Fejléc menü

A Hallgatás tornyai


 

Az irániak toleránsak más vallású közösségekkel, így az országban járva találkozhatunk keresztény templomokkal, siíta, szunnita mecsetekkel, és az ősi zoroaszter vallás tűztemplomaival is. 

Iránban, Jazdban él az ország legnagyobb zoroaszter vallású közössége. A városban mind a mai napig több tízezer hívő él. A zoroaszter vallás az egyik legősibb monoteista (dualista) vallás a földön. Számtalan tanítását, elveit vette át több, később kialakult vallás is. Főistenei a jót képviselő Ahura Mazda, és a sötét oldalt, a gonoszt szimbolizáló Ariman. A halált a sötét erők győzelmének tekintik, az elhunyt fölött a gonosz győzedelmeskedett, és testét nem szabad a földbe eltemetni, mert megfertőzi azt. Ezért kitaláltak egy különleges temetkezési módot, az elhunytak földi maradványait a család elkíséri a Hallgatás tornyaihoz, ahol a madarak és a keselyűk végzik el a "temetést", és ahol nagyon rövid idő alatt minden számukra fogyaszthatót eltüntetnek.

cikk_4698_yazd_04.jpg 

Miként néz ki egy zoroaszter temetés a gyakorlatban?

Az elhunytat kiviszik a város szélén álló területre, ahol a Hallgatás tornyai találhatóak a hegy tetején, és amelyre lépcső visz fel. A hegy lábánál épületek vannak, amelyek a szertartás céljaira szolgálnak, és egy egyszerű konyha is található bennük.

A halottat a rokonok felviszik a tornyokba, majd onnan már átveszi a helyi személyzet. A torony egy kör alakú, bástya formájú épület, melynek nyitott a teteje. A belső terület közepén egy kútszerű rész van, amely a csontok összegyűjtésére szolgál. A tér három koncentrikus körgyűrűre osztott, a három részben külön feküdtek az urak a hölgyek és a gyermekek. Amikor ide kerültek, akkor az elhunyton már nem volt ruha. A "temetés" gyorsan zajlott, a keselyűk gyorsan elvégezték a feladatukat.

cikk_4700_yazd_02.jpg

Ma már ez a temetkezési forma Iránban nem működik tovább, az utolsó iráni sah, Mohamed Reza Pahlavi a hetvenes években eltörölte. Azóta Iránban a zoroaszter vallásúak másként temetkeznek. A Hallgatás tornyai közelében található a zoroaszter temető, amely külsőre nem sok különbséget mutat más temetőkhöz képest. Csak maga a sír, ahova az elhunytat temetik, tér el a többitől. Egy betonnal bélelt sírba kerülnek az elhunytak, így nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a földdel.

cikk_4699_yazd_06.jpg

Zoroaszter vallásúak nem csak Iránban élnek. A vallás hívei megtalálhatóak Indiában, Afganisztánban és Pakisztánban is. A migráció révén jelentős közösségek élnek az Egyesült Államok nagyvárosaiban is. Indiában, különösen Mumbai környékén él még a hagyományos temetkezési mód. Az Egyesült Államokban már gyakorlat a hamvasztásos temetkezés is. Joggal kérdezheti az olvasó, hogy lehet ez? Hiszen ott a tűzzel érintkezik az elhunyt, az pedig nem felel meg a vallási előírásnak. A megoldás az elektromos hamvasztó kemence. Az elektromos hő ugyani nem tűz, a szó szoros értelmében. Ez pedig már elfogadható. (Érdekesség, hogy a zsidó vallás ezt a gyakorlatot nem fogadja el, ott az elektromos kemence hője is tűznek számít, így a hívők nem gyakorolják a hamvasztásos temetkezést.)

Cikk és fotók: Rokolya Péter

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.31
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.22
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!