Fejléc menü

Akko, egy földalatti város titka


 

Akko, a Földközi–tenger partján fekvő kikötőváros évszázadokon keresztül a keresztesek erőssége, büszkesége és fő kikötője volt. Majd a történelem viharai következtében változtak a birtokosok, változott a világ és az ősi lovagvárat elborította a rom, törmelék, hulladék és csak egy földhalom maradt belőle, jelezve hol állt az egykori erősség. Mondhatnánk a feledés homálya takarta, de ennél sokkal több. Több mint 10 méter rom, föld és törmelék alatt aludta évszázados álmát az egykori vár.

cikk_4119_makett.jpg

Az egykori lovagteremben és az ebédlőben már nem hangzott fel többé a lovagok és személyzet zaja, az étkezések, mulatozások vidám zsongása. Minden a feledésé lett. A romok felett az Ottomán Birodalom részeként élte akkor mindennapjait. A zöld kupolás Al Jazzar mecset, a bazár és a törökfürdő közelében senki sem gondolta, hogy micsoda épületek és kincsek fekszenek a romok alatt. Akko a föld felett és a föld alatt is látványosságok tárházát kínálja.  Az első feltárások az 1990-es években kezdődtek.  A feltáró régész, Eliezer Stern izraeli régész szerint „Ez az izraeli Pompeji, egy komplett város” amely ott rejtőzködött a romok alatt.

cikk_4116_belso_terem.jpg

Akko óvárosa 2001-ben elsőként került fel az UNESCO Világörökségi listájára. Az ispotályos lovagok, másnéven johanniták által épített vár, erődítmény a középkori várépítészet egyik kiemelkedő erőssége volt. Mit láthatunk? Belépve a várba, a „földalatti városba”, rögtön feltűnnek a méretek, hogy abból a korból, amikor épült, Európában nem sok hasonló méretű épületkomplexum létezett. Vastag, erős falak, oszlopok, boltíves és csúcsíves termek, valóban egy város a föld alatt. A refektórium, az egykori ebédlőterem és a lovagterem kora legnagyobbjának számított. Az installációk és a modern eszközök szinte elénk varázsolják az egykori világot.

cikk_4117_belso_terem2.jpg

A falakon látni lehet az egykori látogatók firkáit, kézjegyeit és rajzait. A valaha volt üzletek helyén ma is találunk boltokat és bemutató helyeket. A lovagteremben szinte érezni, hallani lehet az egykori zsivajt, a lovagok mulatozásának zaját, a nyüzsgést. Ha valaki kuriózumra is vágyik, a régi illemhelyek is megmaradtak, rá lehet csodálkozni a középkori vízöblítéses WC-kre. Végezetül egy vár vagy egy erősség mit sem ér titkos alagút nélkül, ez itt is megtalálható. A titkos alagúton keresztül úgy juthatunk el az erőd egyik végéből a másikba, mint ahogy egyik pillanatról a másikra belecsöppentünk a keresztesek világába. A napfényre jutva káprázik a szemünk, szinte úgy érezzük, hogy évszázadokat utazva jutottunk ismét a mai korba a középkor homályos, de különleges világából.  

cikk_4118_belso_udvar.jpg

 Rokolya Péter

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!