Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Miért érdemes Finnországba utazni? 

Tél vagy nyár, észak vagy dél, Finnország rengeteg nagyszerű élményt tartogat. Íme néhány dolog ami miatt megéri egy finnországi utazás.

A ország északi részét tajga erdők és tavak borítják, míg a déli részén mezőgazdasági területek találhatók. A finn tájat jellemzi a sok tó, folyó és erdő. A finnek nagyon büszkék természeti kincseikre, és sok turistát vonz a vadon élő állatok, mint például a medve, a hiúz, és a farkas, valamint a számos természetvédelmi terület. A finnek is nagyon büszkék a saját kultúrájukra, ami a hagyományos ételek, a design és az építészet terén is megmutatkozik. Finnország az évszakok változását is nagyon jól mutatja, télen a hó és a fagy dominálnak, nyáron pedig a meleg és a napfény. Finnországban sok turistának van lehetősége aktív pihenésre, mint például a túrázás, a horgászat, a kerékpározás és a vízi sportok.

Finnország fővárosa, Helsinki jellemzően sok látogató első állomása. A Finn-öböl partján fekvő várost számos öböl, félsziget és sziget tagolja. Helsinkit 1550-ben I. Gusztáv svéd király alapította. A kis városkát sokáig szegénység, betegségek és harcok sújtották, ám miután 1812-ben I. Sándor orosz cár a Finn Nagyhercegség fővárosává tette, rohamos fejlődésnek indult. Szentpétervár mintájára neoklasszicista stílusban építették újjá. Jelenleg egy könnyen bejárható, rengeteg parkkal tarkított, élhető városképet mutat. Finnországi körutazásunk alatt gyalogosan fedezzük fel a várost, mely során a piacot, a Sziklatemplomot és a város jelképének számító Szenátus teret tekintjük meg.

Finnország az éles ellentétek országa. A nyári hónapokban az ország legészakibb részein egyáltalán nem megy le a nap, innen ered az „Éjféli Nap országa” becenév. Télen ennek az ellenkezője történik, és a nap hónapokra eltűnik. Ez a „kaamosnak” nevezett idő azonban nem teljesen sötét. A fehér hó, a fényes hold és a csillagok, valamint – ha szerencsénk van – a színes északi fény meglepően varázslatos éjszakai tájat varázsol. E két szélsőség megtapasztalásának egyik legjobb módja, ha például egy üvegkunyhó a szállásunk a természet körül. Az északi fény legaktívabb évszaka az ősz és a tavasz.

Finnország nemzeti időtöltése a szaunázás – vannak, akik minden nap elmennek. Mi az oka a finn szaunaszeretetnek? A sötétben, gyakran csendben való pihenés megtisztítja az elmét és a testet. Finnországban több mint hárommillió szauna található, így a látogatók és a lakosok is sok közül választhatnak. Minden stílushoz talál egy szaunát – a modern dizájntól a régi rusztikus klasszikusokig – és mindegyik autentikus finn. Válassza ki kedvencét, majd dőljön hátra, lazítson és fiatalodjon meg!

Finnországban található a világ legnagyobb szigetvilága. Ahol szigetek vannak, ott világítótornyok is. És micsoda világítótornyok ezek! Bár Finnországban a legtöbb világítótorony ma már automatizált, nincsenek elhagyva, és sokuk ideális célpont egynapos kirándulásokhoz. Hogy megbizonyosodjon róla, látogasson el egy-két napra egy félreeső szigetre – távoli elhelyezkedésük békét és csendet garantál, csak a tenger hangját hallani.

A finn konyha friss, természetes alapanyagokra épül, amelyeket közvetlenül a vízből, a földből és az erdőkből gyűjtöttek össze. Kóstolja meg az ikonikus finn ételeket, legyen szó hagyományos lazaclevesről, növényi alapú hús- és tejtermékek alternatíváiról vagy ínycsiklandó áfonyás pitéről.

Sokan tudják, hogy a Mikulás Finnországból származik. Azt viszont egyesek nem tudják, hogy egész évben lehet vele személyesen találkozni. Igen, a Mikulás hivatalos irodája, amely Rovaniemiben, az Északi-sarkkörön található, minden nap nyitva tart! Ott kicsik és nagyok egyaránt privát beszélgetést folytathatnak a Mikulással, és gyönyörködhetnek az elvarázsolt hangulatban. Ragadja meg a gyerekeket – vagy a belső gyermekét – és szerezzen egy életre szóló élményt.

Végezetül az egyik legjobb dolog egész Finnországban láthatatlan, bőséges és teljesen ingyenes. Csak vegyen egy mély levegőt! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Finnországban a levegő minősége a világon a legjobb. Sétáljon egy tó mellett vagy az erdőben, vagy egyszerűen csak pihenjen egy sima sziklán a tenger mellett. 

Tovább olvasom

Az ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Tovább olvasom

Finnország valutája az Euro.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest.

Finnország időjárása:

A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, télen komolyabb hidegek is előfordulnak. A hideg mérsékelt öv éghajlata alatt élőknél a telek hosszúak és hidegek, a nappalok rövidek. Rövid, de látványos tavasz és ősz jellemzi. A nyár rövid, de viszonylag meleg, és bátran mehetünk akár napozni is. A déli partvidéken a legalacsonyabb évi középhőmérséklet -6°C, a legmelegebb 16,5 °C. A csapadék hó formájában érkezik, de a szárazföldi területek felé közeledve már egyre inkább számíthatunk esőre (megjegyzés:délről északra csökken a csapadék mennyisége).Ez a nedves időjárás kedvez a fenyőfajoknak. Összességében a Golf áramlatnak köszönhetően éghajlata nem olyan fagyos, mint gondolnánk, pedig Izland után Finnország a második legészakibb ország.

Egészségügy Finnországban:

Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban megszokottaknak. Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központok többségében az ellátásért vizitdíjat kell fizetni. Kórházi kezelést igénylő, sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban van vizitdíj, fekvőbeteg ellátás esetén napi költséget számolnak fel, illetve az ambuláns kórházi kezelés is fizetős a szolgáltatás.

Magyar Külképviselet

Helsinki – Konzuli Hivatal

Cím: Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Telefon: +358 9 436 60 700
Fax: 436 60 701
Ügyelet: Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36
Mail: consul.hel@mfa.gov.hu
Honlap: helsinki.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás: telefonon előre egyeztetett időpontban

Finn gasztronómia

A hagyományos finn konyha kevés fűszert használ. A tengerparton és a szigetvilágban sok halat fogyasztanak. Az őszi vadászati szezon kezdetével az asztalon megjelennek a vadkacsából, lúdból, nyúlból, jávorszarvasból és gombából készült ételek. A lazac az egyik legkedveltebb halfajta, füstölve, sütve és nyersen pácolva is fogyasztják. Tenger menti ország lévén népszerűek a tenger gyümölcsei, a különféle halak, mint például a híres füstölt balti hering. Sokféle ízesített sonkát fogyasztanak, és kenyérféléből is nagy a választék. Van egy-két helyi szokás az ételek tekintetében, ami első hallásra talán furcsának tűnhet, de csak meg kell kóstolni. Ilyen szokás például, hogy egyes húsételeket mézzel és lekvárral fogyasztanak. A kávézásnak is fontos szerepe van a mindennapokban, mindig süteménnyel, nyugodt körülmények között fogyasztják a feketét.

Tovább olvasom

Finnország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Izland

Csillagtúra Izlandon Helsinkivel fűszerezve

7 nap / 6 éj
2024.07.26
összesen 2 időpontban
715 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Lettország

Baltikumi impressziók

4 nap / 3 éj
2024.10.20
összesen 1 időpontban
360 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
2024.08.05
összesen 2 időpontban
480 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Finnország

Téli kalandok Lappföldön

6 nap / 5 éj
2024.12.05
összesen 1 időpontban
650 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Litvánia

Balti államok és Helsinki - Egyéni körutazás

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A Balti-tenger ékszerdobozai 1. rész

Sokszor és sok helyen „Balti államok” néven emlegetik a Balti-tenger keleti partvonalán felsorakozó Litvánia, Lettország és Észtország hármasát.

Elolvasom ››

A Balti-tenger ékszerdobozai 2. rész

Kaunas ékszerdoboz városkája kellemes megálló egy kis pihenésre és ebédre.

Elolvasom ››

Uzupis, a vilniusi mini köztársaság

Litvánia fővárosában, Vilniusban létezik egy városrész, amely önálló köztársaságot alkot, önálló alkotmánnyal és pénzzel rendelkezik. 

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!