Fejléc menü

Az a jó kóser bor!


 

A zsidó családoknál a hétköznapi étkezést mindig kenyérrel kezdik, az ünnepeken és szombaton a kalács felszelését pedig megelőzi a boráldás, hiszen a szőlő és a bor Izrael országának évezredes jelképei.

A zsidó hagyomány szerint a péntek esti gyertyagyújtás után az első szertartás  a kiddus, vagyis a bor megszentelése. A ház ura magasba emeli borral telt serlegét és hálát adva Istennek, köszönti az ünnepet. Nemcsak a szombat beköszöntését, de a távozását is borral üdvözlik. A szombatbúcsúztató szertartás hagyományos neve havdalá, vagyis szétválasztás. Esküvőkor a hét áldást, a sevá brachot borral végzik az ifjú pár egészségére. A jegyesek esküvőjükön kétszer isznak a felszentelt borból, mivel a rabbik egybevonták az eljegyzést és a házasságkötést, nehogy a vőlegény menet közben meggondolja magát, és az eljegyzett menyasszony pártában maradjon. Hajdan még a gyászházban is szokás volt inni. Tíz pohár bort engedélyeztek a gyászolók számára. Hármat közvetlenül az étkezés előtt - a temetés utánig ugyanis tilos volt enni, étkezés közben három pohárral lehetett inni, néggyel utána a vendégek kedvéért...

Egyetlen olyan zsidó ünnep található csupán, amikor nemcsak hogy kötelező a borfogyasztás, de a kelleténél többet is illik inni: ez a purim, a zsidó farsang. Az ünnepet a perzsiai zsidók csodálatos szabadulásának emlékére tartják, s mindmáig ez a legönfeledtebb örömnap a hagyományos zsidóság körében. Ilyenkor a gyerekek álarcot öltenek, a családok pedig megajándékozzák egymást. Izraelben fáklyás felvonulást tartanak és természetesen sok szeszes italt fogyasztanak. Sőt, a hagyomány szerint ezen a napon annyit „kell” inni, hogy az ember ne tudjon különbséget tenni a történet pozitív és negatív főszereplője, a zsidók bírája, Mordecháj és a gonosz miniszter, Hámán között.

cikk_4456_kosher.jpg

A borra áldást kell mondani az ivás előtt és után egyaránt. Az ünnepeknek köszönhetően a hagyományos zsidóságban a bor vagy szőlőlé fogyasztása a vallásos élet fontos kelléke lett. Vallásos zsidó ember azonban nem fogyaszthat akármilyen bort. Vallási szabályok kötelezik a zsidót arra, hogy csakis megfelelő körülmények között tartott szőlőből készülhet a jó bor. Talán ennek köszönhető az a közismert feltevés, miszerint a kóser bor jobb és hitelesebb a többinél.

De hogyan is készül az igazi kóser bor? A bor nem származhat négy évesnél fiatalabb ültetvényről, vagyis az első négy évben a szőlőtőkét nem szabad metszeni, leszüretelni, a szőlőszemeknek a tőkén kell maradniuk, még gyümölcsként sem fogyaszthatók el. Az ültetvényt minden hetedik évben szintén parlagon kell hagyni. Hogy a tiltott keveredést elkerüljék, a szőlőtőkék között nem teremhet más gyümölcs vagy zöldség. Valamennyi eszközt és épületet felügyelet mellett kell megtisztítani, valamennyinek kósernek kell lennie. Szüret idején kizárólag a szombattartó vallásos zsidó férfiaknak megengedett, hogy a termést betakarítsák, az eszközökhöz hozzáérjenek és a borkészítés szükséges műveleteit elvégezzék. A hordókat háromszor kell megtisztítani, és a bort kizárólag csak új palackba szabad tölteni. A törvényt szigorúan betartva elkészült bor azzal válik végleg kóserré, hogy egy százalékát megsemmisítik, ezzel emlékezve a jeruzsálemi Templomnak fizetett tizedre. Ha a bor nem így készül, többé már nem kóser.

Az izraeli borok az utóbbi évtizedben rangos helyezéseket értek el a híres világversenyeken. A legrangosabb helyezést a 2006-os Ella Valley Vineyards Cabernet Sauvignon érte el. Az Ella Valley a júdeai hegyek között megbúvó 25 pincészet egyikének a neve, bár pincével egyik borászat sem rendelkezik. Az Ella-völgy onnan is ismert, hogy itt terítette le parittyakövével Dávid Góliátot. A borászat kertjében meghúzódó olajfák alatt házigazdánk végtelen szeretettel mesélt a jobbnál jobb borairól, melyeket természetesen meg is kóstoltunk.

cikk_4455_ella_valley.jpg

Izraelben jártunk, évezredes borkultúrát találtunk.

 

Mison Andrea

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Pokut-plató - A Kackar-hegység égi legelője
  • A ramadán Egyiptomban: az ünnepi díszek rejtett szimbólumai
  • Az indiai nők táskájának kincse, a masala dabba
  • Mit kóstoljunk Egyiptomban?
  • Üzbegisztán, a csodák országa, ahol imádják a magyar turistákat

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2026.02.13-2026.02.18
összesen 4 időpontban
850 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2025.05.14-2025.05.22
összesen 4 időpontban
535 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.04.10-2025.04.19
összesen 15 időpontban
795 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2025.04.14
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2025.04.05
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023