Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Lengyel, magyar – két jó barát!

A jól ismert közmondást valószínűleg lengyel köznemesek találták ki a 16. vagy a 18. században. Ők ismerték fel, hogy a két ország ugyanolyan berendezkedésű, illetve a lengyel és magyar köznemesek életmódja is hasonló volt. Manapság már inkább koccintáskor mondjuk, hiszen itt is van hasonlóság, a lengyelek szintén szeretik a jó borokat.

Lengyelország UNESCO világörökségi listán szereplő épületei és helyszínei az emberiség közös kincsét alkotják. A legismertebb helyszínek: Varsó óvárosa, Krakkó óvárosa, Toruń középkori városa, Malborkban a német keresztes lovagrend vára, Wieliczkaban a sóbánya.

Ha hegyeket, tengert, tiszta vizű tavakat, zöld síkságokat vagy erdőket keresünk, Lengyelország akkor is jó választás. Az országot délről a Kárpátok, északról pedig a Balti-tenger határolja. A mérsékelt égövi éghajlat változatossá teszi a természetet, és hogy ezt megőrizhessék 23 nemzeti parkot hoztak létre.

Lengyelország a jó konyhájáról is ismert. Aki ide látogat, meg kell, hogy kóstolja a pierogit (különböző ízű derelye), a żureket (kovászból készült leves), a hagymás heringet vagy a gombás bigost (elemei a káposzta, a hús, a kolbász, a gomba és egy kevés méz).

A lengyel vodka nem alaptalanul világszerte népszerű; Lengyelországban még múzeumot is nyitottak a tiszteletére. A legrégebbi serfőzde 1209 óta Lwówek Śląski városában működik zavartalanul, és gyártja jellegzetes, nem pasztörizált sörét, de mindemellett a szőlészet is virágzik Lengyelországban.

A leghíresebb lengyelek, akikre mi, magyarok is büszkék lennénk: Mikołaj Kopernikusz csillagász, aki kidolgozta a heliocentrikus világképet (a Föld kering a Nap, a Hold pedig a Föld körül); Maria Skłodowska-Curie, a radioaktív rádium anyja; Fryderyk Chopin, zeneszerző és zongoravirtuóz; II. János Pál, a katolikus egyház pápája.

Tovább olvasom

Lengyelország 2022. március 28-tól megszüntetett valamennyi korábbi járványügyi korlátozást. Ez azt jelenti, hogy a lengyelországi beutazáshoz és tartózkodáshoz nincsen szükség Covid elleni oltási igazolványra, nincs szükség koronavírus teszteredmény bemutatására, és megszűnt a karanténkötelezettség is. Védőmaszk használata gyógyszertárakban és egyéb egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező. 

2023. július 1-től hatályát vesztette a 2022 májusában bevezetett járványügyi vészhelyzet állapot (előtte járvány-állapot volt érvényben). Ezzel az utolsó COVID szabályozás is megszűnt: nem szükséges már védőmaszkot viselni sem az egészségügyi intézményekben sem a gyógyszertárakban. 

 

További információk: ITT

Tovább olvasom

Lengyelország


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Lengyelország

Észak-Lengyelország kincsei

8 nap / 7 éj
2024.08.17
összesen 1 időpontban
520 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Lengyelország

Észak-Lengyelország - Egyéni-körutazás

7 nap / 6 éj
Komplett egyéni körutazás választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!