Fejléc menü

Ravenala és „barátai”


 

Madagaszkárról már szinte mindenki tudja, hogy endemikus (csak ott élő) állat- és növényfajok népesítik be a szigetet. Ám amikor megérkeznek a látogatók, nem biztos, hogy azonnal mindez egyértelművé válik. Mik is ezek valójában? Néha nem elég távolról nézni, hanem érdemes közel menni, és lehajolni, megvizsgálni. Akkor látjuk meg, hogy tényleg, Európában nincsenek ilyenek, de a Föld más vidékein sem. Hasonlóak igen, de pontosan ilyenek, csak itt Madagaszkáron léteznek. Persze manapság a kereskedőknek és a kertészeteknek köszönhetően, már sok növény előfordul nálunk is dísznövényként, de az „igaziak” csak Madagaszkáron találhatóak meg. Nézzünk meg néhányat a leglátványosabbak közül!

Ravenala, az utazók pálmája

Az utazók pálmája, más néven legyezőbanán, a papagájvirág- és strelícia-félék családjába tartozik, bár virágja nem olyan színes és látványos, mint a nálunk is jól ismert papagájvirágnak, de egyértelműen hasonló. Legendák övezte növény. Állítólag azért hívják utazók pálmájának, mert a levelek bőven tartalmaznak vizet és megvédhet a szomjanhalástól, vagy mert a levelek észak-déli irányban állnak, ezzel segítve a vándoroknak a tájékozódást.  Ez utóbbi sajnos nem igaz, bár jól hangzik.  Az viszont biztosan igaz, hogy széles levelei az eső ellen kiváló védelmet biztosítottak az utazóknak, vándoroknak. Népszerű a szigeten, olyannyira, hogy az ország címerében is helyet kapott. 

cikk_4121_ravenala.jpg    cikk_4120_ravenala_2.jpg

Baobab

Baobab fák, vagy ismertebb nevükön majomkenyérfák esetében elsősorban az afrikai kontinensre asszociál a többség. Pedig a számszerű adatok alapján, Madagaszkáré az elsőbbség. A Földön található 9 fajta közül 6 él Madagaszkáron, a maradékon Afrika és Ausztrália osztozik. Legendák övezte fajta. Egykoron az Istenek megelégelték, hogy a fa túl büszke és kevély volt, emiatt gyökerestől kitépték és fordítva ültették vissza földbe, ezért a furcsa forma és a gyökérre emlékeztető vastag és tömzsi ágak. A baobab fák lombhullatóak, kilenc hónapig nincs rajtuk levél, törzsükben akár több ezer liter vizet is képesek tárolni, melyet a mélyre lenyúló gyökereikkel tudnak felszívni a talajból. Virágja beporzásában a denevérek is részt vesznek, termése fogyasztható. Talán a világ leghíresebb baobabfái a Baobab Avenue-n (Sugárúton) találhatóak.  Nálunk is ismerős a név, van egy cserepes növény, amely majomkenyérfa néven ismert, de az a pozsgafa.

cikk_4122_baobab.jpg  

cikk_4123_baobab_2.jpg  

cikk_4124_baobab_3.jpg

Elefántláb

Végezetül egy kicsiny, és csúnyácska növény, amely tökéletesen alkalmazkodott az élettere körülményeihez. Sok vizet képes tárolni, amely a száraz évszakban a túlélését segíti, és kevés levelet növeszt, hogy ne legyen felesleges párologtatás. Madagaszkár egyik különleges növénye ez (Pachypodium rossulatum), a helyiek vontaky-nak hívják. Száraz, sziklás területen, például az Isalo Nemzeti Parkban is él. „Hamis baobabnak” is hívják, de nem rokona az igazi baobabnak, ugyanis azok adonsia-félék.

cikk_4125_elefantlab.jpg 

 Rokolya Péter

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai
  • Miért kötelező elmenni Pugliába?
  • Winnetou konyhája

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.29
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.20
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!