Fejléc menü

Sabat, a pihenés napja


 

Izrael életében péntek napjának napnyugtától a szombati nap napnyugtáig tart a pihenőnap, a sabat. Ez a szokás a vallásos zsidók életének egy fontos napja, Mózes törvényeiben már megfogalmazásra került, azaz e napon ne dolgozz, és ne alkoss. Évszázadok óta ennek megfelelően ez a nap az elmélkedés, az imádkozás, a pihenés napja, mely a XXI. században néha meglepi a mai Izraelt meglátogató turistát. Ami azonnal szembe tűnik, hogy leáll a tömegközlekedés, nem járnak a buszok, a vonatok és a jeruzsálemi villamos, sőt az izraeli légitársaságok repülőgépei sem szállnak föl ebben az időszakban. A zsidó tulajdonú szállodákban például kikapcsolják a liftek gombjait, a felvonó így automatikusan minden emeleten megáll, akár van be vagy kiszálló utas, akár nincs. A gomb megnyomása is munkának számít az Örökkévaló törvényei szerint.

Törekedni kell, hogy minél boldogabban legyen átélve e nap, melyet különleges ajándékként kapott a zsidó nép Istentől, és ebbe a házasélet örömei beletartoznak, ez nem "munka". Ezen a napon már nem szabad ételt főzni, melyet a család elfogyaszt, hanem azt péntek estig kell elkészíteni és melegen tartani a főétkezésig. Ez azt jelenti, hogy az elkészült és általában zaftos étel egy melegítő lapra kerül, melyet még a "szombat" beállta előtt bekapcsolnak, hogy a rajta tárolt finomságok ne hűlhessenek ki. Évtizedekkel ezelőtt a kelet-európai zsidóság péntek estig például összekészítette a sóletet, amely babból, zöldségből, füstölt libahúsból és főtt tojásból állt - az összetevők természetesen az anyagi helyzettel párhuzamosan alakultak - és a meleg kemencébe téve másnap ebédig csendben rotyogva magától elkészült, melyet az ünnepi asztalra helyeztek.

Hasonló módon járnak el a szállodák is, bár ahol arab a személyzet - márpedig ez általános - vagy arab tulajdonban van az étterem, ott mi turisták semmit nem tapasztalunk e szokásokból, a terülj-terülj asztalkánk minden igényt kielégít a szombat beálltát követően is. A zsidó tulajdonban lévő üzletek azonban lehúzzák a rolót e napon, de ez a külföldi turistát, bennünket szintén nem zavar, mert az arab boltosok nyitva tartanak és mindent, de mindent meg lehet kapni náluk.

Aztán szombat napnyugta után, ha az első három csillag feljön az égre, elindul minden, újra zakatol a villamos, kinyitnak a boltok és kezdődik az új hét...

cikk_4356_izrael.jpg

Rokolya Péter

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!