Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Ausztrália utazási tudnivalók

Sok utazó bakancslistáján szerepel egy ausztráliai körutazás, a koalák és a kenguruk hazája, mely olyan hatalmas, hogy a helyi lakosok legtöbbje sem járta még be. Az ötödik kontinens, Ausztrália különleges állatvilága lépten-nyomon újabb érdekességekkel lep meg minden utazót. A sivatag közepén álló  „nagy vörös szikla” az Ayers rock (Uluru) és az Olga-hegység, a kontinens közepén található vörös homokkő sziklák látványa örökre rabul ejti a látogatót.

Földünk legöregebb kontinensének bejárása sokszínű kalandozásra csábít! Ausztrália a kontrasztok kontinense. Csodálatos metropoliszai után mesébe illő természeti szépségeket keresünk fel, mint a Great Ocean Road, a Kakadu Nemzeti Park vagy a Nagy Korallzátony. Negyvenmillió évnyi elszigeteltsége különleges állat- és növényvilágot hozott részre.

Ausztrália több szempontból is különleges kontinens és ország egyben. A legkisebb területű kontinens, a legalacsonyabb fekvésű és a legszárazabb területű földrész (Egyharmada sivatag, illetve félsivatag). A kontinensen található a Föld egyik legkülönlegesebb állat- és növényvilága (szakállas agáma, kacsacsőrű emlős, kenguru, koala, eukaliptuszerdők). A távoli földrészen viszonylag kevés a turista, a látványosságok között nagy a távolság, ezért az átlagos tartózkodási idő hosszabb. Az ausztráliai utazások ezért a magasabb jövedelmű turistákhoz kapcsolódnak.

Növény- és állatvilága egyedülálló, mert évmilliók óta elkülönült a többi kontinenstől. A kloákás és az erszényes emlősök endemikus élőlények. A végeláthatatlan síkságokat kenguruk népesítették be, és itt telepedtek le a kisebb erszényesek is, mint a talajba vájt alagutakban közlekedő közönséges vombat és patkánykenguru. A leginkább az európai farkasra emlékeztető tasmán tigris volt a csúcsragadozó, a tasmán ördög funkciója a mi kontinensünkön honos menyétfélékének (nyest, hermelin stb.) felelt meg. Az északi erdők fáit a kuszkuszok, a koalák és az erszényes mókusok népesítették be. Ez az egyedülálló, gazdag állatvilág veszélybe került. A gyarmatosítók különféle állatokat telepítettek be: a prériket elpusztító nyulakat és birkákat, amik Ausztrália szárazabb vidékeire szorították ki a kengurukat. A macskák és rókák megjelenése nyomán a zsírfarkú erszényescickányt, a vombatot és a közönséges erszényesnyulat hamarosan a kihalás fenyegette. Ausztrália különleges növényei közül híresek az eukaliptuszok (közülük egyes fajták leveleit előszeretettel fogyasztják a koalák, valamint az akáciafélék és a kefevirágok. Az ausztráliai növényfajok közös jellemzője a nagy fényigény.

Ausztráliai körutazás során a felsorolhatatlanul sok, egyéb látványosság mellett a világörökségi helyszínek közül négyet is láthatunk: Sydney-ben a dagadó vitorlákra emlékeztető Operaházat, Melbourne-ben a Királyi botanikus kertet, a naplemente idején égővörös színben „izzó” Ayers Rock sziklát, katamaránnal pedig a Külső Korall-zátony élővilágát csodálhatjuk meg a víz felszíne alatt és felett.

Természeti szépségei mellett a kulináris élvezetek kedvelőinek is kedvenc helye lehet. A világ különböző részeiből idetelepedett emberek magukkal hozták hazájuk legfinomabb fűszereit és ízeit, ami mára az Ausztrál konyhát egzotikusan csábítóvá varázsolta. A tenger gyümölcseinek szerelmesei Lucullus lakomájának résztvevőjeként élvezhetik a trópusi halak és más tengeri herkentyűk pompás ízvilágát, melyet Ausztrália világhíres borai (mint a Shiraz) egészítenek ki.

Méretéből adódóan változatos tájegységekkel lehet találkozni az északkeleti trópusi eső erdőktől kezdve, a délnyugaton, délkeleten és keleten húzódó hegyláncokon át a középső területek sivatagos vidékéig. Ez a leglaposabb kontinens, a világ legrégebbi és legkevésbé termékeny talajával. Az ausztrál sivatagi, félsivatagi területek köznapi megnevezése az outback, amely a földterület jelentős részét magában foglalja.

Ausztrália turizmusára jellemző, hogy Dél-Ausztrália és Új-Zéland kivételével a szubrégió a trópusi övben helyezkedik el, ami meghatározza turizmusának jellegét. A legfőbb vonzereje az üdülésre alkalmas tengerpartja, korallzátonyai és szigetei, a trópusi növényzet, a helyi aboriginal lakosság kultúrája és hagyományai. Növény és állatvilága is kiemelt vonzerőt jelent, mert kb. százmillió évvel ezelőtt az ausztráliai kőzetlemez elszakadt a többi kontinenstől. A növény és állatfajok konzerválódtak illetve specializálódtak.

Ausztrália megéri, hogy megpróbáljuk minél több arcát megismerni.

Tovább olvasom

Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasoljuk a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasoljuk a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezést. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab és ázsiai államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály.

A beutazás feltétele az előre igényelt vízum megléte. A vízumigénylés kizárólag online lehetséges. 

Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum akkor, ha az utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik az ausztráliai reptéren, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót, valamint rendelkezik egy harmadik országba szóló repülőjeggyel és az adott célországba való beutazáshoz szükséges dokumentumokkal.

Covid információk:

2022. július 6-tól Ausztrália eltörölt minden COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást. Ennek értelmében a megfelelő védőoltásokkal nem rendelkező külföldi állampolgárok is előzetes engedély, teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba.

Tovább olvasom

Időjárás

Ausztrália méretéből adódóan változatos tájegységekkel lehet találkozni az északkeleti trópusi esőerdőktől kezdve, a délnyugaton, délkeleten és keleten húzódó hegyláncokon át a középső területek sivatagos vidékéig. Az ausztrál sivatagi, félsivatagi területek köznapi megnevezése az outback, amely a földterület jelentős részét magában foglalja. Ez a legszárazabb lakott kontinens, ahol az éves csapadékmennyiség kevesebb, mint 500 milliméter.

Ausztráliában, mivel a déli féltekén fekszik, fordítva vannak az évszakok mint Magyarországon. December és február között van nyár, amikor forró, száraz a levegő, ami sajnos kedvez a tűzvészeknek is. Tavasszal (szeptember-november) és ősszel (március-május) is kellemes a levegő.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz iható, de a meleg hónapokban érdemes elegendő folyadékot vinni magunkkal utazás közben.

Egészségügyi kockázatot a napon leégés illetve néhány mérges állatfaj jelent. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszúujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes fokozott körültekintéssel eljárni (például cipőbebújás előtt ellenőrizni a cipő belsejét, hogy nincs-e benne pók)

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert ugyan jó az egészségügyi ellátás, de nagyon drága.

Elektromosság

3 ágú konnektorok vannak. Elektromos átalakító hozatala ajánlott. Hálózati feszültség: 230 Volt.

Telefonálás, internet

A szállodák, kávézók, éttermek, múzeumok nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Az internet általában lassabb mint az itthon megszokott.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

Az Aboriginal közösségek számára a közvetlen szemkontaktus sértő lehet. A bennszülöttek számtalan témát kínálnak megörökítésre, kérjük a megkérdezésük nélkül közeli képet ne készítsenek róluk. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de a sok turista miatt az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

A bozóttüzek nem ritkák Ausztráliában, főleg a nyári hónapokban, ezért érdemes ezek helyszínéről folyamatosan érdeklődni.

Ruhaviselet

Az öltözködésben tavasziasan-nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. A nemzeti parkokban terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott.

Tovább olvasom

Ausztrália


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Ausztrália

Ausztrália és Új-Zéland körutazás

21 nap / 18 éj
2024.10.17
összesen 1 időpontban
3 498 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Ausztrália

Körutazás Ausztráliában

nap / éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Ausztrália

Ausztrália és Új-Zéland - Egyéni körutazás

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Ausztrália

Ausztrália - Egyéni körutazás autóbérléssel

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!