Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Miért érdemes Finnországba utazni? 

A ország északi részét tajga erdők és tavak borítják, míg a déli részén mezőgazdasági területek találhatók. A finn tájat jellemzi a sok tó, folyó és erdő. A finnek nagyon büszkék természeti kincseikre, és sok turistát vonz a vadon élő állatok, mint például a medve, a hiúz, és a farkas, valamint a számos természetvédelmi terület. A finnek is nagyon büszkék a saját kultúrájukra, ami a hagyományos ételek, a design és az építészet terén is megmutatkozik. Finnország az évszakok változását is nagyon jól mutatja, télen a hó és a fagy dominálnak, nyáron pedig a meleg és a napfény. Finnországban sok turistának van lehetősége aktív pihenésre, mint például a túrázás, a horgászat, a kerékpározás és a vízi sportok.

A Finn Köztársaság (finnül Suomi) észak-európai ország, dél-nyugatról a Balti-tenger, dél-keletről a Finn-öböl, és nyugatról a Botteni-öböl határolja. Szárazföldön határos Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal, tengeren pedig Észtországgal. "Ezer tó országa"-ként emlegetik. A délnyugati partvidék közelében fekvő Åland szigetcsoport magas szintű autonómiát élvez. Délnyugatról a Balti-tenger, délkeletről a Finn-öböl és nyugatról a Botteni-öböl határolja. Szárazföldön határos Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal, tengeren pedig Észtországgal. 187 888 tavat és 179 584 szigetet tartanak nyilván. Fővárosa Helsinki.

A finn táj többnyire lapos síkság néhány dombbal tarkítva. Egészen délen keskeny sávban közép-európai jellegű vegyes lombhullató erdő díszlik. Az ország legnagyobb részén tajga nő, az orosz tajga folytatása. Finnország területének egynegyede az északi sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. Annál tovább tart, minél északabbra megyünk. Finnország legészakibb pontján a Nap 73 napig süt nyáron egyfolytában, telente 51 napig nem kel föl.

Tovább olvasom

Az ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Tovább olvasom

Finnország valutája az Euro.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest.

Finnország időjárása:

A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, télen komolyabb hidegek is előfordulnak. A hideg mérsékelt öv éghajlata alatt élőknél a telek hosszúak és hidegek, a nappalok rövidek. Rövid, de látványos tavasz és ősz jellemzi. A nyár rövid, de viszonylag meleg, és bátran mehetünk akár napozni is. A déli partvidéken a legalacsonyabb évi középhőmérséklet -6°C, a legmelegebb 16,5 °C. A csapadék hó formájában érkezik, de a szárazföldi területek felé közeledve már egyre inkább számíthatunk esőre (megjegyzés:délről északra csökken a csapadék mennyisége).Ez a nedves időjárás kedvez a fenyőfajoknak. Összességében a Golf áramlatnak köszönhetően éghajlata nem olyan fagyos, mint gondolnánk, pedig Izland után Finnország a második legészakibb ország.

Egészségügy Finnországban:

Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban megszokottaknak. Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központok többségében az ellátásért vizitdíjat kell fizetni. Kórházi kezelést igénylő, sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban van vizitdíj, fekvőbeteg ellátás esetén napi költséget számolnak fel, illetve az ambuláns kórházi kezelés is fizetős a szolgáltatás.

Magyar Külképviselet

Helsinki – Konzuli Hivatal

Cím: Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Telefon: +358 9 436 60 700
Fax: 436 60 701
Ügyelet: Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36
Mail: consul.hel@mfa.gov.hu
Honlap: helsinki.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás: telefonon előre egyeztetett időpontban

Finn gasztronómia

A hagyományos finn konyha kevés fűszert használ. A tengerparton és a szigetvilágban sok halat fogyasztanak. Az őszi vadászati szezon kezdetével az asztalon megjelennek a vadkacsából, lúdból, nyúlból, jávorszarvasból és gombából készült ételek. A lazac az egyik legkedveltebb halfajta, füstölve, sütve és nyersen pácolva is fogyasztják. Tenger menti ország lévén népszerűek a tenger gyümölcsei, a különféle halak, mint például a híres füstölt balti hering. Sokféle ízesített sonkát fogyasztanak, és kenyérféléből is nagy a választék. Van egy-két helyi szokás az ételek tekintetében, ami első hallásra talán furcsának tűnhet, de csak meg kell kóstolni. Ilyen szokás például, hogy egyes húsételeket mézzel és lekvárral fogyasztanak. A kávézásnak is fontos szerepe van a mindennapokban, mindig süteménnyel, nyugodt körülmények között fogyasztják a feketét.

Tovább olvasom

Finnország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Lettország

Baltikumi impressziók

4 nap / 3 éj
2023.10.20
összesen 1 időpontban
360 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Izland

Csillagtúra Izlandon Helsinkivel fűszerezve

7 nap / 6 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Litvánia

Balti államok és Helsinki - Egyéni körutazás

7 nap / 6 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A Balti-tenger ékszerdobozai 1. rész

Sokszor és sok helyen „Balti államok” néven emlegetik a Balti-tenger keleti partvonalán felsorakozó Litvánia, Lettország és Észtország hármasát.

Elolvasom ››

A Balti-tenger ékszerdobozai 2. rész

Kaunas ékszerdoboz városkája kellemes megálló egy kis pihenésre és ebédre.

Elolvasom ››

Uzupis, a vilniusi mini köztársaság

Litvánia fővárosában, Vilniusban létezik egy városrész, amely önálló köztársaságot alkot, önálló alkotmánnyal és pénzzel rendelkezik. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!