet Gyöngyével, vagy Hong Kong, az anyaországhoz visszatért metropolisz, a felhőkarcival. A pekingi Nyári palota és a Tiltott Város, mérete és pompája, vagy a hutongok világa, X'ian várfala, és muszlim negyede olyan emlékek, hogy egy életen át szívesen emlékszünk rájuk. Az agyag hadseren X'ian-ban századok óta vigyázza uralkodója örök álmát, ám alig néhány évtizede ismert és látogatható. Az ország állatvilága is különleges, elég csak Dél-Kína bambuszerdeiben élő pandákra gondolni, vagy a világ tetején Tibetben élő jakokra.

Kína gasztronómiája világszerte ismert, de mégsem az. Az igazi kínai konyha más, nem azonos a nálunk is elérhető ételek zömével. A kínai ételek tartományról tartományra mások, egyediek és változatosak. Észak pekingi kacsája, közép húsos vagy zöldséges táskái, dél csípős fűszeres ételei akár egy utazás alkalmával is kipróbálhatóak. De, a hong - kongi konyha ízei is felejthetetlenek, vagy Tibet szűkös alapanyagkeretből épülő ám mégis ízes ételei is élményben, ízben gazdagon hozzájárulnak a látottakhoz.

Kína mindenképpen hatalmas élmény, akár egy néhány napos utazáson veszünk részt, akár egy több tartományon keresztül tartó Kína körutazáson. Ahogy egy régi kínai közmondás is tartja: A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik. Kína felé mindenképpen megéri megtenni ezt a lépést.

Tovább olvasom

Kína beutazási feltételek 2023

A beutazás feltétele az érvényes útlevél és kínai vízum, eleget kell tenni az előzetes tesztelési kötelezettségnek, továbbá előzetes regisztráció szükséges.

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A kínai hatóságok döntése értelmében általános jelleggel lehetséges a beutazás a Kínai Népköztársaság területére, a kínai külképviseletek valamint a kínai bevándorlási hivatal újraindítja a kínai vízumok és tartózkodási engedélyek rendes kiadását és hosszabbítását külföldiek részére. A beutazás feltétele az érvényes útlevél és kínai vízum, eleget kell tenni az előzetes tesztelési kötelezettségnek (lásd b. pont), továbbá előzetes regisztráció szükséges (lásd c. pont).

Április 29-től bevezetik az antigéntesztelés általános és globális lehetőségét, így a PCR-teszt helyett az utazók ezt is választhatják, függetlenül attól, melyik országból indulnak, vagy tranzitálnak.

Hongkongba való beutazáshoz már nem szükséges az oltottság igazolása.

Makaóra szeptember 1-jétől 41 ország állampolgárai, köztük a magyar útlevéllel rendelkezők is, újra beutazhatnak Kínán kívüli területről.

b. Kell-e teszt? Igen.

Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele továbbra is egy a Kínába tartó gép indulása előtt 48 órával korábban elvégzett PCR vagy antigén teszteredmény, melyet a kínai szabályozás szerint ugyan 2023. április 29-től a légi társaságok nem kérhetnek bemutatni, azonban ügyfeleink visszajelzése szerint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren több alkalommal kérték a COVID-teszt igazolását. Ezzel együtt előzetes egészségügyi nyilatkozat (regisztráció) kitöltése továbbra is általános jelleggel szükséges, mely során az utazónak nyilatkoznia kell a PCR vagy antigén tesztjének eredményéről. (lásd. c. pont)

A hongkongi kormány 2023. április 1-jei hatállyal minden beutazási korlátozást és speciális követelményt a belépéshez a Covid-19 járványhoz kapcsolódóan megszüntetett. A továbbiakban semmilyen előzetes tesztelésre nincs szükség.

A makaói kormány 2023. április 1-jei hatállyal minden beutazási korlátozást és speciális követelményt a belépéshez a Covid-19 járványhoz kapcsolódóan megszüntetett. A továbbiakban semmilyen előzetes tesztelésre nincs szükség.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Kínai Népköztársaság területére utazóknak egy Wechat applikáción (megj.: közösségi platform) keresztül elérhető „Customs Pocket Declaration" miniprogramon, vagy a https://htdecl.chinaport.gov.cn/htdeclweb/home/pages/healthDeclare/declare.html címen regisztrálniuk kell alap- és egyéb egészségügyi adataikat, illetve nyilatkozniuk kell az utazást megelőző 48 órában készült PCR vagy antigén tesztjük eredményéről.

A nyilatkozatot a gép indulása előtt legkorábban 24 órával javasolt kitölteni, mivel a nyilatkozat kitöltése után generált QR kód 24 óráig érvényes. A nyilatkozat kitöltése az ország elhagyásakor is szükséges az utazás előtt 24 órával. (A repülőgépre történő beszálláshoz érvényes QR kódot kell bemutatni!) A kínai hatóságok gyakorlata szerint a regisztráció szükséges az országon keresztül történő vízummentes tranzitálás esetén is. Ezért javasoljuk a légitársasággal történő közvetlen egyeztetést, illetve az általuk küldött információk tanulmányozását az utazás megkezdése előtt.

Hongkongba való belépéshez az utazást megelőzően nem szükséges regisztrálni online egészségügyi nyilatkozat kitöltése önkéntes: https://www.chp.gov.hk/hdf 

Makaón a helyi egészségügyi applikáció használat kötelező: https://eservice.ssm.gov.mo/covidapps


 

Helyi járványügyi szabályok A Kínai Népköztársaság vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről a következő linken tájékozódhatnak:

Egyéb információkat a témában a Kínában lévő külképviseleteink honlapján talál:

Tovább olvasom

Kína - hasznos tudnivalók

Pénzváltás, költőpénz

Kína hivatalos pénzneme: Renminbi jüan (CNY) 1 jüan = 10 chiao = 100 Fen

1 USD = kb. 6,5 CNY; 1 EUR = kb. 7,5 CNY; 1 CNY = kb. 43 HUF

Alapvetően USD javasolt (több helyen lehet vele fizetni, de a 2000 előtt kiállított amerikai dollárt nehezen fogadják el.), de EUR is vihető. A bankjegyeknek tisztának kell lennie, nem lehet rajta semmilyen kézzel írt jelzés vagy pecsét, illetve sérülés vagy szakadás. Lehetőleg ne 100-as címleteket vigyünk, javasoljuk az 50 dolláros vagy annál kisebb címletek váltását. A borravalóhoz célszerű 1 dolláros címleteket is vinni.

Néha előfordul, hogy a kínai terminálok nem tudják megfelelően olvasni a hitelkártyákat, ezért javasoljuk, hogy vagy 2 bankkártya vagy inkább készpénz álljon rendelkezésre. A nagyvárosokban egyébként a legtöbb helyen használhatók a bankkártyák.

Budapesten is van lehetőség jüan váltására: 1064 Budapest, Teréz krt. 56. (Nyugati postával szemben) Nyitva: 09:00-19:00 www.jokervaluta.hu Tel: 06/305767103; 06/17081660 – váltás előtt kérjük, érdeklődjenek telefonon a rendelkezésre álló valuta mennyiségről.

A költőpénz kalkulálásakor érdemes számításba venni, hogy az út során lehetőség lesz ajándéktárgyak, kő- és fafaragások vásárlására. Általában a bemutatótermekben kártyás fizetés is lehetséges.

A nagyobb területen elhelyezkedő látványosságoknál igény esetén lehetőség van elektromos kisbuszt/golfkocsit igénybe venni a gyorsabb megközelítéshez (séta helyett), ennek költsége a helyszínen fizetendő (kb. 5-10 jüan fejenként).

Ivóvíz, egészségügyi ellátás Kínában

A csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz, üdítő mindenhol kapható. Utcán lehetőleg csak előttünk átsütött ételt fogyasszunk. A megérkezést követő néhány napban fellépő esetleges kisebb gyomorpanaszok az eltérő fűszerezésből eredhetnek, ennek ellenére hasfogó és hashajtó gyógyszereket érdemes vinni. Gyomor fertőtlenítésre pálinka és rum is javasolt. Az orvosi ellátás a nagyvárosokban jó, azonban a szolgáltatások igénybevételét, vizsgálatokat, előre kell kifizetni. Javasoljuk, hogy megszokott gyógyszereiket vigyék magukkal, mert sokhelyütt – különösen vidéken - inkább a tradicionális kínai gyógyszerekhez lehet hozzájutni. Ezek alapvetően különböznek az Európában megszokott gyógyszerektől. A hazai hírekben lehet néha látni tájékoztatást a kínai légszennyezésről, azonban az év legnagyobb részében egyáltalán nem olyan komoly a helyzet, mint a hírekben látjuk, bár az erre való érzékenység személyenként eltérő. (Amennyiben mégis szükséges, a helyszínen nagyon olcsón van lehetőség arcmaszk vásárlására.)

Kína éghajlata

Igen változatos, legnagyobb része szárazföldi éghajlatú, de déli területei már a tropikus és szubtropikus övezetben találhatók, míg északi területei a hideg övhöz fekszenek közel. A domborzatnak megfelelően Kínában jócskán találunk magashegységi, valamint sivatagi éghajlatú területeket is. Az ország déli és keleti területei monszun hatás alatt állnak: tavasszal és nyáron a Csendes-óceán felől érkező meleg monszun szelek sok csapadékot hoznak, így a nyár Kína nagy részén meleg és csapadékos. Télen viszont északnyugat felé haladva egyre szárazabb és hidegebb az időjárás. Tehát délkeleten a nyár forró és csapadékos, a tél enyhe és csapadékos, míg északnyugaton a nyár forró és csapadékos, a tél hideg és száraz. Természetesen egyes területeken a domborzat jelentősen módosítja ezeket a tendenciákat.

Ruhaviselet

Öltözzön kényelmesen. A Nagy Fal meglátogatásához sem szükséges túrabakancs, akár félcipőben sem probléma felmászni a falra – de kényelmes legyen (ne itt akarjuk betörni az új cipőt). FIGYELEM: a templomokban van öltözködésre vonatkozó megkötés, minden helyszín fedett vállal és fedett térddel látogatható! Pekingben az időjárás hasonló, mint Magyarországon (a levegő párásabb, ezért 2-3 fokkal melegebb érzetet ad), a délebbi részeken (Shanghai, Hong Kong) néhány fokkal magasabb. Sapkát, napszemüveget, napvédő krémet, esernyőt (kicsire összehajtható esőkabát praktikusabb) ne felejtsen el magával vinni. Javasoljuk, hogy egy kardigánt, illetve egy könnyebb sálat is vigyenek magukkal, mivel a buszokon és épületekben gyakran hűvös van a légkondicionálók miatt. Mivel lesz olyan szálloda, ahol van medence, érdemes fürdőruhát is vinni. Ha esernyőt hoznak magukkal, mindenképpen a bőröndbe tegyék, mert a fedélzetre sok esetben nem engedik fel.

Elektomosság

220 V, de más rendszerű csatlakozók vannak (a hotel recepciójánál beszerezhető), azonban szinte minden szobában van a magyarországival megegyező csatlakozó. (Javasoljuk, hogy egy átalakítót és egy kisebb elosztót vigyenek magukkal, így egyszerre több készüléket is lehet tölteni.)

Telefonálás és internetezés

Magyarország hívószáma Kínából: 0036+körzetszám+hívószám. Kína hívószáma Magyarországról: 0086. A mobiltelefonok Rooming tarifáiról és a javasolt hálózatról érdeklődjön mobilszolgáltatójánál.

Érdemes felkészülni arra, hogy Kínában korlátozni szokták az internetet, a közösségi és egyéb oldalak nehezen elérhetőek (Facebook, Twitter, Youtube, Google), vagy átvizsgálják a közölt információkat (pl. Skype esetén). A fent felsorolt oldalak csak ún. VPN program használatával érhetőek el, viszont azt előre itthon le kell tölteni.

Érdemes kártyafüggetlen „okos" telefont magukkal vinni, amibe helyi SIM kártya vásárolható a repülőtéren kb. 150-300 jüan között, attól függően, hogy hány perc belföld/külföld lebeszélhetőség és mennyi internet van hozzá. 15 napig használható fel. WECHAT alkalmazás kint letölthető a telefonokra, ha valaki nem szeretné a VPN-t használni.

Közbiztonság

Nagyon jó, de az értékeire mindenki vigyázzon. (Javasoljuk, hogy az úti okmányokat ne hordják maguknál, hanem biztonságos helyen tartsák, mert ha ellopják, vagy elvész, a pótlással kapcsolatos összes költség a károsultat terheli.)

Védőoltás Kínába utazáskor

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott a tetanusz, Hepatitis A és B. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban illetve a www.utazaselott.hu weboldalon talál.

Kína étkezési szokásai

A Kínában felszolgált kínai ételek egyáltalán nem hasonlítanak az itthon kapható fogásokhoz! Mivel egy nagyon nagy országról beszélünk, mind az ételek, mind az alapanyagok felhasználása is igen változatos, minden tartománynak megvan a maga specialitása. Összességében elmondható, hogy a Kínába utazó turista a rizs mellett sok zöldséggel találkozik a tányéron, amit alapvetően egy kevés csirkével, marhával, sertéssel, esetleg hallal dúsítanak. A kenyér nem jellemző. Természetesen a pálcika az elfogadott evőeszköz, mely a tányér mellett, végével kis állványra helyezve fekszik. Érdemes akár itthon, két ceruzával begyakorolni: az egyik pálcikát fektessük a hüvelyk és a mutató ujjunk közötti hajlatba, a végét pedig középső ujjunk utolsó percére, ahol még a gyűrűs ujjunkkal rásegíthetünk, hogy szilárdan álljon, majd a felső pálcikát, amivel tulajdonképpen az alsóhoz hozzáfogjuk a felemelendő darabot szorítsuk hüvelyk és mutatóujjunk közé. Így egy rögzített alsó, és egy mozgékony felső pálcikával az amúgy is darabolt ételt könnyedén felcsíphetjük. Ha kezdetben nem nagyon megy, ne veszítsük el a türelmünket, nyugodtan hajoljunk a tányér fölé, ez itt nem számít illemsértésnek. Mindemellett azonban az éttermek ma már villát is adnak.

Fontos: aki a sós ételeket szereti, vigyen magával kis papírtasakos kiszerelésben, mert a kínaiak a főétkezéseknél nem használnak sót, ők a szójaszósszal ízesítik az ételt. A teát nem cukrozzák.

A szállodákban a reggeli általában nemzetközi jellegű, kis vidéki szállodákban előfordul a kínai reggeli is.

Tovább olvasom

Kína


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kína

Peking-Shanghai a puskagolyó expresszel

8 nap / 5 éj
2023.10.21
összesen 1 időpontban
695 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kína

Kínai körutazás - Pekingtől Makaóig

16 nap / 13 éj
2023.10.12
összesen 1 időpontban
1 615 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kína

Dél-Kína és Tibet körutazás A pandáktól a világ tetejéig

14 nap / 11 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Kína

Shanghai és Peking - Egyéni körutazás

8 nap / 5 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Kína

Kína - Egyéni nagykörutazás

16 nap / 14 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Hutongok = Peking lelke

A hutong szó ma már egy életformát is jelent, a régi pekingiek életének tárgyait, szokásrendszerét és kultúráját sűríti magában.

Elolvasom ››

Füstölő (Kínában XIANG)

A füst segít felemelkedni a földi materiális világból egy magasabb, tisztább lelki állapotba, ahol az elme elcsendesedik és megnyugszik.

Elolvasom ››

PEKING - KÍNA - Golden Mask Dinasty Show

Romantikus, látványos mese az Arany Maszk és a Kék Maszk Dinasztia küzdelméről. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!