Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Mi jut először eszünkbe Skóciáról?

A meseszerű kastélyok? A szél tépázta, csipkés oromzatú partvidék? Netalán a híres skót whisky, amelynek az eredeti jelentése: az élet vize? Vagy esetleg a híres skót szoknya, amit nem nők, hanem férfiak hordanak, a kilt? Viszont egy kiltet viselő, és hatalmas dudát fújó zenész képe biztosan mindenkinek bevillan!

Két legnagyobb városa, Edinburgh és Glasgow is megannyi látnivalót rejteget, ám ami a Földnek ezen szegletét igazán kívánatossá teszi, azok a kastélyok, várak és a természeti látnivalók. Nehéz rangsorolni, hogy a várak és kastélyok közül melyek a leglátványosabbak, hiszen mindegyik a maga nemében kiváló.

Eilean Donant tartják Skócia legszebb várának, mivel gyönyörű környezetben, egy apró szigeten fekszik. 1214-ben kezdték el építeni védvárként, majd 1719-ben a jakobiták felkelése idején szinte teljesen lerombolták. 200 év „csipkerózsika álom” után, 1911-ben John MacRae-Gilstrap alezredes vette meg a szigetet és 20 évnyi munkával gyakorlatilag újjáépítették a várat. A vár nem csak a turisták, hanem a filmesek képzeletét is megragadta, több film forgatási helyszíne volt, többek között a Hegylakóban és az egyik James Bond epizódban is láthatjuk.

A következő legérdekesebb vár nem is azért jelentős látnivaló, mert maga a vár olyan csodaszép lenne. Ugyanis Urquhart romos állapotban maradt fenn, viszont egy nagyon is ismert tó, Loch Ness partján fekszik. A világ minden pontjáról érkeznek ide utazók, kíváncsiskodók és tudósok, hogy megfejtsék a skót tó titkát. A Loch Ness-i szörny utáni kutatás talán pont olyan közismert és reménytelen, mint a Frigyláda keresése, ugyanis becenevén a Nessi valószínűleg ugyanúgy nem létezik, mint a Frigyláda vagy mint a Szent Grál. Ám maga a tó „megér egy misét”, mivel csodálatos tájon, egy dimbes-dombos hegyvidék ölelésében fekszik.

Listánk következő legszebb kastélya II. Erzsébet kedvenc nyári rezidenciája, a Balmoral kastély. A kastély a királyi család saját birtoka, gyakran itt is laknak, de egyes részeit a nagyközönség is megtekintheti. A birtokot még Viktória királynő és férje, Albert vásárolta meg és a most látható épületeket részben maga Albert herceg tervezte, az építkezés pedig 1856-ra fejeződött be.

Dunrobin kastély akár egy Disney mesefilm díszlete is lehetne: csúcsos tornyaiban királylány álmodozik a hercegéről. Mindezen felül a kastély kertje szintén mozifilm vásznára való, a mesterséges tavakkal és szökőkutakkal gazdagított franciakertet versailles-i mintára alakították ki.

Vajon minden skót kastélynak van saját szelleme? Vélhetően igen, de Glamis kastélya leginkább erről ismert. A vár titkos járatai elbújtatott foglyokat, szörnyű rítusokat és késő éjszakánként árnyékos alakokat rejtegetett. Hosszú és zavaros története során a skót történelem fontos helyszíne volt. II. Malcolm királyt itt gyilkolták meg, állítólag a testéből kicsordult vér foltot hagyott a padlón, mely a mai napig látható a tett színhelyén. Ezen kívül rettenetes legendák sora következik: mérgezés, boszorkányság, máglyahalál, egy súlyos deformitásokkal született örökös pedig befalazva élt egy rejtett kamrában. Ennyi rémség után talán már nem is érdekes, hogy I. Erzsébet királynő itt töltötte a gyermekkorát.

Cawdor kastély azon kevés helyek egyike, amelyet családok hosszú sora birtokolt. Ez a vár a 16. század óta a Campbell-klán otthona, még ma is Cawdor grófnő hivatalos rezidenciája, aki a nyári hónapokban elköltözik, hogy átengedje a látogatókat Skócia egyik legromantikusabb kastélyának makulátlanul berendezett szobáin.

A legszebb várak mezőnyének utolsó „versenyzője” Skócia fővárosának, Edinburgh-nek a vára. A sziklacsúcson magasodó vár egy ősi erődítmény, melynek sziluettje Edinburgh legtöbb pontjáról látható. A legújabb kutatások eredményei szerint a vár szikláján már Krisztus előtt 850-ben is éltek emberek, sőt, feljegyzések szerint már 2000 évvel ezelőtt is állt itt egyfajta erődítmény. Glamis kastélyához hasonlóan, az Edinburgh-i vár a skót történelem fontos helyszíne volt, komor falai a skót koronaékszereket rejti. Azon már ne is csodálkozzunk, hogy véres és tragikus történetek fűződnek hozzá - nyilván számos kísértettel.

Tovább olvasom

Skócia egy gyönyörű ország, amely számos látványossággal és lenyűgöző tájjal büszkélkedhet. Ha tervezel egy utazást Skóciába, itt van néhány hasznos információ és tudnivaló, amelyek segíthetnek:

1. Időjárás: Skóciában változékony időjárásra számíthatsz, még nyáron is. Az eső gyakran előfordul, így mindig érdemes magaddal vinni egy esőkabátot vagy ernyőt.

2. Az utazás módja: Skócia kiválóan felfedezhető autóval, de szintén rendelkezik jó tömegközlekedési rendszerrel. Ha autót bérelnél, fontos megjegyezni, hogy Skóciában balra közlekednek.

3. Főbb városok: A főváros Edinburgh, amely híres a hatalmas váráról és a nemzetközi Fringe Fesztiválról. Glasgow is egy fontos város, amely izgalmas kulturális élettel és múzeumokkal rendelkezik. Skócia más részein is találsz érdekes városokat, mint például Stirling, Inverness vagy Aberdeen.

4. Látványosságok: Skócia számos lenyűgöző látnivalóval büszkélkedhet. Ezek közé tartozik a Loch Ness, ahol azt mondják, él egy tószörny, valamint a Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti Park, a Skye-sziget vagy a Glencoe völgy. Ne felejtsd el meglátogatni a skót felföld és a hegyvidék lenyűgöző tájait is.

5. Skót kultúra: A skót kultúra gazdag és érdekes. Érdemes kipróbálni a hagyományos skót ételeket, mint például a haggist vagy a skót sült tésztát (Scotch pie). Ne hagyd ki a skót whisky kóstolását sem, amely világhírű. Emellett érdemes megismerkedni a skót zene és tánc hagyományaival is.

6. Várak: Skócia híres a gyönyörű kastélyairól. Az Edinburgh-i vár a legismertebb közülük, de rengeteg másik is megtalálható az országban. Ilyenek például a Stirling-i vár, a Dunnottar vár vagy az Eilean Donan vár.

7. Természetvédelem: Skócia rendkívül gazdag természeti területekben és nemzeti parkokban. Kérlek, ügyelj a természetvédelemre és tartsd tiszteletben a környezetet, amik

or a szabadban tartózkodsz.

8. Nyelv: A hivatalos nyelv Skóciában az angol, de a skót gael nyelv is beszélők közössége található. Bár a skót gael nyelv nem annyira elterjedt, néhány helyen még mindig használják.

9. Pénznem: Skócia az Egyesült Királyság része, és a hivatalos pénzneme a brit font (GBP). A legtöbb helyen elfogadják a bankkártyákat is, de mindig érdemes készpénzt is magaddal vinni.

10. Biztonság: Skócia általában biztonságos úti cél, de mint minden más helyen, itt is érdemes megfontolni az általános utazási biztonsági óvintézkedéseket. Vigyázz a személyes tárgyaidra és ügyelj a környezetedre.

Tovább olvasom

Skócia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Nagykörút Angliában

8 nap / 7 éj
2024.07.09
összesen 2 időpontban
745 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Írország

Észak-Írország és Donegal

7 nap / 6 éj
2024.09.24
összesen 1 időpontban
770 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

8 nap / 7 éj
2024.06.26
összesen 5 időpontban
833 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Wales, a Kelta-tenger meseországa

8 nap / 7 éj
2024.09.23
összesen 1 időpontban
765 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Hosszú hétvége Skóciában whisky kóstolóval

5 nap / 4 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Nagy Britannia

Skócia - Egyéni körutazás autóbérléssel

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Nagy Britannia

Wales - Egyéni körutazás autóbérléssel

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Nagy Britannia

Hétvége Londonban

4 nap / 3 éj
Komplett egyéni utazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Nagy Britannia

Hétvége Edinburghban

4 nap / 3 éj
Komplett egyéni utazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!