Fejléc menü

Hutongok = Peking lelke


 

A hutongok alkotják Peking régi lelkét, 700 éves keskeny sikátorok. Dzsingisz kán idejétől kezdve a pekingiek egyemeletes szürke téglás és cseréppel fedett otthonokat építettek.

A hutongok jellegzetes udvarháza, a Siheyuan, szabályos négyszög, alkalmazkodva a Feng Shui szabályaihoz. A város főbb útjait pontosan kelet-nyugati és észak-déli irányban jelölték ki, melyek szintén szabályos négyszög alakúak.

A Hutong egy városépítészeti fogalom egy hagyományos és mára inkább eltűnőben lévő életforma kifejezése. Maga a szó mongol eredetű, a 13. század óta ismerik a pekingiek. Jelentése víznyerő hely, ahol forrás vagy kút található. A mongolok ebben az időben alapították a Yuan dinasztiàt és a háborúban elpusztult várost újjá építették. Ekkor jelentek meg a tudatos várostervezés eredményeképpen a várost elfoglaló uralkodói rezidencia körül azok az utcák, amelyeket hutongnak neveztek. A Yuan dinasztia idejéből csak kevés maradt fenn, a ma láthatóak főleg a Ming (1368-1644) és a Csing (1644-1911) dinasztia idejéből valók.

A császári Pekingben az utakat és utcákat szigorú szabályok szerint alakították ki. A nagyobb utak 24 lépés, a kisebb utcák 12 lépés szélesek. A hutongok hat lépés szélesek voltak. Később eltértek ettől. Vannak tágasabbak, de a legkisebb alig egy méter széles.

A város központi részén lévő császári palota, a tiltott város körüli hutongokban a magas beosztású császári hivatalnokok éltek, míg a távolabbi részeken a kereskedők és mesteremberek hutongjai álltak/helyezkedtek el. A város külső részeiben valamivel szűkebb utcákkal és egyszerűbb épületekkel. A hutongok jellegzetes udvarháza a siheyuan, ami négy nagyobb esetenként még több kisebb épületből álló téglalap alakú együttes.

cikk_4141_hutong_utca.jpg

A hutongok átvészelték az évszázadokat és csak az utóbbi időben válnak az egyre növekvő urbanizáció áldozataivá. Ma már a felhőkarcolók és autósztrádák is ugyanúgy Peking városképéhez tartoznak, mint a Tiltott Város, a hutongok, a kerékpárosok vagy a riksák. A hutong negyedek közel kerültek a modern nagyvároshoz, a régi és az új együtt létezik. A hutongok nyugodt életterétől csak néhány lépés a széles sugárút forgalma. A XX. század közepén még 6000 hutongot tartottak számon, azóta több ezerrel csökkent a számuk a modernizáció eredményeként. Ez nem csak az utcák és épületek eltűnését jelenti, hanem egy évszázados hagyományokkal rendelkező életforma elvesztését is.

A hutong szó ma már egy életformát is jelent, a régi pekingiek életének tárgyait, szokásrendszerét, kultúráját sűríti magában. Szürke téglás házak között kis utcák, nevük általában a városfal adott részéhez vagy a hajdan ott lakók mesterségéhez vagy nevéhez kötődik. Ilyen például a Nyugati béke kapu utcája, a Wang özvegy sikátora vagy a Kígyókereskedők átjárója.

Topozidu Mária

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!