Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Izrael utazás, körutazás 2024

Mindenki azonnal asszociál, igen, a Szentföld! Az „Ígéret földje"! A kezdetekkor ez volt - Mózesnek és népének - az „Ígéret földje", ma már ennél több, sokkal több és sokkal összetettebb.

A mai utazó joggal várja el, hogy lásson kulturális emlékeket, UNESCO listás világörökségeket, szép tájakat, különlegességeket, kóstolhasson és kipróbálhasson egyedi csak az országra jellemző ízeket, helyi termékeket. Mindezeken felül kaphasson szellemi, lelki muníciót is. Izrael mindezt az év bármelyik időszakában tudja nyújtani.

A három vallás szent helyei itt találhatóak, érezhető a szent helyek különleges atmoszférája, a szentírások itt elevenednek meg és válnak valóssá, kézzelfoghatóvá. Érezhető a múlt, a történelem, az ősidőktől, napjainkig. Itt minden város, falu rom, táj, egyik-másik világvallás része, vagy épp nevezetes történelmi esemény kötődik hozzá.

Izrael a zsidó kultúra szülőhelye, kultúrája magába foglalja a filozófiát, az irodalmat, a költészetet, a művészetet, a mitológiát, a folklórt, a miszticizmust és a fesztiválokat; valamint a zsidó vallást is, amely alapvető fontosságú volt a kereszténység és az iszlám megteremtésében is.

A világ különleges helyei találhatóak itt, alig egy másfél órás távolságra egymástól. Délelőtt a Galileai-tavon hajózhatunk, Jézus és apostolai nyomát követve, délután már az egykori keresztes város és erőd, világörökségi helyszínen járhatunk, estére pedig Jeruzsálemben, Dávid városában lehetünk.

Izraelben több múzeum jut egy főre, mint bármely más országban a világon. Nézze meg a holt-tengeri tekercseket az Izrael Múzeumban, tanulja meg a tragikus, mégis szükséges történelmet a Holokauszt Múzeumban (Yad Vashem) és a kortárs remekműveket a Tel Aviv-i Művészeti Múzeumban.

A látványosságok hihetetlen gazdagsága társul a különleges tájakhoz, a Holt-tenger egyediségét nem kell hangsúlyozni, vagy a Jordán folyó különlegességét, szerepét. Jezréel–völgye a termékeny táj és a szorgos helyiek szinonimája is lehetne. Ha pedig este fáradtan leül a vándor, változatos ételeket fogyaszthat, a keleti konyhák minden ízért fel tudja fedezni és mellé pedig izraeli bort is kortyolhat.

Egyetlen izraeli utazás sem lehet teljes a hummus, falafel és shawarma, az izraeli konyha jellegzetes ételei nélkül. Jeruzsálemben és Tel Avivban az éttermek az ikonikus ételek modern és klasszikus interpretációit szolgálják fel. Ne feledje azonban, hogy a legtöbb szálloda kóser ételeket kínál, valamint néhány étterem is. A kóser étrend nem kombinálja a tejtermékeket a hússal, és tiltja a sertéshúst.

Izraeli körutazás során készüljön fel, hogy a szombat pihenőnapnak számít, amely pénteken napnyugtakor kezdődik, és szombaton estig tart. Sok vállalkozás zárva van, vagy korlátozott nyitvatartással működik, miközben nincs vagy nagyon korlátozott a tömegközlekedés. Hagyja városnézését más napokra, és fordítsa a napot a pihenésre. Ha szerencsénk van, akár egy szombati vacsorára vagy ebédre is meghívnak.

Ha mindez nem elég, vagy elfáradt az utazó, megpihenhet a Vörös-tenger partján, Eilatban, vagy a Földközi-tenger partján, a „Fehér városban” Tel Avivban.

A Holt-tengeren való lebegés kétségtelenül az izraeli nyaralás fénypontja. A víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a földrajzi tengerszint alatt, ezáltal Földünk legmélyebb szárazföldi pontja és egyben a világ egyik legsósabb vize. Az utazók a világ minden tájáról leereszkednek a Holt-tengerre ásványi anyagokban gazdag iszapja és gyógyító tulajdonságai miatt.

Izrael nem csak egy útra ad élményt, egy életre el tudja varázsolni a látogatót, mindig újabb és újabb oldalát mutatva meg ennek a látnivalókban, élményekben hihetetlen gazdag országnak.

További érdekességeket utazási magazinunkban, IDE KATTINTVA

Tovább olvasom

Izrael beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak Izraelbe történő beutazáshoz vízum nem szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

2024. augusztus 1-től vízummentes országok esetén ETA (Electronic Travel Authorization) szükséges a beutazáshoz. Ennek díja: 25 NIS/fő (kb. 7 USD/fő)                 

Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési külön lapot kap a külföldi beutazó, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni. Előfordulhat, hogy a határrendészet továbbra is hagyományosan, pecséttel regisztrálja az útlevélbe az Izraelbe történő belépést. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ugyanakkor az ezekkel rendelkező utazók alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Az ellenőrzés mélysége az egyéni körülmények mellett függ attól is, hogy a szóban forgó arab vagy muszlim országgal éppen milyen viszonyban van Izrael. Jordániából és Egyiptomból a turista célú beutazás jelenleg folyamatos és akadálymentes. (Megjegyzés: az útlevélben lévő bármilyen izraeli pecsét Iránba és Libanonba, valamint a legtöbb közel-keleti muszlim országba való belépést meghiúsíthatja.)

Tovább olvasom

Izrael pénzneme, bankkártya használat

Hivatalos pénznem: shequel (₪) (ILS)

1 USD ~ 3,6 ILS
1 EUR ~ 4 ILS
1 ILS ~ 78-79 Ft

A bankkártyákat és hitelkártyákat sok helyen elfogadják. De mindenképpen érdemes USD-t (2006 utáni) vagy EUR-t vinni, és a helyszínen átváltani a helyi valutára, mivel a kisebb boltokban, piacokon csak azt fogadják el.

Vásárlás Izraelben

Minden óvárosban van bazár, ezek közül a legkiemelkedőbb a jeruzsálemi óvárosban található. Finom bőrárut, cserépedényeket, kézműves termékeket, olajfa faragványokat, kézzel fújt üveget szokás vásárolni, a piacokon lehet alkudni.

Izrael gasztronómiája

Az izraeli konyha sokszínűségén a bevándorolt hetven országból érkező zsidóság konyhájának változatossága mellett jelentősen érződnek a palesztin, az orosz és a fekete-afrikai konyha hatásai. A zsidó étkezési törvények (kasrut) szigorú szabályainak és a zsidó ünnepeknek köszönhetően azonban új ételek is születtek az idő folyamán. Izrael nem szűkölködik a kulináris élvezetekben, kitűnő éttermek, a közel-keleti konyha különlegességei, halételek, saláták, különféle előételek hatalmas választéka, tahina, humusz, arab pékségek gusztusos kínálata csábítja evésre az utazót. A piacok polcai ínycsiklandó gyümölcsválasztéktól, olajos magvaktól roskadoznak. A bőséges izraeli reggeli hagyománya a kibucok idejéből származik. A kóser étkezési szabályok miatt húst nem tartalmaz, azonban a svédasztal roskadásig van különböző sajtokkal, joghurtokkal, tojásételekkel, salátákkal, helyben sütött kenyerekkel, olíva bogyóval és magvakkal, valamint csodás gyümölcsökkel.

Elektromosság

Hálózati feszültség: 230V
Csatlakozó és aljzat: C, D, H

Ivóvíz, higiénia, egészségügyi ellátás Izraelben

Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.

A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas.
Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljes körű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni.

Telefonálás, internet

Izraelben mindhárom magyar mobilszolgáltató mobiltelefonjai működnek. A roaming díjakról utazás előtt érdeklődjenek szolgáltatójuknál. A Wi-Fi lefedettség részleges az országban.

Izrael időjárása

A Földközi-tenger menti partvidéki területein meleg nyarú mediterrán klíma alakult ki. A tél rövid, csapadékos, a nyár forró és száraz. A belső területekre a hidegebb szubtrópusi sztyeppe éghajlat jellemző. November és március között esik le az évi csapadékmennyiség 85-95 %-a. A déli területek a trópusi sivatagi övezethez tartoznak. A Jordán-folyó mentén és a Holt-tenger vidékén nagy a forróság, a téli hónapokban sem csökken a hőmérséklet 20°C alá, az esték és az éjszakák viszont hidegek. Tel-Avivban a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 12°C; maximum: 27°C; minimum: 1°C), a legmelegebb pedig az augusztus (középhőmérséklet: 26°C; maximum: 38°C; minimum: 14°C). A legcsapadékosabb hónap a január, amikor a csapadékos napok száma 10. A legszárazabb időszak júniustól szeptemberig tart, ekkor egyáltalán nem hullik csapadék. További információk: www.accuweather.com

Ruhaviselet, helyi szokások Izraelben

A programokon napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat és kényelmes (túra-) cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb, tavaszi és késő őszi hónapokban kabátra, esőkabátra és néhol melegebb ruhára is szükség lehet. Fürdőruhát és fejfedőt (kendő, sapka) érdemes vinni.

Vallási és viselkedési kultúra: A zsidó naptár luniszoláris naptár, ezért a helyi ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik, az iránytaxik és egyes buszjáratok kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki.

Dohányzás: Izraelben tilos a dohányzás a publikus helyeken, hivatalokban, kávézókban, éttermekben, szórakozóhelyeken, állomásokon és buszmegállókban.

Izrael közlekedése

Izraelen belüli repülőutak a kis távolságok miatt nincsenek, vasútvonalból is csak egy van, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel-Aviv között. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged nyújtja.

Közbiztonság Izraelben

Nyilván a közbiztonság említésénél nem felejthetjük el az ország geopolitikai helyzetét és történelmét, de jelenleg semmilyen, a biztonsági helyzetet befolyásoló esemény nincs. A közbiztonság nem rosszabb, mint más – akár európai – nagyvárosokban, de az értékeire mindenki fokozottan vigyázzon, és lehetőleg kerüljön minden nagyobb helyi csoportosulást. A nagyobb boltok és pályaudvarok bejáratánál biztonsági ellenőrzés van, de ez csak egy pár másodperces rutin csomagellenőrzés.

Azt érdemes tudni, hogy Izraelben általános hadkötelezettség van férfiak és nők számára egyaránt. Gyakran találkozni gépfegyveres fiatal katonákkal az utcán, de ez a látvány csak elsőre ijesztő. Számukra ez éppúgy a hétköznapi élet része, mint számunkra az érettségi. Az izraeli emberek kedvesek, nyugodtak, nem találkoztunk turista-nyaggatással, lehúzással, átveréssel, tukmálással, politizálással, vallási fanatizmussal.

Viszont kíváncsiságból sem ajánlatos felkeresni az ultra-ortodox zsidónegyedeket (Mea Shearim a leghíresebb Jeruzsálemben), nem nézik ugyanis jó szemmel a nem megfelelően öltözött turistákat, ha pedig szombaton vagy valamilyen ünnepkor megyünk (ebből pedig, számos van az év során) akkor atrocitás érhet minket dohányzás, mobil használat vagy a fotózás miatt.

Kérjük, hogy kövessék helyi idegenvezetőnk utasításait, tanácsait.

Tovább olvasom

Izrael


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Izrael

Izrael - tájak, ízek, vallások, történelem

9 nap / 8 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Jordánia

Jordánia - Izrael körutazás

9 nap / 0 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Izrael

Izraeli körutazás szilveszterkor

9 nap / 0 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Izrael

Hétvége Tel-Avivban

4 nap / 3 éj
Komplett egyéni utazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Izrael

Izrael -Egyéni körutazás autóbérléssel

9 nap / 8 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Akko, egy földalatti város titka

"A lovagteremben szinte érezni, hallani lehet az egykori zsivajt, a lovagok mulatozásának zaját, a nyüzsgést."

Elolvasom ››

Sabat, a pihenés napja

Izrael életében péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tart a pihenőnap, a sabat. E napon ne dolgozz, és ne alkoss!

Elolvasom ››

Az a jó kóser bor!

Az ünnepeknek köszönhetően a hagyományos zsidóságban a bor vagy szőlőlé fogyasztása a vallásos élet fontos kelléke lett.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!